perjantai 6. tammikuuta 2017

Lihapulla-minestronekeitto


Pakkaset senkun vain paukkuu. 
Mittari alkaa näyttää jo kahtaviittä astetta. Illaksi pitäisi vielä kiristyäkin. Millään ei voisi uskoa, että säätiedot lupaavat huomiselle jo alle kymmentä astetta.
Tänään on hyvä päivä syödä maukasta keittoruokaa.

Niinpä valmistin aamusella minestrone keiton, keitetyillä lihapullilla. 
Näin lihapullat saavat minestronkeiton liemestä ihanasti makua ja jäävät mukavan pehmeiksi.
Ohjeen nappasin Ruokala.fi sivustolta.

Ihmettelen aina näitä ruokaohjeita, kuinka niissä lukee, että neljälle hengelle ja sitten ruokaa jää vaikka ja kuinka paljon, meidän neljän hengen perheessä.
Tai sitten me olemme vain niin pieniruokaista sakkia.
No, minä ja tytöt syömme yleensä yhdet lautaselliset ja Ukkoseni sitten vetäisee yleensä pari lautasellista ruokaa, mutta silti meillä jää ruokia seuraavaankin syömis kertaan.

Laiskan naisen/miehen keiton tästä saa helposti käyttämällä valmis lihapullia omatekemien sijaan.
Silloin kyllä jää mausta paljon pois, mutta joskus sitä voi vain laiskottaa tai olla niin kiire, että pitää oikoa mutkat suoriksi.

Nyt tein ohjeen kanssa näin...

...valmistin ohjeen mukaisen määrän jauhelihapulla massaa ja tein siitä kuusi keskikokoista pihviä. 
Näin sain jo iltapalallekin hampurilaisiinkin pihvit valmiiksi.
Silti keittoon sain kolmetoista isoa lihapullaa, jotka varmasti riittää meidän perheelle.


Nyt on siis koko päivän ruoat jo valmiina, eikä niitä tarvitse enään ajatella.
Nyt voi hyvällä omallatunnolla lukea kirjaa ja katsella leffoja sekä kutoa. Tällä ilmalla, kun ei mielellään tuota nokkaansa ulos laita.
Tietenkin olisi paljon muuta tähteellisempääkin tekemistä, niinkuin tuo iänikuinen siivous, mutta ainakin tämä loppiainen nyt mennään ihan laiskotellen loppu päivä. 
Meillä kun on jo nuo joulu hässäkätkin siivoiltu nurkista uuden vuoden aikaan.



LIHAPULLAT

400 g naudanjauhelihaa
1 sipuli
1 dl korppujauhoja  (minulla niitä voileipäkeksin murusia)
2 dl kermaa
1 kananmuna
2 rkl kuivattua basilikaa
1 1/2 tl ruususuolaa
1 tl mustapippuri rouhetta

Sekoita kaikki ainekset ja anna makustua jääkaapissa puolisen tuntia.



MINESTRONEKEITTO

3 valkosipulinkynttä
1 sipuli
1 iso porkkana 
1 varsisellerin varsi
1 tlk paseerattua tomaattia
1 rkl tomaattipyrettä
8 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 laakerinlehti
ripaus cayennenpippuria
2 tl sokeria
1 tl ruusususolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
2 rkl kuivattua basilikaa
vajaa 1 dl pientä pastaa

PINNALLE
kevätsipulinvarsi silppua


Meillä Ukkoseni kävi taas auttamassa tässä ruoan teossa ja leikkeli minulle nuo sipulit, porkkanat, sellerinvarren sekä valkosipulit pieniksi.

Niitä sitten kuullottelin pienessä öljy tilkassa hetken aikaa (n. viitisen minuuttia).
Lisäsin joukkoon paseeratun tomaatin ja tomaattipyreen, veden sekä kasvisliemikuution.
Maustoin ja annoin noin 20 minuuttia kiehua pienellä lämmöllä hieman kasaan. 
Seuraavaksi joukkoon pyöräytin kostutetuin käsin lihapullat. Huomioithan ettei keitto kiehu liika kovaa tai lihapullat ovat keitossa pieninä palasina.
Kaada tämän jälkeen joukkoon myös pieni kokoiset makaroonit.
Anna porista miedosti vielä vartin verran.
Nyt ei puutu enään kuin ruoan koristelu ja esille laitto.
Itse olin ajatellut koristella keittoni persiljalla, mutta viimme tinkaan vaihdoin persiljan kevätsipulin varsiin.



Tämä ruoka on sitten todella täyttävää sorttia, minäkin jouduin lahjoittamaan Ukkoselle yhden kolmesta lihapullastani, kun ei enään millään jaksanut sitä syödä :)
Silmät veti enenmän kuin vatsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa kun kommentoit :)