keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Vaivaamaton pataleipä


Tämä leipä on helppo valmistaa, vaikka aikaa kuluukin toista vuorokautta kohotuksiin.
Kohotus kulho kannattaa olla isomman puoleinen, ettei aamulla löydä taikinaa pöydältä tai lattialta.
Meillä leipä suuresta koostaan huolimatta meni parissa päivässä.
Ohje on peräisin uusimmasta Leivotaan lehdestä.



6 dl huoneen lämpöistä vettä
1 dl piimää
1/4 pkt hiivaa
2 tl suolaa
13-15 dl vehnäjauhoja

Kaada vesi ja piimä kulhoon.
Liota joukkoon hiiva ja lisää suola.
Kaada taikinaan myös noin 8 dl vehnäjauhoja ja sekoita taikinaksi.
Peitä taikina muovikelmulla ja anna kohota 4-8 tuntia huoneenlämmössä.
Lisää taikinaan 5 dl vehnäjauhoja ja anna kohota  vielä 2-8 tuntia leivinliinalla peitettynä.
Mitä kauemmin taikina kohoaa, sitä parempi maku ja sitko siihen tulee.
Nyt taikina on kimmoisaa ja sitkoista. Jos taikina kuitenkin on liian löysää lisää vielä 1-2 dl vehnäjauhoja.
Hiiva syö jauhojoa ja mitä lämpimämmässä taikina on pidetty, sitä enemmän jauhoja täytyy lisätä.
Taikina saa olla koostumukseltaan löysää, mutta sen pitää pysyä koossa.
Leivo taikinasta pyöreä pallo hyvin jauhotetun leivinliinan avulla.
Anna kohota leivinliinan sisällä 30 minuuttia.
Laita tyhjä valurautapata uuniin 250 asteeseen.
Ripottele hiukan jauhoja padan pohjalle ja nosta jauhotettu taikinapallo kuumaan pataan. Laita kansi päälle.
Ilman jauhoja taikina jää kiinni pataan.
Paista leipä uunissa ala tasolla 15-20 minuuttia.
Ota sitten kansi ois ja alenna uunin lämpöä 225 asteeseen ja paista vielä 15-20 minuuttia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa kun kommentoit :)