kotiliesi

torstai 2. marraskuuta 2017

Kuohkeat valkosipulisämpylät



Siis, käykö teille ikinä näin?
Ajattelin, että tänään ei kaupasta tarvitse hakea mitään.
 Illemmalla kuitenkin huomaat, että vaalea leipä alkaa olla lopussa. 
Olet kuitenkin niin mukavuuden haluinen, ettet enään jaksaisi kauppaan lähteä ja sitten iskee se vaalean leivän himo ja juuri sämpylöiden.

Hetken siinä pähkäiltyä tulee ahku tehdä omatekoisia sämpylöitä. Ja eihän siinä muuta kuin tuumasta toimeen ja sämpylätaikina alulle.
Kello käy jo melkein ilta yhdeksää ennen, kuin ensimmäiset sämpylät tulee uunista ulos.
Tärkeintähän tässä on, että pian pääsee herkuttelemaan uunituoreilla kotitekoisilla sämpylöillä 😝.


Tällä kertaa tein perus sämpylätaikinan,
johon laitoin joukkoon rutkasti valkosipulia.




5 dl kuumaa vettä
1 pss kuivahiivaa
n.2 rkl valkosipuli murskaa
2 tl ruokosokeria
1 tl ruususuolaa
n.7 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä

Varaa taikinakulhoksi tarpeeksi iso kulho, tämä taikina meinaan kohoaa kunnolla.

Mittaa kuuma vesi kulhoon ja lisää kuivahiiva joukkoon.
Samoin kulhoon tulee sokeri ja suola, sitten vain pieni sekoitus.
Lisäile jauhoja joukkoon pikkuhiljaa ja jauhoja hieman lisättyä lisää joukkoon myös valkosipulirouhe. Kun jauhoja on lisäilty ja taikina alkaa irrota kulhon reunoilta lisää öljy ja jatka vaivaamista.
Lisää vielä puolen desin verran jauhoja ja vaivaa, vaivaa ja vielä kerran vaivaa.
(Tässä vaiheessa on kyllä hyvä olla kone apuna.)
Itse annoin koneen myllätä taikinaa noin vartin jos en enempikin.

Jätä taikina vaivaamisen jälkeen kohoamaan leivinliinan alle vedottomaan paikkaan.
Anna taikinan kohota puolesta tunnista neljäänkymmeneen viiteen minuuttiin.
Katso kuitenkin välillä liinan alle, ettei taikina ala valua ulos kulhosta.



Kaada noin desi jauhoja taikina kulhoon ja irrota taikina taikinankulhon reunoista kaavinta apuna käyttäen. Näin jauhoja menee reunoihin sekä taikina kulhon pohjalle.
Tämä auttaa niin kaapimaan taikinan kulhosta, että kaataessasi taikinan leipomistasolle ei
taikina jää kiinni alustaan.

Leikkaa taikinasta viisi pötköä, näistä pötköistä käytin itse kaksi vuokaleipiin.
(Nämä menevät kohoamaan kylmä kohotukseen jääkaappiin.



                
No, puhutaanpas taas näistä sämpylöistä ja vuokaleivistä, sitten toisella kertaa lisää.

Leikkaa pötkylöistä itsellesi sopivan kokoisia sämpylöitä.
Asettele ne uunipellille leivinpaperin päälle ja laita leivinliina sämpylöiden päälle.
Anna taasen kohota noin 20-30 minuuttia.




Sitten vain sumutellaan vedellä sämpylät ennen uuniin laittoa eli uuni 225 asteeseen ja uunipelli uuniin.
Mutta samalla kun sujautat sämpylät uuniin, niin laita uunin pohjalle kaksi jääpalaa sihisemään.
Paista sämpylöitä uunissa noin 10 minuuttia tai kunnes sämpylät ovat saaneet pintaansa mukavasti väriä.



1 kommentti:

  1. Tämä sinun blogi on kyllä aivan ihana:) Joka kerta kosteus kihahtaa kielenpäälle lukiessa...Mukavaa päivää♥

    VastaaPoista

Mukavaa kun kommentoit :)