Sunnuntaisämpylät

 



Ihanaa ja niin rentouttavaa sunnuntaita teille.

Tänään voin pitkästä aikaa kertoa, että olen nukkunut yöni todella hyvin.
Peräti seitsemän hyvin nukuttua tuntia viikon kolme tuntisten yöunien jälkeen tuntuu aivan lottovoitolta.
Tänään ei kuljeta pää sumussa eteenpäin vaan mennään hyvillä mielin uutta päin.
Tämä tuli kyllä niin hyvään saumaan, työpöytäni pursuaa kansiota ja paperilappusta.
Nyt on hyvä fiilis aloittaa pöydän setviminen ja saan aloittaa ensi viikon kirjaimellisesti puhtaalta pöydältä.
 Eli sämpylöitä sekä kunnon kuppi teetä nokan alle ja pikku rutistus tai siis vähän isompi rutistus ja kaikki on palanssissa.
 


Nämä sämpylät ovat minun lempparit näin sunnuntai aamuun.
Illalla taikina sekoitetaan, eikä tosiaankaan tarvitse pakolla mitään konetta, vaan vaikka mökkeillessä sekoita taikina puuhaarukalla.
No, silloin tosin puolikkaana tehty taikina on helpompi vaivata, kuin tämä minun tekemäni taikina.
Nämä sämpylät käyvät minulle senkin takia niin passelisti, kun herään aamuisin ennen muita, niin muun perheen aamiaispöydässä on lämpöisiä tuoreita sämpylöitä.
Toki nämä sämpylät voit paistella ja valmistaa vaikka iltapalapöytään, näin saa aamulla rauhassa nukkua.


5 dl lämmintä vettä
3 tl kuivahiivaa
2 rkl hunajaa
2 tl ruususuolaa
1 dl kaurahiutaleita
n. 9 dl vehnäjauhoja
2 rkl rypsiöljyä



Sekoita lämpimän veden joukkoon hiiva ja muut ainekset, mutta laita jauhoista vain kaksi desiä taikinaan. Sekä lisää vasta loppu vaiheessa öljy.
Tässä kohtaa minä kävin saunassa, mutta toki voit tehdä muutakin.
Anna seoksen levätä noin vartin tai kaksikymmentä minuuttia.
Lisää sitten joukkoon loput jauhot niin kauan, että taikina alkaa pikkuisen irtoilla reunoista ja taikinasta tulee pallomainen.
Sitten vain kelmu kulhon päälle ja kulho jääkaappiin. 
Seuraavana aamuna eli sunnuntaina ota kulho kaapista ja pyörittele taikinasta 14-18 sämpylää.
Anna sämpylöiden kohota voin puoli toista tuntia ennen paistamista.
Siksipä kannattaa jättää kunnolla väliä sämpylöihin, etteivät ne liimaudu yhteen.
Tässä kohtaa kerkiät hyvin vetää pienen aamu lenkin tai jumpan, miksei meditaationkin.
Sitten vain sämpylät uuniin 225 asteeseen noin 6-8 minuutiksi
ja nauttimaan niin tuoksuista kuin ihanista tuoreista sämpylöistä.


Uskalla erottua joukosta.
Ei Pisan tornikaan ketään kiinnostaisi,
jos se seisoisi aivan suorassa. 

-Tupu-

Kommentit

  1. Pitäisiköhän yllättää itseni ja leipaista sämpylöitä huomenna aamulla, reseptistä se ei ainakaan ole kiinni. Tuo on niin helpon ja hyvä oloinen ohje.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirppis kommentistasi.
      Suosittelen ehdottomasti.
      Tämä ohje on kyllä niin simppeli ja silti tästä tulee niin herkullisen muheva tulos.
      Mukavaa sunnuntai-iltaa.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit :)