Rapeakuoriset sämpylät ja limppuEilen illalla innostuin etsimään netistä yön yli kohotettavia sämpylä ohjeita ja törmäsin taasen kerran Sikke Sumarin ohjeeseen ja koska entiset hänen ohjeella tekemäni kokkaukset ovat olleet mitä mainioimpia. Ajattelin nytkin koittaa onneani ja leipoa tällä ohjeella meille sämpylöitä.
Aamulla on niin mukavaa, kun vain saa laittaa sämpylät pellille ja päästä herkuttelemaan heti tuoreilla sämpylöillä ja saa laittaa sitten muut uuniruoat lämpimään uuniin muhimaan.

Vieläkin on vajaata hoitolapsi rintamalla. Vain kolme hoidokkia on tänäänkin hoidossa.
Siispä saadaan viettää tämäkin päivä hiljais elon merkeissä.
Illalla olisi tarjolla perhepäivähoitajien koulutusta ja nyt on sitten maailman kirjat sekaisin, kun Ukkosenikin on lupautunut tulla mukaan kuuntelemaan luentoa.


7 1/2 dl vettä
30 g hiivaa
1 1/2 rkl ruususuolaa

Sekoita nämä keskenään.

1 1/2 dl ruisjauhoja
1 1/2 dl täysjyvä vehnäjauhoja
10 dl vehnäjauhoja

Sekoita jauhot taikinaan pikkuhiljaa. Laita sitten taikina kulhon päälle leivinliina ja laita se sitten jääkaappiin odottamaan seuraava päivää.
Nostele taikinasta kahta lusikkaa käyttäen kekoja leivinpaperin päälle uunipellille.
Ripottele kekojen pinnalle jauhoja joitan siemeniäkin voi laittaa jos haluaa (minä laitoin seesaminsiemeniä sämpylöiden päälle ja leivälle pellavansiemeniä) ja leikkaa esim. saksia apunakäyttäen risti viillot sämpylän pintaan.
Paista 230 asteessa noin 30-35 minuuttia.

Sämpylät ovat kovia uunista tullessaan, mutta pehvenevät kyllä kun saavat olla rauhassa tovin. Näin jää sämpylöihin ihanan rapea kuori. Älä siis vain peitä sämpylöitä liinalla tai sämpylöiden kuori pehmenee.
Taikinasta voi tosiaankin tehdä myös leipiä ja limppujakin ja aina saa herkullista rapeaa suuhun pantavaa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit :)