kotiliesi

perjantai 13. huhtikuuta 2018

Seesamibriossileipä



Päivät senkun pitenee ja aurinko lämmittää jo todenteolla. Takapihan terassillamme on tapahtunut jo huimasti muutosta viikon aikana, lumi aivan sulaa silmissä.
Nyt kun hoidokkimme on suurimmaksi osaksi pieniä olemmekin viettäneet paljon aikaa terassilla. Pihamme leikkikentällä ei ole pienten kanssa vielä mitään asiaa. Pienet taaperomme uppoaisivat leikkikentän lumeen aiva totaalisesti.

Minulle tuli hieman kiire postata teille tämä briossileivän ohje, kun niin moni oli innostunut viikonloppuna kokeilemaan tuota maalaissalaattia lohella ja briossileivällä.
Tämä leipä on kyllä niin pehmeää ja herkullista, vaikka tekemisessä hieman vaaditaan aikaa sekä vaivaamista, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan.

Ehkä seuraavalla kerralla teen nuo leivän päällä olevat pompulat hieman pienemmät.
Tästä leivästä tulee muutenkin niin muhevan iso, että sen on oltava uunissa todellakin sen 40 minuuttia, ettei leipä jää keskeltä raaáksi.
Minulla meinasi käydä ohraisesti ja leipä oli juuri ja juuri kypsä keskeltä.
Mellä syötiin tätä briossileipää vielä eilen ja leipä oli edelleen ihanan pehmeää ja tuoreen oloista.
(Tein siis leivän sunnuntaiksi ja nyt mennään jo loppu viikossa.)

Tämän ohjeen löysin Anna-lehden ruoka osiosta.
Pienesti muutinkin ohjetta  eli käytin kuivahiivaa tuore hiivan sijasta.






1 pss kuivahiivaa  tai (25 g) tuorehiivaa
1 1/2 tl ruususuolaa
1 1/2 rkl siirappia
3 rkl seesaminsiemeniä
2-3 kananmunaa
n. 9 dl vehnäjauhoja
100 g voita

VOITELUUN:

1 keltuainen
Tilkka vettä
2 rkl seesaminsiemeniä



Sekoita hiiva haaleaan maitoon, jos paistat briossit samana päivänä.
Käytä kylmää maitoa jos kohotat taikinan yön yli jääkaapissa.
Lisää maitoon kaikki muut ainekset paitsi voi.
Vaivaa taikinaa koneella 10 minuuttia tai käsin 15 minuuttia.
Lisää joukkoon pehmeä voi pieninä nokareina.
Vaivaa taikinaa edelleen noin 10 minuuttia.
Anna taikinan kohota liinan alla 40 minuuttia tai jääkaapissa seuraavaan päivään.
Kumoa taikina leivinpöydälle ja vaivaa hyvin.
Voitele iso leipävuoka voilla.
Painele 3/4 taikinaa vuokaan ja pyöräytä lopusta taikinasta kolme-neljä palloa ja pane ne taikinan päälle.
Anna leivän kohota huoneen lämmössä vielä 30 minuuttia tai tunti, jos taikina on kohonnut jääkaapissa.
Voitele leipä vesi/keltuaisseoksella ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.
Paista uunin alatasossa 175 asteessa noin 40 minuuttia.
Peitä briossi tarvittaessa leivinpaperilla paistamisen loppuvaiheessa.



6 kommenttia:

  1. Oi! Ihana leipäohje. Tätä kokeilen pian!:) Näyttää ihanalta. Kiinnostaa, että tuleeko tähän sellainen pehmeä höttöinen vaalean leivän rakenne? Vai onko enemmän tiivis?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän tulee juuri tuo vaalean leivän höttöinen rakenne.
      Ja vielä ilmavampi kuin muissa tekemissäni leivissä.
      Siis kerrassaan herkullinen.

      Poista
  2. Mahtavan näköinen leipä. Vasta viime viikolla tein briosseja hampurilaissämpylöihin, seuraavaksi voisin testata leivän.

    VastaaPoista
  3. Onpa herkullisen näköinen leipä. Kuinkahan iso vuoan pitää olla? Kyselee Leena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Leena, tähän leipään käy ihan tavallinen suorakaiteen muotoinen leipä-tai kakku-vuoka.
      Minulla oli silikoninen leipävuoka ja hieman levisi myös sivuttain siksi leipä.

      Poista

Mukavaa kun kommentoit :)