kotiliesi

torstai 25. tammikuuta 2018

Maukkaat sämpylät



Tänään on juuri oikea päivä alkaa leipomaan sämpylöitä hoidokeiden kanssa.
Ulkona on näet plus asteita ja eilisen lumipyryn jälkeen maa on niin jäinen, että meidän pienet eivät pysyisi pystyssä hetkeäkään.
Siispä kääritään hihat ja aletaan hommiin, siis lapset leipomaan 😋.




Eilen illalla surautin sämpylätaikinan, joka sai muhiskella ja makustua jääkaapissa tähän päivään. 
Päivällä kaikkien lasten saavuttua leivoimme taikinasta sämpylöitä, joita sitten nautimme lämpiminä välipalalla nukkumisen jälkeen.
Oli siinä lasten suut messingillä ja voita valui sormien välistä yhdellä sun toisella, mutta hyvää oli.


Meillä näitä leivonta tuokioita lasten kanssa on yleensä kerran kahdessa viikossa. Nuo joka toinen viikko teen sitten nopeita vuoka- tai pata-leipiä.





No, tämä sämpylä taikina reseptini alkoi siitä, että huomasin jääkaapissa olevan vanhentumassa puolisen litraa kreikkalaista maustamatonta jogurttia.

Nyt olen taasen ajatellut, että täytyisikö koittaa leipoa suurimman osan leivistä itse eli leipoisin vielä yhden kerran lisää viikossa eli tämä yksi kierros olisi ruisleipä satsi.
Ruisleipä on niin maukasta kotona leivottuna ja leipiä tulee yleensä kertaleipomalla kaksi tai jopa kolme kappaletta eli juuri se meillä menevä viikon määrä.

Makeaa leivonnaistahan meillä ei oikein enään mene samaan malliin, kuin vielä vuosi sitten.
Silloin leivoin vielä ainakin kerran viikossa jotain kakkua tai pullaa Ukkoselle ja lapsille välipalaksi.
Olen tästä niin onnellinen, että tämä makea on jäänyt perheessämme vähemmälle.

Tässä yläkuvassa taikina on menossa illalla jääkaappii.
Ja ala kuvassa aamulla, kun kaadoin kulhosta leivinpöydälle.





Näissä sämpylöissähän voi kyllä aivan hyvin käyttää nesteenä muutakin sorttia maustamattomista jogurteista tai vaikka piimä tai halutessaan jopa maito tai vesi on hyvät neste sämpylöille.
Eli tässäkin voi taasen soveltaa aivan niin, kuin parhaaksi näkee.




6 dl kreikkalaista jogurttia
1 dl kevytmaitoa
1 pss kuivahiivaa
2 tl ruususuolaa
2 rkl siirappia
1/4 dl rypsiöljyä
1 dl kauraleseitä
2 dl kaurahiutaleita
2 dl ruishiutaleita
n. 5 dl sämpyläjauhoja



 Lisää nesteeseen suola ja siirappi ja alusta taikinaksi lese, hiutale ja jauhoseoksella , jossa kuivahiiva pussukkaLisää alustuksen loppupuolella kylmä rasva.
 Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät. Laita taikina muovilla peitettynä jääkaappiin yöksi.
Aamulla leivo kohonnut taikina tangoiksi ja ota siitä palasia uunipellille joko sellaisenaan tai pyöritellen. Laita uuni päälle 40 asteeseen ja anna sämpylöiden kohota uunissa leivinliinalla peitettyinä vajaa puoli tuntia. Ota sämpyläpelti hellan päälle ja nosta uunin lämpötila 225 asteeseen. Paista sämpylöitä 225-asteisen uunin keskitasolla 10-15 min.

5 kommenttia:

  1. Hyvän näköisiä sämpylöitä, nam!

    Täälläkin on satanut urakalla, tylsää...

    VastaaPoista
  2. Oi nam! Ihanan kuohkean ja pehmeän näköisiä. :)

    VastaaPoista
  3. Ihania pikkuleipureita♥ Enpäs olekkaan koskaan kuullut jugurtista sämpylöissä..pitääkin ottaa resepti kokeiluun, kiitos siitä:) Mukavaa viikonloppua♥

    VastaaPoista
  4. Juu, minulla etuoikeus kun saan leipoa näiden pienten leipuri ystävien kanssa.

    VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit :)