Eilen tein pitkästä aikaa pärämätsejä.
Nämä on niiin hyviä. Voisi syödä vaikka kaikki yhdeltä istumalta jos vain vatsaan mahtuisi.
Meillä on nämä viikonloput semmoisia ettei äippä meinaa päästä tietokoneelleen ollenkaan, kun nuo tytöt valloittaa tän alakerran. Vaikka kummallakin on omat tietokoneet niin aina ollaan tällä äidin koneella alakerrassa. Onhan se kiva kun tytöt viihtyy meidän vanhempien seurassa ja näkee vähän mitä ne täällä netissä tekee.
1/2 kg vehnäjauhoja
1 1/2 tl suolaa
1 rki voita
1 kananmuna
lämmintä maitoa
TÄYTE
500 g paistijahelihaa
1 sipuli
1 1/2 dl vettä
suolaa
valkopippuria
chilimaustetta
tacomaustetta
Sekoita taikinan ainekset ja anna sen tekeytyä sen aikaa kun teet täytteen.
Eli sekoita jauhelihan joukkoon silputtu sipuli ja vesi sekä mausteita saa olla aikas paljon.
Tee taikinasta pötkö ja leikkaa se paloiksi jotka kaulitaan teelautasen kokoisiksi pyöreiksi levyiksi.
Levitä jauhelihaa ohuelti taikinan pöölle ja rypytä reunat päälle niin että jauhelihaa jää pilkottamaan keskeltä.
Kuumenna paistinpannu ja laita sinne voita reilusti. Paista piirakat molemmilta puolilta. Ensin lihapuolelta.
Piiraat syödään heti lämpöisinä mutta varo pottamasta suuta.
Hauskaa, että muutkin tekee pärämätsejä! Nuoriso tykkää erityisesti, niin piiraista kuin nimestäkin :) Teetän näitä oppilailla kerran vuodessa. Kotona ei ole tullut tehtyä, ehkäpä joku päivä teen.
VastaaPoistaMinä en ollut pärämätseistä uullutkaan, mutta herkuilta näyttää! Heti kun ukko lopettaa diettinsä kokeillaan!
VastaaPoistaSiis laitetaanko siihen raakaa jauhelihaa vai ruskistetaanko se eka?
VastaaPoistaKiitos kommenteista Omenaminttu, Suvi ja Ida.
VastaaPoistaJauheliha tulee raakana piiraan sisään ja sitten paistetaan pannulla raaka piiras.
Ompa hyvän näkösiä, nam..:)
VastaaPoistaOnkin ihan vieras asia minulle, ole koskaan edes kuullut.Herkullisilta näyttävät
VastaaPoistaKiitos teille kommenteista. Meillä tytöt tilasi jo lisää näitä ensi viikonlopuksi.
VastaaPoistaMillähän lämpöasteilla näitä paistellaan..ja miten kauan ??
VastaaPoistaKiitos anonyymi viestistäsi.
VastaaPoistaPaistelen nämä liedelläni, jossa on 1-9 lämpö asteikko.
Ensin pidän kovimmalla lämmöllä, kun alkaa voi sulamaan lasken hiukan lämpöä noin 7:ään siinä paistelen noin 4 minuuttia. Käännän ja paistan taasen toisen puolen niin kauan, että jauheliha joka näkyy taikinan reijästä on tummaa sekä neste mikä tulee jauhelihasta on kirkasta.
Huom. nuo paisto asteet on joka liedellä erit, joten kannattaa hieman tutkailla, ettei pala tai taikina jää raaáksi
Oikein mukava huomata että useat tekevät/kokeilevat Pärämätsejä :) .. Voisin tähän antaa lisävinkkinä että kokeilkaa syödä näitä piimän (/kermaviili) ja voisulaveden (= keitetty vesi johon lisätty voita, suolaa ja valkopippuria) kanssa, antaa mukavasti lisämakua.
VastaaPoistaLisäksi kun muistaa laadukkaat raaka-aineet ja paistamisessa tarpeeksi kuumaa öljyä, niin hyvä tulee. Oikealla Pärämätsin ulkonäöllä on myös merkitystä ;)
nimim. Itse Tataarisukua
Kiitos sinulle, ehdottomasti menee kokeiluun nämä vinkkisi. Vielä kerran kiitos ja kumarrus.
Poista