Lanttulaatikko

 
Ja kehuminen vain jatkuu. Tein näet lanttulaatikon samoin kun tuon porkkanalaatikonkin pakastesose kuutiosta.
Voiko enään laatikoiden teko helpommaksi muuttua ja vautsi mikä maku.
Minä laitoin tuon täyden siirappimäärän, koska meillä pidetään makeasta lanttulaatikosta ja kyllä kannatti herkullista tuli.
Tein tämän laatikon kaksinkertaisena annoksena, mutta tähän kirjoitan vain yhden pussillisen ohjeen, jos haluaa kilon lanttusoseen niin ei muuta kun tuplata määrä.
 
Kirjoittelin tässä joulukortitkin valmiiksi saavan lähettää menemään, niin on sekin homma jo pois päiväjärjestyksestä.
En ole enään vuosiin monille kortteja lähetellyt, mutta nyt tuli läheteltyä.
 
1 pss (500 g ) lanttusosetta
2 dl kermaa
1 kananmuna
4-6 rkl siirappia
1/2 dl korppujauhoja
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria ja inkivääriä
 
PINNALLE:
voinokareita
 
Sulata lanttusose mikroaaltouunissa (800 w) astiassa puolella teholla noin 8-10 minuuttia.
Välillä sekoitellen.
Sekoita sulanut lanttusose ja kaikki muut aineet ja kaada seos laakeaan vuokaan korkeintaan 3 cm:n kerrokseksi.
Koristele pinta ja laita voinokareita päälle.
Paista uunissa 200 asteessa noin 1,5 tuntia.
Mikäli haluat ruskeamman pinnan jatka paistamista vielä puoli tuntia.
Tähänkin laatikkoon voi halutessaan laittaa korppujauhoja pinnalle, mutta minä en laittanut. Tuli hyvää näinkin.
 

8 kommenttia:

  1. Onko tuo pakastealtaassa vai missä nuo kuutiot myytävänä? Voiko tuon sitten pakastaa?

    VastaaPoista
  2. KahviKaneli:
    Juu, pakastealtaasta löytyy Apetit lanttu- ja porkkana-sosekuutiot.
    Ja voi pakastaa taas kypsän laatikon.
    Näppärää ja herkullista.

    VastaaPoista
  3. Mä olen käyttänyt raakasoseita juureshyllystä, sellaisia makkarapaketin näkösiä. Kumpikohan olisi halvempaa/parempaa?

    VastaaPoista
  4. Kiitos sinulle Anonyymi. Mielestäni katsoessani Prisman hintoja raakasoseen ja pakastesoseen kanssa olivat suhtkoht samat. Pari senttiä kilo oli raaka kalliimpaa.
    Meillä kaupasta oli vain jo raakasose loppunut lantun osalta, siinä kohtaa kun sitä just olisin tarvinnut.
    Mutta iloinen ylläri oli tämä pakastesose.
    Ajattelin siinä kohtaa vielä josko pakastesose olisi makeampaa, mutta tämä oli vain oma päähän pistoni.

    VastaaPoista
  5. Olen kokeillut vaihtelevasti lanttulaatikon imeltämistä noin parin vuoden ajan. Aluksi kannattaa opetella "perusohjeella" ilman mitään erityistä maustamista ja antaa maun tulla ainoastaan imeltämisestä ja suolasta. Sitten kun pääsee maistelemaan imellettyä makua, voi maustamistakin harjoitella. Minä en kaipaa siirappia enkä muutakaan maustamista - imeltämisen antama maku ja suola riittää minulle.

    Imelletty lanttulaatikko:

    Perusohje.

    Laatikko valmistetaan mahdollisimman yksinkertaisista raaka-aineista.

    2kg lanttuja
    Niukasti vettä keittämiseen ja soseeseen, myös imeltyminen tehostuu vesilisäyksellä
    4 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoja
    2-4dl kermaa (maitoa) tavoitteen mukaan (kiinteä tai löysä laatikko tai siltä väliltä)
    50-100g voita
    1-2 teelusikallista suolaa

    Ohje:

    1. Kuori pestyt lantut ja kuutioi reiluiksi kuutioiksi kattilaan.
    2. Keitä lanttukuutiot kattilassa vähässä suolattomassa vedessä kypsiksi. Ota osa vähästä keittovedestä talteen. Soseuta lanttukuutiot vähään keittoveteen. Veden kanssa tulee olla tarkkana ettei soseesta tule liian löysää.
    3. Jäähdytä sose huolellisesti 75-76 asteiseksi. Kuumemmassa jauhojen imeltymisentsyymit tuhoutuu.
    4. Lisää jauhot ja sekoita 75-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen.
    5. Laita sose imeltymään 65-70 asteiseen uuniin 2-4 tunniksi. Imeltymisen aikana sosetta sekoitetaan 2-3 kertaa ja maistamalla voi seurata imeltymisen edistymistä. Lantun pienestä tärkkelyspitoisuudesta johtuen ylipitkä imeltymisaika saattaa huonontaa ratkaisevasti imeltymistulosta. Uunin lämpötilan ja säätimen arvon vastaavuudet voi tarkistaa erillisen uuninlämpömittarin avulla.
    6. Lisää imeltyneeseen soseeseen voi ohuina siivuina sulamaan. Lisää suola. Lisää kerma tai maito tai molempia. Sose saa olla niin sakeaa että pintaan voi tehdä koristuksia lusikalla. Notkeammastakin tulee hyvää imellettyä lanttulaatikkoa.
    7. Laita sose voideltuun uunivuokaan. Pinnalle muutama voilastu. Pinnalle voi sirotella korppujauhoja.
    8. Laita sose aluksi paistumaan 185-205 asteiseen uuniin. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan alennetaan uunin lämpötila 140 asteeseen niin kupliminen rauhoittuu.
    Paistetaan 2-3 tuntia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos ihanasta vinkistäsi ❤️
      Tätä täytyy ehdottomasti kokeilla.

      Poista
    2. Samalla ohjeella valmistan naurislaatikon. Nauris käyttäytyy samaan tapaan kuin lanttu...

      Poista
    3. Ei olekaan naurislaatikkoa tullut kokeiltua.
      Tänä vuonna meillä ei joululaatikkoijen syöjiä löydy, niin menin siitä mistä aita on matalin ja tein karamellisoituja lanttukuutioita sekä rakuunaporkkanoita kinkun kaveriksi.

      Poista

Kiitos kun kommentoit :)