kotiliesi
Siirry pääsisältöön

Helppo kasvisliemiTiedän tiedän... teistä osa pitää minua jo aivan kajahtaneena.
Valmistaa nyt tähteistä kasvislientä.
Mutta löysin tämän ohjeen Ulkomaalaisesta blogista ja innostuin aivan täysin.

Nyt on tullut kerättyä pakastimeen hedelmäpussiin perunan-, sipulien-, porkkanan- ym. vihannesten kuoria.
Seassa myös omenaa ja kesäkurpitsaa sekä tomaatin kantoja, siis vain taivas on rajana mitä tähän liemeen haluaa laittaa.
Kyllä luitte aivan oikein kaikki tähteitä 😝.

Nyt pakasteessa oleva pussukkani alkoi olla täynnä ja aloin valmistamaan aamutuimaan (kello neljältä aamuyöstä) näistä aineksista kasvislientä.

Tämä kasvisliemi sopii hyvin pohjaksi esim. tomaattikeittoo, kastikkeihin sekä patoihin.
Mihin nyt kasvislientä haluaakin käyttää.

Ja tuo maustaminen, minä laitoin rosmariiniä ja timjamia, mutta tähän liemeen käy hyvin muutkin yrtit.
Mikä nyt itseä miellyttää ja mitä kaapissa sattuu löytämään.
Samoin käytin hieman juustoja joita jäi uudeltavuodelta jääkaappiin, mutta oikeaan ohjeeseen ei siis juustoja kuulu, joten en sitä lisää tuohon alla olevaan ohjeeseenkaan.
Valmistus on helppoa...ja ainekset tosiaan suurin osa komposti kamaa eli 


2 rkl öljyä
n. 7dl perkuu jätteitä peruna, porkkana, sipulit ym.
2 sellerin vartta
500 g tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyrettä
8-10 dl vettä
2 valkosipulia kuorineen paloiteltuna
2 laakerinlehteä
1 rkl merisuolaa
pari oksaa korianteria (vain varretkin käy)
1 rkl kuivattua timjamia
1/2 rkl rosmariiniä
1/2 rkl rouhittua mustapippuria


Lorauta  padan pohjalle hieman öljyä ja kaada perkuujätteet pataan.
Lisä tomaattimurska, pyree ja vesi sekä mausteet pataan ja anna kiehahtaa. Lisäilin tuota vettä ensin puolet ja sitten pikkuhiljaa. Näin saat itsellesi parhaan maun ja kostumuksen liemelle.
Anna porista miedolla lämmöllä ainakin tunnin verran.
Maukkaampaa lientä saat jos annat liemen jäädä vielä levylle tuon tunnin jäkeen.
Vähän niinkuin tekeytyy vielä tuossa hellalla.
Liemen jäähdyttyä siivilöi se ja purkita tai laita jääpalarasioihin ja pakastimeen odottamaan herkullisia kokkaus kertoja.

Nyt vain uusi pussukka pakastimeen ja odottamaan, että se täyttyy perkuu jätteistä, niin pääsee uuden liemen tekoon.

Minä jätän ensi kerralla laakerinlehdet pois. Minä kun en niin välitä niiden mausta tuossa liemessä, mutta kuten sanoin makustelkaa ja katsokaa itse mitkä makuyhdistelmät sopiin teidän keittiöönne.
Nämä on ihan fiilis asioita.


Kommentit

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Shakshuka eli munapannu

Tällä viikolla tuli käytyä Helsingissä, Kotilieden verkostobloggaajien koulutuspäivillä. Matka oli antoisa niin koulutuksen, kuin tarjoilunkin kannalta.  Tuli niin monia ideoita kuvauksellisesti, sekä ruokina ja lisukkeina vastaan, mitä haluan toteuttaa myös kotona.


Tänään nuorimmaiselle tuli uusi sänky ja päivä on mennyt pääosin siivoillessa ja järjestyksiä vaihdellessa.

Traamaltakaan ei päästy välttymään... Koska uusi sänky olikin sininen ja me pyysimme vartavasten sängyn mustana. Minusta väri oli hieno, mutta sanoppas se tuollaiselle teinitytölle 😖.
Tiedän kyllä, että sängyn olisi voinut palauttaa ja vaatia mustaa sänkyä tilalle, mutta pidin sitä liian haasteellisena operaationa.  Katsoo nyt kun kaikki olemme nukkuneet yön yli ja mutustelleet ajatuksella sinisestä sängystä. Jospa vaikka huomenna menen käymään liikkeessä ja pyydän sängyn vaihtoa.Mutta jos tässä päivässä oli jotain huonoa, niin oli tässä myös hyvääkin.
Taas kerran sain tehtyä meidän sakille sellaisen ruoan, että j…

Voisämpylät

Tässä on ollut nyt jos jonkinmoista säätöö, noiden nuorimman tytön linja-automatkojen kanssa. Tämä on itsellekin niin uutta, kun matkaa täältä Tampereen länsirajalta Ylöjärvelle päin. Ja nyt kun on nämä vyöhykkeet a ja b ollut tytön kortissa. Piti lisätä c-vyöhyke korttiin ja maksoin koko vuoden matkat yhdellä kertaa. Näin tuli vielä halvaksi, kun tytön syntymäpäivät ovat vasta parin kuukauden päästä, niin päästiin lasten maksuilla koko vuosi. Ensi vuonna onkin sitten sata euroa kaliimpaa tuo kulkeminen. Matka kun on vajaa kuusi kilometriä niin mitään etuuksia ei matkoihin saada 😜.  No, nyt pitäisi kaikki olla okeij ja saa huoahtaa tämänkin jutun kanssa vuoden päivät.Eilen tuli tehtyä herkullisia voisämpylöitä. Näissä on siis niin ihana voin maku ja niin pehmeän höttöistä, että voisi syödä vaikka koko leivän yhdeltä istumalta. Mutta tein näitä meille ja hoidokeille välipalaleiviksi loppuviikoksi, joten ei aleta nyt ahmimaan kaikkia herkkuja yhdellä kertaa.
4 dl maustamatonta jogurt…

Munakasmuffinit

Tämä alkuviikko on ollut tapahtumia pullollaan. Eilen olimme Ukkoseni kanssa koulunvanhenpainillassa, se olikin kunnon istumista. Kolme tuntia meni istuessa ja kuunnellessa ja silti jouduimme lähtemään pois tapahtumasta kesken opettajan puheen.
Tänään taas vierailivat Mumsku ja veljeni sekä häen tyttöystävänsä meillä. Eilen sain viestin veljeltäni, että he ovat aloittaneet vähähiilihytraattisen ruokavalion. No, minulle tuli heti mieleen nämä herkulliset munakasmuffinssit. Niin helpot ja herkulliset tarjottavat ja ulkonäkökään ei häpeä vierastarjoilua. Salaatteineen päivineen meni kaikki tarjottava hyvin kaupaksi. Nämähän käy myös keliaakikolle tarjoiltavaksi. Niin ihana aamu- tai iltapala kenelle vain sekä koulusta kotiinpalaava lapsi  saa näistä mukavan välipalan itselleen. Nämä kun voi syödä niin kylmänä kuin kuumanakin salaatin kanssa tai ilman. Parhaassa tapauksessa voit litistää muffinin kahden leivän väliin ja syödä sinänsä.


Tämä on maittava hävikkiviikon herkku. Munakkaaseen v…