keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Pataleipä


Nyt on tullut tehtyä pitkästä aikaa pataleipää. Kyllä se on herkkua, siispä uusi taikina on jo tulemassa huomiselle tai oikeastaan kaksi taikinaa. Toisen leivän teen meidän puukuskillemmme, joka taas kerran toi pihaamme kunnon satsin klapeja. Nyt on taas millä lämmitellä saunaa. Ukkoseni kerkisi jo lasten nukkuessa päiväunia purkaa koko satsin puuvajaan.

Minä olenkin tänään lähdössä heti töiden loputtua kaupungille kuuntelemaan luentoa.
Huomenna olisi sama Unkarilais-mies pitämässä toista luentoa, jonne minä sitten teen ruoan ja iltapalan.
Ajattelin tehdä porkkana-inkiväärikeiton raejuustolla sekä iltapalksi marinoitua salaattia fetajuustolla. Pataleipää tietenkin myös kummallakin ruoalla.
Onneksi kaikki on niin helppoa ja nopeaa, että huomenna kerkiän sitten hoidokeiden nukkuessa tehdä viimme silauksen. Tänään kun keittelin jo pastan ja tein siihen marinadin sekä kuorin kaksi kiloa porkkanoita. 

No, tässä tämä pataleivän helppoakin helpompi ohje teille, vaikka olen tämän ennenkin tänne blogiini kirjoitellut. Nykyään vain muuntelen noita jauhoja ja laittelen sekaan auringonkukan siemeniä ym. terveellistä.

4 dl vehnäjauhoja (kokojyvä)
3 dl hiivaleipäjauhoja 
(minulla tällä kertaa 2 dl vehnärouhetta ja 1 dl kauraleseitä)
2 tl (ruusu)suolaa
Herneen kokoinen nokare tuore hiivaa
3 1/2 käden lämpöistä vettä

Kaada kaikki ainekset kulhoon ja sekoita nopeasti sekaisin. Aseta kulhon päälle muovikelmu ja anna muhia seuraavaan päivään n.12-24 tuntia. Mitä kauemmin taikina kerkiää kohota sen makoisamman leivän saat.
Seuraavana päivänä ota taikina ja kääntele taikinasta pallo. Minä teen tämän nostelun puulastalla.
Sitten vain uusinta kohotus noin 30 minuuttia.
Laita uuni kuumenemaan,(kun olet nostellut taikinan) 225 asteeseen. Laita pata kylmään uuniin 30 minuutiksi ja ota pois uunista. Voitele pata öljyllä pohjasta ja reunoilta.
Kaada taikina pataan ja laita kansi päälle. Paista uunissa 30 minuuttia, ota kansi pois päältä ja jatka vielä paistamista 15 minuuttia.
Ota pata pois uunista ja kumoa leipä. Se irtoaa padasta helposti.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit :)