sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Imelletty perunalaatikko

 
 
Nyt on enään makaroonilaatikon vuoro ensi viikon sunnuntaina, sitten onkin meidän perheen laatikot tehty. Kaupasta ajattelin ostaa maksalaatikon, koska se on herkkua niinkin.
Olen kyllä parina vuonna senkin itse tehnyt, mutta nyt näin.
Ja joillekin ehkä iski silmään tuo makaroonilaatikko, mutta meidän lapset sen joka joulu haluaa niin minähän sen sitten teen. Parempi, että syövät jotain ruokia, kun olisivat joulun nälässä.
Tämä perunelaatikko oli elämäni ensimmäinen. Nyt harmittaa, koska en hoksannut sitä yöksi laittaa lämpimän kaakeluunin päälle muhimaan, mutta ensivuonna sitä on taas paljon viisaampi.
Hyvältä kyllä maistui näinkin.
 
 
noin 8 annosta
 
 
2 kg perunoita
1 dl vehnäjauhoja
6 dl maitoa
1-2 rkl siirappia
1 1/2 tl suolaa
2 rkl voita
 
Kuorin perunat ja keitin ne kypsäksi.
(Tiedän nyt saan sapiskaa teiltä jotka teette asian oikein eli keitätte potut kuorineen ja kuoritte vasta kuumina. Mutta laiska mikä laiska.)
Soseuta perunat heti ja anna hetki jäähtyä lisää sitten joukkoon vehnäjauhot, hyvin sekoittaen.
Lisää tarvittaessa hieman keitinvettä.
Peitä seos liinalla ja jätä lämpimään paikkaan imeltymään yön yli. Lisää aamulla soseen joukkoon muut ainekset. Kaada seos voideltuun vuokaan. Täytä vuoka puolilleen, sillä laatikko kuohuü kypsennyksen aikana.
Paista 175 asteessa noin 2 tuntia.
 
 


11 kommenttia:

 1. Meillä tehdään tätä pitkin vuotta. Löysään normaalisti tehtyyn perunamuussiin lisätään vaan hieman jauhoja ja KAMALASTI siirappia.(tulee tosi makeaa).Ei tarvi mitään imellytyksiä. Ja "raakana" pakkaseen jos ei heti syö tai sit jäisenä pakkasesta suoraan uuniin. Lasten lempparia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siirapilla ja sokerilla makeuttamalla saadaan aikaan melkoinen sokeripommi. Kun perunalaatikko imelletään aidosti, niin silloin sirappia ja sokelilisäystä ei tarvita ja vältetään tarpeeton sokeripommi. Imeltymisessä muodostuva maltoosi on täysin riittävä määrä sokeria.

   Usein suositellut jauhoiset perunat on aika hankala kuoria kypsinä ja siksi kuorinkin perunat raakoina. Jauhoiset perunat keitän kypsiksi hyvin niukassa vesimäärässä ja soseutan kuumina suoraan keittoveteen. Näin menetellen kuorimishäviöt jäävät mahdollisimman pieniksi, koska perunoiden hajoamisesta ei muodostu häviöitä.

   Soseen jäähdytän huolella alle 78 asteen. Sopiva lämpötila on noin 72-75 astetta. 78 asteessa ja kuumemmassa jauhot menettää lopullisesti imeltämistehon, eli puhekielen mukaan "jauhot palaa".

   Jauhot lisätään 72-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Lisätään vielä vain tarvittaessa 72-76 asteista vettä. Soseen tulee olla selvästi puuromaista. Tönkkösose ei useinkaan edes imelly. Vesi saattaa tärkkelysmolekyylit ja amylaasimolekyylit toistensa yhteyteen mikä saa aikaan imeltymisresktion.

   72-76 asteinen sose laitetaan imeltymään 65-70 asteiseen uuniin noin 3 tunniksi.
   Imeltymisreaktio on erittäin voimakkaasti lämpötilaherkkä. 60 asteinen sose vaatii jopa yli 10 tunnin imeltymisajan ja 55 asteinen sose vaatii jopa kymmenien tuntien imeltymisajan.

   Imeltyneeseen soseeseen lisätään sulamaan ohuina viipaleina voi. Lisätään maitoa niin että saadaan puuromainen velli ja lisätään suola. Imelletyn perunalaatikon maku on parhaimmillaan kun maku saadaan imeltämisestä, suolasta, eri perunalajikkeista ja voista. Jos haluaa niin perunalaatikon mainion maun voi peittää maustamalla.

   Sose laitetaan voideltuun uunivuokaan. Pinnalle voi lisätä voita nokareina ja korppujauhoa sirottamalla.

   Aluksi sose laitetaan paistumaan noin 200-210 asteiseen uuniin. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, uunin lämpötila alennetaan 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu. Kun perunalaatikko näin paistetaan, voidaan paistaa lähes täysiä vuokia.

   Annetaan paistua 2-3 tuntia.

   Poista
  2. Jiitos kattavasta vastauksestasi. Täytyykin koittaa ohjeellasi joku kerta tehdä.
   Upeaa loppu viikkoa sinulle ja kiitos vinkistä.

   Poista
 2. Voi kiitos Anonyymi, vinkistäsi. Siinä oiva vinkki meidän muussin jämillemme joita joka viikko tulee.

  VastaaPoista
 3. Voi kiitos Anonyymi, vinkistäsi. Siinä oiva vinkki meidän muussin jämillemme joita joka viikko tulee.

  VastaaPoista
 4. Minä myös kuorin perunat ennen keittämistä ja hyvää tulee. Olen pakastanut imellettyä muusia, ennen maisdon lisäämistä, eli pakasteen kanssa sulatuksen jälkeen jatkan maidon lisäämisestä.

  VastaaPoista
 5. Kiitos Tuulia.Onneksi on aina näitä hyviä kommentteja, joista oppii itsekin jotakin.

  VastaaPoista
 6. Perinteinen vanhanajan imelletty perunalaatikko

  Valitse peruna maun mukaan ja sen mukaan miten lajikkeita on saatavilla. Kaikki lajikkeet imeltyy.

  Perinteinen vanhanajan imelletty perunalaatikko valmistetaan niin että siihen ei käytetä siirappia eika sokeria. Sita ei myöskään mausteta vaan maku saadaan imeltämällä ja lisäämällä ainoastaan suolaa.

  Perinteiseen imellettyyn perunalaatikkoon ei tarvita mitään muuta kuin perunoita, vettä, vehnäjauhoja, maitoa, voita ja suolaa.

  Ohje:

  2 kg perunoita, kaikki lajikkeet imeltyy (2kg erä varmistaa sen että perinteinen vanhanajan imeltämismenetelmä toimii varmasti)

  vettä keittämiseen ja soseen notkistamiseen, vesi on tärkeä osa imeltymistä

  2 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoja

  40-70g voita

  1-2 teelusikallista suolaa


  Näin imelletty perunalaatikko valmistuu:

  1. Pese ja kuori perunat. Keitä kuoritut perunat kypsäksi vähässä vesimäärässä.
  2. Soseuta perunat kuumana keittoveteen sakeaksi soseeksi. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä.
  3. Jäähdytä sose huolellisesti 74-76 asteiseksi. Yli 77 asteessa jauhot "palaa".
  4. Lisää 74-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen jauhot. Lisää tarvittaessa 74-76 asteista vettä.
  5. Eristä sosekattila hyvin useilla kerroksilla keittiöliinoja ja laita lämpimään paikkaan imeltymään 2-4 tunniksi. Tämä on vanha perinteinen tapa. Tehokkaasti eristetty sose imeltyy tarvittaessa huoneenlämmössä.

  6. Lisää soseeseen ohuina viipaleina voi. Lisää maito niin että saadaan sakea vellimäinen sose. Lisää suola.
  7. Laita sose voidetuun uunivuokaan. Lisää pinnalle muutama voilastu. Pinnalle voi halutessa ripotella korppujauhoja.
  8. Laita sose kuumaan uuniin ja anna olla niin kauan että pinta saa väriä ja kupliminen alkaa. Kun kupliminen alkaa alenna uunin lämpötila 140 asteeseen.
  Paista 2-3 tuntia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos täytyypäs kokeilla tällä ohjeella seuraavan kerran 😊

   Poista
  2. Nykyaikainen tapa imeltää sählölieden uunissa.
   Uunin lämpötilan voi varmentaa erillisellä uuninlämpömittarilla, koska uunien säädöt voivat poiketa huomattavastikin uunin lämpötilasta varsinkin matalissa alle 100 asteen lämpötiloissa.

   Vaihtoehto kohtaan 5.

   5. Laita 75-76 asteinen sose 65-70 asteiseen uuniin imeltymään 2-4 tunniksi. Ylipitkä imeltymisaika voi huonontaa imeltymistulosta.

   Poista

Kiitos kun kommentoit :)