Vesterin mallaslimppu

Olen saanut tämän ohjeen neljä vuotta sitten ystävältäni ja siitäasti olen sitten jouluksi tätä leiponut sukulaisille ja hoitolasten vanhemmille sekä opettajille ja tarhatädeillekin annoin joskus tämmöiset leivät. Ja näitä leipiä meillä myös syödään jouluna. Nämä kannattaa tehdä näin viikkoa tai pariakin ennen syömistä, eli nyt olen jo myöhässä leipomusteni kanssa.
Näitä nyt taas valmistan kaksi kolme päivää että kaikki halukkaat saavat omansa joulupöytään. Olen valmistanut leipiä piimään ja appelsiinituoremehuun ja kummallakin reseptillä tulee niin hyviä leipiä että. Nämä leivät ovat todella helppo tekoisia mutta aikaa mennee nostatuksessa ja uunissa.Nämä nyt sitten vaan kietaisen serlofaaniin ja lahja on sitten valmis.

HUOM: reseptistä tulee kolme limppua.

1 l piimää tai appelsiinituoremehua
2 palaa hiivaa
3 dl ruisjauhoja
3 dl leseitä
3 dl mämmi-ja leipä-maltaitaita
3 dl siirappia
1 rkl suolaa
10-11 dl vehnäjauhoja


Murenna hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää nesteeseen kaikki aineet ja sekoita hyvin.Taikinan pitää olla hyvin löysää. Kaada taikina kolmeen pitkänomaiseen vuokaan jotka olet voidellut. (En voitele silikonivuokia mutta muut vuoat kyllä.) Kohota taikinaa leipävuoassa 1,5 h. Paista 175 asteessa 1,5 h. Kun vuoat ovat olleet tunnin uunissa voitele ne siirappi/vesiseoksella.

11 kommenttia:

  1. Kiitos tästä ohjeesta! olen pitkään etsinyt kunnon limpun ohjetta! Tämä tulee todella tarpeeseen.

    VastaaPoista
  2. Miekii tein noita tänään 3 satsii,että saan viedä huomenna poriin mennessäni. Tää on kyl takuuvarma resepti. Olin hukannut oman ohjeeni ja arvaas mistä löysin? Sun kotisivuilta..heh,muistelin että sen siellä näin joskus. Tosin omakin tuli vastaan tuossa illan aiksna. Hyvää joulun odotusta!t.Jastiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, löysin vanhan viestisi, kun etsin taasen tätä jouluista limpun ohjetta.

      Poista
  3. Milloinkahan uskaltaisin kokeilla joululimppua... Täytynee laittaa tämä ohjeesi muistiin ensi joulua ajatellen, nyt ei taida ehtiä. Työ vie ajan tältä bloggailulta, joten kommentoinnit ja päivitykset on harventunu sen takia.

    VastaaPoista
  4. Moikka
    Pakko kysyy että mitä leseitä oot käyttänyt, että onko sillä niin väliä

    VastaaPoista
  5. Hei Fire_Fox,olen yleensä tehnyt kauraleseillä, mutta yhtä hyviä tuli, kun kerran tein ruisleseitä käyttämällä.

    VastaaPoista
  6. Moikka
    Semmosta kysyisin, että mitenköhän löysää tamän taikinan kuuluisi oikeasti olla. Kun eilen tein niin ei tullut tuolla ohjeella sellaista, että sitä olisi voinut vuokiin kaadella

    VastaaPoista
  7. Kiitos kommentistasi, Fire Fox.
    Riippuu niin jauhoista, kunka löysä tai tiivis taikinasta tulee.Tuoreista jauhoista saa löysemmmän taikinan ja pussissa jonkin aikaa olleista tulee tiiviimpää. Toki voi vieläkin vähentää jauhojen määrää desillä jos haluaa löysemmän taikinan.
    Joskus on minullakin ollut taikina hieman kovempaa, hyvää leipää siitä silti tulee.

    VastaaPoista
  8. Hei! Tein ensimmäistä kertaa saaristolaisleipää ja se tuli rakenteeltaa vähän erilaista, kuin lahjaksi saamani leipä. Ostin pussin mämmi- ja leipämaltaita, mutta olivatkin jauhettuja. Hyvän makuista leivästä kuitenkin tuli, mutta tänään kävin ostamassa rouhittuja maltaita ja uudet leivät uunissa! Laitoin 2 dl rouhetta ja 1 dl "hienompaa" , Ehkäpä mämmiäkin voisi keväämmällä kokeilla - tai sitten mallaslimppuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulee varmaan todella herkullista tuolla rouheella. Minä aina käyttänyt jauhettuja kalja- ja leipä-maltaita. Täytyykin etsiä itsekin ensi vuodeksi noita rouheita, saa uutta ilmettä leipiin. Kiitos vinkistä.

      Poista
  9. Hei taasen! Kiitos vastauksestasi. Olen tosiaankin saanut parina vuonna saaristolaisleipää, jossa ihan "näkyy" maltaita, ja päätin itsekin kokeilla. Googlailin ohjeita ja tämä Sinun ohje sattui silmään - herkullisen näköiset leivät. Yllätyksekseni tuo ostamani pussi "Mämmi - ja leipämaltaita" olikin jauhettua, eikä rouhetta, kuten luulin - mutta tässä Sinun Vesterin mallaslimpussa siis kuuluukin olla tätä hienoksi jauhettua. Kun vähän epäröin, niin hain sitten jotain Tuoppi mallasrouhetta ja yhden satsin tein niin, että laitoin 1 dl jauhettua ja 2 dl rouhetta, kaksi satsia tein leipiä vielä niin, että laitoin 1,5 dl jauhettua ja 1,5 dl rouhetta. Kaikki leivät saivat kehuja - sisareni mielestä tuo kokonaan jauhetulla oli parasta - ihan parasta "kahvileipää" ! Kiitos ohjeesta - tyttäreni toivoo, että myös Pääsiäiseksi tätä leipää tehdään!

    VastaaPoista

Kiitos kun kommentoit :)