Perinteinen läskisoosi


 Aloitin eilen illalla tekemään perinteistä läskisoosia,
 Ukkoseni on sitä pyytänyt ruoaksi jo jonkin aikaa.

 On se kumma kuinka lapsena ei millään halunnu syödä tätä kyseistä ruokaa ja nyt sitä sitten oikein haluaa ja nauttii sen syömisestä.
Sanoinkin Ukkoselleni, ettei kyseistä läskisoosi sana saa sanoa lasten kuullen ollenkaan, vaan puhutaan vain lihakastikkeesta.

Eilen kaupassa käydessäni tosiaan tuli ostettua possunkylki viipaleita, vaikka täksi päiväksi pitikin olla kanakastia.
Meillä nämä ruokalistat elää hieman sen mukaan mitä mieleen juolahtaa.
Ostin kyllä luomu broilerin suikaleitakin, mutta nyt tuli eilen illalla inspis saunan jälkeen paistella nuo possun lihat sekä tehdä kastike uunia vaille valmiiksi.
Ehkä siihen jotenkin edes auttoi vielä tuo saunanlauteilla Ukkoseni kanssa puhutu läskisoosin maun muistelu :)350 g possunkylki viipaleita pieniksi leikattuna
1-2 sipulia pilkottuna
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 l vettä
2 tl ruususuolaa
1 tl maustepippuria


Eli Ruskistin huoneenlämpöiset siankylkiviipaleet paistinpannussa voissa pieni erä kerrallaan, niin että ne ruskistuvat, eivät kiehu. 
Eka pannullisen jälkeen ei tarvitse lisätä enää voita, vaan vanha rasva riittää. Ruskistamisen jälkeen lihat laitetaan pataan ja rasva kerätään talteen. 


Kun kaikki palat on ruskistettu, kertyneessä rasvassa ruskistetaan reilusti vehnäjauhoja niin, että niistä tulee pähkinän (ei kahvin) ruskeita. tämän jälkeen pannulle lisätään kiehuvaa vettä koko ajan sekottaen niin, että syntyy löysähkö ruskeakastike. 
Se maustetaan suolalla ja jauhetulla maustepippureilla. Annetaan kiehua hetki. Kastike kaadetaan pataan lihojen päälle ja sekoitetaan. 
Tämän jälkeen paistoin silputut sipulit samalla kastike pannulla. Pidä lämpö keskitasolla sipuleiden ei tarvitse ruskistua vain paahtua ja antaa makua kastikkeeseen.


Tänään aamusella puuron tehtyä ja muut aamutoimet saatua valmiiksi laitoin kastikkeen uuniin pariksi kolmekseksi tuntia sai siellä muhia uunin lämmössä.
Välillä ulkona ollessamme tulin katsomaan kuinka kasti uunissa jakselee. 
Sitten vain perunat kiehumaan ja odottamaan ruokailu hetkeä.

Kommentit

  1. Minkäslaista kommenttia hoitolapsien vanhemmilta tuli, kun ei ollutkaan sitä listalla luvattua kanakastiketta, vaan läskisoosia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tullut kyllä vanhemmille edes ilmoitettua asiasta. Mutta meillä on yleensä aina kahta ruokaa tarjolla. Niin nytkin lapset söivät perunoita ja lihapullakastiketta anataumuksella.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit :)

Suositut tekstit