kotiliesi

keskiviikko 3. tammikuuta 2018

Helppo kasvisliemi



Tiedän tiedän... teistä osa pitää minua jo aivan kajahtaneena.
Valmistaa nyt tähteistä kasvislientä.
Mutta löysin tämän ohjeen Ulkomaalaisesta blogista ja innostuin aivan täysin.

Nyt on tullut kerättyä pakastimeen hedelmäpussiin perunan-, sipulien-, porkkanan- ym. vihannesten kuoria.
Seassa myös omenaa ja kesäkurpitsaa sekä tomaatin kantoja, siis vain taivas on rajana mitä tähän liemeen haluaa laittaa.
Kyllä luitte aivan oikein kaikki tähteitä 😝.

Nyt pakasteessa oleva pussukkani alkoi olla täynnä ja aloin valmistamaan aamutuimaan (kello neljältä aamuyöstä) näistä aineksista kasvislientä.

Tämä kasvisliemi sopii hyvin pohjaksi esim. tomaattikeittoo, kastikkeihin sekä patoihin.
Mihin nyt kasvislientä haluaakin käyttää.

Ja tuo maustaminen, minä laitoin rosmariiniä ja timjamia, mutta tähän liemeen käy hyvin muutkin yrtit.
Mikä nyt itseä miellyttää ja mitä kaapissa sattuu löytämään.
Samoin käytin hieman juustoja joita jäi uudeltavuodelta jääkaappiin, mutta oikeaan ohjeeseen ei siis juustoja kuulu, joten en sitä lisää tuohon alla olevaan ohjeeseenkaan.




Valmistus on helppoa...ja ainekset tosiaan suurin osa komposti kamaa eli 


2 rkl öljyä
n. 7dl perkuu jätteitä peruna, porkkana, sipulit ym.
2 sellerin vartta
500 g tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyrettä
8-10 dl vettä
2 valkosipulia kuorineen paloiteltuna
2 laakerinlehteä
1 rkl merisuolaa
pari oksaa korianteria (vain varretkin käy)
1 rkl kuivattua timjamia
1/2 rkl rosmariiniä
1/2 rkl rouhittua mustapippuria






Lorauta  padan pohjalle hieman öljyä ja kaada perkuujätteet pataan.
Lisä tomaattimurska, pyree ja vesi sekä mausteet pataan ja anna kiehahtaa. Lisäilin tuota vettä ensin puolet ja sitten pikkuhiljaa. Näin saat itsellesi parhaan maun ja kostumuksen liemelle.
Anna porista miedolla lämmöllä ainakin tunnin verran.
Maukkaampaa lientä saat jos annat liemen jäädä vielä levylle tuon tunnin jäkeen.
Vähän niinkuin tekeytyy vielä tuossa hellalla.
Liemen jäähdyttyä siivilöi se ja purkita tai laita jääpalarasioihin ja pakastimeen odottamaan herkullisia kokkaus kertoja.

Nyt vain uusi pussukka pakastimeen ja odottamaan, että se täyttyy perkuu jätteistä, niin pääsee uuden liemen tekoon.

Minä jätän ensi kerralla laakerinlehdet pois. Minä kun en niin välitä niiden mausta tuossa liemessä, mutta kuten sanoin makustelkaa ja katsokaa itse mitkä makuyhdistelmät sopiin teidän keittiöönne.
Nämä on ihan fiilis asioita.


1 kommentti:

  1. Kuulostaa oikein hyvältä, kiitos vinkistä:) Ihanaa alkanutta vuotta♥

    VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit :)