kotiliesi

perjantai 19. huhtikuuta 2013

Juusto-siemenleipä

Taas on muksut saatu kunnialla koulutielle ja tänään alkaakin jo  viikonloppu.
Tämä viikko onkin ollut aika moista menoa ja ensiviikolla meno vain jatkuu. No, onneksi on viikonloppu välissä ja saa ladata akkuja. Olen itse niin koti ihminen, että heti kun tulee monta menoa samalle viikolle täytyy saada tasapainoksi vain olla kotona rauhassa .
Tämän tuvan akka on nyt hurahtanut spelttiin. (Ja sanon nyt heti suoraan, että tämä ei ole mikään maksettu mainos, vaan oma valintani.)
Sitä nyt olen kokeillut melkeinpä mihin ruokaan nyt vain jauhoja voi laittaa.
Tämän ihanan ohjeen löysin Birkkalan tilan facebook-sivuilta, Ohje on huhtikuun ensimmäisen päivän kohdalla ja otsikkona on
Herkkuja alkavaan kevääseen: Hele-serkun herkullinen juusto-pinjansiemenleipä.
Kannattaa katsoa sieltä ohje, jos haluaa tehdä leivän oikealla tavalla tai jos oikea leipä malli viehättää enemmän on ohje siellä kohotuksineen kaikkineen.
Mutta hyvää leipä oli näinkin ja nämä vuokaleiväthän ovat niin helppoja ja näppäriä tehdä muutenkin kun vain kerran kohottaa ja uuniin. 
Eilen ostin myös manna spelttijauhoja, koska olen niistä nyt niin monelta taholta kuullut, kuinka herkullista ja ihanaa puuroa niistä syntyy.
n. 10 g hiivaa
3½ dl huoneenlämpöistä vettä
½ tl suolaa
½ rkl sokeria
1 rkl öljyä
n. 8-9 dl Birkkalan Puolikarkeita Spelttijauhoja, täysjyvä
1 dl juustoraastetta
1 dl auringonkukansiemeniä

Murusta hiiva kulhoon ja lisää vesi, ja sekoita niin, että hiiva sulaa.  Lisää suola, sokeri ja öljy. Lisää jauhot ja sekoita juusto ja auringonkukansiemenet taikinaan.Vatkaa taikinaa voimakkaasti kunnes taikina on notkeaa. Sekoita  juusto ja auringonkukansiemenet nostettuun taikinaan. Säästä siemeniä vähän päälle ripoteltavaksi. Leivo taikinasta pitko ja kierrä se. (Voit laittaa leivän myös tässä vaiheessa voideltuun leipävuokaan, niin kuin minä tein). Anna leivän nousta n.1
1/2 tuntia. Paista leipä uunin alaosassa 225 asteessa n. 20-30 minuuttia.

Vihje: Auringonkukansiemenet voi myös korvata esim. seesamin- tai pinjansiemenillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit :)