keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Hedelmäsalaatti


Tehtiin nuorimmaisemman tytön kanssa viikonloppuna tälläinen raikas hedelmäsalaatti.
Tyttö laittoi kauppalistalle hedelmiä mistä tykkäsi ja sitten yhdessä väsättiin salaatti, kun sain ainekset kaupasta tuotua.

Yhtähyvin salaattiin voisi käyttää säilykehedelmiä, mutta nyt kun tuoreista oli niin hyvä valikoima tarjolla saatiin terveellisempi ja raikkaampi variaatio syötäväksi.


Salaattiin siis tuli tällä kertaa tummia viinirypäleitä, banaania, tuoretta ananasta, vesimeloonia ja hunajamelonia sekä kiiviä.
Leikattiin kaikki hedelmät suuhun sopiviksi paloiksi ja sekoitettiin keskenään.
Nyt ei tehty kermavaahtoa salaatin kanssaniin saatiin tälläinen kevyempii vaihtoehto. 

tiistai 26. huhtikuuta 2016

Juustoinen kananmunakastike


On tämäkin postaus... 
Koko kastista ei ole muuta kuvaa, kuin nämä ruokalautasella olevat.
Ajattelin näet laittaa kastikeen kauniisti esille savikulhoon ja ottaa sitten teille kuvan tänne blogiin.
Mutta eihän se käynyt niinkuin suunnittelin.
Hoidokit ja Ukkoseni tuli ulkoa semmoisella kiiruulla ja nälällä, ettei siinä enään kerennyt ajatella kastikkeen esillepanoa.
No, sattuhan näitä paremmissakin perheissä :)

Voin teille kuitenkin kertoa, että tämä kasti sai suuren suosion niin meidän hoidokeilta kuin meidän nuorimmaiselta tytöltäkin. Minun ja Ukkoseni kommentit te jo tiedättekin ilman sanomisiakin.


Minä olen tottunut kananmunat keittelemään perunoiden ja joskus jopa pastankin joukossa.
Eli nyt uusien perunoiden kanssa annoin veden ensin kiehahtaa ja laitoin ensin perunat ja sitten kananmunat kattilaan. Suolaa sekaan ja otin munat lusikalla pois pottujen joukosta, kun olivat olleet sopivan aikaa kattilassa.
Yksi muna meni hieman rikki keitettäessä, mutta silläkään ei ole niin väliä.
Näyttää olevan aika leväperäistä tämä minun touhuni tänään :)


1-2 rkl öljyä
1/2 dl vehnäjauhoja
n. 5 dl maitoa
1/2 kalaliemikuutiota
2 rkl tilliä
1 rkl makeaa currya
2 rkl koskenlaskia cheddar ruoka

Lorauta öljyä pieni tilkka kasarin pohjalle.
Lisää öljyn kuumennuttua joukkoon vehnäjauhot. 
Sekoita ainekset hyvin keskenään ja lisää hetkenpäätä joukkoon maito.
(Huom. älä anna jauhojen ruskistua.)
Sekoita vimmatusti, ettei kastike jää paakkuiseksi.
Lisää sitten loput ainekset ja anna kastin pulpahtaa parikeraa.
Laita sitten lämpö liedestä pois, mutta jätä kasari liedelle muista sekoitella vähän väliä, ettei kastike pala pohjaan.

Metwurstipiirakka


Murr...Märkiä räntärättejä sataa taivaalta.
Onneksi sentään eivät jää maahan, mutta jos tätä menoa satelee koko päivän, niin eiköhän pian ole maa taas valkoisena.
Minäkun olin jo asennoitunut kesä fiiliksiin.
Onneksi huomiselle on taas luvassa lämpimämpiä kelejä ja lumet viimmeistää silloin sulaa pois.

Kävin tässä aamusella jo kaupassa. 
Ukkoseni jäi pihaan osan hoidokeiden kanssa.
Meillä on vieläkin osa hoidokeista ollut kipeänä.
Täyttä määrää hoidokeita ei ole helmikuun jälkeen ollut hoidossa. On nämä sitkeälaatuisia flunssia ja kuumeiluja tänä vuonna.

Olen nyt tykästynyt tuohon nopeatekoiseen piirakkapohjaan.
Siispä tutulla ja turvallisella pohjataikinalla tuli leivottua tälläinen metwurstipiirakka.
Tuo piirastaikina oli uunipellilliselle tarkoitettu, joten puolitin taikina ohjeen ja sain siitä tälläisen piirakkavuoan kokoisen.


POHJA: 

1 1/2  dl kaurahiutaleita
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl ruususolaa
1 tl leivinjauhetta
1 kananmunaa
3 rkl öljyä
1 1/2 dl vettä

TÄYTE:

150g metwurstia
15 cm purjoa
1/2 oranssia paprikaa
2 dl kermaa
2 kananmunaa
2 tl tinjamia
1 tl mustapippurirouhetta
1-2 dl juustoraastetta
Sekoita kaikki pohjan ainekset sekaisin ja levitä se piirasvuoan pohjalle.
Leikkaa metwursti, purjo ja paprika silpuksi ja sekoita muut ainekset keskenään.
Jätä pinnalle vielä hieman juustoraastetta ripoteltavaksi.
Paista 225 asteessa noin 30 minuuttia.

maanantai 25. huhtikuuta 2016

Tuoremehu kuivakakku


Taas sitä mennään siitä mistä on aita matalin eli helppoa kahvikakkua teille nyt luvassa.
Kaikki ainekset vain kulhoon ja sekoitus.
Sitten vuokaan ja uuniin. Voiko leipominen enään helpompaa olla.
Vielä isona plussana kakusta tuli kunnon kokoinen, kuhkea ja hyvän makuinen.
Kokeilen ehdottomasti toistekin ja ohjettahan pystyy muokkaamaan vaikka kuinka nesteeksi sopii niin kahvi kuin muidenkin hedelmien mehut.



5 dl luomu vehnäjauhoja
2 dl luomu sokeria
2 1/2 tl leivinjauhetta
2 1/2 tl vaniljasokeria
2 1/2 dl kermaa
3 kananmunaa
150 g sulatettua voita
1 dl appelsiinituoremehua

Sekoita kaikki ainekset hyvin sekaisin ja 
kaada voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan.
Paista 175 asteessa noin 50-60 minuuttia.
Anna kakun jäähtyä vuoassa 10 minuuttia ennen kuin kumoat sen.


sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Viikon 17 ruokalista


Tässä näitä tämän viikonlopun puuhailuita vielä noiden piha hommeleiden lisäksi.
Villatakkia tästä kutimesta pitäisi itselleni tulla.
Sitten on kokkailujen välissä aivan pakko lukea. Nyt onkin niin hyvä kirja kesken, ettei millään tohtisi lopettaa lukemasta.
Juoni on alusta asti ollut niin mukaansatempaavan hyvä.
Eli näillä on nyt menty tämä viikonloppu ja varmaan ensiviikollekin riittää työnsarkaa kumpaisessakin projektissani.

Toukokuu on sitten jo aivan nurkan takana odottamassa ja toivotaan, että säät oikein hellivät meitä tänä tulevana suvena.
Pääsisi köllöttelemaan tuonne ulos riippukeinuun ja lukemaan kirjoja. 
No, kesää odotellessa, ruokalistaa taasen ensi viikolle.
Mukavaa alkavaa viikkoa teille kaikille.


MAANANTAI

Lasagnette
Vihersalaatti
Hedelmäsalaatti

TIISTAI

Uudet perunat ja kalapuikot munakastikkeella
Porkkanaraaste
Jogurtti

KESKIVIIKKO

Parsakaalia broilerijuustokastikkeella
Raejuusto
Vohvelit

TORSTAI

Kermainen sienikeitto/hernekeitto
Vihannespalat
Uunituore patonki

PERJANTAI

Talontapaan


Currywursti


Tänään valmistan ruoaksi yhtä Ukkoseni lempiherkkua eli currywurstia.
Ruokahan on helppo valmistaa ja makuja tässä herkussa on vaikka ja kuinka.

Yllensä kun lähdemme ulos syömään Ukkoseni syö juuri currywursti annoksen, siispä rima on nyt korkealla kokkailuissani.
Nyt täytyisi saada kasti maistumaan edes hieman samalle, kuin Ukkoseni syömät tähän astiset ravintola-annokset.



Ammupäivä meni nettiä selatessa ja erilaisia reseptejä vertaillen.
Lopulta päädyin simppeliin Unelias kokki-sivuston curry-annokseen.

Makkarana oli Atrian currywursti-makkara.
Näitä makkaroita on tulisuus asteeltaan kolmea eri sorttia ja tämä meidän tämän kertainen makkaramme oli miedointa.
Lupasinkin jo Ukkoselleni, että seuraavan kerran teen ruoan tuosta tosi vahvasta makkarasta.



1 pkt (200 g) currywurstia
1 sipuli
1 tlk (70g) tomaattipyreetä
1/2 dl ketsuppia
1 1/2 dl vettä
2 rkl balsamicoa
1 tl hunajaa
2 rkl soijakastiketta
1 rkl curryjauhetta

pinnalle curryjauhetta

Pilko makkarat ohuiksi viipaleiksi ja paista ne pannulla kauniin värisiksi.
Ota makkarat pannulta ja paista seuraavaksi todella pieniksi silputtu sipuli.
Lisää sipulin joukkoon tomaattipyree ja anna seoksen makustua hetki pannulla.
Lisää mukaan vesi, ketsuppi sekä mausteet sekä paistetut makkarat.
Anna kastin kiehua vielä hieman kasaan.
Tarjoile kastike ranskalaisten kanssa ja ripottele valmiin ruoan pinnalle vielä curry-maustetta.

lauantai 23. huhtikuuta 2016

Kevät ja sipuli souvit


Täällä sitä Ukkoseni kanssa ollaan ulkona ja Ukkoseni polttelee tyttöjen paperi roskia.
Ja minä kirjoittelen teille keinussa tämän päivän tapahtumista.
Eilinen meni sutjakasti minun hieroma reissusuni ja vanhimman tytön Acuta reissun kanssa.
Meillä on vanhempi tytöistä ollut nyt viikon pois koulusta ärhäkän flunssansa takia ja jälkitaudiksi sai vielä korvatulehduksen, jonka takia Ukkoseni sitten päivysti tytön kanssa perjantai-illan tuolla keskussairaalalla ensi-avussa


Ruokailun jälkeen tuli lähdettyä kaivelemaan orapihja-aitamme vierustoilta narsisseja, helmililjoa ja tulppaaneja näkyvimmille paikoille. Ensi vuonna sen sitten näkee tuleeko sipuleista enään mitään. Osa sipuleista, kun voi olla jopa viisikymmentä vuotta vanhoja. 
Tai siis olen niin ymmärtänyt, että kukkasipulit jakautuvat ja lisääntyvät sillä tavalla ja meillä vanhimmat sipulit oli varmaan viidenkymmenen vuoden takaa.
Kaikki sipulit oli yhdessä sumpussa,
ykyisen pyörävarastomme takana ja niin varjoisassa paikassa, ettei kukkimisia edes pihallekaan enään näkynyt saatikka sitten olisi voinut ihailla keittiön ikkunoista.


Ukkoseni tullessa apuun alkoi sipuleita löytymään maasta oikein toden teolla.
Nyt on ensi vuodelle jännittämistä saadaanko  tuohon ylä kuvan ympyrä kohtaan (vihertävä vihreä pläntti) sekä tähän pihan alkutaipaleelle, kauniita kevätistutuksia.
Ylä kuvan kukkapenkkiin sain itse istutettua oma kaivamani sipulit.


No, joka kesän kestosuosikki, kasvihuone on ainakin jo täydellä höökällä tekemässä uutta satoa.
Tässä näkyy jo tomaatit ja paprikat.
Rosmariini ja laventeli on vielä amppelissa odottamassa lämpöisiä ilmoja ja ulos pääsyä.


Ruohosipulit ovat myös täydessä höökissä kasvamassa ja satoakin on jo tullut ihan kiitettävästi ruokapöytään.kasvamaan.
Istutettukin on jo jonkin verran siemeniä, mutta niistä enemmän, kun alkavat kasvamaan.

a

torstai 21. huhtikuuta 2016

Parmesaani parsa ja lasten suusta


LASTEN SUUSTA:

Ulkona kertoi eräs hoidokeistamme, että hänen Vaarinsa asuu Helsingissä ja ammatiltaan hän on presidentti.
Ukkoseni kysy, että mitäs se presidentti tekee. Siihen tyttö, että presidenttihän omistaa koko maailman :)
Että tälläistä meillä tänään...

Meillä oli viikonloppuna kevään ehkä maukkainta herkkua ruokana eli parsaa.
Lisukkeiksi tein munakokkelia ja paistettua kalaa sekä salaatteja.
Nam...

parsa nippu
2 rkl sitruunan mehua
8 dl vettä 
2 tl ruususuolaa

Kuori tuoreet parsat parsan- tai perunankuorimaveitsellä. Leikkaa kuivahtanut kanta pois. 
Keitä parsaa suolan ja sitruunamehun maustamassa vedessä (minäkeitin parsat paistinpannulla) 7 minuuttia tai kunnes se on veitsen terällä koitettaessa pehmeä mutta vielä kiinteää.
Nosta parsat tarjoiluastiaan ja raasta päälle parmesaani raastetta.



keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Hampurilaispihvejä ja vohveleita


Tänään hoidokeistamme kolmen isoveljet ovat menossa tutustumaan kouluun.
Tuli itsellekin mieleen muistoja lasten koulun aloittamisesta.
Näin se aika rientää isommat lapset ovat jo maailmalla toinen onneksi täällä Tampereella yliopistossa ja tuo Ukkoseni tytär Turussa työelämässä.
Nuorinmaiset tytötkin ovat jo ylä-asteella,
Kyllä tämä aika vain rientää kovaa vauhtia etiäppäin.

Eilen tuli tehtyä valmistamiini sämpylöihin pihvit ja saivat Ukkoseni ja tytöt hamppareita iltapalaksi.
Kuvat hamppareista jäi ottamatta, kun joka ikinen sai omaan aikaansa käydä niitä illanmittaan syömässä. Hyvin meni kaupaksi taas kerran, kun aamulla oli kaksi hampurilaispihviä enään jääkaapissa.

400 g naudanjauhelihaa
1 sipuli
2 voileipäkeksiä
1 dl kermaa
1 kananmuna
1 tl ruususuolaa
1/2 chiliä
1 tl mustapippuria
1 tl valkosipuli murskaa

Murskaa voileipäkeksit kaulimella pieniksi ja laita kaikki ainekset kulhoon.
Sekoita hyvin ja anna hetki tekeytyä jääkaapissa, että maut tasaantuvat.
Kostuta kädet ja ota murekkeesta noin 1 dl kokoisia paloija, jotka sitten littaat kämmenessäsi.
Paista pihvit pannulla pienessä öljy tilkassa.
Paista ensin toinen puoli kypsäksi ja käännä pihvi. Litistä käännön jälkeen pihvi lastalla aivan lättänäksi. Näin pihvistä tulee isompi ja ohuempi sekä nesteitä irtoaa pihvistä pannulle.
Anna pihvin paistua kypsäksi ja painele pihviä vielä hieman paiston aikana.


Tänään taas hoidokit saivat välipalaksi vohveleita.
Tein taikinaa oikein kunnon satsin ja saadaan vielä iltapalaksi vohveleita saunan jälkeen.
Vohveleistakaan ei ole tämän kummoisempaa kuvaa,
vaikka itse olin ajatellut laittaa päälle pakasteesta sulattamiani mansikoita ja näpsäistä sitten kuvat.
Ei vaan kerennyt, kun vohvelit menivät niin nopeasti parempiin suihin.


tiistai 19. huhtikuuta 2016

Kiusauksia ja sämpylää


Tänään oli vuorossa kiusaus päivä eli uunista tuli kinkku-ja janssoninkiusaus, sekä niiden kaveriksi sämpylöitä.

Jääkaapissa oli viikonlopulta jäänyt aurajuusto-dippiä ja sen sitten tyrkkäsin sämpylätaikinaa.
Tähän nyt olisi käynyt mikä tahansa dipin jämä tai sitten maustamaton jogurtti ym. maidosta piimään. Mutta tällä kertaa tuli tälläisiä sämpylöitä.

 Kinkku- ja janssoninkiusaus on tehty samalla perinteisellä reseptillä, kuten aina ennenkin.

Tuli vielä mieleeni tämmöistä hiiva asiaa...
Viimme kauppa kerrallani oli kaupasta hiivat lopussa. Mutta ei hätiä mitiä, minulla on nytkyän pakastimessa tuorehiivaa se kaupan iso paketti ja otan aina yhden sulamaan aamulla jos olen ajatellut leipoa jotakin.
Nytkin olisi jäänyt leipomukset tekemättä tai olisi pitänyt käydä jossain toisessa kaupassa ostamassa hiivaa, jos en olisi näin hyvin varustautunut noiden hiivojen kanssa :)



Nyt käyn lukemassa noille hoidokeille sadun, niin sitten on jo päiväunien aika ja minä pääsen kirjoittamaan teille tuon sämpylä reseptin.
Meillä on diili tuon vanhimman hoidokki tytön kanssa, että hän saa "lukea" pienemmille lapsille ensin saman kirjan, jonka minä sitten luen oikeasti.
Ette uskokaan kunka hyviä tarinoita kuvat ja mielikuvitus tuo tullessaan.


1 1/2 dl aurajuustodippiä +4 dl vettä
(tai 5 dl maitoa)
50 g hiivaa
ripaus sokeria
2 tl ruususuolaa
2 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl juustoa paloina (mulla oli juuston jämä jääkaapissa)
n. 8-10 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä

Lämmitä neste käden lämpöiseksi.
Lisää suola sokeri ja hiiva sekä hiivaleipäjauhot.
Sekoita taikina lisää sitten juuston kannikat ja pikkuhiljaa jauhoja. Lisää jauhoja niin kauan, että taikina alkaa irrota taikinakulhosta. Lisää tässä kohtaa tilkkanen öljyä ja vielä desin verran jauhoja. Anna taikinan kohota vedottomassa paikassa liinan alla kaksinkertaiseksi.
Ota taikina jauhotetulle leivonta alustalle ja jaa se neljään yhtä suureen osaan. Tee taikinasta pötkylä ja leikkaa siitä yhtäsuuria paloja ja leivo niistä sämpylöitä.
Laita sämpylät leivinpaperilla päällystetyn pellin päälle. Muista jättää kohoamisen takia hyvä väli sämpylöille.
Kohota vielä sämpylölita vartin verran ja sumuta ne sitten vedellä.
Laita uuniin 225 asteeseen noin 10 minuutiksi tai kunnes ne on kauniin värisiä.



maanantai 18. huhtikuuta 2016

Kaurainen täysjyvä vuokaleipä


Tänään näyttää olevan taas semmoinen päivä, ettei tunnit vuorokaudessa meinaa millään riittää kaikkeen mitä pitäisi tai haluaisin tehdä.
Onneksi tuli viikonloppu otettua rennosti luettua ja kudottua, niin nyt on sitten työn vuoro.

Aamusella valmistin meille kalasopan ja syöttelin aamupuurot noille pienille. Sitten oli vuorossa näiden leipien teko ja samalla, kun monitoimikone vielä teki viimmeisiä taikinan sekoituksiaan aloimme pukea lapsia ulos.
Uuniin leivät ja ulos vahtimaan muksuja.
Ukkoseni lupasi olla ulkona lasten kanssa, kun minä kävin nopeasti viemässä kirjastoon kirjat ja hai lankamaailmasta kolme kerää tarjouslankaa.
Minullakun oli pelko etten enää saa kyseistä lankaa ollenkaan ja villatakkini jää puolitiehen. Mutta eipä mitää siellä oli vielä tarjous korissa juuri oikeaa lankaa euron kerä. 

Sitten vain kotiin kiireen vilkaaja pieni ulkoilu vielä ja riisumaan lapsukaisia.
Tässä välissä oli jo kahdet kakka vaipan vaihdot. 
Sitten vain ruokapöytään. Söin siinä sitten vuoroin omalta lautaseltani lusikallisen kalasoppaa ja vuoroin tarjosin pienimmäiselle suuhun samaa soppaa.

Nyt on onneksi rauhallisempaa on suut ja kädet pesty ja putsattu, lautaset ja pöytä siivottu niin päältä kuin lattialtakin. Vaipat kaikilta vaihdettu ja luettu satu.
Nyt tuossa vierelläni sängyssä nukkuu kuusi tyytyväistä hoidokkia päiväunia ja minä pääsen olohuoneeseen lukemaan ja kutomaan. 
Puolentoista tunnin päästä taas syödään ja vaihdellaan vaippoja sekä lähdetään pihalle leikkimään.
Mutta nyt pieni rauhoittuminen itsellekin.
Mukavaa alkavaa viikkoa ja työn iloa teille.


3 dl maustamatonta jogurttia
3 dl vettä
1 pkt hiivaa 
1/2 tl hunajaa
2 tl ruususuolaa
3 dl kaurapuuronjämiä tai kaurahiutaleita
n. 5 dl täysjyvävehnäjauhoja
n. 5 dl vehnäjauhoja

Lämmitä nesteet ja kaada sen joukkoon kaikki muut ainekset.
Sekoita hyvin kaikki ainekset sekaisin.
Kaada suoraan suorakaiteen muotoisiin leipävuokiin.
Kohota lämpimässä paikassa liinan alla noin puoli tuntia.
Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia.
Kumoa jäähtyneet leivät, voitele leipä palat voilla ja nauti osa heti lämpimänä. 
Lämmintä leipää ja voita ei voita mikään.




sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Viikon 16 ruokalistaa


Atrialta tuli maistiaisina kesän grillikauden avajais salaatteja, joilla tänään herkuteltiin.
Kummatkin todella maukkaita, mutta tuo rapea vinaigrette kaalisalaatti oli kyllä yksi parhaista koskaan maistamistani kaupan valmissalaateista. Niin, että laittakaapas korvan taakse ja katselkaa, koska ilmestyy teidän kaupan salaattihyllyille.
 Kannattaa ehdottomasti maistaa.

Tämän päivän olen koittanut vain huilia ja lukea. 
Eilinen näet vietettiin Ikeassa ja kierrellen sohvakauppoja.
Sitä oikeaa sohvaa johon olisin oikein tykästynyt ei vielä kohdallemme sattunut. Yksi jo sinne päin löytyi, mutta onneksi ei ostettu. Kun pääsimme kotiin alkoi näet mieli jo muuttua...Josko vielä löytyisi se oikein ahh...ilmiön tuottava juuri meille tarkoitettu sohva jostakin.

No, Ukkoseni on tuttuun tapaansa virittelemässä sunnuntai saunaa tulille ja minä vaihdoin lakana ja viikasin tuosta nuo pyykitkin kuleksimasta. Nyt sai vielä laittaa yhden pesukoneellisen pyörimään, niin aamuksi on taas pyykkiä kuivana.
Huomiseksi riittää vielä yksi koneellinen pestävää, sitten on taas pyykkivuori selätetty.


MAANANTAI

Kalakeitto
Vihannespalat
Pannari

TIISTAI

Kinkku/janssoninkiusaus
Kurkkusalaatti
Sämpylät

KESKIVIIKKO

Kermeinen kanapasta
Vihersalaatti
Wohvelit

TORSTAI

Tamale pie
Kaalisalaatti
Jogurtti

PERJANTAI

Talontapaan

perjantai 15. huhtikuuta 2016

Bataattipihvit



Olen tänään miettinyt, että mihin käyttäisin puolikkaa bataatin jääkaapista.
Päädyin bataattipihveihin.
Meillä siis syödään tänään iltapalaksi näitä pihvejä ja salaattia.
Pihvejen päälle laitoimme vielä aurajuusto dippiä. Namskis.

Pihvit jäivät hieman löysiksi, joten seokseen olisi voinut lisätä yhden kananmunan sitomaan massaa.
Seuraavalla kerralla ollaan taas viisampia tässäkin asiassa :)


Kuorin ja kuution bataatin paloiksi. Keitin kymmenisen minuuttia vedessä, että sain ne kypsäksi. Muusasin muusinuijalla bataatin soseeksi ja lisäsin joukkoon 1 raastetun porkkanan ja noin 1 dl juustoraastetta.
Maustoin 1/2 tl ruususuolalla, 1/2 tl mustapippurirouhetta ja puolikkaalla pilkotulla chilillä.
Hieman ruohosipulia.
Sitten vain sekoitin massan ja otin samankokoisia paloja massaa käteen ja muovailin pihveiksi.
Lopuksi otin 3 voileipäkeksiä ja murskasin ne kaulimella pieniksi ja laitoin sekaan 1/4 tl ruususolaa ja vähän chiliä.
Leivitin pihvit voileipäkeksimurskalla.
Nyt vain pannulle öljyä ja voita.
Paista pihvit kummaltakin puolelta kauniin värisiksi.
Sitten ei muuta kuin ääntä kohti... :)

Näitä pihvejä tuli viisi kappaletta ja kaikki meni parempiin suihin, kun Ukkoseni kanssa pääsimme vauhtiin :)

Valkosipuliset juustoperunat


Eilen valmistin tälläistä valkosipulista perunalaatikkoa juustolla kuorrutettuna.
Oli kyllä välillä mukavaa vaihtelua muusille ja keitetyille perunoille.

Kuorin noin kilon perunoita ja lohkoin ne erlaisiksi, mutta saman kokoisiksi lohkoiksi.
Murskaa veitsen lappeella neljä kuorittua valkosipulia ja leikkaa ne sitten pieniksi paloiksi.
Levitä sitten perunat, valkosipulit uunivuokaan ja joukkoon 1 tl ruususuolaa sekä 1 tl mustapippurirouhetta myllystä.
Kaada joukkoon 2 dl kermaa ja toinen mokoma maitoa. Jos haluat täyteläisemmän voi tietenkin laittaa tuon maidonkin tilalle kermaa, mutta meillä tykättiin näinkin.
Paista sittin uunissa 200 asteessa noin 1 1/2 tuntia.


torstai 14. huhtikuuta 2016

Broilerimureke


Tänään aamusella surautin sauvasekoittimella broilerisuikaleet massaksi ja aloin valmistaa siitä mureketta.
Tämä on kätevä tapa, jos sattuu käymään niin kuin minulla. Unohdin näet ostaa broilerinjauhelihaa kaupasta. Onneksi pakastimesta löytyi maustamattomia suikaleita ja annoin niiden sulaa jääkaapissa yön yli.

Mukavaa välillä tehdä arkisesta murekkeesta tälläiset erilaiset versiot.



300 g maustamatonta broilerisuikaletta
1 sipuli
5 cm kesäkurpitsaa
1 dl kermaa
1/2 dl raastettuja juustonkannikoita
2 pala gluteenitonta leipää
1 kananmuna
1 tl savustettua paprikaa
1 tl currya
1 tl ruususuolaa

Laita kaikki ainekset kulhoon ja soseuta ne sauvasekoittimella massaksi. 
Lusikoi sitten massa muffinssivuokiin ja laita uuniin 200 asteeseen noin 20-30 minuuttia.


keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Choritzopasta


Tänään oli ruokana nopea choritzopasta. Niinpä päästiin heti aamusta ulos lasten kanssa nauttimaan aurinkon paisteesta.

Choritzo-ohjeita on tullut täältä netistä etsittyä ja päädyin Cedicin-blogi sivun pastaan.
Aamulla alkaessani valmistamaan tällä ohjeella ruokaa nälkä kasvoi tehdessä ja tupsahetliha sinne ruokaan palon muitakin aineksia, kun mitä alkuperäisessä ohjeessa oli.
Hyvää oli näinkin...

Lapsille en tätä ruokaa nyt kuitenkaan tarjoillut, vaan he söivät pastaa ja jauhelihakastiketta.
Ukkoseni kanssa olemme sitten vedelleet oikein antaumuksella tätä pikkuisen tulista herkkua.




1 pkt (saarioisten) tuore choritzomakkara
1 rkl öljyä
1 iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
1 rkl timjamia
1 tl mustapippuria
1/2 tl ruususuolaa
2 rkl balcamikoa
1 tl sokeria
1/2 kesäkurpitsaa
(2 rkl valkosipulista chilikastiketta)
1 tlk kokonaisia herkkusieniä
7 kirsikkatomaattia
300 g pastaa


Keitä pasta ohjeen mukaan ja valuta se.
Purista choritsomakkarat öljytylle pannulle ja lisää joukkoon sipulit sekä kesäkurpitsan palat.
Mausta.
Lisää joukkoon keitetty pasta ja kirsikkatomaatin puolikkaat.
Sekoittele ja nauti.

tiistai 12. huhtikuuta 2016

Samettinen bataatti-porkkanakeitto


Viikonloppuna ruokalistaa suunnitellessani löysin Valion sivuilta mielenkiintoisen bataatti-porkkana keiton ohjeen ja otin sen talteen.
Tänään sitten sitä valmistaessani huomasin samaisen ohejeen olevan myös koskenlaskija voimakas paketin kyljessä.
Keitto oli herkullista ja mikä parasta ihanan samettisen tuntuista.
Liekö sitten keiton koostumuksen vaiko uuden sauvasekoittimeni, joka muuten on tilattu verkkokaupasta KitchenTimestä.
Vanha sauvasekoittimeni olikin vuodelta yksi ja kaksi. Mutta ei sekään vielä päässyt sauvasekottimien hautausmaalle, vaan annoin se pojalleni ja nyt saa hänkin surautella smoohtiet sun muut soseensa sillä niin kauvan, kun siinä pihinää ja virtaa riittää.


Tämä KitchenTimen verkkokauppa on siitä mukava tuttavuus, että sieltä saa isommat ja pienemmät keittiön tarvikkeet samalla kertaa ostettua, serveteistä ulkoilmakeittiöihin asti.
Minun tekisi niin mieli taas ostaa sieltä itselleni keittiöön vihannessorvin. No, jos totta puhutaan olisi siellä monta muutakin mukavaa vempainta meille kotiin saatavilla:)
Taitaa vaan rahat loppua ennen kuin minulla olisi kaikki härvelit mitä mieli tekisi.
No, sauvasekoittimeen olen kuitenkin enemmän kuin tyytyväinen ja se on meidän keittiössä kovalla käytöllä.


1 iso sipuli
500 g bataattia
3 porkkanaa
2 valkosipulinkynttä
8 dl vettä
1 1/2 kasvisliemikuutiota
1/2 pkt koskenlaskija voimakasta 
1 dl maitoa
1 tl ruususuolaa
kurpitsansiemeniä

Pilko kuorittu sipuli, bataatti ja porkkanat. Lisää ne ja valkosipulin palaset kiehuvaan veteen.
Lisää kasvisliemikuutio joukkoon ja anna kypsyä noin 30 minuuttia.
Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää juustonpalat sekä maito joukkoon.
Mausta suolalla. Anna porista sen aikaa, että juusto kerkiää sulaa keiton joukkoon.
Koristele valmis annos kurpitsansiemenillä.

maanantai 11. huhtikuuta 2016

Kuorrutettua turskaa ja kapris-perunamuusi


Turskaa tulee todella harvoin ostettua kaupan kalatiskiltä. Enemmän tulee suosittua lohta, haukea tai ahventa ja harvoin kuhaa (sen hinnan  takia). 
No, nyt kuitenkin haaviini tarttui kauppareissulta turskafileitä.

Valmistin kalat kuorruttamalla ja kaverikseen lautaselle kala sai todella herkullisen kapris perunamuusin. 
Tätä muusia teen kyllä toistekin niin sopi hyvin kalan kanssa syötäväksi.


Muusi oli yksinkertainen valmistaa.
 Perinteiseen tapaan keittelin kuoritut ja lohkotut perunat kypsiksi.
Valutin veden pois ja muussasin perunat. Lisäsin joukkoon voita ja maitoa sekä ruususuolaa.
Muista suolaa lisätessäsi, ettet laita sitä liikaa... kapriksetkin ovat suolaisia.
Sitten vain lisäsinkapriksia maunmukaan ja mausteeksi tilliä sekä pieni loraus hyvää oliiviöljyä.
Nyt on herkku valmista syötäväksi.


Neljälle fileelle rikoin yhden kananmunan lautaselle kastoin fileet ensin siihen ja toisella lautasella odotti kuorrutusseos, jossa oli 1/2 dl parmesaania, 2 rkl tilliä ja 2-3 rkl kalamaustetta sekä pikku rippunen ruususuolaa.
Mausteiden sekaan tuli vielä noin 3 dl kornflakes-maissimuroja, jotka murskasin pienimmiksi kätevästi pussissa kaulinmella pari kertaa päältä möyhentäen.


Kalojen saatua pinnalleen kuorrutteen paistoin ne voi/öljy seoksessa paistinpannulla, keski lämmöllä.
Paistoin kalaa noin kolme/neljä minuuttia per puoli.

sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Viikon 15 ruokalista


Nyt alkoi kevät tulemaan kerta rytinällä.
Täällä on siivottu niin sisällä, kuin ulkonakin paikkoja. Tehtiin myös pieni kevätpäivitys vaatteisiin ja niinpä käväisin tyttöjen kanssa kaupoilla.
Netistä sitten nuo viimmeiset puuttuvat vaateet lupasin tytöille ostella.

Tämä kevät on niin upeaa aikaa, vaikka jokíkinen pöly pallero kyllä tuleekin näkösälle ja koko ajan saa juosta tuon rätin kanssa.
Ja juuri kun tuntuu siltä, että on saanut joka nurkan siivottua löytyy jostakin uusi villakoira kesytettäväksi :)

Juuri äsken Ukkoseni kantoi kellarista muratit ja sininatat rappusille. Muuttui muuten ilme kertaheitolla.




MAANANTAI

Perunamuusia ja mureketta
Kaalisalaattia
Pannaria

TIISTAI

Bataatti-porkkanakeitto
Vihannespalat
Jogurtti

KESKIVIIKKO
Choritzopasta
Kiinalainenkaalisalaatti
Marjarahka

TORSTAI

Broileriperunavuoka
Raejuusto
Tacokupit

PERJANTAI

Talontapaan




lauantai 9. huhtikuuta 2016

Tomaatti-mozzarella pasta broilerin sisäfileellä


Jassoo, tämä on taas näitä perinteisiä lauantai päiviä.
On tullut luettua kirjaa melkein koko päivä.
No, ruoan tein sekä kaupassa tuli käytyä. Tulikin ostettua ruokaa ja maitoa pitkälle alku viikkoon.
Ettei kaupassakaan tarvitse nyt vähään aikaan käydä :)
Ruokalistaa tuossa koitin äsken tehdä valmiiksi ensi viikolle.
Vielä puuttuu parit ruoat listasta niin senkin saisi teille taas huomenna päivittää.

Aamu päivä meni tämän päivän ruokaa suunnitellessa...
Lopulta päädyin helppoon mutta maukkaaseen pastaan sekä broilerin sisäfileeseen kermakastikkeessa.
No, eipäs tarvinnut katua reseptiä, nuorimmainen neideistä otti jopa santsi lautasellisen. Tämä on nykyään aivan ihme meidän perheessä, jos saa neidit kunnolla syömään jotain ruokaa.


Ohje on helppo...
Eli keitä haluamasi sorttista pastaa pussin ohjeen mukaan haluamasi määrä.
Paista hetki huoneen lämmössä olleita broilerin sisäfileitä pannulla kypsiksi.
Silppua 1 sipuli joukkoon ja kuullottele sitä vielä hetki (ei tarvitse ruskistua).
Kaada joukkoon 2 dl kermaa ja mausta 1 tl valkosipulijauheetta ja 1 rkl currya.
Sekoita mausteet kastikkeen joukkoon ja anna hetki keittyä kokoon.

Sillä välin valuta kypsä pasta ja pilko mozzarellaa saman kokoisiksi paloiksi ja halkaise minitomaatit puoliksi. Sekoita ne keskenään ja mausta basilikalla.
 Kaada pasta tarjoiluvadille ja laita mozzarella/tomaatit keoksi pastan päälle.
Halutessasi ripottele vielä koko komeuden päälle kuivattua basilikaa.

Sitten onkin ruoka jo valmista nautittavaksi.


torstai 7. huhtikuuta 2016

Pesto-kikhernesalaatti


Eilen mentiin aamupäivästä hoidokeiden kanssa kirjastoon touhuilemaan.
Iltapäivästä tuli poika kyläilemään.

Tänään olisi iltapäivästä tarkoitus lähteä Ukkoseni kanssa perhepäivähoitajien koulutus tilaisuuteen.
Samalla käymme taas etnisessä kaupassa hakemassa riisiä, oliiveja ja muita herkkuja.

Pari päivää sitten tuli tehtyä tälläinen pirtsakka salaatti.
Tämän voi hyvin tehdä myös valmis pestoon, mutta minulla oli pääsiäiseltä noita herneenversoja ruukut pullollaan, niin valmistin pestoni tälläkertaa itse. Ja onhan se puolet parempaa ja raikkaampaa itsetehtynä.



1 tlk ( 250 g) valmiiksi liotettuja kikherneitä
2 pientä avokadoa (tai 1 iso)
2 rkl limetin mehua

PESTO:
1/2 dl hyvää oliiviöljyä
1 ruukku herneen versoja 
(tähän käy myös basilika. lehtikaali tai rucola)
2 valkosipulinkynttä
3 rkl pinjansiemeniä
3 rkl parmesanjuustoa

Valuta säilötyt kikherneet ja leikkaa avokadot paloiksi.
Lisää limen mehu.
Laita purkkiin pestoainekset ja surauta niistä tahna.
Sekoita se salaatin sekaan ja anna hetki makustua ennen herkuttelua.