kotiliesi

maanantai 16. huhtikuuta 2018

Grahampatongit



Olen nyt ottanut tavaksi tehdä lauantai-iltana jääkaappiin yön yli kohoamaan leipätaikinan. Näin pääsemme pitkälle alkuviikkoon ilman kaupasta ostettua vaaleaa leipää.
Koitan taasen ryhdistäytyä ja alkaa tekemään mitä suurimmaksi osaksi leivät itse.
Uunituoretta leipää ei voita mikään ja mikä ihaninta tuo tuoksu joka leijailee koko huusholliin saa jo veden kielelle.
No, meillä on siis nykyään sunnuntaisin aamusella aina omatekoista tuoretta leipää tarjolla 😘.


Tällä kertaa löysin innoitukseni Nannen-blogista Elämää Koivurannassa.
 Patonkia oli siis tulossa täksi sunnuntaiksi.




4 dl vettä
2 dl maustamatonta jogurttia
2 tl ruususuolaa
1 pss kuivahiivaa
n. 6 dl vehnäjauhoja
n. 6 dl grahamjauhoja
75 g voita




kaada kylmä vesi ja jogurtti taikinakulhoon lisää suola ja pikku hiljaa jauhot joihin on lisätty kuivahiiva joukkoon.
Vaivaa taikinaa kymmenisen minuuttia ja lisää joukkoon vielä sulatettu voi.
Sekoita vielä niin, että kaikki ainekset menevät hyvin sekaisin.
Laist taikina jääkaapppiin 12 tunniksI (minä teen taikinan aina illalla ja annan kohota jääkapissa yön yli).
Ota taikina huoneen lämpöön puoli tuntia ennen leipomista.
Vaivaa taikinaa hetki leivinpöydällä.
Leikkaa se sitten kolmeen osaan ja kieputa patongeiksi.
Anna kohota puolisen tuntia ja sumuta pinta vedellä ennen uuniin laittoa.
Minä ripottelin vielä parin patongin pinnalle valkosipulia ja juustoraastetta.
Paista uunissa 250 asteessa ensin noin 8 minuuttia ja alenna lämpö sitten 200 asteeseen ja paista vielä 20 minuuttia.



3 kommenttia:

  1. Herkullista! Nuhanenän nenä haistaa tuon niin hyvän tuoreen patongin tuoksun tänne asti, taitaa olla vikaa korvien välisä.

    VastaaPoista
  2. Kivaa kuulla, että tuoksui näin hyvälle :).
    Toivottavasti tauti pian hellittää.

    VastaaPoista
  3. Tuoretta leipää ei voita mikään! 😊
    Tämä menee testiin, kunhan ehtii..

    VastaaPoista

Mukavaa kun kommentoit :)