kotiliesi

lauantai 5. toukokuuta 2018

Ruisvuokaleipä



Tänään on tullut touhuiltua vaikka mitä.
Heräsin todella aikaisin ja luin eilen kirjastosta hakemani kirjan loppuun.
Löysin tosiaan kirjastosta Anneli Kivelän uuden Katajamäellä-sarjan kirjan.
Illalla viimeisenä luin tätä kirjaa ja heti yöllä herätessä oli taasen kirja nokan edessä.

Veimme Ukkoseni kanssa päivällä nuorimmaisen kylään veljelleen.
Kävimme kotiin tullessa katselemassa myös pihakukkien sesonkia.
Mutta kovin on vielä suppeaa kukka puoli.

Juuri äsken kävimme vielä ostamassa takapihalle grillin.
Nyt pääsee kesä alkamaan, kun grilli on pihassa.
Ihan odotan kun pääsee tekemään ihania grilliruokia perheelle ja hoidokeille.
Soittelimme tuossa äsken kaverinkin kanssa ja sovimme kunnon lenkkeilystä ja sitten grillauksesta.
Aah, kuinka mukavaa tässä onkaan tiedossa.




Tällä viikolla tuli valmistettua pitkästä pitkästä aikaa ruisleipää.
Tällä kertaa ohje oli Kinuskikissan helppo ruisvuokaleipä.
Tämä leipä on mukavaa leivottavaa, kun kädet eivät sotkeennu leipoessa laisinkaan.
Puulastalla sekoitus ja upea maukas leipä on kohottamista vaille valmista.
Aikaahan tässä vierähtää parhaassa tapauksessa kolme päivää, mutta on tämä sen arvoista.

Minulla itselläni oli taikinan juuri, mutta jos sitä ei satu olemaan ei hätiä mitiä.
3 hapankorppua vain kulhon pohjalle ja 7 dl kylmää vettä päälle.
Jos taas on tuo taikinajuuri niin kaada vesi sen joukkoon ja sekoita hyvin.
Sekoita sitten 7 dl ruisjauhoja seokseen ja sitten vain puuhaarukalla velliksi.

Jätä taikina huoneenlämpöön 1-2 päiväksi.
Taikinan tuoksuessa happamalle ja kupliessa voit jatkaa leipomusta.
Lisää seoksen joukkoon 1 rkl suolaa ja noin 5-8 dl ruisjauhoja.
Itse jätin taikinan hieman löysäksi.
Jätä taikina leivinliinan alle 3-12 tunniksi.

Muista tässä vaiheessa ottaa taikinasta noin 1 dl pala seuraavaa leipomista varten juureksi, jonka voit laittaa vaikka pakastimeen, jossa se pysyy tuoreena noin 3 kuukautta.




Laita loppu taikina leipävuokaan tasoita takina sekä ripottele pinnalle vielä reippaasti ruisjauhoja ja kohota 3-5 tuntia.
Kinuskikissalla oli tähän mahtava vinkki, lämmitä uuni 40 asteiseksi ja laita leipä kohoamaan sammutettuun uuniin.

Paista leipä 200 asteisessa uunissa noin 1 tunti ja 25 minuuttia. 

Kietaise kypsä leipä heti uunituoreena leivinliinaan ja anna vielä odottaa näin seuraavaan päivään.
Näin leipä saa vielä kypsyä ja makustua kunnolla.


4 kommenttia:

  1. Ruisleipä on niin hyvää, kiitos tästäkin ohjeesta♥ Lapsena saatiin mummolassa aina juuri leivinuunista tullutta ruisleipää ja itse tehtyä voita..maalla kun oltiin:) Että oli hyvää! Mukavaa viikonloppua 😍👋

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä myös mummolassa oli omatekemää ruisleipää ja kyllä kait se siitä on jäänyt tuone takaraivoon, että uunituoreena sitä ei voita mikään. Ja siksi sitäkin koitan iltse valmistaa.

      Poista
  2. Oi! Aivan ihana itse tehty ruisleipä. Pitääkin kokeilla tätä. :)

    VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit :)