tiistai 14. syyskuuta 2010

Nokkos-kesäkurpitsa leipä


Tänään tuli leivottua leipää, tulikin tosi hyvää. Tämä on tämmöistä mitä kaapista löytyy systeemiä mutta kyllä pitivät oma väki ja vieraat. Nokkonen on niin terveelistä ja vielä kaiken lisäksi niin hyvän näköistä leivässä.

5 dl kurpitsojen keitin lientä tai vettä
2 dl kaurapuuroa( jota jäi aamupuurolta)
1/2 dl kuivattua nokkosta
3 dl kurpitsaa soseena ( voi laittaa tilalle vaikka vauvan sosepurkista porkkana sosetta)
50 g hiivaa
2 tl suolaa
2 rkl sokeria
1 dl vehnärouhetta
2 dl neljän viljanhiutaleita
n. 10-12 dl graham täysjyvävehnäjauhoja
1 dl rypsi öljyä

Lämmitä liemi kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon puuro ja kurpitsa lisää hiiva ja sokeri ja suola. Lisää jauhoja niin että taikina alkaa irrota vuoan reunoilta. Vaivaa kunnolla noin viitisen minuuttia mielellään enemmänkin että taikina saa kunnon sitkon. Kaada joukkoon öljy sekoita hyvin joukkoon. Laita taikina kohoamaan vedottomaan paikkaan liina päällä. Kun taikina on kohonnut kaksin kertaiseksi vaivaa taikinasta ilmat pois ja leivo haluamasi mallisia leipiä tai sämpylöitä. Kohota vielä kerran uunipellillä ja tee viillot leipien pintaan. Sumuta vedellä ennen uuniin laittoa ja jos haluat pinnasta rapean  laita uuniin pohjalle uunivuokaan vettä höyrystämään uunia. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia. Uunista pois ottaessasi muista jos haluat rapeampik kuorista leipää jätä leivinliina pois leipien päältä.

6 kommenttia:

  1. Herkullisen näköistä leipää. Lämmin vastapaistettu leipä on hyvää. Tuoksukin niin kotoinen.
    Kirjoitti arleena KOTONA-blogista

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoinen ohje. =) Kiva sivupohja sulla. Laitoin itseni lukijaksi tuohon Googlehärpäkkeeseen. ;)

    VastaaPoista
  3. Hei Tupu, Tulin vastavierailulle ja heti täytyy todeta, että NAM! En ole ajatellutkaan, että kurpitsaa voisi käyttää leipään. :D täytyy ehdottomasti kokeilla. Nokkonen on minulle jo entuudestaan tuttu.

    VastaaPoista
  4. Komelata näyttää leipä ja ihana tää uus blogi! :)

    VastaaPoista
  5. Tämä on plogi on paljon hitaampi ja hankalampi kun entinen. En tykkää.

    VastaaPoista
  6. Kiitos teille kommenteistanne, ja koitan saada tän blogin toimiin nopeammin kun opin kaikki nämä hienoudet. Entisessä meni vain omat kommentit niin vaikeiksi että jouduin lopettamaan kirjoittelun muiden sivuille. Koittakaa jaksaa.

    VastaaPoista

Mukavaa kun kommentoit :)