Muhkea kauravuokaleipä


 

Hui, kuinka pimeitä nämä syksyiset aamut oikein onkaan, vaikka onneksi se myös nopeasti väistyy ja aamun valkeus tulee tilalle.

Tänään on kalasoppa päivä ja ajattelin, josko lasten kanssa leivottaisiin sämpylöitä keiton kaveriksi. Nyt kun sää-ilmoituskin lupailee koko päiväksi sadetta. Mutta nyt kalasoppakattila vasta porisee liedellä ja tuo ihanaa tuoksua tänne tupaan. Kalasoppa on yksi meidän hoidokeiden samoin kuin minun ja nuorisonkin lemppari ruokia.

 Kuuntelen tässä samalla äänikirjaa ja odottelen ensimmäisiä hoidokeita tulevaksi hoitoon. Maanantaiaamuni aloitin tosiaan leipomallailen kuitenkin  pitkästä aikaa leipää. 

Näin syksyn tullen tulee joka viikkoisista leivän leipomisista aivan tapa. Silloin kun haluan päästä helpommlla leiväksi tulee vuokaleipä ja niinä aamuina, kun on enemmän tarmoa ja aikaa valmistamme sämpylöitä yhdessä lasten kanssa. No, eilen kuitenkin valmistin vuokaleivän uuniin samaan aikaan ruoan kanssa.

5 dl lämmintä vettä

1 pss kuivahiivaa

2 tl ruususuolaa

3 tl ruokosokeria

2 rkl öljyä 

1 dl täysjyvävehnäjauhoja

2 dl kaurahiutaleita

vehnäjauhoja

Sekoita kaikki ainekset huolella sekaisin. Vaivaa taikinaa noi viisi minuuttia ja lisää koko ajan pikkuhiljaa jauhoja samalla. Kun taikina alkaa näyttää siltä, että taikina irtoaisi hieman taikina jukhon reunoilta lopeta lisäämästä jauhoja. Taikina saa siis jäädä löysäksi.

Kaavi taikina leipävuokaan.

 HUOM: Jos vuokasi on sislkoninen sinun ei tarvitse voidella vuokaa. Muussa tapauksessa voitele vuoka ennen taikinan lisäämistä.

Paista uunissa 225 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes leivän pinta on saanut kauniin värin ja pohjaa nostamalla leipä kumahtaa ontosti.

Ota leipä uunista ja kiedo se heti leivinliinaan. Anna rauhassa jäähtyä liinansisällä. Näin saat leipään parhaan rakenteen.

PST: Tämä leipä oli syöty ennen päivällistä, niinpä harkitsin jo uuden leivän valmistusta täksikin päiväksi, mutta päädyin nyt lasten kanssa yhdessä tehtyihin sämpylöihin. tätä on kuitenkin toivottu pian lisää. On kuulemma niin herkullista 😋 ja mikisipä ei olisi.Pieniä ihania kiitollisuuden aiheita valopilkkuja, niitä on joka mutkassa polullani.

-Tupu-

Kommentit