tiistai 28. syyskuuta 2010

Setsuuri

Tein ensimmäisen mutta en viimmeisen kerran elämässäni setsuuri-lepää. Lapset tykkäsivät todella paljon sanoivat jopa että eivät olleet ikinä syöneet näin hyvää leipää ja karkki leipä nimityksellä tätä alettiin sitten kutsua.
Tämäkin leipä-ohje on uusimmasta Maku-lehdestä kotoisin.

2 kpl

JUURI:
50 g hiivaa
5 dl vettä
2 dl ruisjauhoja
1 dl hiivaleipäjauhoja
TAIKINAAN:
1dl siirappia
2 tl suolaa
2 tl pomeranssinkuorta
2 tl fenkolia
1 tl inkivääriä
8-9 dl hiivaleipäjauhoja
50 g voita
VOITELUUN:
1/2 dl vettä
1/2 dl siirappia

Murenna hiiva käden lämpöiseen nesteeseen. Vatkaa joukkoon jauhot. Peitä kulho liinalla ja laita vedottomaan paikkaan juuri  tekeytymään noin tunniksi.
Sekoita joukkoon siirappi ja maustee. Alusta taikinaan vähitellen jauhot ja loppuvaiheessa pehmeä voi. Vaivaa taikinaa kunnes se irtoaa kulhon reunoilta. Kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
Kumoa taikina jauhotetulle aludstalle ja jaa kahtia. Leivo taikinan palat soikeiksi limpuiksi ja nosta leivinpaperin päälle pellille. Kohota liinan alla noin 30 minuuttia. Vedä leipien pintaan veitsellä viillot. Sivele pintaan kevyesti siirappi-vesiseosta. Paista 200 asteessa uunin ala tasolla 30-40 minuuttia.
Sivele loppu siirappivesi kuumien leipien pintaan ja anna jäähtyä.

3 kommenttia:

  1. Tätähän vois kokeilla. JOtenkin noiden viimeksi leipomieni sämpylöiden jälkeen taas innostuin kotitekoisesta leivästä.

    VastaaPoista
  2. Asun Kanadassa yli 31 vuotta ja aina silloin talloin tulee kaipuu Suomessa oleviin "herkkuihin",joita en saa taalta.Leivoin tata leipaa viikonloppuna ja siita tuli hyvaa,vaikken loytanyt mistaan pomeranssinkuorta.Halusin vaan kysya,laitoitko fenklit kokonaisina vai jauhettuina?Tanaan loysin kaupasta jauhettua appelsiinin kuorta,luuletko,etta voin laittaa sita taikinaan?

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommenteistanne Miksu ja anonyymi, Anonyymille fenkolin laitoin siemeninä ja noista appelsiinin kuorista varmasti itse kokeilisin kuulostaa niin hyvältä. Maku tulee varmasti hyväksi.

    VastaaPoista

Mukavaa kun kommentoit :)