sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Kesäkuulumiset ja ruokalista viikolle 31


Näin se meni kaksi viikkoa, kuin siivillä. Ensimmäinen viikko oli rippijuhlien valmistelua. 
Joka päivä jotakin herkkua tuli väsättyä ja siivoiltua paikkoja.
Seuraava viikko tulikin otettua ihan lunkisti.


Hieman tuli kokkailtua, mutta melkeinpä ollaan istuskeltu sukulaisten herkkupöytien katveessa.
Grilli-juhlista, rapu-juhliin oli tämän viikon skaala :)
Nyt on mukavaa taas laittaa itsekin ruokaa, kun on saanut nauttia vieraiden herkuista.

Paljon jätin kuvaamatta kakkuja, sekä rippijuhlien antimia. Olin niin kertakaikkisesti kesäloma fiiliksissä.
Hyvä niin...

Haimme juuri tytöt linaja-autoasemalta.
Viettivät vielä shoppailu-lomaa Turussa iso-siskon luona.
Sekä kävimme moikkaamassa hotellilla sukulaisiamme.
Nyt on sitten saunan vuoro ja kirjoitella vielä parille hoidokille viestejä.
Aamulla ollaan taas työn touhussa hoidokeiden parissa.


MAANANTAI

Makaronilaatikko
Lohisalaatti
Jogurtti

TIISTAI

Perunamuusi ja uuniseiti
Vihersalaatti
Pannari

KESKIVIIKKO

Kermainen  kanapasta
Raejuusto
Ruistikut dipillä

TORSTAI

Siskonmakkarasoppa
Vihannespalat
Marjakimara

PERJANTAI

Talontapaan



sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

Pizzaa ja rippikoulua


Tässä sitä nyt istutaan olohuoneen sohvalla ja kirjoitellaan sekä sivusilmällä katselen Neiti Marplea teeveestä. Vatsa on aivan räjähdyspisteessä. 
Ei pysty ei kykene syömään enään yhtään. Kaksi isoa palaa meni tätä Ukkoseni kanssa kaksin valmistamaa pizzaa.


Täytteinä oli metwurstia, kinkkua ja herkkusieniä.
Niin ja nuorimman tytön lempparia mozzarella juustoa.


Tänään on muutenkin laitettu töpinäksi...
Ukkoseni kävi pesemässä meidän olohuoneen villamaton ja nyt se kuivuu terassilla.
Saadaanpa raikas mäntysuovalle tuoksuva matto ensi sunnuntaina olohuoneen puhtaalle lattille, rippijuhliin.

Ruoan ja pienen siestan jälkeen kävimme Ukkoseni kanssa kävelyllä. Tai oikeammin nuorimman tytön koulutehtävään liittyen etsimässä kasveja tytön kasvikansioon.
Juu, näin meillä olen nyt kolme kertaa samonnut metsiä ja keräillyt kasveja. 
Olen näissä asioissa niin huono, mutta autettavahan se on nuorta, joka on yhtä pihalla asiasta kuin minäkin :)

Eilen olimmekin Ukkoseni ja pojan kanssa vanhimman tytön rippileirillä vierailulla.
Tuli aivan oma rippileiri mieleen tuolla leirillä piipahtaessa.


Siinä menee sillalla ensin poikani ja perässä menee vanhin tyttöni. Tälle sillalle ei saanut mennä yhtä aikaa, vaan täytyi aina odottaa, että edellä menijä oli sillan puolivälissä.

perjantai 15. heinäkuuta 2016

Kirjasyöppö


Nyt on pian viikko mennyt enkä ole teille tänne kirjoitellut.
Mutta aika on mennyt niin nopeasti lukiessa ja muuta puuhaillessa. 
Ruokina on ollut tuttuja perusruokia, niistä ei paljoa tule kirjoiteltua teille ja hoidokeiden päälukukaan ei ole ollut huimaava peräti kolme lasta koko viikon hoidossa, että melkein on ollut jo lomalla oloa tämäkin viikko.

Nyt kuitenkin tuli mieleeni eräs kiinnostava kirjoitus aihe...
Näet kirjat ja mitä lukisin palvelu?
Juu, Tampereen Kaupungin kirjasto on tehnyt tämmöisen ihanan palvelun josta saa sähköpostilla kirja-suosituksia.
Palvelu on ilmainen ja minä tutustuin palveluun kuukausi sitten ja sain sähköpostiini mitä mukavampia ja mielenkiintoisempia kirja ehdotuksia. (Kaksi kirjaa olin listalta jo lukenut, mutta muut olivat uutta ja lukemisen arvoisia.)

Esimerkiksi tämä juuri lukemani Sabina Bermanin kirja on juuri mitä lukisin palvelun kautta minulle valittu kirja. 
Ja uskokaa tai älkää en varmasti olisi itse tätä kirjaa tajunnut kirjastosta lainata, vaikka kirja onkin mitä mainioin luettava.
Anna Gavalda oli myös kirjailija jonka kirjaa suositeltiin minulle, mutta tällä kertaa ei hyllystä löytynyt juuri sitä kirjaa jonka palvelu minulle laittoi. Mutta ei hätä ole tämän näköinen  Kimpassa- kirjan takakannen luettuani päädyin ottamaan tämän kirjan lainaan.

Olettekos te kovia lukemaan kirjoja?
Minä olen, mutta aika vaan ei ole oikein riittänyt tähän harrastukseen....
No, tänä vuonna tein itselleni haasteen. 
Koitan saada luettua viimme vuotta useamman kirjan. Yli 42 kirjaa pitäisi saada luettua. No, ei pitäisi olla mikään ongelma tähän mennessä, kun olen jo lukenut 27 kirjaa ja 9576 sivua.



Vielä tämmöinen loppu huipennus tähän minun juttuuni....

HEI, MEILLÄ ALKOI NYT KAHDEN VIIKON KESÄLOMA !!!!



lauantai 9. heinäkuuta 2016

Jauhelihalla täytetyt paprikapihvit


Hyviä lauantai-aamuja teille kaikille.
Heräilin jo puoli kuuden aikoihin valtavaan tömähdykseen keittiössä.
Menin katsomaan ja siellähän oli keittiön ikkunassa rasvainen jälki sulkineen.
Ikkunaan oli lentänyt isohko lintu.
Ulos päästyäni ja tilannetta tutkittuani naapuri tontilla mellasti varisparvi.
Vioittunut lintu oli parven keskellä. Toivottavasti ei käynyt pahasti ja lintu pääsee vielä lentelemään  kesän lentonsa.

No, sitten näihin ruoka-asioihin.

Ukkoseni viritteli illalla saunaa päälle ja minä mietin huomisen ruokapolitiikkaa.
Sitten se vain napsahti...
Jääkaapissa oli 700 g naudanjauhelihaa ja siitä aloin väkästämään mureketaikinaa. 
Osasta mureketta tuli iltapala ja toisesta osasta ...Niin, no sen näette sitten seuraavassa postauksessa.


Murekkeessa ja kaikissa muissakin ruoissa meillä käytetään rutkasti sipulia ja vielä kerran sipulia. En edes osta KOSKAAN pieniä sipuleita. Mieluimmin käytän ruokaan puolikkaan sipulin ja loppu vain paistetaan tai käytetään muuten samantien johonkin ruokaan.
Näin se vain meillä on.



Mureketaikinaan tuli:

700 g naudanjauhelihaa
2 kananmunaa
1 ISO sipuli
nippu sipulin varsia
5 voileipäkeksiä murennettuna
3 valkosipulin kynttä
1/2 chiliä pieninä paloina
1 tl mustapippuri rouhetta
1 1/2 tl ruususuolaa
2 dl kermaa

3/4 osaa paprikaa
1/2 dl juustoraastetta

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna hetki makustua jääkaapissa. 
Leikka paprikasta noin 1,5 cm rinkuloita. 
Täytä nämä murekkeella.
Mureketta saa olla hieman yli paprika rinkulan reunan, koska se kutistuu paistettaessa.
Ripottele jauhelihamurekkeen pinnalle viellä juustoraastetta.
Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes jauheliha on kypsynyt kunnolla.

HUOM: Tähän ruokaan ei mene koko taikina määrä vain tein lopusta mureke juttuja.


Iltapalaksi tein jäävuorisalaatista, meidän kasvihuoneen kurkuista, (jotka ovatkin tänä vuonna aikas möhkäleitä), sekä tomaatista, ruohosipuli nipusta ja fetasta maukkaan salaatin.
Kyllä kelpasi herkutella paprikaisilla pihveillä ja salaatilla.


Kaikki meni parempiin suihin ja ruoan jälkeen Ukkoseni kertoi, kuinka hän luuli saavansa kasvisruokaa ja oli hieman pettynyt, kun nälkä oli suuri.
Olin näet pyytänyt hänen katsoa ennen saunaan menoa jääkaapiin mitä meillä syödään iltapaksi.
Kyllä täällä on nyt kiitelty ja kumarreltu, kun ruoka olikin täyttävää ja herkullista.


perjantai 8. heinäkuuta 2016

Kiinalainen kaalisalaatti


Taas on viikko vilahtanut sellaisella vauhdilla, ettei millään voisi uskoa nyt olevan jo perjantai.
Tänään meillä herkutellaan lasten kanssa ranskalaisilla ja sen kaveriksi tein tälläisen hieman pitzasalaattia muistuttavan kaalisalaatin.
Makua salaatista löytyy oikein kunnolla ja maku vain paranee mitä pitempään salaatti saa muhia liemissään. 


Nyt on suurin osa hoidokeista jo kesälaitumilla ja ensi viikon jälkeen on sitten meidän kaksi viikkoisen kesäloman vuoro.
Meillä kesäloman ensimmäinen viikko menee rippijuhlia valmistellen.
Tässä hieman kukkaloistoa, jonka olemme saaneet hoidokeilta ja heidän vanhemmiltaan kesäloman alkaessa.


1 kaali
 1 sipuli
1 paprika
 1 dl sokeria
 (minä laitoin puolet sokeri määrästä)

Tähän päälle keitetään liemi:
1,5 dl omenaviinietikkaa
0,5 dl vettä
1 dl öljyä
1 tl suolaa 
1 rkl sinappia 
 pippuria maun mukaan

 Suikaloi kaali, sipuli ja paprika ohuiksi suikaleiksi ja sekoita ne keskenään.
Laita liemen ainekset kattilaan ja kiehauta niitä pari minuuttia. 
Kaada liemi kaalinsalaatin päälle, sekoita ja anna makustua jääkaapissa tunnin verran tai enemmänkin.


torstai 7. heinäkuuta 2016

Välipalat



Tänään on sade päivä ja me vietämme aamupäivän sisällä.
Niinpä nyt on aikaa taas panostaa enemmän tuohon välipalaan. Ruokaa kun on yllinkyllin jääkaapissa. Kanakastikkeesta lihakastikkeeseen asti.

Siispä päätin alkaa leipomaan meille välipalaksi sämpylöitä ja teen samalla uunimunakkaan.



Sämpyläohjeeksi valitsin tutun ja hyväksi todetun ohjeen Soppa-sivustolta.
Tämä on helppo ja näppärä ohje, jolla olen ennenkin tehnyt.


5 dl kädenlämpöistä vettä 
1 dl maitoa
1/2 pkt hiivaa
2 tl ruususuolaa
1 rkl hunajaa
n. 12 dl vehnäjauhoja

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen ja mausta suolalla ja hunajalla. 
Lisää sitten jauhot pikkuhiljaa sekoitellen.
Kun taikina alkaa irrota kulhon reunoista se on valmista kohotettavaksi liinan alle noin 1-1 1/2 tuntia.
Kaada kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja leikkaa veistä käyttäen siitä samankokoisia paloja uunipellille.
Laista pelti uuniin 225 asteeseen noin 20 minuutiksi.
Nosta kypsät sämpylät koriin jäähtymään.
Tälläkertaa ei kannata laittaa liinaa sämpylöiden päälle niin saa nauttia ihanan rapeakuorisia sämpylöitä.


Täällä on innokkaimmat jo odottamassa uunista tulevia makupaloja vesikielellä:)
Päästiinpä maistamaan uunituoreita sämpylöitä jo ruoan kanssa.



Munakkaaseen silppusin pekonia paketin ja ulkoa hakemiani sipulinvarsia, kuusi munaa 1 dl kermaa tai maitoa ja mausteiksi 1 tl ruususuolaa ja 1/2 tl murskattua mustapippuria.
Paistoin pekonin ja laitoin talouspaperin päälle, niin sain enemmät rasvat pois valutettua. 
Sitten vain uunivuokaan ja 200 asteeseen noin 15-20 minuuttia ja herkullinen välipala on valmis nautittavaksi.


tiistai 5. heinäkuuta 2016

Chorizorisotto


Ostin tuossa viikonloppuna chorizo-nakkia ja ajattelin tehdä siitä salaattia. 
No, nyt on puolet paketista käytetty ja toinen puoli saa odotella seuraavaa inspiraatiota. 
Nyt kuitenkin ruoaksi tuli chorizorisottoa. 

Taisin onnistua, kun nuorempi tytöistä tuli jo yläkerrasta ja kyseli, että mikäs täällä tuoksuu niin hyvälle ja söi lautasellisen kehuen ruokaa.
Ukkoseni kehuista en viitsi edes kirjoittaa, kun se on  niin kaikki ruokainen yksilö.
Laitat sitten mitä vaan nokan eteen niin kaikki on hyvää ;)


Aineksia tähän ruokaan ei paljoa tule, mutta maistuu kyllä tuliselle ja niin herkulliselle.
Minulla näet oli chorizo-nakeissakin chiliä eli potkua ruoassa löytyy.

Tästä ohjeesta tulee ruokaa neljälle hengelle.


Ota esiin...

2 chorizonakkia
1 sipuli 
2 valkosipulinkynttä
1/2 rkl öljyä
2 tomaattia
 1 1/2 dl riisiä
n. 4 dl kiehuvaa vettä
vajaa 1 tl ruususuolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria

Leikkaa sipulit pieniksi ja kuullottele niitä padassa pienessä öljy tilkassa viitisen minuuttia.
Lisää sitten joukkoon chorizo-nakin palat.Leikkaa joukkoon vielä paloitellut tomaatit.
Anna hetki muhia ennenkuin lisäät riisin.Sekoittele riisiä nakki/sipuliseoksessa.
 Niin, että riisi saa makua seoksesta. Lisäile nyt vettä ruoan sekaan pikkuhiljaa. Niin kauan, kun riisi on kypsää (minulla tämä vaihe kesti noin 15 minuuttia, mutta kannattaa katsoa riisipaketin kyljestä keitto-aikoja). 
Mausta risotto itsellesi sopivaksi ja nauti.


sunnuntai 3. heinäkuuta 2016

Tacopastavuoka


Terveisiä teille kaikille Ylöjärven museonmäeltä ja kesäteatterista. 
Kappale oli Rinttulan kyläjuhlat.
Vahannan nuorisoseura on näitä kesäteattereita joka vuosi pitänyt ja esittänyt. Aina on hyvillä mielin lähdetty kotiin esityksen jälkeen. (Käynti kertoja taitaa olla jo kymmenen, kun on kesällä päästy näitä esityksiä katselemaan.)
Nytkin Ukkoseni ja Mumskun kanssa olimme katsomassa näytelmän.

Mottona: "Aina kannattaa yrittää. Sä varmaan kadut enemmän sitä ettet koskaan yrittänyt kun sitä, että oot yrittänyt".


Tänään laitoin ruoaksi mausteista makaronivuokaa.
Tässä täytyi olla tarkkana nuo meidän teinit, kun ei olisi syönyt ruokaa jos olisi tienneet mitä kaikkea ruoassa oikein on :)
Onneksi pavut muusaantuu kastin joukkoon, kun vain on kärsivällinen ja lämmittelee kastia tarpeeksi kauan ;)


400 g naudanjauhelihaa
3 valkosipulinkynttä
1 iso sipuli
1 tlk papuja tomaattikastikkeessa
1 pss tacomaustetta
1 tl ruususuolaa
1 tl mustapippuria
1 tl korianteria
1 tl paprikajauhetta
1 tl currya
2 tomaattia
1 dl juustoa
250 g kierrepastaa
1/2 dl juustoraastetta


Paista ensin jauheliha ja lisää sitten joukkoon sipulisilput.
Pariminuuttia kuulloteltuasi sipuleita jauhelihan joukossa lisää myös  pavut tomaattiliemessä joukkoon.
Leikatut tomaatin palat voi myös laittaa kastin sekaan tässä vaiheessa.
Mausta ja anna poreilla kymmenisen minuuttia ja lisää vielä juuston palat.
Keitä pasta paketin ohjeen mukaan ja valuta.
Sekoita sitten kaikki ainekset keskenään uunivuokaa. Lisää vielä juustoraastetta päälle ja laita uuniin puoleksi tunniksi 200 asteeseen.
Nauti salaatin kanssa.


lauantai 2. heinäkuuta 2016

Avokadosalaatti


Nyt on tullut luettua niin tiiviisti kirjoja, ettei ole kerennyt paljoa kirjoitella teille tänne kuulumisiamme.

Olen nyt lukenut peräkkäin kolme niin hyvää kirjaa, että innolla aloitin neljännen kirjani tänä aamuna.
 Mielenkiinnolla odotan mitä tämä kirja tuo mukanaan.


Tänään kävi poikakin pitkästä aikaa kotona ja valmistin neljä eri salaattia sekä possun grillipihvejä ruoaksi.
Yksi salaateista oli tämä avokadosalaatti, jossa ei mausteita kannata säästellä.
Oikeaan ohjeeseen tulisi punasipulia noiden sipulinvarsien tilalle sekä korianteria persiljan tilalle.



2 avokadoa 
1 rkl sitruunan mehua
iso nippu sipulinvarsia
n. 3 tomaattia
1 dl persiljaa
2 rkl oliiviöljyä
2 tl murskattua mustapippuria
1 tl sormisuolaa


Lohko tomaatti ja avokado isoiksi paloiksi kulhoon ja leikkaa sipulinvarret sekä persilja silpuksi.
Mausta salaatti ronskilla kädellä ja sekoita kaikki ainekset keskenään.
Anna salaatin makustua hetki ennen syömistä jääkaapissa.