maanantai 11. marraskuuta 2013

Kauranryyni ruudut


Tämän maukkaan leivän leivoin taas tuolla Leivotaan-lehden ohjeella. Tuli kyllä todella hyvää.
 Lehdessä luki tästä kalttauksesta, että se mehevöittää leipää ja maut sekä aromit tulevat esiin. Kalttaus sitoo leipään vettä, joten leivän säilyvyys paranee ja rakenteesta tulee tasaista ja leipä murenee vähemmän.
Vehnäjauhoja ei voi kaltata, koska kuumuus pilaa vehnän sitkon.

Tänään onkin tullut herättyä aikaisin ja paljon on saatu jo aikaiseksi.
 Pian päästää lähtemään uloskin. Mukavaa kun on tullut pieni pakkanen niin ei tarvitse pukea kurahousuja ja muita näin aamusella jalkaan. Tuo kuistin siivouskin jää näin aamuisella väliin.


KALTTAUS:
4 dl kauraryynejä
25 g voita
4 dl kiehuvaa vattä

2 dl kädenlämpöistä vettä
50 g hiivaa
1 1/2 tl suolaa
2 rkl siirappia
n. 4 1/2 dl sämpyläjauhoja
1 1/2 dl ohrajauhoja
n.1 dl ruisjauhoja

VOITELU & KORISTELU:
vettä
kauraryynejä

Kaada kauranryynit kulhoon ja leikkaa voi pieniksi paloiksi joukkoon. Kaada päälle kiehuva vesi. Anna tekeytyä noin 10 minuuttia.
Kaada kädenlämpöinen vesi toiseen kulhoon ja liuota siihen hiiva. 
Lisää suola, siirappi, kaltatut kauranryynit ja jauhot vähän kerralaan. Vaivaa taikina notkeaksi.
Anna taikinan kohota liinan alla noin 40 minuuttia.
Vaivaa taikinaa leivinpöydällä. Painele taikina leivinpaperilla päällystettyyn vuokaan maksimissaan 20*30 cm uunipellille, jos laitat pienempään saat leivästä muhkeamman.
Leikkaa leipä ruuduiksi ja sumuta leipä vedellä. Ripottele päälle vielä kauranryynejä.
Kohota leipää vielä 40 minuuttia liinan alla.
Paista leipä 225 asteisessa uunissa keskitasolla noin 15-20 minuuttia. 

2 kommenttia:

  1. je vais essayer cette, je crois que mon mari va apprécier!
    Merci de ta visite et de tes gentils commentaires sur mes pages, Merci, bonne journée!
    Cath.

    VastaaPoista

Mukavaa kun kommentoit :)