perjantai 16. joulukuuta 2011

Näkkileipä







Tässä hiukan pajastelen joulupukin säkin salaisuuksia.
Eli viimme vuonna näin herkullisen postauksen näkkileivistä Patalinnun blogissa ja laitoinpa asian muhimaan ja eikös meillä leivottu ensimmäiset omatekemät näkkileivät viimme viikonloppuna ja hyvää oli. Pikkuisen sain myös sujautettua pukin konttiin tätä ihanaa herkkua.
Meillä nämä lahjat ovat enimmäkseen tälläisiä omatekemiä.

Nyt taas pika pikaa virkkaamaan, että joulukapan saisi edes jouluksi ikkunaan.


50 g hiivaa
5 dl kädenlämpöistä vettä
2 tl  sormisuolaa
8 dl ruisjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
1 rkl hunajaa


Sulata hiiva veteen. Lisää suola ja hunaja. Sekoita joukkoon jauhot, taikina saa jäädä tahmeaksi. Ripota päälle 2 rkl jauhoja ja anna taikinan kohota noin tunnin ajan.
Muotoile taikinasta pötkö ja leikkaa siitä tasakokoisia paloja jotka pyörität palloiksi. Kaulitse pallot  ohuiksi ympyröiksi. Laita alustalle reilusti ruisjauhoa, etteivät leivät tartu kiinni.
Nosta leivät uuninpellille ja paista 250C asteessa 6-8minuuttia.

6 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Olipas kirjoitusvirheiden täyttämä kommentti tuo, jonka poistin. Sen siitä kiireestä saa :). Eli siis tulin kehumaan ihanan näköisiä näkkileipiäsi. Noita pitää ehdottomasti kokeilla. Tykkään itse tehdä kanssa paljon leipää, mutta näkkileipää en ole ikänä vielä kokeillut. Kiitti vinkistä!

    VastaaPoista
  3. Kiitos Ilona kommentistasi, meillä näkkäriä tehdään nyt tästälähin usein oli se niin herkullista.

    VastaaPoista
  4. Tämä voisikin olla suht helppo kokeilla, jos minäkin siaisn onnistumaan. Tyhmä kysymys..... Mitä tarkoittaa tuo ohjeen "sormisuola"*??? Olen huuli pyöreänä täällä.... ;O)

    VastaaPoista
  5. Onpas hauska lahjaidea, eihän lahjan aina tarvitse olla makeaa.

    VastaaPoista
  6. Kiitos teille taas kauheasti ihanista kommenteistanne.
    Saga: sormisuolaa myydään kaupoissa suolahyllyssä ja se on hilemäistä suolaa jota voi yleensä ripotella valmiin ruoan päälle.
    Mutta tavallinen suolakin käy aivan hyvin, ei kannata laittaa sitä kyllä paljoa.
    Erja, minä olen monet vuodet tehnyt limppuja sukulaisille ja hoidokeiden vanhemmille joululahjoiksi. Sekä opettajille ja eskaritädeille ja ovat kyllä tykänneet.

    VastaaPoista

Mukavaa kun kommentoit :)