kotiliesi

torstai 1. lokakuuta 2015

Peruna-sämpylät ja vuokaleipä



Lupasin alkaa pitämään nyt lokakuun alusta hieman kirjaa näistä meidän ruokamenoista, kuinka paljon sitä rahaa menee meidän nelihenkisellä perheellä ja kymmenellä hoidokilla.
Tänään Ukkoseni kävi Lidlissä ja osti ruokaa 14,53 €. 
Listalla oli perunaa, tyttöjen välipala jogurtit sekä kalaa ja maitoa.
No, täytyy nyt katsoa kuinka käy täytyykö tänään vielä hakea voimariiniä kaupasta, kun unohdin sen Ukkoseni kauppalistaan merkata.
Tää mun touhu on just tälläistä, aina puuttuu jotakin tärkeää, kun on paljon syöjiä niin kyllähän sitä joku tuote on aina loppumassa. Onneksi on nuo kaupat likellä niin voi tarvittaessa käydä uusinta kierroksen :)

Ajattelin tänään laittaa jääkaapista edellispäivän perunamuusin kiertoon ja tein siitä pari leipää ja sämpylöitä.
Alku viikostakin tuli tehtyä puuron jämistä kaksi vuokaleipää, niin että tällä viikolla ei ole taas täytynyt vaaleaa leipää ostella.
Minä innostun tästä leipomisesta aina eniten näin syksy tullen. Ehkä se on sitäkin, että taasen on viileämpää ja keittiössä on kivempi viettää enemänkin aikaa.

Ohje on Kodinkuvalehden sivustolta peräisin. Lisäsin vain tällä kertaa joukkoon tuon jogurtin ja jätin vettä sitten hieman vähemmälle.


6 1/2 dl kädenlämpöistä vettä
1 dl turkkilaista maustamatonta jogurttia
50 g hiivaa
3 tl ruususuolaa
3 rkl juoksevaa hunajaa
3-4 dl perunamuusia
2 dl ohrajauhoja
17-19 dl vehnäjauhoja
3/4 dl öljyä

Liota hiiva jogurtin ja veden kanssa sekaisin. Lisää hunaja ja suola sekä perunamuusi joukkoon.
Sekoita hyvin, että muusista ei jää paakkuja taikinaan.
Lisää jauhot pikkuhiljaa taikinan joukkoon koko ajan sekoittaen. 
Lisää loppu puolella joukkoon myös öljy ja hieman vehnäjauhoja.
Jätä taikina hieman löysäksi niin saat mehevämpiä sämpylöitä ja leipiä.
Kohota taikinaa liinan alla noin puoli tuntia ja kaada taikinaa vuokiin. Noin puoli vuoallista taikinaa aina vuokaan ja anna taasen kohota puoli tuntia liinan alla.
Leivo sitten lopusta taikinasta sämpylöitä ja kohota nekin.
Paista leivät 250 asteessa noin puoli tuntia ja sämpylät 225 asteessa noin 10 minuuttia.
Anna sämpylöiden hieman jäähtyä ilman liinaa ja nauti sitten voin ja maidon kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa kun kommentoit :)