kotiliesi
Siirry pääsisältöön

Ruisvuokaleipä



Tänään on tullut touhuiltua vaikka mitä.
Heräsin todella aikaisin ja luin eilen kirjastosta hakemani kirjan loppuun.
Löysin tosiaan kirjastosta Anneli Kivelän uuden Katajamäellä-sarjan kirjan.
Illalla viimeisenä luin tätä kirjaa ja heti yöllä herätessä oli taasen kirja nokan edessä.

Veimme Ukkoseni kanssa päivällä nuorimmaisen kylään veljelleen.
Kävimme kotiin tullessa katselemassa myös pihakukkien sesonkia.
Mutta kovin on vielä suppeaa kukka puoli.

Juuri äsken kävimme vielä ostamassa takapihalle grillin.
Nyt pääsee kesä alkamaan, kun grilli on pihassa.
Ihan odotan kun pääsee tekemään ihania grilliruokia perheelle ja hoidokeille.
Soittelimme tuossa äsken kaverinkin kanssa ja sovimme kunnon lenkkeilystä ja sitten grillauksesta.
Aah, kuinka mukavaa tässä onkaan tiedossa.




Tällä viikolla tuli valmistettua pitkästä pitkästä aikaa ruisleipää.
Tällä kertaa ohje oli Kinuskikissan helppo ruisvuokaleipä.
Tämä leipä on mukavaa leivottavaa, kun kädet eivät sotkeennu leipoessa laisinkaan.
Puulastalla sekoitus ja upea maukas leipä on kohottamista vaille valmista.
Aikaahan tässä vierähtää parhaassa tapauksessa kolme päivää, mutta on tämä sen arvoista.

Minulla itselläni oli taikinan juuri, mutta jos sitä ei satu olemaan ei hätiä mitiä.
3 hapankorppua vain kulhon pohjalle ja 7 dl kylmää vettä päälle.
Jos taas on tuo taikinajuuri niin kaada vesi sen joukkoon ja sekoita hyvin.
Sekoita sitten 7 dl ruisjauhoja seokseen ja sitten vain puuhaarukalla velliksi.

Jätä taikina huoneenlämpöön 1-2 päiväksi.
Taikinan tuoksuessa happamalle ja kupliessa voit jatkaa leipomusta.
Lisää seoksen joukkoon 1 rkl suolaa ja noin 5-8 dl ruisjauhoja.
Itse jätin taikinan hieman löysäksi.
Jätä taikina leivinliinan alle 3-12 tunniksi.

Muista tässä vaiheessa ottaa taikinasta noin 1 dl pala seuraavaa leipomista varten juureksi, jonka voit laittaa vaikka pakastimeen, jossa se pysyy tuoreena noin 3 kuukautta.




Laita loppu taikina leipävuokaan tasoita takina sekä ripottele pinnalle vielä reippaasti ruisjauhoja ja kohota 3-5 tuntia.
Kinuskikissalla oli tähän mahtava vinkki, lämmitä uuni 40 asteiseksi ja laita leipä kohoamaan sammutettuun uuniin.

Paista leipä 200 asteisessa uunissa noin 1 tunti ja 25 minuuttia. 

Kietaise kypsä leipä heti uunituoreena leivinliinaan ja anna vielä odottaa näin seuraavaan päivään.
Näin leipä saa vielä kypsyä ja makustua kunnolla.


Kommentit

  1. Ruisleipä on niin hyvää, kiitos tästäkin ohjeesta♥ Lapsena saatiin mummolassa aina juuri leivinuunista tullutta ruisleipää ja itse tehtyä voita..maalla kun oltiin:) Että oli hyvää! Mukavaa viikonloppua 😍👋

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä myös mummolassa oli omatekemää ruisleipää ja kyllä kait se siitä on jäänyt tuone takaraivoon, että uunituoreena sitä ei voita mikään. Ja siksi sitäkin koitan iltse valmistaa.

      Poista
  2. Oi! Aivan ihana itse tehty ruisleipä. Pitääkin kokeilla tätä. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Shakshuka eli munapannu

Tällä viikolla tuli käytyä Helsingissä, Kotilieden verkostobloggaajien koulutuspäivillä. Matka oli antoisa niin koulutuksen, kuin tarjoilunkin kannalta.  Tuli niin monia ideoita kuvauksellisesti, sekä ruokina ja lisukkeina vastaan, mitä haluan toteuttaa myös kotona.


Tänään nuorimmaiselle tuli uusi sänky ja päivä on mennyt pääosin siivoillessa ja järjestyksiä vaihdellessa.

Traamaltakaan ei päästy välttymään... Koska uusi sänky olikin sininen ja me pyysimme vartavasten sängyn mustana. Minusta väri oli hieno, mutta sanoppas se tuollaiselle teinitytölle 😖.
Tiedän kyllä, että sängyn olisi voinut palauttaa ja vaatia mustaa sänkyä tilalle, mutta pidin sitä liian haasteellisena operaationa.  Katsoo nyt kun kaikki olemme nukkuneet yön yli ja mutustelleet ajatuksella sinisestä sängystä. Jospa vaikka huomenna menen käymään liikkeessä ja pyydän sängyn vaihtoa.



Mutta jos tässä päivässä oli jotain huonoa, niin oli tässä myös hyvääkin.
Taas kerran sain tehtyä meidän sakille sellaisen ruoan, että j…

Voisämpylät

Tässä on ollut nyt jos jonkinmoista säätöö, noiden nuorimman tytön linja-automatkojen kanssa. Tämä on itsellekin niin uutta, kun matkaa täältä Tampereen länsirajalta Ylöjärvelle päin. Ja nyt kun on nämä vyöhykkeet a ja b ollut tytön kortissa. Piti lisätä c-vyöhyke korttiin ja maksoin koko vuoden matkat yhdellä kertaa. Näin tuli vielä halvaksi, kun tytön syntymäpäivät ovat vasta parin kuukauden päästä, niin päästiin lasten maksuilla koko vuosi. Ensi vuonna onkin sitten sata euroa kaliimpaa tuo kulkeminen. Matka kun on vajaa kuusi kilometriä niin mitään etuuksia ei matkoihin saada 😜.  No, nyt pitäisi kaikki olla okeij ja saa huoahtaa tämänkin jutun kanssa vuoden päivät.



Eilen tuli tehtyä herkullisia voisämpylöitä. Näissä on siis niin ihana voin maku ja niin pehmeän höttöistä, että voisi syödä vaikka koko leivän yhdeltä istumalta. Mutta tein näitä meille ja hoidokeille välipalaleiviksi loppuviikoksi, joten ei aleta nyt ahmimaan kaikkia herkkuja yhdellä kertaa.
4 dl maustamatonta jogurt…

Munakasmuffinit

Tämä alkuviikko on ollut tapahtumia pullollaan. Eilen olimme Ukkoseni kanssa koulunvanhenpainillassa, se olikin kunnon istumista. Kolme tuntia meni istuessa ja kuunnellessa ja silti jouduimme lähtemään pois tapahtumasta kesken opettajan puheen.
Tänään taas vierailivat Mumsku ja veljeni sekä häen tyttöystävänsä meillä. Eilen sain viestin veljeltäni, että he ovat aloittaneet vähähiilihytraattisen ruokavalion. No, minulle tuli heti mieleen nämä herkulliset munakasmuffinssit. Niin helpot ja herkulliset tarjottavat ja ulkonäkökään ei häpeä vierastarjoilua. Salaatteineen päivineen meni kaikki tarjottava hyvin kaupaksi. Nämähän käy myös keliaakikolle tarjoiltavaksi. Niin ihana aamu- tai iltapala kenelle vain sekä koulusta kotiinpalaava lapsi  saa näistä mukavan välipalan itselleen. Nämä kun voi syödä niin kylmänä kuin kuumanakin salaatin kanssa tai ilman. Parhaassa tapauksessa voit litistää muffinin kahden leivän väliin ja syödä sinänsä.


Tämä on maittava hävikkiviikon herkku. Munakkaaseen v…