tiistai 28. elokuuta 2012

Omena rahkapiirakka

 
 
Tässä vielä sunnuntailta makea piiras tarjolle.
Nyt alkaisi omenat olla kypsiä meidän kolmessa omenapuussa.
Osa jo tippuilee maahankin.
Tänään käymme ostamassa omenan poimurin, jotta saadaan korkealta puusta omenat parempiin suihin.
Viimme viikolla nuorimmainen jo kiipeili reppu selässä puussa ja haki äidille piirakka omenat.
Jos pääsisi omenahilloa taas tekemään ja saisi hieman pakkaseenkin viipaleita piiraita varten.
 
 
Pohja:
150g voita
1dl sokeria
3,5dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhoja

Pohja:
150g voita
1dl sokeria
3,5dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhoja

Huoneenlämpöinen voi ja sokeri hierotaan. Lisätään jauho, jossa on leivinjauhot.
Taikina taputellaan piirakkavuokaan,
ei siis vatkata mitenkään vatkaimella. Tulee aika tökkö taikina
ja vähän muruinenkin.

Täyte:
1 purkki maitorahkaa
2dl kuohukermaa (ei vatkata kermaksi, uunissa ei voi paistaa vatkattua kermaa!)
1 dl sokeria

Ensin kaadat kulhoon kerman ja
sekoitat sinne maitorahkan.
Sitten kaadat sokerit ja sekoitat kunnolla...ei siis vatkausta.
Täytteen kaadat sitten siihen raa'an taikinan päälle. Siitäkin tulee aika sellaista tökkömäistä.
Sitten raastat kaksi omenaa ja ripottelet siihen seoksen päälle.
Niiden päälle vielä kanelisokeria.

Ja eikun uuniin 175 asteeseen 35-40 minuuttia!
Anna jäähtyä ennen tarjoilua.
 
 

6 kommenttia:

  1. Kiitos, Omenapiirakka on niin herkulista.

    VastaaPoista
  2. Nam, sanoo jokin aivoissani, mutta sitten katson peiliin :)
    Kovin olet taas herkkuja väsänny!!

    VastaaPoista
  3. Täytyy heti tarttua tähän omenaviipaleiden pakastukseen. Kuinka tapahtuu? noin vaan vai pitääkö ryöpätä? Ei sillä, että mulla jäisi vielä pakkaseen, omenapuussamme on eka kertaa nyt 15 omenaa tulossa. Mistä tietää koska ne on kypsiä? :)

    VastaaPoista
  4. Voi kiitos teille kommenteista.
    Nannalle; Omenoiden pakastus käy minulla näin, yleensä kuorin omput (pidän kuoritut omenat vedessä ettei tummentuisi).
    Sitten vain viipaloin ja laitan rasiaan tai pussiin ja pakkaseen.
    Sieltä melkein jäisinä laitan piiraaseen tai herkuttelemme hieman jäisillä omenoilla ihan muuten vain.

    Eri omenalajikkeet kypsyvät eri aikoihin, mutta pari hyvää sääntöä on, kun omena irtoaa helposti oksasta ja väri voi myös auttaa.
    Ainakin meillä vihreät omput hieman keltaistuvat ja punaiset ovat kauniin punaisia.
    Itse opettelin meidän kolme omppupuuta kantapään kautta eli viimme kesänä valkeat kuulaat tippuivat maahan ja hajoilivat enne kun tajusin niiden olevan kypsiä. Muilla lajikkeilla ei vahinkoa niin synny vaikka tippuisivatkin maahan.

    VastaaPoista
  5. Kiitos tästä ohjeesta! Kokeilin ja oli tosi hyvää!

    VastaaPoista

Mukavaa kun kommentoit :)