kotiliesi

torstai 16. helmikuuta 2017

Spelttisämpylät


Aikaa on vierähtänyt tovi viimmeisestä kunnon postauksesta. 
Käsi on edelleen kipeänä, mutta ei tässä pienistä nyt aleta rutisemaan, vaan aletaan sämpylätaikinan tekoon.

Meillä on tämän viikon ollut hoitolapsi rintamalla rauhallista, kun joka päivä on puuttunut lapsia.
Tänäänkin on viisi lasta hoidossa, joista vielä kaksi lähtee juuri kerhoon.
Muut kolme tuhisevat tässä minun vierelläni sängyssä päiväunilla.



5 dl vettä
50 g hiivaa
3 rkl hunajaa
1 tl ruususuolaa
4 dl ruishiutaleita
4 dl spelttijauhoja
2-3 dl kokojyväjauhoja
1/2 dl öljyä

Pinnalle: 
ruishiutaleita


Sekoita kädenlämpöinen vesi ja hiiva keskenään.
Sekoita joukkoon myös hunaja ja suola.
Kaada joukkoon ensin hiutaleet ja sitten jauhoja pikkuhiljaa lisäillen.
Kaada lopuksi öljy taikinaan ja sekoita hyvin.

Laita taikina kohoamaan liinan alle lampöiseen paikaan noin puoleksi tunniksi.

Jaa taikina kolmeen yhtäsuureen osaan ja leivo se sitten pötköksi.
Leikkaa pötköstä saman kokoisia palasia ja pyöräytä ne kädessä palloiksi.
Laita pallurat leivinpaperilla vuorattuun uunipeltiin odottamaan seuraavaa kohotusta, joka oli myös puolisen tuntia. Sitten vain sämpylät kuumaan uuniin 225 asteeseen noin 12-15 minuutiksi tai kunnes sämpylät ovat saaneet kaunnin värin poskiinsa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa kun kommentoit :)