tiistai 21. syyskuuta 2010

Joutsenolainen leipä


Kerkesinhän vielä leipomaan tänään kun ei tuolla ulkosalla oikein viihdy kun sataa koko ajan. Niinpä sitten koitin keksiä jotain hyviä suuhun pantavia. Tämän ohjeen otinsuoraan uusimmasta Maku-lehdestä.

2 kpl
Juuri:
5 dl piimää
50 g hiivaa
1 tl suolaa
5 dl ohrajauhoja

taikinaan: n. 3 dl vehnäjauhoja

Kuumenna piimä käden lämpöiseksi.ja murenna hiiva joukkoon. Sekoita joukkoon suola ja ohrajauhot. Peitä kulho liinalla ja anna taikian tekeytyä vedottomassa paikassa noin 30-40 minuuttia. Vaivaa vehnäjauhot joukkoon. Jaa taikina kahteen osaan  ja taputtele jauhoja apuna käyttäen noin 2 cm:n  paksuisiksi leiviksi leivinpaperin päälle pellille. Kohota liinalla peitettynä noin 30 minuuttia.
Paista 225 asteessauunissa hieman keskitasoa alenpana 20 - 25 minuuttia.

7 kommenttia:

  1. Voi kun osaisikin tehdä leipää! Oma äitini leipoo sitä viikottain ja melkein meille asti aina tuoksuu :)

    VastaaPoista
  2. Miten sulla voi olla Joutsenon leivän resepti? Sen pitäisi kuulema olla salainen. Täytyy kokeilla.

    VastaaPoista
  3. Tämä resepti oli nyt uusimmassa Maku-lehdessä, siitä tein aivan ohjeen mukaisesti ja hyväähän tuo oli.

    VastaaPoista
  4. Ei sen reseptin kai salainen pitäis olla. Ainakin sellaisessa Joutsenon paikallislehdessä oli ohje tuohon. Luulen, että jonkin tietyn leipojan/leipomon resepti voi olla salainen - onhan nimittäin leivän leipomiseen eri tapoja. Muistaakseni siinä näkemässäni ohjeessa käytettiin "höpsötyskuppia", jolla leivästä tehtiin oikean muotoinen ja saatiin ilmava koostumus siihen. Siis jos kyse nyt on samasta leivästä, eli perinteisestä joutsenolaisesta rieskasta. :)

    VastaaPoista
  5. Onpa herkullisen näköinen leipä. Tämähän menee jo tänään kokeiluun, kun olen tekemässä piimäkakkua eikä sitä piimälitraa saa siihen kokonaan upotettua. :)

    VastaaPoista

Mukavaa kun kommentoit :)