Siirry pääsisältöön

Kuohkeat valkosipulisämpylät



Siis, käykö teille ikinä näin?
Ajattelin, että tänään ei kaupasta tarvitse hakea mitään.
 Illemmalla kuitenkin huomaat, että vaalea leipä alkaa olla lopussa. 
Olet kuitenkin niin mukavuuden haluinen, ettet enään jaksaisi kauppaan lähteä ja sitten iskee se vaalean leivän himo ja juuri sämpylöiden.

Hetken siinä pähkäiltyä tulee ahku tehdä omatekoisia sämpylöitä. Ja eihän siinä muuta kuin tuumasta toimeen ja sämpylätaikina alulle.
Kello käy jo melkein ilta yhdeksää ennen, kuin ensimmäiset sämpylät tulee uunista ulos.
Tärkeintähän tässä on, että pian pääsee herkuttelemaan uunituoreilla kotitekoisilla sämpylöillä 😝.


Tällä kertaa tein perus sämpylätaikinan,
johon laitoin joukkoon rutkasti valkosipulia.




5 dl kuumaa vettä
1 pss kuivahiivaa
n.2 rkl valkosipuli murskaa
2 tl ruokosokeria
1 tl ruususuolaa
n.7 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä

Varaa taikinakulhoksi tarpeeksi iso kulho, tämä taikina meinaan kohoaa kunnolla.

Mittaa kuuma vesi kulhoon ja lisää kuivahiiva joukkoon.
Samoin kulhoon tulee sokeri ja suola, sitten vain pieni sekoitus.
Lisäile jauhoja joukkoon pikkuhiljaa ja jauhoja hieman lisättyä lisää joukkoon myös valkosipulirouhe. Kun jauhoja on lisäilty ja taikina alkaa irrota kulhon reunoilta lisää öljy ja jatka vaivaamista.
Lisää vielä puolen desin verran jauhoja ja vaivaa, vaivaa ja vielä kerran vaivaa.
(Tässä vaiheessa on kyllä hyvä olla kone apuna.)
Itse annoin koneen myllätä taikinaa noin vartin jos en enempikin.

Jätä taikina vaivaamisen jälkeen kohoamaan leivinliinan alle vedottomaan paikkaan.
Anna taikinan kohota puolesta tunnista neljäänkymmeneen viiteen minuuttiin.
Katso kuitenkin välillä liinan alle, ettei taikina ala valua ulos kulhosta.



Kaada noin desi jauhoja taikina kulhoon ja irrota taikina taikinankulhon reunoista kaavinta apuna käyttäen. Näin jauhoja menee reunoihin sekä taikina kulhon pohjalle.
Tämä auttaa niin kaapimaan taikinan kulhosta, että kaataessasi taikinan leipomistasolle ei
taikina jää kiinni alustaan.

Leikkaa taikinasta viisi pötköä, näistä pötköistä käytin itse kaksi vuokaleipiin.
(Nämä menevät kohoamaan kylmä kohotukseen jääkaappiin.



                
No, puhutaanpas taas näistä sämpylöistä ja vuokaleivistä, sitten toisella kertaa lisää.

Leikkaa pötkylöistä itsellesi sopivan kokoisia sämpylöitä.
Asettele ne uunipellille leivinpaperin päälle ja laita leivinliina sämpylöiden päälle.
Anna taasen kohota noin 20-30 minuuttia.




Sitten vain sumutellaan vedellä sämpylät ennen uuniin laittoa eli uuni 225 asteeseen ja uunipelli uuniin.
Mutta samalla kun sujautat sämpylät uuniin, niin laita uunin pohjalle kaksi jääpalaa sihisemään.
Paista sämpylöitä uunissa noin 10 minuuttia tai kunnes sämpylät ovat saaneet pintaansa mukavasti väriä.



Kommentit

  1. Tämä sinun blogi on kyllä aivan ihana:) Joka kerta kosteus kihahtaa kielenpäälle lukiessa...Mukavaa päivää♥

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit :)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Shakshuka eli munapannu

Tällä viikolla tuli käytyä Helsingissä, Kotilieden verkostobloggaajien koulutuspäivillä. Matka oli antoisa niin koulutuksen, kuin tarjoilunkin kannalta.  Tuli niin monia ideoita kuvauksellisesti, sekä ruokina ja lisukkeina vastaan, mitä haluan toteuttaa myös kotona.


Tänään nuorimmaiselle tuli uusi sänky ja päivä on mennyt pääosin siivoillessa ja järjestyksiä vaihdellessa.

Traamaltakaan ei päästy välttymään... Koska uusi sänky olikin sininen ja me pyysimme vartavasten sängyn mustana. Minusta väri oli hieno, mutta sanoppas se tuollaiselle teinitytölle 😖.
Tiedän kyllä, että sängyn olisi voinut palauttaa ja vaatia mustaa sänkyä tilalle, mutta pidin sitä liian haasteellisena operaationa.  Katsoo nyt kun kaikki olemme nukkuneet yön yli ja mutustelleet ajatuksella sinisestä sängystä. Jospa vaikka huomenna menen käymään liikkeessä ja pyydän sängyn vaihtoa.



Mutta jos tässä päivässä oli jotain huonoa, niin oli tässä myös hyvääkin.
Taas kerran sain tehtyä meidän sakille sellaisen ruoan, että j…

Voisämpylät

Tässä on ollut nyt jos jonkinmoista säätöö, noiden nuorimman tytön linja-automatkojen kanssa. Tämä on itsellekin niin uutta, kun matkaa täältä Tampereen länsirajalta Ylöjärvelle päin. Ja nyt kun on nämä vyöhykkeet a ja b ollut tytön kortissa. Piti lisätä c-vyöhyke korttiin ja maksoin koko vuoden matkat yhdellä kertaa. Näin tuli vielä halvaksi, kun tytön syntymäpäivät ovat vasta parin kuukauden päästä, niin päästiin lasten maksuilla koko vuosi. Ensi vuonna onkin sitten sata euroa kaliimpaa tuo kulkeminen. Matka kun on vajaa kuusi kilometriä niin mitään etuuksia ei matkoihin saada 😜.  No, nyt pitäisi kaikki olla okeij ja saa huoahtaa tämänkin jutun kanssa vuoden päivät.



Eilen tuli tehtyä herkullisia voisämpylöitä. Näissä on siis niin ihana voin maku ja niin pehmeän höttöistä, että voisi syödä vaikka koko leivän yhdeltä istumalta. Mutta tein näitä meille ja hoidokeille välipalaleiviksi loppuviikoksi, joten ei aleta nyt ahmimaan kaikkia herkkuja yhdellä kertaa.
4 dl maustamatonta jogurt…

Munakasmuffinit

Tämä alkuviikko on ollut tapahtumia pullollaan. Eilen olimme Ukkoseni kanssa koulunvanhenpainillassa, se olikin kunnon istumista. Kolme tuntia meni istuessa ja kuunnellessa ja silti jouduimme lähtemään pois tapahtumasta kesken opettajan puheen.
Tänään taas vierailivat Mumsku ja veljeni sekä häen tyttöystävänsä meillä. Eilen sain viestin veljeltäni, että he ovat aloittaneet vähähiilihytraattisen ruokavalion. No, minulle tuli heti mieleen nämä herkulliset munakasmuffinssit. Niin helpot ja herkulliset tarjottavat ja ulkonäkökään ei häpeä vierastarjoilua. Salaatteineen päivineen meni kaikki tarjottava hyvin kaupaksi. Nämähän käy myös keliaakikolle tarjoiltavaksi. Niin ihana aamu- tai iltapala kenelle vain sekä koulusta kotiinpalaava lapsi  saa näistä mukavan välipalan itselleen. Nämä kun voi syödä niin kylmänä kuin kuumanakin salaatin kanssa tai ilman. Parhaassa tapauksessa voit litistää muffinin kahden leivän väliin ja syödä sinänsä.


Tämä on maittava hävikkiviikon herkku. Munakkaaseen v…