sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Täytetyt herkkusienet ja viikon 5 ruokalista


Eilen iltapalalla söimme täytettyjä sieniä sekä suolaista piirakkaa.
Tuli vedeltyä ruokaa siihen malliin, että nukkumatti yllätti tavallista aikaisemmin illalla.
Ei paljoa kerennyl lukea kirjaa niin kun yleensä iltaisin teen, että rauhoittuu hyvin ennen nukkumista.

Tänään tosiaan kävi poika kyläilemässä.
Ruokia on tullut valmistettua.
Tänään valmistin neljää eri ruokaa, niin ei heti alku viikosta tarvitse olla kokkailemassa.


Näihin sieniin laitoin tällä kertaa täytteeksi kanttarelli tuorejuustoa, homejuustoa kinkkusuikaleita sekä kevätsipulin varsia.
Päälle vielä juustoraastetta ja mustapippuria. Sitten onkin sienet valmiit uunin lämpiämään eli lämpö 200 asteeseen ja sienet sinne 15-20 minuutiksi.



VIIKON 5 MENU


MAANANTAI

Broileririsotto
Vihersalaatti
Jogurttia

TIISTAI

Tofukiusaus
Suolakurkkukuutiot
Pannari

KESKIVIIKKO

Talontapaan 

TORSTAI

Kukkakaali-juustokeitto
Vihannespalat ja näkkäri
Uunituore vuokaleipä

PERJANTAI

Kalapuikot muusilla
Porkkanaraaste
Marjakiisseli


lauantai 28. tammikuuta 2017

Pähkäilyjä


Teen tässä ensi viikon kauppalistaa valmiiksi ja iltapäivällä sitten käyn kaupassa.
Ruokalistankin sain tehtyä jo torstai-iltana eli ahkerana on tällä viikolla oltu :)

Tämä viikonloppu on ihanan seesteistä aikaa, lauantaina sekä sunnuntaina on pelkästään tiedossa nuorimmaisen rippikoulu juttuja ja niihin vientiä.

Sunnuntaina saadaan nähdä pitkästä-aikaa myös poikaakin, lupasi näet tulla reeniensä jälkeen poikkeamaan täällä kotosalla.
Poika harrastaa ju-jutsua eli lukko painia oikein tosissaan.
Treenejä tuntuu olevan monet viikossa ja poika on lajista enemmän kuin kiinnostunut.



Mutta nyt sitten siihen asiaan, jonka tiimoilta aloin teille kirjoittelemaan.

Mumsku eilen soitteli heti, kun olin laittanut blogi postaukseni menemään ja kyseli näistä ihanista Vuolu fileistä.
Tosiaan keväällä tulevat kauppoihin ja menekki on varmasti taattu.

Puhuimme näiden paketista, kuinka on mukavaa, kun tuotteessa on tuo ikkuna ja näkee tuottee heti mitä on ostamassa.
Tästä tuli mieleeni esim. pulled pork-liha paketit, joissa ei kaikissa näe mitä pakkaus sisältää.
Toinen asia joka tuli siinä yhteydessä mieleen oli pulled pork nimenä. Varsinkin osa vanhuksista ja huonon kielipään omaavat ihmiset eivät ehkä tiedä mitä koko puled pork on.
Tässä on minusta elintarvike alan valmistajilla jäänyt huomaamatta, että juuri vanhukset ja huono hampaiset olisivat oiva lisä kohderyhmä kyseiselle tuotteelle.

Pyysin nyt Mumskua  kysymään pistokokeena ensi tiistaina "mummu-kerhossa" käydessään,
moniko vanhempi-ihminen siellä edes tietää mitä kyseinen pakkaus sisältää, saatikka onko ostanut kyseistä pulled pork-lihaa.

Että tälläisillä pähkäilyillä tämä päivä.
Huomenna taas uudet tuumaillut ainakin tuon viikon ruokalistan merkeissä.
Heissuli vei ja mukavaa lauantai-iltaa teille kaikille.

perjantai 27. tammikuuta 2017

Kanasalaatti marinoidulla pastalla


Tänään meillä syödään iltapalaksi kanasalaattia.
Atrian kevät uutuutena kaupoissa vuolu kanafilettä sekä possunfilettä.
 Nuo possun fileet menivät parempiin suihin ihan sellaisenaan leivän päällä. 
Kanafileet taas jemmasin jääkaapiin niin, että saan niistä tänään (perjantaina) tehdä meidän perheelle iltapala salaatin.

Oikein odotan näitä fileitä kauppoihin, monta herkullista ruokaa muhii mielessä, mitä näistä voisi valmistaa.


Heti hoidokeiden lähdettyä keittelin pastan ja marinoin sen.

MARINADI KEITETYLLE PASTALLE:

n. 3 dl pastaa

3 rkl öljyä
3 rkl balsamicoetikkaa
1 rkl sitruunamehua
1 tl rouhittua mustapipuria
2 valkosipunkynttä
1/2 tl rouhittua chiliä
1/2 tl ruususuolaa

Anna makustua jääkaapissa ainakin pari tuntia. 
Usein teen jo tämän aamulla ja sitten kaadan valmiin salaatin sekaan illalla.
Muista hölskytellä pastaa marinaadissa pari kolme kertaa päivän aikana.
Näin maut tasaantuvat hyvin pastan joukkoon.


Valmistin myös salaatti-pohjan valmiiksi, niin on kiva ylläri odottamassa jääkaapissa illalla.

SALAATTI:

frisee salaattia
2 kevätsipulin vartta
1/2 punaista paprikaa
1/2 keltaista paprikaa
1/2 vihreää paprikaa
2 tomaattia
1/2 kurkkua

Paloittele kaikki ainekset halaumasi kokoisiksi. 
Mielellään suuhun sopiviksi paloiksi.
Sekoita salaatti aineet keskenään ja laita jääkaappiin odottelemaan pastan marinoitumista.

Sitten vain marinoitu pasta salaatin sekaan hyvin sekoittaen ja kanan filepalat päälle.
Laitoni vielä hieman chili- ja mustapippurirouhetta päälle.
Sitten onkin herkullinen salaatti valmis syötäväksi.


torstai 26. tammikuuta 2017

Bataatti-jauhelihavuoka (gluteeniton)


Aloin jo eilen illalla tekemään täksi päiväksi ruokaa, kun sain Atrialta mukavan paketin kevään uutuus tuotteita.
Siellä oli mukana jauhelihaa uuden uutukaisessa paketissa.
Tykästyin paketti malliin heti ensi silmäyksellä.
Nyt on kova muovi jäänyt pois paketeista ja pakkausjätettäkin tulee paljon vähemmän.
Meillä kun tuota muovi jätettä tulee paljon ja sitä sitten tuo Ukkoseni kiikuttelee muovin kierrätyspisteelle ainakin kerran tai pari viikossa.
Samoin paketti on nyt niin littana, että sitä on hyvä pakastaa aivan sellaisenaan.
Minulla on pakastimessa aina jauhelihaa ainakin kaksi pakettia odottamassa, vähän niinkuin pahan päivän varalle :).
Silloin kun ei millään keksi mitään syötävää saa jauhelihasta aina herkullista ja nopeaa purtavaa koko meidän konkkaronkalle.


No, sitten tähän bataatti jauhelihavuokaan, jonka ohjeen löysin mistäs muusta, kun täältä netin syövereistä.
Nykyään ei tarvitse kun kirjoittaa jauheliharuoat ja edessä on mitä herkullisempien ruokien viidakko.
Niin kävi nytkin, aloin selailemaan kuvia ruoista ja siltä se pomsasi silmiin tämä herkullisen näköinen ja tuntuinen ohje.
Ohjeen on valmistanut Ruokapankki-niminen blogi.
Kiitos ja kumarrus sinne.
Kaikki aineksetkin löytyivät heti kaapin kätköistä, niin miksikäs en olisi alkanut valmistaa ruokaa heti.

Jos et tykkää kookosmaidon mausta, se pystyy tosiaan vaihtamaan tavalliseen kermaan tai kaura. ym. kasvis pitoisiin tuotteisiin.
Minusta kookosmaito on niin ihana tuote ja voi mitkä tuoksut uunista tulikaan tätä ruokaa valmistaessa.
Jos haluatte tehdä oikein lihaisan version ruoasta katsokaa ohje tuolata Ruokapankin sivuilta, minulla ruoka on hieman eri ohjeella tehtynä.



BATAATTI-JAUHELIHAVUOKA

400 g naudanjauhelihaa
1 iso sipuli
5 valkosipulinkynttä
1/2 isoa bataattia
1 pkt (500 g ) tomaattimurskaa
1 prk (400 g ) kookosmaitoa
3 rkl tomaattipyrettä
2 tl ruususuolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
2 tl savustettua paprikajauhetta

Pinnalle:

Halutessa voi lisätä vielä pinnalle hieman juustoraastetta




Ruskista pilkotut sipulit ja jauheliha pannulla. Lisää kypsän jauhelihaseoksen joukkoon mausteet sekä tomaattimurska, kookosmaito ja tomaattipyre.
Anna keittyä kastikkeen hieman kasaan sillä välin, kun kuorit ja pilkot bataattia viipaleiksi uunivuoalle.
Tähän käy vuoaksi hyvin lasagne vuoka tai muu reunallinen uunivuoka.
Kun bataatin lohkot peittävät uunivuoan pohjan kaada jauhelihakastike niiden päälle.
Sekoittele hieman lusikalla bataatteja vuoan pohjalta ja minä ripottelin vielä hieman juustoraastetta vuoan pinnalle ennen uuniin laittoa.
Sitten vain uuni 225 asteeseen noin 30-40 minuutiksi ja alkaa teidänkin keittiössä tuoksua herkullinen ruoantuoksu.


keskiviikko 25. tammikuuta 2017

Leivitetyt tofufileet (vegaani)


Alku viikosta tuli iltapalaksi tehtyä kuorrutettua tofua.
Ohje on niin simppeli, että näiden valmistuksesta selviää aivan kivuttomasti.
Tofuja on nykyään niin moneen lähtöön, että makuelämyksistäkin saa monenlaisia.
Tällä kertaa tofuni oli tomaatti-basilika marinoitua.

Tänään on touhua ja tohinaa aivan omastatakaa.
Meillä alkoi tänään uusi hoitolapsi hoidon. Pieni poika pääsi iso-siskon mukaan touhuilemaan.
Tänään on nyös meidän kummatkin tytöt kotosalla toisella kuumetta ja flunssaa ja toisella korvatulehdus.
Kävimme kuitenkin vanhemman tytön kanssa koululla vanhempain vartissa keskustelemassa ja toisen kanssa olisi lääkärin aika.
Nyt koitan saada nämä hoidokit nukkumaan, niin saa itsekin levätä hetken aikaa.



Näitä tofu fieleitä voi syödä niin muusin kuin salaatinkin kanssa. 
Meillä nämä oli iltapalana salaatin kaverina.
Mutta varoituksen sana hyvät kokkaajat, meilläkin nämä herkut meinasi loppua kesken.
Tuli näet hieman maisteltua valmiita tuotoksia ja hetkenpäästä huomasimme, että lautaselta alkoi huveta fileitä siihen malliin, että salaatin kanssa syötäväksi ei pian jää mitään.
Niinpä piilotin loput fileet iltaa varten parempaan paikkaan.

Minä en käytä korppujauhoja meillä ollenkaan, mutta te muut voitte huoletta kuorruttaa nämä korppujauheessa.
Minun kesto suosikkini korppujauheen tilalle on murskatut voileipäkeksit.
Niitä nytkin siis käytin tässä ruoassa.



TOFU FILEET

1 pkt tofua (minulla tomaatti-basilika)
n. 2 dl korppujauhoja
1/2 tl ruususuolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1 rkl kuivattua tilliä
1/2 tl chiliä

öljyä paistamiseen.


Paloittele tofu ja kierittele palat maustetussa korppujauheessa.
Kuumenna öljy ja paista fileet molemmin puolin pannulla kauniin värisisksi.


tiistai 24. tammikuuta 2017

Mustikkapiirakka


Meillä ei olekaan aikoihin ollut makeita piirakoita, mutta viime viikolla veljeni soitellessa tulevansa kyläilemään innostuin sitten leipomaan oikein todenteolla.
Veljen vielä kuullessa mustikkapiirakkaa olevan tuloillaan kertoi, että se on hänen lemppi piirakoitaan. No, tunne oli siis mukava kumminkin puolin. Veli sai herkkua piirakkaansa ja minä taas olin iloinen, kun sellaista olin alkanut tekemään.
Pienistä asioista nuo onnen tunteet tulee :)

Minulla jäi hieman kosteaksi tuo kuorrute, kun tein sen vaniljajogurtista vaikka oikeassa ohjeessa se taisi olla kermaviilistä. Minulla ei vain siihen hätään ollut kermaviiliä jääkaapin perukoilla.
Mutta ei hätää, näinkin piiras teki hyvin kauppansa.


MUSTIKKAPIIRAKKA

POHJA:

200 g voita
2 dl (intiaani)sokeria
2 kananmunaa
4 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

TÄYTE:

5-7 dl mustikoita
2 1/2 dl vaniljajogurttia
2 dl (kaura)kermaa
4 kananmunaa
1/2 dl sokeria
2 tl vanijasokeria

Vatkaa sokeri ja voi vaahdoksi..
Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.
Lisää joukkoon lopuksi jauhot sekä leivinjauhe.
Taputtele pohjataikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Ripottele piiraspohjan päälle mustikat.
Sekoita muut täytteen ainekset sekaisin ja kaada mustikoiden päälle.
Paista uunissa 170 asteessa noin 35-40 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt ja pinat saanut kauniin värin.
Anna piirakan hieman jäähtyä ja herkuttele.

sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Paistetut kermaperunat lihapullilla ja viikon 4 ruokalista


Tänään oli helppo ruoka.
Jääkaapissa oli keitettyjä perunoita ja eiliseltä jäi lihapullia, joten tein pikaiset kermaperunat ja yhdistin lihapullat joukkoon.

Paistelin kuoritut perunat ensin paistinpannulla ja lisäsin joukkoon savupaprikajauhetta
yhden teelusikallisen ja mustapippuria rouhin myös joukkoon teelusikallisen verran.
Sitten vain (kaura)kerma joukkoon ja lisäsin parmesaania yhden ruokalusikallisen sekä noin desin juustoraastetta.
Ripaus Ruususuolaa vielä joukkoon ja kermaperunat ovat valmiit.
Sekoitin enään vain lihapullat mukaan ja annoin niiden lämmetä. Sitten olikin jo ruoka valmista pöytään laitettavaksi.
Nämä nopeat ruoat ovat välillä kiireisen päivän pelastus.



VIIKON MENU

MAANANTAI

Pastaa ja lihapullia tomaattikastikkeessa
Kaalisalaattia
Jogurttia

TIISTAI

Siskonmakkarakeitto
Vihannespalat
Kolmioleivät

KESKIVIIKKO

Janssoninkiusaus
Porkkanaraaste
Pannari

TORSTAI

Makaroonilaatikko
Vihersalaati
Uunituore leipä

PERJANTAI

Talontapaan


perjantai 20. tammikuuta 2017

Suppilovahveropiirakka


Ihana kälyni (veljeni vaimo) keräsi minulle roppakaupalla suppilovahveroita.
Olen kyllä hänelle ikuisessa kiitollisuuden velassa tästä.
Nyt tuli pakkasesta otettua sieniä sulamaan ja valmistin niistä mitä herkullisemman suppilovahveropiirakan.

Teenköhän nykyään aivan liian harvoin leipomuksia, kun tämäkin (kaksi päivää sitten leipomani piirakka on jo paremmissa suissa).
No, ehkä minun täytyy parantaa tapani ja hemmotella perhettä hieman useammin leipomiksilla.


Kävin tuossa taas kerran lanka kaupoilla.
Näin uudesta lankamallistoista Novitan Aurora langasta aivan mielettämän ihanan sukka mallin ja pakkohan minun oli saada lankaa.
Aloin valmistamaan itselleni kevääksi uutta villatakkia, mutta hetken matkaa kudottuani totesin langan olevan minulle hieman liian "tipumaista".
Siispä purku ja uutta ohjetta kehiin. 
Nyt on langasta tulossa tulevan ystäväni vauvalle ihana torkkupeitto.


SUPPILOVAHVEROPIIRAKKA

POHJA:

100 g voita
1 dl parmesaanraastetta
2 1/2 dl täysjyvä vehnäjauhoja
1/2 dl vettä

TÄYTE:

n. 1 l suppilovahveroita
1 sipuli
1/2 dl ruususuolaa
1 tl mustapipuri ruohetta
1 tl timjamia
2 dl kaurakerma
3 kananmunaa

KORISTEEKSI: 

kevärsipulin varsia 


Sekoita kaikki pohjan ainekset sekaisin ja taputtele se piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Anna pohjan tekeytyä sen ainaa, kun valmistat täytteen.

Pilko sienet sekä sipulit pieniksi ja paista pienessä voi määrässä niinkauan , että neste haihtuu pannulta.
Kaada sieni/sipuliseos piirakka taikinan päälle.
Sekoita kaurakerman joukkoon kananmunat sekä mausteet.
Jos kermaseos ei asetu tasaisesti piiraan päälle auta hieman lastalla tai lusikalla.
Paista 200 asteessa noin 30-40 minnuuttia taikunnes piiras on hyytynyt pinnasta ja reunat saaneet kauniin värin.

torstai 19. tammikuuta 2017

Ohrainen vuokaleipä


Päivät senkun vilahtelee eteenpäin kovaa kyytiä.
On ollut vanhempain varttia ja muuta touhua, niin ettei ole kerennyt tietokonetta katsomaankaan.
Veljeni kävi yhtenä iltana myös kyläilemässä tai oikeastaan pihassa hääri autonsa kimpussa. (Purkasi hyllyjä matkailu-autostaan.)
Kahvilla kerkesi sisällä käymään välillä ja sen verran nähtiin, että pienet kuulumiset kerittiin tokaista.

Mutta tällä viikolla on tullut kyllä leivottua niin makeaa, kuin suolaistakin.
Ensin maanantaina leivoin leipää sekä tein kinkkuperunasoselaatikkoa lapsille.
Tekikin muuten hyvin kauppansa.
Ennen en ole kinkkua koittanutkaan perunasoselaatikkoon laittaa. Nyt tietää, että sekin on aivan passeli lisä perunamuusin sekaan.


vuokaleipä

5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1 dl kauraleseitä
2 dl ohrajauhoja
2 rkl siirappia
2 tl ruususuolaa
n. 8 dl vehnäjauhoja


Mittaa hieman kättä lämpimämpi vesi kuloon ja lisää joukkoon suola, siirappi, kauraleseet, kuivahiiva ja ohrajauhot.
Anna turvota liinan alla noin 30 minuuttia.
Lisää sitten vehnäjjauhot vähitellen seoksen joukkoon.
Anna taikinan jäädä aika löysäksi.
Kaada taikina vuokaan ja muista, että vuokaan jää kohoamis vara. Minulla tuli hieman tenkkapoo, kun taikinaa tuli jo kohotuksessa hieman vuoan yli.
No, kohota noin 30 minuuttia.
Paista 250 asteessa noin 25-30 minuuttia.

Anna leivän hieman jäähtyä ja sitten onkin se paras vaihe eli leikkaa leipää kunnon siivu ja voitele.
Ai ai, mikään ei voita uuni tuoretta leipää ja pinnalle sulanutta voita.
Näitähän pystyisi vetelemään vaikka kuinka monta siivua.

sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Viikon 3 ruokalista


Nämä viikonloput ovat sellaista herkuttelujen aikaa. Nytkin tulin tehtyä iltapalaksi täytettyjä patonkeja.
Kirjastossa sekä kaupassa on tullut piipahdettua, muuten täällä kotosalla ollaan kyhjötetty.
Vieraita kävi lauantaina, veljeni vaimonsa kanssa piipahti.
Purin taas yhden villatakkini ja ompelukori on täynnä pieniä lankakeriä.
Nyt vain miettimään mitä kivaa niistä keksisi alkaa tekemään.



MAANANTAI

Lihaperunasoselaatikko
Vihersalaatti
Jogurtti

TIISTAI

Kinkkukiusaus
Kaalisalaatti
Pannari

KESKIVIIKKO

Perunat ja karjalanpaisti
Porkkanaraaste
Uunituore leipä

TORSTAI

Kalakeitto
Vihannespalat
Pizza

PERJANTAI

Talontapaan



lauantai 14. tammikuuta 2017

Pojan pipo


Tänään on veljen poikani saanut itselleen uuden pipon.

Eilen tosiaan valmistui tälläinen pienen pojan pipo farkun värisestä langasta.
Koitin epätoivoisesti etsiä googlesta pojille pipo-mallia, jossa olisi korvaläpi. 
Sai kyllä selailla pitemmän aikaa, ennen kuin eteen sattui sopiva malli.



Tämä ohje on peräisin Pia Tuonosen neuleohjeet blogista.
Kiitos ja kumarrus hyvästä ohjeesta.
Muutenkin olen tykästynyt tähän blogiin, mukavia malleja ja tälläinen tavallinen tallaajakin pystyy näillä ohjeilla valmistamaan suht hyviä käsitöitä.


Sain yhden meidän hoidokeista malliksi testaamaan pipoa. Näin sain teille kuvan valmiista tekeleestä.

Eilis ilta meni käsityölehtiä selatessa. Nyt lähti viisi muovipussillista käsityölehtiä ystävilleni parempiin koteihin.
Ehkäpä niistä on siellä enemmän hyötyä, kun täällä minulla kaapin täytteinä.

Pikkuhiljaa alan nyt katselemaan myös nuo ruoka-lehteni (,joita muuten on myös vinot pinot).
Jospa saisin jonkunlaisen järjestksen tänne huusholliin.
Pientä inventaariota täytyy välillä koittaa pitää tai kaapit kasaantuu täyteen kaiken maailman roinaa.

keskiviikko 11. tammikuuta 2017

No, ei tää oo niin vakavaa :)



Olen tässä jo jonkin aikaa kutonut itselleni villapaitaa.
Takakappale on jo tehtynä samoin toista olkapäätä vaille on etukappalekin valmiina.
Siis hiat melkein enään puuttuu.
Mutta simsalabim. 
Enään ei ole koko neuletta... 
Näin näppärästi tämä multa käy.
Aamusella, kun aloin kutomaan hoidokeita odotellessani tulevaksi. Huomasin, että etukappaleeseen alkaa hihan kavennukset. 
Aloin miettimään, että juurihan tein takakappaleen ja ihmettelin, kun ei sinne tullut kavennuksia laisinkaan. (Olisihan sinne tullut jos tämä törppö olisi vain ymmärtänyt lukea oikein mallikaavaa.)
Siinä kohtaa tuli sitten sellainen pienen pieni ajatus päähän.
"Nyt puran koko villapaidan" ja niinhän siinä sitten kävi.
Olen tässä monena iltana ajatellut, että miksi teen villapaitaa, kun en niitä edes tykkää käyttää.
Minä olen enemmänkin sellainen villatakki-ihminen.

Nyt aloitin kuitenkin tekemään aivan toista työtä.
Eli tästä tulee veljen pojalleni pipo.
Sitten voikin katsella taas uudemman kerran tuota villatakki asiaa. 
Näin tässä nyt edetään, mene ja tiedä vaikka löytyisi joku aivan ihana uusi mallikin villatakille.
,



tiistai 10. tammikuuta 2017

Broileri-riisipaistosksesta broileri-risotto


Löysin viimme viikolla kaupan pakaste hyllyjä tutkiessani mukavan yllätyksen. 
En yhtään tiedä kuinka kauan tämmöistä papu-maissi-paprika tex-mex sekoitusta on ollut jo myynnissä, mutta meidän perhe sai tästä niin mukavan lisän ruokaamme, että olen tästä enemmän kuin iloinen.
Nyt vain suunnittelemaan kaikkia herkkuja mihin sitä laittaisi.


Ensimmäiset kokeilut tulee jo tässä.
Viikonloppuna tein meidän perheelle broileri riisipaistoksen eli 3 dl riisiä, 1/2 pss tätä papu-maissi-paprika texmex-sekoitusta.
1 kanaliemikuutio, vajaa 1 dl juustoraastetta, 1 tl ruususuolaa.
2 dl kaurakermaa ja 3 dl vettä.


Sitten vain päälle broilerin koipipalat ja hieman parmesaania sekä pippurijuustoa joukkoon. 
Ja eikun koko vuoka uuniin ja 200 asteeseen noin 40 minuutiksi, niin on herkullinen ruoka valmis.


Seuraavana päivänä tein tähteistä broileririsoton. 
Helppoa kuin mikä.
Riivin lopuista broilerin koivista lihat irti ja sekoitin ne riisin joukkoon.
Lämmitä padassa ja kaada hieman kaurakermaa joukkoon (n.1 dl) ja 1 tl tex-mex-maustetta, niin risotto on valmista.



maanantai 9. tammikuuta 2017

Lukuvalo ja viikon 2 ruokalista


Mukavaa alkavaa viikkoa sinne ruudun toiselle puolelle.

Olette varmaan huomanneetkin, että olen kova lukemaan kirjoja.
Nytkin on kesken tuo Alan Bradleyn Piirakan maku makea-kirja. Tuntuu olevan todella hyvä dekkari.
Olen nyt vuoden verran kirjoitellut kirjat ylös tuonne facebookiin tekemääni Lukuvalo-ryhmään ja nyt on yhteenvedon aika. 

Lukuvalo-ryhmään saa kirjoitella mielipiteitä lukemistaan kirjoista. Näin me kaikki saamme lisää vinkkejä hyvistä kirjoista, joita sitten päästään lukemaan.

Kahtena viimme vuonna tuli kumpaisenakin luettua 42 kappaletta kirjoja ja tänä vuonna koitin josko saisin hieman petrattua tuota lukua. Etten nyt vallan jumittuisi tuohon maagiseen 42 kappaleeseen.
Hienostihan siinä kävi, peräti kymmenen kirjan nousuun päästiin eli 52 kirjaa on viimme vuonna mennyt käsieni läpi plus tietenkin nuo lapsille luetut kirjat jotka eivät näihin laskuihin päässeet mukaan.
Sivujakin tuli peräti 18 213 kappaletta selattua.
Tästä on hyvä jatkaa tänä vuonna.


MAANANTAI

Broileririsotto
Vihersalaatti
Jogurtti

TIISTAI

Nakkikastike ja keitetyt perunat
Raejuusto
Vohvelit

KESKIVIIKKO

Siskonmakkarasoppa
Vihannespalat
Hedelmäkimara

TORSTAI

Bataattipihvit ja perunamuusi
Kaalisalaatti
Rahka

PERJANTAI

Talontapaan

lauantai 7. tammikuuta 2017

Uunipunajuuret


Meillä Ukkoseni toi eilen kolme juustolajitelma pakkausta kotiin. Meinasi iskeä pieni paniikki, kun uudelta vuodelta on vielä vanhojakin käyttämättä.
Nyt on suurin osa juustoista pakkasessa odottamassa ruokiin pääsyä. 
Oli pakko ottaa netti avuksi ja katsoa mitä sanotaan esim. homejuuston pakastamisesta.
Nyt ei auta muu, kun tehdä jotain juustoisia ruokia, että saan nuo loput juustot käytettyä.
Siis hyvästi, vegaaniruoka, mutta enhän minä voi millään heittää pois hyviä raaka-aineita.
Kasvisruokaa tämä nyt kuitenkin on, siitä ei päästä mihinkään ;)

Kuvat on taas niin surkeita, mutta maku on sitten sitäkin parempi, sen lupaan.




UUNIPUNAJUURET

4 punajuurta
1 tl timjamia
1 tl rosmariiniä
1/2 tl ruususuolaa
1/2 rouhittua mustapippuria
2 rkl öljyä
2 rkl balsamicoviinietikkaa

Pinnalle:
aura-homejuustoa muruina


Kuori punajuuret ja lohko ne saman kokoisiksi paloiksi uunivuokaan.
Minä laitoin leivinpaperin uunivuoan pohjalle tiskaamista helpottaakseni.
Ripottele mausteet punajuuri lohkojen pinnalle ja kaada joukkoon öljy sekä balsamico.
Laita uuniin kypsymään 200 asteesseen noin 30 minuutiksi.
Nosta vuoka pois uunista ja ripottele pinnalle homejuusto muru.
Laita takaisin uuniin noin 10 minuutiksi.

perjantai 6. tammikuuta 2017

Lihapulla-minestronekeitto


Pakkaset senkun vain paukkuu. 
Mittari alkaa näyttää jo kahtaviittä astetta. Illaksi pitäisi vielä kiristyäkin. Millään ei voisi uskoa, että säätiedot lupaavat huomiselle jo alle kymmentä astetta.
Tänään on hyvä päivä syödä maukasta keittoruokaa.

Niinpä valmistin aamusella minestrone keiton, keitetyillä lihapullilla. 
Näin lihapullat saavat minestronkeiton liemestä ihanasti makua ja jäävät mukavan pehmeiksi.
Ohjeen nappasin Ruokala.fi sivustolta.

Ihmettelen aina näitä ruokaohjeita, kuinka niissä lukee, että neljälle hengelle ja sitten ruokaa jää vaikka ja kuinka paljon, meidän neljän hengen perheessä.
Tai sitten me olemme vain niin pieniruokaista sakkia.
No, minä ja tytöt syömme yleensä yhdet lautaselliset ja Ukkoseni sitten vetäisee yleensä pari lautasellista ruokaa, mutta silti meillä jää ruokia seuraavaankin syömis kertaan.

Laiskan naisen/miehen keiton tästä saa helposti käyttämällä valmis lihapullia omatekemien sijaan.
Silloin kyllä jää mausta paljon pois, mutta joskus sitä voi vain laiskottaa tai olla niin kiire, että pitää oikoa mutkat suoriksi.

Nyt tein ohjeen kanssa näin...

...valmistin ohjeen mukaisen määrän jauhelihapulla massaa ja tein siitä kuusi keskikokoista pihviä. 
Näin sain jo iltapalallekin hampurilaisiinkin pihvit valmiiksi.
Silti keittoon sain kolmetoista isoa lihapullaa, jotka varmasti riittää meidän perheelle.


Nyt on siis koko päivän ruoat jo valmiina, eikä niitä tarvitse enään ajatella.
Nyt voi hyvällä omallatunnolla lukea kirjaa ja katsella leffoja sekä kutoa. Tällä ilmalla, kun ei mielellään tuota nokkaansa ulos laita.
Tietenkin olisi paljon muuta tähteellisempääkin tekemistä, niinkuin tuo iänikuinen siivous, mutta ainakin tämä loppiainen nyt mennään ihan laiskotellen loppu päivä. 
Meillä kun on jo nuo joulu hässäkätkin siivoiltu nurkista uuden vuoden aikaan.



LIHAPULLAT

400 g naudanjauhelihaa
1 sipuli
1 dl korppujauhoja  (minulla niitä voileipäkeksin murusia)
2 dl kermaa
1 kananmuna
2 rkl kuivattua basilikaa
1 1/2 tl ruususuolaa
1 tl mustapippuri rouhetta

Sekoita kaikki ainekset ja anna makustua jääkaapissa puolisen tuntia.



MINESTRONEKEITTO

3 valkosipulinkynttä
1 sipuli
1 iso porkkana 
1 varsisellerin varsi
1 tlk paseerattua tomaattia
1 rkl tomaattipyrettä
8 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 laakerinlehti
ripaus cayennenpippuria
2 tl sokeria
1 tl ruusususolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
2 rkl kuivattua basilikaa
vajaa 1 dl pientä pastaa

PINNALLE
kevätsipulinvarsi silppua


Meillä Ukkoseni kävi taas auttamassa tässä ruoan teossa ja leikkeli minulle nuo sipulit, porkkanat, sellerinvarren sekä valkosipulit pieniksi.

Niitä sitten kuullottelin pienessä öljy tilkassa hetken aikaa (n. viitisen minuuttia).
Lisäsin joukkoon paseeratun tomaatin ja tomaattipyreen, veden sekä kasvisliemikuution.
Maustoin ja annoin noin 20 minuuttia kiehua pienellä lämmöllä hieman kasaan. 
Seuraavaksi joukkoon pyöräytin kostutetuin käsin lihapullat. Huomioithan ettei keitto kiehu liika kovaa tai lihapullat ovat keitossa pieninä palasina.
Kaada tämän jälkeen joukkoon myös pieni kokoiset makaroonit.
Anna porista miedosti vielä vartin verran.
Nyt ei puutu enään kuin ruoan koristelu ja esille laitto.
Itse olin ajatellut koristella keittoni persiljalla, mutta viimme tinkaan vaihdoin persiljan kevätsipulin varsiin.



Tämä ruoka on sitten todella täyttävää sorttia, minäkin jouduin lahjoittamaan Ukkoselle yhden kolmesta lihapullastani, kun ei enään millään jaksanut sitä syödä :)
Silmät veti enenmän kuin vatsa.

torstai 5. tammikuuta 2017

Pinaatiletut (vegaani)


Hei täältä paukkupakkasten keskeltä. Nyt ollaankin visusti sisällä ja keksitään kivoja sisäleikkejä.

Uusivuosi toi tullessaan minulle vegaanihaasteen sekä tipattoman tammikuun.

Tuo vegaanihaaste on vienyt minut aivan mukanaan.
Eilenkin meinasi unohtua laittaa nukkumaan, kun selailin erilaisia reseptejä ja vegesivustoja.
Minun vegeilyni ei ole aivan tiukka, koska teen hoidokeille ja perheelle liha-ja maitoperäisiä ruokia.
Pakkohan minun on niitä maistaa, ettei tule aivan sutta tarjottua.
Mutta kyllä hoidokit sekä perhekin pääsevät herkuttelemaan vegaaniruoalla.
Eilenkin tuli tehtyä aivan mielettömän herkullisia pinaattilättyjä.
Kumma juttu, että pieniä aine-osia vaihtamalla saa aivan erilaista ruokaa.

Tänään eräs pikku hoidokeistamme sanoikin aamupuurolla,
 haluavansa taas niitä eilisiä kalapihvejä :).
Meidän tytötkin pyysivät jo eilen lisää pinaattilettuja, 
niinpä olen nyt lupautunut tekemään näitä pian uudelleen.

Tästä ohjeesta tulee noin 40 kpl lettuja. Minä tein lettutaikinan kaksinkertaisena, että sai kaikki nälkäisemmätkin vatsansa pullolleen.


150 g pakastepinaattia
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruususuolaa
5 dl  kaura-tai soijamaitoa
1/2 rkl öljyä 
(+öljyä paistamiseen)

Tarjoile 
puolukkahillon kanssa




Minä tein taikinan jo aamupäivästä ja valmistin sitten lettusia iltapäivän välipalle.
 Siispä laitoin pakastepinaatit jäisenä maitojuoman joukkoon ja annoin niiden sulaa pikkuhiljaa seokseen silloin tällöin muistaessa sekoitin taikinaa. 
Näin taikina kerkiää hyvin makustua ja jauhotkin turvota seoksessa.
Mutta toki pinaatin voi sulattaa mikrossakin, niin pääsee nopeammin maistelemaan näitä pletuskoja.

Sekoita kuivat ainekset keskenään. 
Lisää maitojuoma joukkoon sekä  öljy ja pinaatti. 
Sekoita ainekset hyvin keskenään.
Lämmitä lettupannu kuumaksi ja kaada lettupannun koloihin öljyä ja päälle lettutaikinaa. 
Paista kunnes pinta alkaa hyytyä.
Käännä letut ja paista vielä hetki toiseltakin puolelta.

Tarjoile puolukkahillon kanssa. 
(Meillä tytöt kyllä syö nämäkin nykyään mansikkahillolla.)