kotiliesi
Siirry pääsisältöön

Ruislimppu ja taikinan juuri


Huh huh, mun kintut on aivan puhki.
Tänään tallustimme aamulla kirjastoon hoitolasten kanssa ja heti hoidokeiden lähdettyä tarvottiin nuorinmaisen kanssa pitkät pätkät etsimässä tytölle työhönoppimispaikkaa.

Perhepäivähoitaja ystävänikin kyseli minua illaksi lenkkikaveriksi.Mutta tällä kertaa jouduin antamaan kielteisen vastauksen.

Että jaksan huomennakin touhuilla.
Nyt vain  kirjoitellaan sekä jos vain kerkiän niin totuttuun tapaani teen meidän hoitopaikan seuraavan viikon ruokalistan suht´koht valmiiksi.
Pientä hiomista sitten viikonlopun aikana vielä listaan ja sunnuntaina sitten Touhutenavissa julkaisu.
Viimme sunnuntaina tein myös uuden ruisleivän juuren. 
Muutossa entinen leipäjuuri oli ottanut nokkiinsa ja nyt oli sopiva ajankohta valmistaa uusi juuri odottamaan seuraavia ruisleipiä.

1 PÄIVÄ

1 l käden lämpöistä vettä
1 tl hiivaa
7-8 dl ruisjauhoja


Liota hiiva veteen ja sekoita jauhot joukkoon.
Taikinasta pitäisi tulla paksua velliä.
Vatkaa taikinaa hetki voimakkaasti ja peitä sitten leivinliinalla.
Jätä taikina happanemaan huoneen lämpöön noin 8-12 tunniksi.
2 PÄIVÄ

Lisää taikinaan 8 dl ruisjauhoja ja sekottele taasen voimakkaasti. 
Sitten taikina saa kohota 8-12 tuntia.3 PÄIVÄ

Sekoita tässä kohtaa taikinaan 2 tl suolaa ja 4-6 dl ruisjauhoja.
Nyt taikina on tiivistä ja irtoaa jo käsistä.
Laita pinnalle vielä jauhoja ja peitä peivinliinalla.
Kohota taikinaa vielä muutama tunti.Ota taikinasta kaksi desiä erikseen pakastettavaksi. Seraavaavaa leipomista varten tai jos leivot kerran viikossa ruisleipää voit säilyttää toki juuren jääkaapissa odottamassa seuraavaa leivonta kertaa. 

Leivo lopusta taikinasta jauhoja apuna käyttäen kaksi limppua.
Anna leipien kohota vielä uunipellillä leivinliinan alla.
Pistele leivät vielä ennen uuniin laittoa haarukalla.
Uunin lämpö on 200 astetta ja paisto aika tunnista puoleentoista tuntiin.

Herkullisia maku hetkiä tuoreen ruisleivän ja voin kanssa.


Kommentit

 1. Kiitoksia leipäjuuriohjeesta! Tätä pitää joskus kokeilla. En varmaan jaksaisi mtn ylimääräistä touhuta, jos olisi lastenhoitotyö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irja, nämä lisä puuhastelut ovat onneksi semmoista mistä itse myös tykkää.
   Tasapainottaa kummasti tuota hektistä arkea, miettimiset ja muut touhuilut.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Shakshuka eli munapannu

Tällä viikolla tuli käytyä Helsingissä, Kotilieden verkostobloggaajien koulutuspäivillä. Matka oli antoisa niin koulutuksen, kuin tarjoilunkin kannalta.  Tuli niin monia ideoita kuvauksellisesti, sekä ruokina ja lisukkeina vastaan, mitä haluan toteuttaa myös kotona.


Tänään nuorimmaiselle tuli uusi sänky ja päivä on mennyt pääosin siivoillessa ja järjestyksiä vaihdellessa.

Traamaltakaan ei päästy välttymään... Koska uusi sänky olikin sininen ja me pyysimme vartavasten sängyn mustana. Minusta väri oli hieno, mutta sanoppas se tuollaiselle teinitytölle 😖.
Tiedän kyllä, että sängyn olisi voinut palauttaa ja vaatia mustaa sänkyä tilalle, mutta pidin sitä liian haasteellisena operaationa.  Katsoo nyt kun kaikki olemme nukkuneet yön yli ja mutustelleet ajatuksella sinisestä sängystä. Jospa vaikka huomenna menen käymään liikkeessä ja pyydän sängyn vaihtoa.Mutta jos tässä päivässä oli jotain huonoa, niin oli tässä myös hyvääkin.
Taas kerran sain tehtyä meidän sakille sellaisen ruoan, että j…

Voisämpylät

Tässä on ollut nyt jos jonkinmoista säätöö, noiden nuorimman tytön linja-automatkojen kanssa. Tämä on itsellekin niin uutta, kun matkaa täältä Tampereen länsirajalta Ylöjärvelle päin. Ja nyt kun on nämä vyöhykkeet a ja b ollut tytön kortissa. Piti lisätä c-vyöhyke korttiin ja maksoin koko vuoden matkat yhdellä kertaa. Näin tuli vielä halvaksi, kun tytön syntymäpäivät ovat vasta parin kuukauden päästä, niin päästiin lasten maksuilla koko vuosi. Ensi vuonna onkin sitten sata euroa kaliimpaa tuo kulkeminen. Matka kun on vajaa kuusi kilometriä niin mitään etuuksia ei matkoihin saada 😜.  No, nyt pitäisi kaikki olla okeij ja saa huoahtaa tämänkin jutun kanssa vuoden päivät.Eilen tuli tehtyä herkullisia voisämpylöitä. Näissä on siis niin ihana voin maku ja niin pehmeän höttöistä, että voisi syödä vaikka koko leivän yhdeltä istumalta. Mutta tein näitä meille ja hoidokeille välipalaleiviksi loppuviikoksi, joten ei aleta nyt ahmimaan kaikkia herkkuja yhdellä kertaa.
4 dl maustamatonta jogurt…

Munakasmuffinit

Tämä alkuviikko on ollut tapahtumia pullollaan. Eilen olimme Ukkoseni kanssa koulunvanhenpainillassa, se olikin kunnon istumista. Kolme tuntia meni istuessa ja kuunnellessa ja silti jouduimme lähtemään pois tapahtumasta kesken opettajan puheen.
Tänään taas vierailivat Mumsku ja veljeni sekä häen tyttöystävänsä meillä. Eilen sain viestin veljeltäni, että he ovat aloittaneet vähähiilihytraattisen ruokavalion. No, minulle tuli heti mieleen nämä herkulliset munakasmuffinssit. Niin helpot ja herkulliset tarjottavat ja ulkonäkökään ei häpeä vierastarjoilua. Salaatteineen päivineen meni kaikki tarjottava hyvin kaupaksi. Nämähän käy myös keliaakikolle tarjoiltavaksi. Niin ihana aamu- tai iltapala kenelle vain sekä koulusta kotiinpalaava lapsi  saa näistä mukavan välipalan itselleen. Nämä kun voi syödä niin kylmänä kuin kuumanakin salaatin kanssa tai ilman. Parhaassa tapauksessa voit litistää muffinin kahden leivän väliin ja syödä sinänsä.


Tämä on maittava hävikkiviikon herkku. Munakkaaseen v…