Ensimmäiset meidän maan uudet perunat


Olen tässä viikon tuskastellut, kun viimme viikon ruokalistaani ei mahtunut yhtään kunnon perunaruokaa. Ja tänään kaalikeiton tilalle oli pakko saada uusia pottuja. Ihan jo sen takia että pääsi kaivelemaan noita meidän laareja ja katsomaan kuinka on potut kasvaneet. No, niinhän siinä kävi, että ensimmäistä perunan vartta koittaessani tuli semmoinen nyrkin kokoinen pottu vastaan ja seuraavasta samanlainen. Kerrankin lannoitukset onnistui oikein nappiin. Meillä näet Ukkoseni meni tänä keväänä koko kompostimme läpi eli kaivoi monien vuosien takaiset kompostit meille käyttö maaksi niin laareihin kuin marjapensaiden allekin. (Edelliset asukkaat näet ilmoittivat, etteivät hekään olleet koko asuin aikanaan koskeneet kompostiin, vaan lisänneet vain omenoita ja muuta maatuvaa sinne muhimaan.) Nyt olemme saaneet nauttia niin ihanasta peruna, sipuli sekä marja sadoista ettei meidän neljän vuoden tässä olon aikana olla tälläisistä edes unelmoitu.
(Alla vielä kuva kompostistamme tällä hetkellä.Tämän vuoden alussa komposti oli melkein ääriään myöten täynnä.)Tänään siis kaalispoppa vaihtui uusiin perunoihin ja lihapulliin sekä sienikastikkeeseen.
Lisukkeena kukkakaalimuusia ja kaalisalaattia.

Tässä ei nyt sen kummemmin tarvitse teille reseptejä kirjoitella, mutta muistutukseksi tuo uusienperunoiden keitto-ohje:


Pese vasta nostetut tai samana päivänä ostetut perunat. Kuori irtoaa parhaiten tuoreesta perunasta. Pane perunat tyhjään kattilaan. Kiehauta vesi keittimessä tai toisessa kattilassa. Kaada perunakattilaan kiehuvaa vettä sen verran, että perunat juuri ja juuri peittyvät. Lisää suola ja tillinvarret.Keitä noin 20 minuuttia.Kaada vesi pois ja pane perunoiden päälle talouspaperia tai keittiöpyyhe.
Nosta kansi päälle ja anna höyryn tasaantua noin viitisen minuuttia.

Tässä siis minun tapani keittää uudet perunat kypsiksi.

Kommentit

Suositut tekstit