Juustosämpylät



Mä taidan sittenkin selvitä tästä flenssusta, vaikka välillä se on tuntunut kovin epätodennäköiseltä.
Ainoa hyvä puoli tässä kuumeilussa ja niistämisessä on se, että olen saanut luettua noita keskeneräisiä kirjojani pois kuleksimasta.
Kirjastosta on tullut haalittua kirja jos toinenkin ja alkoi jo pieni paniikki iskeä kuinka kerkiän lukea ne kaikki.
Nyt onneksi alkaa näyttää, että selviydyn urakastani.




Viimme perjantaina leivoimme lasten kanssa sämpylöitä.
Perjantaina laitoin loput sämpylät pakastimeen ja tänään otin taasen syötäväksemme tuoreita sämpylöitä pussillisen.
Lupasin jo lapsille, että kun sämpylät loppuvat leivomme heti uuden taikinan ja jotain herkkua välipalapöytäämme.
Tässäkin ohjeessa käytimme hyväksemme aamuisen puuron jämän ja jääkaapissa kuleksineen juuston kannikan.
Minä sitten tykkään tälläisistä kaappien tyhjennys leipomuksista ja varsinkin perjantaisin tämä on niin hyvä, ettei jää viikonlopulle kuleksimaan mitään jääkaappiin.




5 dl käden lämpöistä vettä
 1pss kuivahiivaa
1 dl kaurapuuroa
1 murskattu valkosipulinkynsi
n. 11 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl ruususuolaa
n. 1 dl juustoraastetta
2 rkl öljyä

Kaada lämmin vesi kulhoon ja lisää puuro, suola,kuivahiiva, valkosipulimurska sekä puolet jauhoista. Sekoittele taikinaa ja lisää ajuhoja pikkuhiljaa joukkoon.
Kun taikina alkaa irtoilla kulhon reunoista lisää öljy ja vielä desi jauhoja.
Peitä taikina kulho leivinliinalla ja anna kohota puolisen tuntia.

Ripottele työtasolle hieman jauhoja ja kaada taikina siihen.
Vaivaa taikinasta pötkö josta saa hyvin saman kokoisia paloja, jotka käsin kieritellään sämpylöiksi.
Asettele sämpylät pellille ja kohota vielä sen aikaa, että uuni tulee 225 asteiseksi.
Paista uunissa sämpylöistä kauniin kullan keltaisia eli noin kymmenisen minuuttia.
Odota hetki sämpylöiden jäähtymistä ja sipaise sitten puolikkaalle sämpylälle nokare voita ja makunautinto on valmis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit :)