torstai 14. maaliskuuta 2013

Pehmeät jättisämpylät


 Taas on vanhemmalla tytöllä hiihtoa ja eväitten tekoa suunnitellessa tytöltä tuli toive sämpylöitä ja mielellään isoja sellaisia.
Niinpä tartuin tuumasta toimeen ja valmistelin ihanan löysän taikinan, josta kauhalla otin taikinaa kastoin vehnäjauhoihin ja tein isoja pötkelöitä.
Tuli ihanan pehmeitä ja herkullisia jättisämpylöitä.

Olette varmaan huomanneetkin, että nyt on tullut pakki käsitöihin. No, viimmeistä verhoa virkkaan eteiseen ja enään ei puutu paljoakaan, mutta nyt alkaa virkkaaminen jo maistua puulta.
Innolla odotan, että pääsen kutomaan jotakin tämän prosessin jälkeen.
Kesken eräiseksi en virkkausta uskalla jättää tai pian käy niin, että koko työ jää kaappiin lojumaan.

5 dl maitoa tai vettä (minulla puolet ja puolet)
50 g hiivaa
1 1/2 tl suolaa
2 tl sokeria
3 dl riisi+ kaurapuuroa
n. 10 dl vehnäjauhoja
80 g voita

Lämmitä neste haaleaksi.
Liuota hiiva,suola ja sokeri nesteeseen.
Kaada joukkoon myös tähde puuro.
Lisää vehnäjauhoja vähin erin.
Yhdistä pehmeä rasva, jätä taikina löysäksi.
Peitä liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
Kaapaise kauhalla haluamasi kokoinen pala taikinaa pöydälle vehnäjauho keon päälle ja kieritä taikina jauhoissa sen verran, ettei se tartu  käsiin ja leivo pitkänomaiseksi sämpylöiksi.
Jätä sämpylät kohoamaan leivinpaperin päälle pellille,liinalla peitettynä.
Paista 250 asteessa 10-15 minuuttia.



3 kommenttia:

  1. Kaikkea jänniä tapoja täällä on tehdä leipää/sämpylää. Kauhalla löysää taikinaa jauhoihin, en ole koskaan kuullutkaan. Pitää kokeilla :)
    H

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommenteistanne Suvi ja H.
    Luin tuosta kauhalla kaapaisu jutusta täältä netistä ja ajattelin kokeilla kummoisia sämpylöitä tulee ja hyviähän nämä olivat.

    VastaaPoista

Mukavaa kun kommentoit :)