tiistai 18. tammikuuta 2011

Auringonkukka-kaurapaahtoleipä

Taas löytyi todella maukas leivän ohje. Tämä leipä oli Glorian ruoka ja viini lehdestä. Grahamjauhot vaihdoin sämpyläjauhoihin kun joku on unohtanut ne ostaa.
Meillä on ollut vajaa miehitys hoitolasten suhteen alkuviikko tänäänkin puuttui viisi lapsukaista. Silti on touhua riittänyt yllinkyllin esim. keskimmäiseni tuli kahdeltatoista koulusta huomasi että matematiikankirja puuttuu ja lähti sitä mieheni kanssa hakemaan niin huomasi että herranjestas muut ovat vielä koulussa. Tyttö oli vahingossa lähtenyt kotiin kesken koulupäivän ja koulua oli vielä kaksi tuntia jäljellä. Minä nukuttelin lapsia yläkerrassa ja olin asioista aivan tietämätön.


1 1/2 dl auringonkukansiemeniä
5 dl vettä
25 g tuorehiivaa
1/2 dl hunajaa
3 1/2 dl kaurahiutaleita
4 dl sämpyläjauhoja
n. 5 dl vehnäjauhoja
1 dl  juoksevaa margariiniä
1 1/2 tl suolaa
1/2 tl fenkolinsiemeniä
PINNALLE:
auringonkukansiemeniä

Paahda simenet kuivassa, kuumassa pannussa. Siirrä siemenet lautaselle odottamaan.
Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja kaada joukkoon hunaja, kaurahiutaleet sekä sämpyläjauhot. Lisää vehnäjauhoja niin että taikina irtoaa kulhon reunoista. Alusta 10 minuuttia.
Sekoita siemenet ja margariini ja suola joukkoon sekä morttelissa jauhetut fenkolinsiemenet. Alusta vielä 5 minuuttia. Peitä kulho liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi noin 45 minuuttia.
Kumoa taikina jauhotetulle työtasolle ja vaivaa ilmakuopat pois. Jaa taikina kahtia ja tee tankojonka jaat 6 yhtäsuureen osaan. Muotoile paloista pallot ja nosta ne voidelluihin vuokiin. Voitele leipä vedellä ja ripottele pinnalle auringonkukansiemeniä. Peitä vuoat liinalla ja anna kohota  n.45 minuuttia.
Laita leivät 250 asteiseen uuniin keskitasolle ja laita uunin pohjalle vuokaan vettä. Vesihöyry ja uunin kuuma lämpötila tekevät leivän pinnasta rapean. Paista leipää 5 minuuttia  ja laske lämpö 180 asteeseen ja jatka paistamista 35 minuuttia. Ota leivät uunista ja irrota ne vuoistaan uunipellille. Paista vielä 10 minuuttia, jotta reunoista tulee rapeat. Nosta leivät jäähtymään.

5 kommenttia:

  1. Oi! Mulla on ollut tämä resepti jo pitkään "pitää testata" -listalla, nyt pitääkin ruveta leipomishommiin kun sain sinulta vahvistuksen että tämä on hyvää:) Kiitos!

    VastaaPoista
  2. Nams, ihana leiväntuoksu aisteissani, kyllä sen voi kuvitella, kun nyt ei Seijastiina ole leipää pöydässä nähnyt 1 1/2 :sta viikkoon.
    Pitää alkaa leipomaan jotain, tänään piti mutten kerennyt, oli saatava tuo pyyheliinapeitto valmiiksi.
    Kiitos kun kävit vierailulla :)

    VastaaPoista
  3. Tuoreen leivän tuoksua ei sitten voita mikään! Meillä täällä Sydneyssä on ollut niin kuuma, että uunia ei ole paljon haluttanut laittaa päälle. Herkullinen resepti kuitenkin, pitää kokeilla sitten kun ilmat vähän viilentyvät!

    VastaaPoista
  4. Kiitos,
    Ahmija: kyllä suosittelen kokeilemaan on niin herkullista.
    Seijastiina: Toivottavasti pääset pian leivonta puuhiin, minulle se on aina joka viikkoinen terapia.
    Maria. Toivottavasti helteet hellittää ja pääset uunin lämmitykseen ja syömään leipiä ja muita uuni ruokia.
    Nina: Herkkua on onneksi on vielä yksi leipä jäljellä.

    VastaaPoista

Mukavaa kun kommentoit :)