Siirry pääsisältöön

Seesamibriossileipä



Päivät senkun pitenee ja aurinko lämmittää jo todenteolla. Takapihan terassillamme on tapahtunut jo huimasti muutosta viikon aikana, lumi aivan sulaa silmissä.
Nyt kun hoidokkimme on suurimmaksi osaksi pieniä olemmekin viettäneet paljon aikaa terassilla. Pihamme leikkikentällä ei ole pienten kanssa vielä mitään asiaa. Pienet taaperomme uppoaisivat leikkikentän lumeen aiva totaalisesti.

Minulle tuli hieman kiire postata teille tämä briossileivän ohje, kun niin moni oli innostunut viikonloppuna kokeilemaan tuota maalaissalaattia lohella ja briossileivällä.
Tämä leipä on kyllä niin pehmeää ja herkullista, vaikka tekemisessä hieman vaaditaan aikaa sekä vaivaamista, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan.

Ehkä seuraavalla kerralla teen nuo leivän päällä olevat pompulat hieman pienemmät.
Tästä leivästä tulee muutenkin niin muhevan iso, että sen on oltava uunissa todellakin sen 40 minuuttia, ettei leipä jää keskeltä raaáksi.
Minulla meinasi käydä ohraisesti ja leipä oli juuri ja juuri kypsä keskeltä.
Mellä syötiin tätä briossileipää vielä eilen ja leipä oli edelleen ihanan pehmeää ja tuoreen oloista.
(Tein siis leivän sunnuntaiksi ja nyt mennään jo loppu viikossa.)

Tämän ohjeen löysin Anna-lehden ruoka osiosta.
Pienesti muutinkin ohjetta  eli käytin kuivahiivaa tuore hiivan sijasta.






1 pss kuivahiivaa  tai (25 g) tuorehiivaa
1 1/2 tl ruususuolaa
1 1/2 rkl siirappia
3 rkl seesaminsiemeniä
2-3 kananmunaa
n. 9 dl vehnäjauhoja
100 g voita

VOITELUUN:

1 keltuainen
Tilkka vettä
2 rkl seesaminsiemeniä



Sekoita hiiva haaleaan maitoon, jos paistat briossit samana päivänä.
Käytä kylmää maitoa jos kohotat taikinan yön yli jääkaapissa.
Lisää maitoon kaikki muut ainekset paitsi voi.
Vaivaa taikinaa koneella 10 minuuttia tai käsin 15 minuuttia.
Lisää joukkoon pehmeä voi pieninä nokareina.
Vaivaa taikinaa edelleen noin 10 minuuttia.
Anna taikinan kohota liinan alla 40 minuuttia tai jääkaapissa seuraavaan päivään.
Kumoa taikina leivinpöydälle ja vaivaa hyvin.
Voitele iso leipävuoka voilla.
Painele 3/4 taikinaa vuokaan ja pyöräytä lopusta taikinasta kolme-neljä palloa ja pane ne taikinan päälle.
Anna leivän kohota huoneen lämmössä vielä 30 minuuttia tai tunti, jos taikina on kohonnut jääkaapissa.
Voitele leipä vesi/keltuaisseoksella ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.
Paista uunin alatasossa 175 asteessa noin 40 minuuttia.
Peitä briossi tarvittaessa leivinpaperilla paistamisen loppuvaiheessa.



Kommentit

  1. Oi! Ihana leipäohje. Tätä kokeilen pian!:) Näyttää ihanalta. Kiinnostaa, että tuleeko tähän sellainen pehmeä höttöinen vaalean leivän rakenne? Vai onko enemmän tiivis?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän tulee juuri tuo vaalean leivän höttöinen rakenne.
      Ja vielä ilmavampi kuin muissa tekemissäni leivissä.
      Siis kerrassaan herkullinen.

      Poista
  2. Mahtavan näköinen leipä. Vasta viime viikolla tein briosseja hampurilaissämpylöihin, seuraavaksi voisin testata leivän.

    VastaaPoista
  3. Onpa herkullisen näköinen leipä. Kuinkahan iso vuoan pitää olla? Kyselee Leena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Leena, tähän leipään käy ihan tavallinen suorakaiteen muotoinen leipä-tai kakku-vuoka.
      Minulla oli silikoninen leipävuoka ja hieman levisi myös sivuttain siksi leipä.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Shakshuka eli munapannu

Tällä viikolla tuli käytyä Helsingissä, Kotilieden verkostobloggaajien koulutuspäivillä. Matka oli antoisa niin koulutuksen, kuin tarjoilunkin kannalta.  Tuli niin monia ideoita kuvauksellisesti, sekä ruokina ja lisukkeina vastaan, mitä haluan toteuttaa myös kotona.


Tänään nuorimmaiselle tuli uusi sänky ja päivä on mennyt pääosin siivoillessa ja järjestyksiä vaihdellessa.

Traamaltakaan ei päästy välttymään... Koska uusi sänky olikin sininen ja me pyysimme vartavasten sängyn mustana. Minusta väri oli hieno, mutta sanoppas se tuollaiselle teinitytölle 😖.
Tiedän kyllä, että sängyn olisi voinut palauttaa ja vaatia mustaa sänkyä tilalle, mutta pidin sitä liian haasteellisena operaationa.  Katsoo nyt kun kaikki olemme nukkuneet yön yli ja mutustelleet ajatuksella sinisestä sängystä. Jospa vaikka huomenna menen käymään liikkeessä ja pyydän sängyn vaihtoa.



Mutta jos tässä päivässä oli jotain huonoa, niin oli tässä myös hyvääkin.
Taas kerran sain tehtyä meidän sakille sellaisen ruoan, että j…

Voisämpylät

Tässä on ollut nyt jos jonkinmoista säätöö, noiden nuorimman tytön linja-automatkojen kanssa. Tämä on itsellekin niin uutta, kun matkaa täältä Tampereen länsirajalta Ylöjärvelle päin. Ja nyt kun on nämä vyöhykkeet a ja b ollut tytön kortissa. Piti lisätä c-vyöhyke korttiin ja maksoin koko vuoden matkat yhdellä kertaa. Näin tuli vielä halvaksi, kun tytön syntymäpäivät ovat vasta parin kuukauden päästä, niin päästiin lasten maksuilla koko vuosi. Ensi vuonna onkin sitten sata euroa kaliimpaa tuo kulkeminen. Matka kun on vajaa kuusi kilometriä niin mitään etuuksia ei matkoihin saada 😜.  No, nyt pitäisi kaikki olla okeij ja saa huoahtaa tämänkin jutun kanssa vuoden päivät.



Eilen tuli tehtyä herkullisia voisämpylöitä. Näissä on siis niin ihana voin maku ja niin pehmeän höttöistä, että voisi syödä vaikka koko leivän yhdeltä istumalta. Mutta tein näitä meille ja hoidokeille välipalaleiviksi loppuviikoksi, joten ei aleta nyt ahmimaan kaikkia herkkuja yhdellä kertaa.
4 dl maustamatonta jogurt…

Kinkku wrapit

Eilen söimme iltapalaksi raikkaita wrappeja, kyllä maistuikin taas herkulliselle pitkästä aikaa. Näitä on niin helppo ja mukava kääriä ja hyvä välipala on valmis kun vaan muistaisi tehdä useimminkin.
6 kpl tortilla lättyjä 1 pieni punasipuli 1/2 paprikaa
3 dl kinkkurouhetta 10 cm kurkkua 1/2 dl makeaa chili kastiketta 1 prk kermaviiliä salaatin lehteä  kinkkuviipaletta
1 dl juustoraastetta
Sekoita täytteen aineet ja laita tortillan päälle ensin salaatti ja sitten kinkku seosta kääri rullalle ja puolita. Anna maustua hetki ja nauti.