torstai 29. syyskuuta 2016

Kaali-lohilaatikko


Viimme viikko oli taas näitä kiireisiä viikkoja melkein joka päivälle oli jotain menoa.
Ruokaa tuli silti tehtyä ja niitä tänne nyt koitan teille saada kirjoiteltua.
Tämäkin herkullinen kaali-lohilaatikko oli suussasulavan herkullista.
Ohjeen löysin vanhasta Maku-lehdestä vuosikertaa 7/2005.

Tänään kävin heti hoidokeiden lähdettyä kirjastossa ja siellä tapasin entisen hoidokin äitinsä kanssa. Sovittiin näkevämme parin viikon päästä kirjastolla ja jutellaan tuosta kuukausi sitten tekemästäni Birgitan-kierros samoamisestani.
Kyllä tämä aika menee niin äkkiä.
Minä olin niin ajatellut vielä tänä syksyna tehdä edes pienen samoamisen Ukkoseni kanssa, mutta haaveeksi on jäänyt. Nytkin on kahden viikon viikonloput jo puukattu niin täyteen, ettei varmaan kerkiä edes laittaa vaelluskenkiä jalkaan.
No, mukavaahan se on, että löytyy tekemistä :)


800 g valkokaalia
2 sipulia
1 dl riisiä (minulla ohra-riisi seosta)
300-400 g kylmäsavulohi viipaleita 
(minulla saman verran marinoituja lohisuikaleita)
1 rkl tilliä
1 tl mustapippuria
1 tl ruususuolaa
2 dl ranskankermaa
3-4 dl maitoa
1 kananmuna
1/2 dl hunajaa



Suikaloi kaali ja sipuli.
Kypsennä kaali-sipuli suikaleet, joko höyrystämällä tai pienessä vesitilkassa.
Valuta lävikössä.
Levitä uunivuokaan kaali-sipuliseos, ohra-riisiseos, lohisuikaleet (laitoin myös raakana joukkoon), sekä mausteet.
Sekoita ranskankerma, maito, muna ja hunaja keskenään ja kaada mukaan vuokaan.
Paista 175 asteessa reilu tunti.
Kunnes vuoan pinta on saanut kauniin värin pintaansa ja munamaito on hyytynyt.

Tämän ruoan kaveriksi olisi hyvin sopinut puolukkahillo :)


keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Pinaatti-fetauunimunakas


Tätä suunnattoman herkullista uunimunakasta tein viimme viikolla.
Veljeni perheineen tuli piipahtamaan heti hoidokeiden lähdettyä. Siispä piti saada nopeasti jotain suuhun pantavaa. Löysin netin ihmeellisestä maailmasta tälläisen ohjeen, jonka sitten hieman suurensin omalle uunivuoalleni sopivaksi. Ohjeen nimikin oli osuvasti ihanin uunimunakas ja niin se kaikkien meidän mielestä olikin, paras tähän astisista munakkaista, mitä olen tehnyt.
Munakkaita sekä munakokkelia on tullut tehtyä urakalla, kun Ukkoseni kaveri näitä munia on meille myynyt suoraan tilalta.

Tein toisen puolen munakkaasta ilman tomaattia.
Kun muistelin, että veljen vaimo on tomaatille allerginen. No, turhaa tein sehän olikin mansikka jolle hän allergisoi. Naurettiin kuitenkin asialle, että punaisia kumpikin. Voihan niissä sekaisin mennä ;)


9 kananmunaa
2 dl kermaa
1/2 tl ruususuolaa
1 pkt (200 g) fetaa
1-2 dl ruohosipulia
1/2 tl rouhittua mustapippuria 
3-4 kourallista pakaste pinaattia
(oikeaan ohjeeseen tuli tuoretta, mutta eihän minulla näin hät´hätää sellaista löytynyt
ja vasta myöhemmin totesin veljen vaimon kanssa, että tähän olisi hyvin käynyt kuivattu nokkonenkin.)

PÄÄLLE:
tomaatti siivuja

Voitele uunivuoka.


Sekoita kaikki ainekset keskenään ja murenna feta käsin joukkoon. Lado tomaatti viipaleita munakkaan päälle.
Kaada seos voidellulle uunivuoalle ja paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia tai, kunnes pinta on saanut hieman väriä.

tiistai 27. syyskuuta 2016

Juustoinen salami-paprikakiusaus


Eipas ole tässä tuvassa ennen tehty tälläistä kiusausta, mutta kerta se on ensimmäinenkin.
Tänään ruokapöydässä on salamista tehtyä kiusausta.
Kiusaus-ruoat ovat niin helppoja ja käteviä tehdä pakaste-altaassa oleviin peruna-sipulisekoituksiin.
Toki viikonloppuisin ja joskus arkenakin, kun ei kiire paina, kuorin ja silppuan sipulit sekä perunat itse. (Ukkosenikin on hyvin ottanut osaa näihin kuorimistalkoisiin.)
Meillä vain tuota ruokaa tehdään sen verran isonpia satseja, että katson tämän oikaisun meillä suotavaksi.
Kerkiää sitten touhuta enemän noiden hoidokiedenkin kanssa.


Meillä aloitti tällä viikolla vanhempi tytöistä työelämään harjoittelunsa Gina tricossa.
Ensimmäinen päivä oli näköjään ollut mukava.Tyttö kun kertoili, että häntä oltiin sanottu "Ihan kuin vanhaksi tekijäksi." Tänään taas yksi hoidokeidemme äiti oli ollut samassa linja-autossa ja toivottanut tytölle hyvää työpäivää. Tyttö oli niin otettu, että ilmoitti heti minulle asiasta :)
Nuoremmalla taas tänään on koulussa liikuntapäivä. Kiertävät hieman yli kymmenen kilometrin lenkin.



1 kg peruna-sipulisekoitusta
n. 150 g salamia
1 iso paprika
5 dl kerma/maitoa
1 dl tuorejuustoa
 (minulla kahden tuorejuuston jämät, valkosipuli ja aurinkokuivattu tomaatti)
1 tl rouhittua mustapippuria
vajaa 1 tl ruususuolaa
1 tl savustettua paprikamaustetta
1-2 dl juustoraastetta



Leikkaa paprika ja salami pieniksi paloiksi ja sekoita ne peruna-sipulisekoituksen joukkoon.
Mausta ja lisää kerma-maito joukkoon sekä puolet juustoraasteesta. 
Ripottele loppu juustoraaste kiusauksen pinnalle.
Laita uuniin 225 asteeseen noin tunniksi.
Minulla ensimmäinen puoli tuntia uuni oli 250 astetta, kun tein samalla tuon rapean vuokalievän meille ruoan kanssa syötäväksi.



sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Mökkeilyä ja 39 ruokalista


Meidän viikonloppu meni rattoisasti mökkeillessä Lempäälässä, Ulasen-tilalla.
Meininki oli rento ja mukava niin kuin mökkeillessä kuuluu ollakin.
Lauantaina tuli käytyä Ideaparkissa. Mökiltä kun oli ajomatkaa sinne vaivaiset kymmenisen minuuttia.



 Ukkoseni kävi kalassa, mutta ahti ei tällä kertaa suonut antejaan.
Pari kertaa kävin pienellä happihyppelyllä katselemassa paikkoja ja näitä ihania lampaita, joita tilalla oli laiduntamassa.
Mukavaa aamulla aukaista verhot, kun ikkunan  takana käyskentelee lammaslauma.
Hiljaisia kavereita olivat, kun ihan kohdalle meni pari pääkäisyä sai kuulla. 
Kaikille meille jäi pieni mökki kuume itämään, niin oli mukava viikonloppu.




MAANANTAI

Siskonmakkarasoppa
Vihannespalat ja näkkäri
Jogurtti

TIISTAI

Salamikiusaus
Vihersalaatti
Oman pihan hedelmät

KESKIVIIKKO

Savukalapasta 
Porkkanaraaste
Pannari

TORSTAI

Kanakulho
Punajuuri viipaleet
Rahka

PERJANTAI

Talontapaan




keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Hedelmäsalsa


Tämä hedelmäinen salsa sopii hyvin grilliruokien ja pihvin kaveriksi. 
Minulla jäi tätä hieman yli ja sekoistin sen kaupan valmiin salaattisekoituksen joukkoon tuli taas aivan uusi salaatti, nam.

Eilinen ilta meni blogia syyskuntoon laittaessa. 
Meinasi ihan tulla tenkkapoo eteen, kun en millään osannut laittaa mieleisiäni juttuja tänne teidän nähtäväksi. Lopulta joutui Ukkosenikintulla auttamaan, että saatiin facebook-kansio takaisin blogi-seinälle. Ihmeellistä kuinkn senkin olen pystynyt täältä poistamaan ilman, että olen edes huomannut sellaista tekeväni :)
 No, nyt olen kuitenkin itse aikas tyytyväinen näkemääni. Sanokaa ihmeessä jos huomaatte epäkohtia.

Meillä on hoidokeilla alkanut enterorokko kierre kaksi sairasti rokon viime viikolla ja eilen illalla tuli kaksi ilmoitusta sairastumisista.
Saapas nyt nähdä koska tämä loppu sakki saa kyseisen taudin.



1/2 hunajamelonia
1/4 vesimelonia
1/2 kurkkua
1 avokado
1/2 punaista chiliä
1/2 sitruunan mehu
2 tl hunajaa
3 rkl öljyä
1/2 tl hiutalesuolaa
1/2 tl murskattua mustapippuria
3 rkl korianteria

Halkaise hunajameloni ja kaavi siemenet pois lusikalla.
Leikkaa kummatkin melonit lohkoiksi salaatti kulhoon.
Halkaise kurkku ja kuutio sekin salaattikulhoon avokadon kanssa. 
Silppua chili ja sekoita ainekset keskenään.
Anna makustua hetki jääkaapissa ennen tarjoamista.

tiistai 20. syyskuuta 2016

Maailman paras linssikeitto



Tässä teille mielestäni paras linssikeitto-ohje, jonka olen löytänyt Jolien-sivustoilta.
Ohjetta en ole liiemmin muutellut mitä nyt tällä kyseisellä kerralla tehdessäni huomasin maustevalikoimistani uupuvan cajun-mausteseoksen.
Pikkuisen lisäsin chiliä sitä korvaamaan, mutta teille laitan tämän ihan orginaalin ohjeen :)

Tein tämän keiton jo maanantai-iltana, vaikka torstaina vasta tätä piti ruokalistan mukaan tarjoilla. Mutta tämä on niin herkullista, että silloin voin tehdä vaikka uuden satsin jos ja kun tämä on tullut jo syötyä.


2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
2 tl kurkumaa
1 tl inkiväärijauhetta
1/2 tl cajunmausteseosta
1 1/2 rkl ruususuolaa
11 dl vettä
400 g tomaattiamurskaa
400 g chilitomaattimurskaa
3 dl punaisia linssejä
2 dl kermaa


Laita kattilaan pieneen öljy tilkkaan pilkotut sipulit ja valkosipulit, sekä mausteet.
Kuullottele keski lämmöllä niin, ettei sipuli-mausteseos ruskistu.
Lisää joukkoon noin 5 minuutin päästä vesi ja  tomaattimurskat.
Kiehauta ja lisää sitten joukkoon hyvin huuhdellut linssit.
Anna porista noin puoli tuntia ja lisää joukkoon kerma.
Tämän jälkeen olisi odotettava keiton tekeytymistä vielä kymmenen minuutin verran.


Varaudu tekemään keittoa piakkoin lisää eli on sama ostatko jo valmiiksi kaappiin odottamaan pari tomaattimurska-purkkia ja kerman.

Illalla saatuani keiton valmiiksi kävi nuorimmainen heti hakemassa täyden lautasellisen.
Itse tuli vedeltyä oikein pari lautasellista tuoreeltaan tätä herkkua ja Ukkosenikin innostui vielä syömään. Niin, että keitto alkaa jo pahasti olla loppumaan päin :)
-Sanoinkin jo Ukkoselleni, että taitaa huomenna olla kauppapäivä tiedossa.
Vaikka jääkaapissa on edellisen päivänkin ruokia vielä syömättä :)


maanantai 19. syyskuuta 2016

Lämmin lihapullaperunasalaatti


Meidän perheen päivälliset on tänä viikonloppuna olleet tälläisiä salaatteja.
Mutta tämäkin salaatti on täyttävä ja lämmin herkku.
Oli kyllä niin suunmukaista, että täytyy toisenkin kerran tätä salaattia väsätä.
Tästä ohjeesta tulee neljälle hengelle kelpoa ruoka.

Eilinen iltapäivä oli sellainen hulapaloo, ettei toisesta väliä.
Viikonloppu meni enemmän ja vähemmän yrttipuutarhan valitsemisessa ja kaupoissa kierrellessä, että pyykit, siivoukset yms. meinasi jäädä viimmetinkaan.
Siinä sitten kuurasin ja puunasin, imuroittin ja vaihtelin lakanoita sekä ripustelin pyykkiä.
Sitten olikin valmiiksi jo niin kuuma, että oli mukava päästä hikoilemaan saunan lämpöön :D
Oli siinä semmoinen hikinen parituntinen, jonka olin kyllä itse itselleni aiheuttanut.



LIHAPULLAT:

200 g naudanjauhelihaa
1 dl kermaviiliä
1/2 pss sipulikeittoasineksia
1 voileipäkeksi tai 2 rkl korppujauhoja
1 kananmuna

PERUNASALAATTI:

10 keskikokoista perunaa
1 omena
1 pieni punasipuli
1 dl kermaviiliä
1/2 dl suolakurkku kuutioita
1 rkl sinappia
1/2 dl ruohosipuli silppua
1 tl valkosipuki ruohetta
1/2 tl ruususuolaa
1/2 tl mustapippurirouhetta


PINNALLE:

ruohosipulia silputtuna
  


Laita ensin kuoritut perunat kiehumaan suolalla maustettuun veteen.

Tee kastike eli sekoita loppuun kermaviiliin mausteet ja sinappi sekä suolakurkkukuutiot.
Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Laista hetkeksi jääkaappiin makustumaan.

Sekoita  kermaviilin joukkoon sipulikeittoainespussista puolet sekä korppujauhot tai voileipäkeksi kaulimella murskattuna pieneksi muruksi.
Anna massan turvota noin 5 -10 minuuttia.
Lisää joukkoon muna ja jauheliha. Sekoita massa tasaiseksi ja anna sen makustua hetki jääkaapissa.
Muotoile jauhelihamureke taikinasta pieniä lihapullia.
Taikinasta tulee noin 20-25 pientä lihapullaa.
Paista ne uunissa 225 asteessa noin 10 minuuttia.

Kun perunat on kypsiä kuutioi perunat suushun sopiviksi paloiksi.
Paloittele kuorittu omena ja hienonna punasipuli pieniksi.
Laita kaikki ainekset salaatti kulhoon ja sekoita, 
Sekoita joukkoon myös kastike.
Koristele vielä ruohosipulilla.


sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Viikon 38 ruokalista


Löytyihän se lopulta tämä yrttipuutarha meidän keittiöön.
Tosiaan tämä viikonloppu meni sutjakasti kauppoja kierrellen ja testejä tehden.
Lopulta päädyimme ensimmäisessä kaupassamme näkemään yrttitarhaan :)

Viimme keväänä meidän vanha hyvin palvellut yrttitarhamme sanoi sopimuksensa irti ja nyt syksyn tullen tuli sellainen tunne, että uusi on talveksi taas saatava.
Paljon on laitteet menneet kuudessa vuodessa eteenpäin...
Siivoaminenkin jo puolta helpompaa, kuin entisessä koneessamme.

Ensi viikko on taasen yhtä kiireinen, kuin nämä kaksi viimme viikkoa ovat olleet.
On harrastuksia ja vanhempainiltaa ym. rientoa tiedossa.


MAANANTAI

Jauhelihakiusaus
Vihersalaatti
Pannari

TIISTAI

One Pot-pasta
Porkkanaraaste
Jogurtti

KESKIVIIKKO

Kaali-lohilaatikko
Grillisalaatti
Oman pihan hedelmät

TORSTAI

Linssikeitto
Vihannespalat
Mangorahka

PERJANTAI

Talontapaan

Rieskaburgerit


Eilen illalla tuli pidettyä oikea mättö-ilta.
Tein hampurilaisia perunarieskan sisään ja hyväähän se oli.
Ohje on peräisin huhtikuun Maalla- lehdestä.

Tänään ollaan taasen menossa katselemaan keittiöpuutarhoja Ukkoseni kanssa.
Illalla netistä katseltuamme sopivia ehdokkaita sisäkasvihuoneeksemme löytyi niin monta hyvää vaihtoehtoa, että on aivan pakko käydä paikanpäällä hieman tiirailemassa valikoimaa.


8 kpl pieniä rieskoja

200 g naudanjauhelihaa
1/2 tl ruususuolaa
vajaa 1 tl rouhittua mustapippuria

4 siivua ceddarsulatejuustoa
100 g pekonia
2 tomaattia
4 salaatinlehteä
suolakurkkukuutioita
hampurilaiskastiketta

Kastike:

1 dl ruohosipulia
2 dl kermaviiliä
ripaus ruususuolaa, sokeria
ja mustapippuria




Sekoita ensin kastikkeen ainekset sekaisin ja laita se jääkaappiin makustumaan, kunnes hampparit ovat valmiita syötäviksi.
Muotoile jauhelihasta neljä ohutta pihviä kostutetuin käsin.
Pihvit saavat olla hieman isonpia kuin rieskat. Mausta pihvit molemmin puolin suolalla ja pippurilla.
Jätä pihvit odottamaan paistamista huoneenlämpöön.

Paista pekonit pannulla rapeiksi.
Paista sitten jauhelihapihvit molemmin puoli ruskeiksi pekonin rasvassa.
Käännettyäsi pihvin laita kunkin pihvin päälle yksi sulatejuustoviipale.

Kokoa hampurilainen. 
Lämmitin rieskat leivänpaahtimessa, mutta yhtähyvin ne olisi voinut lämmittää uunissa tai mikrossa lämpimiksi.
Laita rieskan sisään salaatinlehti, pihvi, tomaattiviipaleita, pekoisiivut sekä suolakurkkua.
Valele päälle kastikkeet.
Paina toinen rieska päälle ja nauti heti.


lauantai 17. syyskuuta 2016

Chorizosalaatti


Viikko on mennyt sellaista haipakkaa, että hitaampi olisi jäänyt jalkoihin.
Menoja on ollut joka päivälle.
Eilen kävimme Tampereen Työväen Teatterin klubilla katselemassa Ukkosen kanssa stand up- komiikkaa nimeltään kahden tähden komiikkaa. Ilta jatkui suoralla tv-lähetyksellä Syyllinen kunnes toisin todistetaan.
Kyllä oli mukava ilta ensin sai nauraa vatsansa kipeäksi ja sitten mentiin vakavampiin aiheisiin.

Tämän päivän olemme etsineet meille uutta yrttipuutarhaa.
Huomenna sitten käymme ostamassa sellaisen tämä päivä meni hintoja sekä tuotteita vertaillessa.
Tänä iltana täytyy laittaa mietintä myssy päähän ja valita se meille sopivin vaihto-ehto kahden kasvihuoneen välillä.


Tämän päivän ruoaksi tein tälläistä herkullista chorizo-salaattia.
Itse tein tämän toissa päivänä keitetyistä makarooneista, mutta tokihan tähän voi keittää vartavasten nuo pastat ja sekoittaa lämpimät kasvikset salaatin sekaan.
Tästä ohjeesta tulee noin neljälle oiva ruoka.

n.3 dl keitettyä pastaa
2 chorizo-nakkia
200 g fetajuustoa
1 punasipuli
1 punainen paprika
100 g herkkusieniä
2 rkl öljyä
3 rkl balsamiviinietikkaa
2 tl oreganoa
2 tl basilikaa
1 friseesalaatti
vajaa 1 tl ruususuolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria

Viipaloi makkarat ja lohko punasipuli sekä paprika suupalan kokoisiksi paloiksi.
Viipaloi herkkusienet ja lisää nämä kaikki ainekset pannulle paistumaan öljy tilkan kera.
Paista vihanneksia pannulla 3-5 minuuttia ja kaada joukkoon balsamiviinietikkaa.
Minä laitoin nuo edellis päivän pastatkin pannulle lämpenemään.
Lisää joukkoon vielä mausteet ja anna ainesten muhia jälkilämmöllä paistinpannulla.
Revi salaatti ja murenna puolet fetasta salaattikulhoon.
Lisää lammin kasvisseos salaatin joukkoon ja sekoita hyvin.
Murenna vielä pinnalle loppu fetajuusto ja salaatti on valmis nautittavaksi.

Tämä salaatti ei sen enempää kasteja kaipaa, vaan on herkullista aivan tälläisenään.
Hyvää ruokahalua :)

tiistai 13. syyskuuta 2016

Kevyt marjarahka


 Kyllä täällä semmoista haipakkaa on, ettei paremmasta väliä.
Vanhempi tyttö sai tänään TET-paikan eli työelämään tutustuminen on nyt Gina Tricolla Tampereen keskustassa. 
Pääsee vaatekauppaan kokeilemaan miltä työ tuntuu.
Kaksi viikkoa saa tyttö pakertaa töiden merkeissä, sitten odottaa taas koulun penkki.

Nuorimmaisen rippikoulu hakemuksia on tässä iltapäivä mietitty, tytön kaverin äidin kanssa.
Illalla saunan jälkeen laitan hakemukset sähköisesti menemään etiäppäin.

Itseäni pisti eilen iltapäivällä ampiainen etusormen taipeeseen ja sormi on vieläkin puutunut ja kutiaa.

Huomenna olisi heti työpäivän jälkeen luennoitsija keskuksella ja lupauduin tehdä sinne meidän konkkaronkalle ruoan.



Tänään tein tälläisen erittäin sutjakasti valmistettavan, mutta kevyemmän vaihtoehdon rahkan vadelmista.
Tämän yksinkertaisempaa herkkua ei varmaan olekaan.

2 dl maitorahkaa
2-3 dl vaniljajogurttia
n. 2 dl vadelmia

Sekoita kaikki keskenään ja anna makustua hetki jääkaapissa ennen nauttimista, niin maut tasaantuu.

sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Viikon 37 ruokalista




Täällä ollaan reissailtu viikonloppuna.
Lähdimme extemporee reissulla lauantai päivänä.
Kohteeksi valitsimme Porin ja siellä Omenahotellin. Juu, luitte aivan oikein OMENAHOTELLIN. 
Matkan ollessa puolivälissä Porilaisen ystäväni kanssa viestiteltyäni meille selvisi karu totuus, joka olisi pitänyt muistaa. Porin omppuhotellia rempataan savuvahinkojen takia. 
No, eipäs vain muljahtanut mieleen tälläinen pikku seikka.
Siinä soiteltuamme Porin hotelleihin saimme tylyä kuultavaa. Kaikki paikat on täynnä. 
Onneksi lopulta tärppäsi ja pääsimme Scandic hotelliin viimmeiseen vapaaseen neljän hengen huoneeseen.
Mukavasti meni siis reissu, vaikka yhdessä kohtaa oli jo sellainen mieli, että käännetäänkö auton keula takaisin kotia ja Tamperetta päin.

Kotiin palattiin tänään päivällä ja siitä lähtien on menty aikas haipakkaa.
Kauppa reissut ja jääkaapin viikko täydennyksen tehtyämme odotti meitä mukava yllätys Ukkoseni tytär oli tullut Turusta meitä tervehtimään.
Hetkenpäästä tuli poikani ja veljeni vaimo poikansa kanssa kyläilemään.
Siinä ruokaa tehdessä tuli jo sellainen olo, kun ei olisi missään lomalla ollutkaan :)

Ihanalta veljeni vaimolta sain keltavahveroita yli kolme litraa ja nyt jo sormet syyhyää päästä niistä jotain tekemään.
Jos tänään vielä jaksaisin ne putsata, niin huomenna päästäisiin herkuttelemaan sienisadolla.


MAANANTAI

Humuspasta
Kreikkalainen salaatti
Pannari

TIISTAI

Lihakastike ja potut
Hedelmäinen salaatti
Marjarahka

KESKIVIIKKO

Linssikeitto
Vihannespalat
Jogurtti

TORSTAI

Jauhelihapullat ja paistetut perunat
Grillattu keräkaali
Oman pihan hedelmät

PERJANTAI

Talontapaan

perjantai 9. syyskuuta 2016

Avokadolevite


Nuorimmainen tuossa viimme viikolla illalla tuli pyytämään avogadolevitettä leivälleen, silloin en enään jaksanut asiaan pahemmin perehtyä, vaan lupasin viikonvaihteessa perehtyä asiaan. 
Tein arki-illan helpon version levitteestä eli muussasin haarukalla avokadon ja laitoin ripauksen suolaa sekaan (pippuria ei tyttö silloin tahnaansa halunnut).

Viikolla kävin kirjastossa ja mukaan tarttui Hanna Pakarisen Vireyttä vuosiin viisailla valinnoilla-kirja ja sieltä löytyi avokadolevitteen ohje. 
Mutta sitten tupsahti Peggyn pieni punainen keittiö-blogiin Vappu Pimiän avokadotahnan ohje. Aivan kuin tilauksesta, nämä kumpikin levitettä pompsahti juuri nyt näkyville.

Oma versioini on hieman mukaeltu Vapun ja Hannan levitteestä. 
Hieman lisäilin valkosipulia ja chiliä joukkoon :)
Ne kunovat meidän tuvan lempi mausteita.


Tässä tekemäni levite: 

3 avokadoa
1/2-1 sitruunan mehu
1/2 tl ruususuolaa
2 rkl hyvää oliiviöljyä
n. 1/2 dl parmesaani raastetta
1/2 tl chiliärouhetta
1 pieni valkosipulin kynsi
1/2-1 tl murskattua mustapippuria

Leikkaa avokadot puouliksi ja ota kivi pois.
Kaavi avokadon liha lusikalla kuoresta.
Muussaa avokado haarukkaa apunakäyttäen ja mausta mieleiseksesi.
Jos vain kerkiät anna hetki makustua jääkaapissa, mutta hätäisemmät nauttii herkun heti. Niinkuin se tapahtui meidän perheessä.



Hanna Partasen ohje oli simppelimpi:

1 kypsä avokado
2 rkl Turkkilaista jogurttia, smetanaa tai kermaviiliä
1 valkosipulinkynsi
1-2 tl sitruunanmehua

Ohje on sama kuin ylä puolen levitteessäkin.

tiistai 6. syyskuuta 2016

Raikas kanakastike fetajuustolla


Tämä on näitä viimme viikon sörsseleitä tai ei tätä nyt sörsseliksi voi sanoa, herkullista ruokaa oli näet kyseessä.
Ohjeen löysin Kotikokit sivustolta ja lupaukset oli korkeat, luvattiin näet maailman parasta kanakastiketta.
Hyväähän se oli ja kaikille maittoi, en voi kieltää. 

Tässä on viimme viikko taas podettu. Tällä kertaa poskiontelon tulehdusta. Vielä eilen makailin sängyn pohjalla, mutta nyt tuntuu hellittävän. Toinen puoli päätä on vielä hieman tukkoinen, mutta ei anneta sen häiritä :)

Tänään saimme iltapäivällä yllätys vieraita. Entinen hoidokki, (nykyinen reipas koululainen) kävi piipahtamassa äitinsä sekä pienen viikon vanhan pikku-siskonsa kanssa. 
Kyllä oli kiva yllätys.
Miksi nuo vauvat ovat aina niin syötävän suloisia.
Tämäkin pieni nappi-silmä...olisi niin tehnyt mieli halia ja moiskautella suukkosia vauvan pehmeälle poskelle.


400 g broiler suikaleita (maustamattomia)
1 sipuli
tilkka oliiviöljyä
1 punainen paprika
1 kanaliemikuutio
1 tlk ananas paloja
200 g fetajuustoa
n. 4 dl kermaa ja ananas tölkin lientä
ripaus ruususuolaa
1/2 tl valkopippuria
1/2 rkl hunajaa
1 tl chilimurskaa



Paista broileri suikaleet öljyssä pannulla pienityn sipulin kanssa.
Lisää joukkoon paprikan- ja ananaksen palat sekä kerman ja kanaliemikuution.
Kaadoin myös ananas tölkistä lientä kastikkeeseen sekä murennettu fetajuusto.
Anna poreilla hetken, että kastike saostuu ja mausta mieleiseksesi.


Riisin sekaan laitoin loput ananas liemen ja paprikaa sekä sipuli hakkelusta.
Maustoin kanaliemikuutiolla ja ruususuolalla sekä chili murskalla.
Koko annoksen pinnalle laitoin vielä parmesaani raastetta.
Kyllä veti suun muikeaksi, kun päästiin syömään.


Huomiothan, että taasen kerran sävelsin tuota reseptiä itse eli jos haluat tuota Kotikokki sivuston kastia, kannattaa ehdottomasti katsoa sinne, eikä tehdä niinkuin minä tein ;)


sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Viikon 36 ruokalista



Tässä on mennyt aika Pasasen perheen miesten kanssa viimme viikko.
Ja lauantaina kävin uudestaan kirjastossa ja löysin vielä jatko-osan tähän hyvään kirjaan.
Eli kyseessä on Eve Hietamiehen kirjoista Yösyöttö ja Tarhapäivä.
Nämä kirjat on vain niin hyviä tavallista lapsi-arkea miehen näkökulmastakäsin.

Antti Pasanen kertoo niin hauskasti puuhistaan pikku-Paavon kanssa. Puiston äiteihin tutustumisesta ja kommelluksistaan, ettei kirjaa meinaa raskita jättää kesken ollenkaan. 


Pientä flunssan poikastakin on tässä ollut riesana. Mutta onneksi on olleet nuo kirjat kaverina, niin ei ole tullut aika pitkäksi.

Valmistin tuossa juuri huomiselle jauhelihakastikkeen, niin ei tarvitse sen kanssa aamulla takuta.
Perunat vain kiehumaan ja ruoka on siltä osin valmista.
Viimme viikolla meillä oli myös suihkutiloissa pientä remonttia ja lapset saivat ihmetellä, kun setä teki ulkona kuraa. Sekoitteli vain kakun ja vei sisälle. Kyllä oli lapset ihmeissään, kun en kieltänyt miestä viemästä kurakakkua sisälle :)




MAANANTAI

Perunat ja jauhelihakastike
Vihersalaatti
Jogurtti

TIISTAI

Siskonmakkarasoppa
Vihannespalat ja näkkäri
Pannari

KESKIVIIKKO

Peruna-jauhelihavuoka
Porkkanaraaste
Uunituoreet sämpylät

TORSTAI

Kanapata
Kaalisalaatti
Pihamaan hedelmät

PERJANTAI

Talontapaan