torstai 31. maaliskuuta 2016

Mozzarella-avikadosalaatti kaalilla


Eilen tuli tosiaan käytyä hierojalla. Edellis kerrasta on melkein kaksikymmentä vuotta. Paljon tuli itselle uutta mukaan reissulta mm. jumppa- ja kropan hoito-vinkkejä. 
Hiilihapotettu kuplaveteni vaihtui kerta rysäyksellä normi hana veteen ja aloin taas käyttämään magnesiumia niin sisäisesti kuin ulkoisestikin.
Jos näillä konstein saan niskakipuni ja päänsärkyni selätettyä olen todella onnellinen. 

Eilen tuli myös käytyä kirjastossa.
Löysin Jutan kaksi uutta kirjaa luettavaksi viikon laina-ajalla.
Toista jo luinkin pitkän matkaa ja siellä oli myös tästä vesi asiasta kerrottu. 
Joten enköhän nyt ota asiasta vaarin ja skarppaa tämän veden kanssa. 
Juon kyllä päivässä paljon vettä, mutta näköjään tässäkin asiassa pystyy vielä petraamaan.
Pienin askelin tässä mennään eteenpäin. Tärkeintä tässä nyt olisi, ettei tarvitse taas sairaala reissuja ja viikon julmettuja päänsärkyjä kokea.


Eilen iltapaksi tuli tehtyä tuttu ja turvallinen kaalisalaatin pohja eli 3 dl kaalia raastettuna juustohöylällä. 1 chillipalko pieniksi leikattuna ja murskattu valkosipulin kynsi.
Yleensä tämä pohjasalaatti löytyy jääkaapista aina ja siihen sitten lisäilen milloin mitäkin herkkuja sekaan. Tällä kertaa laitoin nuo lisukkeet eri kulhoon ja siitä sai jokaikinen itse laittaa lautaselleen sopivan määrän kaalisalaattia ja lisukkeita.
Lisukkeina oli tällä haavaa tomaattia, avokadoa ja mozzarellaa. Mausteena oliiviöljyä, mustapippuria ja sormisuolaa.
Tämän salaatin kaveriksi saimme vielä vanhemman tyttömme koulussa tekemiä herkullisia juustosarvia.

keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Kananmuna-pekonisalaatti


Tässä tulee hieman erilainen versio salaatista. Nyt käytetään pekonin rasvakin salaatinkastikkeena.
Tämä ei siis ole mikään kevyt salaatti, mutta joskushan voi herkutella hieman tuhdimmin. 

Maut ovat niin kohdallaan ettei salaattiin edes tarvitse monia aineksia.
Keitetyt kananmunat sekä pekoni ja salaatti tekevät tästä jo elämyksen. Koristeeksi
 vielä herneenversoja, niitä kun on kuisti väärällään.
Olen kyllä tuttuun tapaani tekemässä pääsiäisen jälkeistä hernepestoa, mutta pikkuisen on asiat rästissä siltä osin.

Odottelen tässä lasten nukkuvan niin pääsen lähtemään hierojalle.
Laittelin jo välipalatkin valmiiksi, niin ei tule kiirettä lasten herättyä.

1 ruukku salaattia
5 pekonisiivua
2 kananmunaa

1-2 rkl sinappia
1/2 tl chilijauhetta

Revi salaatti vadille ja pilko pekoni siivuiksi. Lohko keitetyt kananmunat.
Paista sitten pekonisiivut ja jätä pekonin rasva pannulle lisää siihen sinappi sekä chilijauhe.
Kaada rasvaseos salaatin päälle salaatinkastikkeeksi.


tiistai 29. maaliskuuta 2016

Nopea tekoinen naudanpaisti ja punasipuli-sienikastike


Joskus sitä vain on oikeassa paikassa oikeaan aikaan.
Tai mikä vielä parempaa juuri, kun ajattelet tekeväsi jotain ruokaa. 
Resepti tippuu eteesi, aivan noin vain. Minulle kävi eilen juuri näin.

Olen nukkunut nyt todella huonosti tuon kellojen kesäaikaan siirron jälkeen. 
Niinpä eilenkin heräsin jo ennen aamu viittä.
Kun ei uni enään millään ottanut tullakseen menin olohuoneeseen katsomaan vanhoja ruoka nauhoituksiani. Siinä selaillessani osui silmiini Jamie Olverin ruoka-ohjelma "ruokaa 30 minuutissa".
Aloin katsella ohjelmaa ja siellähän tehtiin juuri naudanpastia ja tätä herkullista kastiketta. 
No, ei muutakuin tuumasta toimeen ja ruokaa tekemään. Ja uskokaa tai älkää pannulla paistaen paistista tuli murea ja herkullinen aivan kuin uunissa valmistettu.


 Otin siis edellis päivänä tälläisen noin 800 g naudanpaistin pakastimesta ja annoin sen sulaa ensin pöydällä kolme-neljä tuntia ja laitoin sitten jääkaappiin odottamaan seuraavan päivän paistamista.
Jos olet ostanut paistin juuri ja se on tuore niin ota se vain huoneen lämpöön puoltatuntia ennen valmistusta.


1 puntti persiljaa
3 tl salviaa
3 rkl ruusumerisuolaa
2 tl murskattua mustapippuria
2 tl murskattua viherpippuria

Pienennä persilja leikkuulaudalle ja murskaa siihen myös pippurit sekä salvia ja sirottele merisuola vielä joukkoon.
Levitä ainekset tasaisesti leikkuulaudalle.

Leikkaa sitten paisti ronskisti puoliksi ja kuivaa se paperilla.
Tässä kohtaa Oliver hieroi paistiin oliiviöljyä, mutta minä pyöräytin vain paistit suoraa mauste-silpussa ympäri niin, että koko liha on mausteiden peitossa.


Sitten vain paistinpalat öljytylle pannulle ja lieden lämpö ensin täysille. 
Paista paistopinta lihaan joka puolelle.
Laske sitten lämpöä puoleen ja anna paistin muhia pannulla.
Kun lihasnesteet alkavat tulla pintaan käännä paistit seuraavalle kyljelleen.
Näin kääntele koko paisti aina, kun lihasnesteet tulevat näkyviin.
Paista paistia noin 20-25 minuuttia pannulla.


Ota sitten paistit pannulta ja kääri ne 10 minuutiksi folioon lepäämään.

Paistin levätessä lisää paistinpannulle paistinesteen joukkoon n.150 g sieniä (minulla suppilovahveroita, mutta herkkusienet käyvät yhtähyvin.)
Lisää punasipulisilppu sienien sekaan pannulle.
Paistele sieni-sipuliseosta hetken aikaa lisää sitten joukkoon vajaa 1 dl vettä ja 2 dl kuohukermaa. Anna kastin kiehua hieman kokoon.

Leikkaa tässä välissä foliosta pois otetut naudan paistit ohuiksi viipaleiksi.
Kaada kastikkeen joukkoon leikkauksesta tullut lihasneste.


 Sekoita kastikkeen joukkoon mustapippuria ja tarvittaessa suolaa.
 Mutta suosittelen maistamaan kastia ennen maustamista.
Minun kastini ei paljoa mausteita enään tarvinnut.

Meillä nautittiin paisti ja kastike perunamuusin ja salaatin kanssa.


maanantai 28. maaliskuuta 2016

Viikon 13 ruokalista


Siivoilin tuossa aamupäivän pääsiäis tilpetöörejä pois ja valmistelin perheelle oikein paisti päivällisen.
Eilen tuli syötyä jääkaapista pois kaikki tähteet, niin sai hyvällä omallatunnolla ottaa pakkasesta paistin edellis iltana sulamaan.
Uusi työviikko onkin nyt kiva aloittaa, kun kaikki tähteet on käytetty.
Paistin rippeitä laitan salaattiin tai leivän päälle.


MAANANTAI

Vapaa

TIISTAI

Perunamuusia ja paistettua makkaraa
Avokadosalaattia
Tuoreleipä

KESKIVIIKKO

Broileripastapaistos
Kaalisalaatti
Pannari

TORSTAI

Hernekeitto
Vihannespalat
Jogurtti

PERJANTAI

Talontapaan








sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Mangojuustokakku


Mistä on ihana pääsiäisloma tehty?
Juustokakusta, sohvan nurkkaan käpertymisestä neuleen kanssa, ystäviä ja vielä lisää ystäviä. Mitä sitä enään muuta voisi pääsiäiseltään toivoa.



Eilen oli pakko käydä kaupoasta ostamassa varatvasten lankaa, että pääsi kutomaan. Nyt on sitten istuttu eilinen ilta ja tämä päivä teeveetä katsellen ja kutoen.
Pahasti näyttää siltä, että joudun tänään hakea lisää lankaa kaupalta. Jos vaikka tekisi samalla pienen kävelylenkin, kun on tullut herkuteltua oikein kunnolla näillä kakuilla sun muilla herkuilla.




200 g digestive-keksejä 
50 g voita

täyte:

5 liivatelehteä
3 dl kuohukermaa
1 prk mangososetta
300-400 g tuorejuustoa
(minulla tällä kertaa appelsiinin makusita)
1/2 dl sokeria
2 rkl sitruunan mahua
2 rkl vettä

Murskaa keksit pieniksi. Minä laitoin keksit pussiin ja murskasin ne kaulinta apuna käyttäen.
Sekoita keksimurut sekä huoneen lämpöinen voi keskenään. 
Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja taputtele voi/keksiseos kakkuavuoan pohjalle.
Sekoita kaikki muut ainekset paitsi liivatelehdet, vesi ja sitruunamehu keskenään.
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan.
Keitä vesi ja sitruunanmehu kattilassa ja lisää sitten puristetut liivatelehdet joukkoon.
Kaada liivateneste muun täytteen joukkoon ja sekoita kaikki tasaiseksi massaksi.
Kaada sitten täyte kakkumuru pohjan päälle ja tasoita päällinen.
Laita kakku jääkaappiin hyytymään 2-3 tunniksi.
Nauti hyvässä seurassa.

perjantai 25. maaliskuuta 2016

Tomaatti-chorizosalaatti


Tää ei voi pitää paikkaansa.
 Minä olen tykästynyt makkaraan. Juu, luitte aivan oikein MAKKARAAN.
Minä, joka en pysty syömään kesän aikana, kun pari hassua grillimakkaraa ja sitten on kiintiö täynnä pitkäksi aikaa.

No, ihastukseni kohde on hieman eksoottisempi makkara, choritzoon nimeltään. Siitä saa niin upeita ruokia sekä salaatteja ja makkaraa ei tarvitse olla paljoa, kun ihana maku vie mennessään.

Tähänkin maukkaaseen salaattiin laitoin yhden pitkän choritzo-nakin ja se oli sitten siinä.
Ohjeen nappasin täältä netin ihmeellisestä maailmasta.



1 choritzonakki
3 rkl öljyä
2 valkosipulin kynttä
2 rkl balsamicoetikkaa
2 isoa tomaattia
1/2 punasipuli
2 hyppysellistä sormisuolaa
1/2 tl murskattua mustapippuria
1 oksa basilikaa
3 oksaa persiljaa


Kaada öljy paistinpannulle ja laita leikatut choritzomakkarat pannulle. Lisää hetken päästä joukkoon murskatut valkosipulinkynnet ja balsamiko etikka.

Leikkaa tomaatit suupalan kokoisiksi paloiksi ja sipuli samoin.
Laita tomaatit ja sipuli salaattikulhoon ja mausta.
Kääri yrtit rullalle, leikkaa pieneksi silpuksi ja lisää joukkoon.
Kaada sitten lämpimät makkarat liemineen kaikkineen salaatin joukkoon ja nauti.

torstai 24. maaliskuuta 2016

Tomaattinen chorizokastike spagetille


Ennen kuin edes aloitan teille kertomaan tästä ruoasta, pyydän teitä kirjoittamaan ostoslistaanne choritzomakkaran tai nakin.
Kaupassa niitä olen nyt katsellut ja lopulta uskalsin halvimman paketin ostaa. Mietin jos sitten onkin hukka ostos, niin ei kaduta vietävästi, kun on edullinen paketti.
(Pakettini maksoi alle kolmen euron.)
Paketissa oli neljä pitkää nakkimakkaraa, joista tähän herkkuun laitoin kaksi kappaletta.
Tästä minun reseptistäni ei paljoa kyllä jäänyt paistinpannun pohjalle, kun Ukkosen kanssa kaksin vedeltiin herkku suihimme.
Nuo pari nakkia ajattelin käyttää pyhinä salaattiin.
Eli huokeaa ja herkullista makkaraa on tarjolla, vaikka siinä nakkeja leikatessani kauhistelin kuinka punaisia chilin paloja on paljon nakkien sisällä.
Mutta ei hätää maku oli kuitenkin mukavan mieto, eikä chilejä maistanut ollenkaan, vaikka hyvä jälkimaku ruoasta jäikin suuhun muhimaan.
Meinaan pyytää tyttöjenkin koulusta tullessaan maistamaan nakkeja kastista. Epäilen, että tykkäävät.

Paistoin vielä uunissa meille iltapalaksi revitystä ruisleivästä ruistikkuja
Saavat huomenna hoidokitkin herkutella, jos jotain vain jää jäljelle. Usein joudun käymään ostamassa lisää revittyä, että voin tehdä uuden satsin näitä herkkuja. Ovat meinaan niin hyviä dipattuina ja ihan ilman dippiäkin. 




2 choritzonakkeja
1 punasipuli
2 valkosipunkynttä
1 pkt pekonia
1 iso pkt paseerattua tomaattia
n. 10 kirsikkatomaattia
1 tl sokeria
vajaa 1 tl ruususuolaa
1 tl mustapippuria
2 rkl basilikaa
1/2 dl parmesaania

Leikkaa makkarat ja pekoni ohuiksi siivuiksi ja murskaa valkosipulit.
Halkaise kirsikkatomaatit.
Leikkaa myös punasipuli pieniksi ja laita kaikki nämä edellä olleet ainekset pannulle ruskistumaan.
Kaada hetkenpäästä sekaan paseerattu tomaatti sekä mausteet.
Hiljennä hieman lämpöä ja anna kastin kiehua hieman kasaan, noin 10 minuuttia on hyvä aika.
Lisää joukkoon myös parmesaani ja kasti on valmista herkuteltavaksi.
Kastike sopii hyvin syötäväksi pastan ja spagetin kanssa.



keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Ohraiset valkosipulisämpylät


Nyt on mennyt aika lukiessa Enni Mustosen Emännöitsijä kirjaa.
Se oli viikon lainaajalla.
Ukkoseni lähti eilen viemään vanhempaa tyttöä rippikoulu rientoihin ja minulla oli vielä neljäkymmentä sivua kirjasta lukematta. Lähdin kuitenkin mukaan ja jäin kirjastolla pois kyyditä.
Sitten vain kirjaston hiljaisimpaan nurkkaan lukemaan loput kirjasta ja palauttamaan kirja.
Kerkisin vielä hetken katsellakin kirjoja ennen kuin Ukkoseni soitti, että ovat nyt tulossa via dolorosa tapahtumasta.
Tapahtuma oli kuulemma omaan tahtiin kävely kärsimysten tiellä. Siellä oli sitten pisteitä joissa täytyi käydä.

No, sitten eilis päivän leipomuksiin, jotka pääsivät kinkkukiusauksen kanssa samaan aikaan uuniin.
Leivoin ohraisia valkosipulisämpylöitä.
Iltapäiväksi valmistin vielä jauhelihapihvejä, niin tytöt saivat iltapalksi tehdä itselleen hampurilaisia.


3 dl vettä
2 dl maustamatonta jogurttia
50 g hiivaa
1 tl ruususuolaa
1 rkl hunajaa
1 1/2 tl valkosipulijauhetta
3 dl ohrahiutaleita
n. 8 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä


Lämmitä nesteet käden lämpöisiksi ja ripottele joukkoon hiiva sekä mausteet.
Kaada joukkoon ohrahiutaleet sekä puolet jauhoista. Sekoita hyvin lisää loput jauhot vähitellen.
Kaada joukkoon myös öljy ja lisää vielä sen verran jauhoja, että taikina alkaa irrota kulhon reunoilta.
Laita taikina kohoamaan vedottomaan paikkaan puoleksi tunniksi. Ota taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja paloittele se neljään osaan. Tee osista pötkylöitä ja leikkaa pötkylöitä saman kokoisia paloja. Jotka sitten pyöritellään kämmenissä pyöreiksi sämpylöiksi.
Asettele sämpylät leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 225 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Nostele kypsät sämpylät leivinliinan alle pehmenemään ja nauti voin kanssa.  

tiistai 22. maaliskuuta 2016

Vuohenjuustoinen herneenversosalaatti


Ukkoseni on tuolla pihasaunalla virittelemässä tulia vesipadan alle ja saunanpesään. 
Minä täällä sisällä valmistelen meille iltapala salaattia.
Saunan jälkeen päästään maistamaan miltä salaatti maistuu.
Ohje on Pirka sivuilta napattu. Pientä viilausta jouduin taasen tekemään, kun punasipuli oli loppu. Mutta kävi se purjosipulikin hyvin salaatin sekaan.
Krutonkeja en tähän hätään myös mennyt ostelemaan, vaan syömme salaatin sämpylöiden kanssa.

Juuri sain salaatin suht´koht valmiiksi niin ovikello soi ja kaksi miestä tuli tarkastamaan välikaton tilannetta.
Kello on siis puoli kahdeksan illalla ja ulkona pilkkosen pimeää.
Mutta tuolla nuo miehet menee katolla ja ottavat valokuvia meidän katon välisistä.
Huh huh, sanon minä.
No, katto oli kunnossa ja miehet lähtivät seuraavaan taloon tutkailemaan tilanteita.

Hei, tuli vielä mieleeni tuosta eilisestä siivous innostuksestani. Kun sain talon kolme uunia putsattua putipuhtaiksi. Siis tuon puuhellan, mikroaaltouunin ja sähköuunin.
Pieni vinkki teille hyvät lukijani, kokeilin vanhankansan pesuniksiä tuohon sähköuuniin. Purkki soodaa, vettä ja etikkaa saman verran. Minä laitoin desin kumpaistakin (tuli aikas löysää tahnastani), mutta lähti uuni kyllä puti´puhtaaksi. Siis tahna laitetaan uunin pinnoille ja uuni päälle 100 asteeseen tunniksi. Sitten vain pyyhitää liat pois uunista. 
Suosittelen kokeilemaan.




1/2 pss frisee salaattia
1/2 ruukkua herneenversoja
10 cm kurkkua
10 cm purjoa
5 cm vuohenjuustoa
2 pientä avokadoa
sitruunan mehua


Revi salaatti laakealle vadille ja leikkaa osa herneepaloista salaatin päälle.
Leikkaa kurkku puoliksi ja kaavi kesku osa pois lusikalla. Suikaloi purjo.
Höylää kurkku pitkittäin siivuiksi.
Leikkaa vuohenjuusto pieniksi paloiksi.
Halkaise avokado ja ota kivi pois. Leikkaa sitten liha pitkittäin suikaleiksi ja kaapaise lusikalla kuori irti.
Laita avokadon liha rasiaan ja kaada päälle sitruunan mehu.
Sitten vain avokadot salaatin joukkoon ja koristeeksi hieman herneenpalkoja.

maanantai 21. maaliskuuta 2016

Katkarapumakaronilaatikko


Eilen kävi ovella trulleja toivottelemassa "tuoreeks terveeks".
Mukavasti tuli virpomisoksia ja lapset lähtivät tyytyväisinä namupussejensa kanssa.

Tein sunnuntaina kaksi makaroinilaatikkoa valmiiksi.
Niipä tänään päästiin ruoan kanssa helpolla.
Toinen makaronilaatikko oli perinteisesti jauhelihasta ja toinen taas katkaravouista tehty.


Ei olekaan ennen tullut tehtyä katkarapumakaronilaatikkoa.
Hyvää tuli tästäkin versiosta ja varmasti valmistan toistekin tätä herkkua.
Tämä resepti on ihan oman inspiraation lähde, joten toki tähän voisi lisätä vaikka savulohta vielä kaveriksi jos niin haluaa.
Mutta oiva ruoka ihan näinkin valmistettuna.


3 dl makaronia

Keitä se paketin ohjeen mukaan.

1 sipuli
200 g pakaste katkarapuja
3 rkl tilliä
2 tl sitruunapippuria
1 tl ruususuolaa
4 dl täysmaitoa 
2 kananmunaa

Leikkaa sipuli silpuksi. Sekoita sipuli ja katkaravut keitetyn makaronin joukkoon.
Vatkaa maidon sekaan munat ja mausteet. Kaada muna/maito makaronien jouokkoon ja sekoita vielä niin, että mausteetkin ovat sekaisin ruoassa.
Paista vuokaa uunissa 200 asteessa noin 45-60 minuuttia. Niin, että pinta saa kauniin värin ja muna/maito on hyytynyt.

sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Viikon 12 ruokalista



Tänään sitten pienet trullit kulkevat ovelta ovelle pajunkissa vitsojensa kanssa ja virpovat meille hyvää alkavaa vuotta.
Täällä ainakin odotellaan kipot täynnä herkkuja.

Tänään aloitan myös kevätsiivouksen ja se alkaa tänä vuonna uunista.
Teen nyt ensin pari uuniruokaa ja sitten se alkaa...kunnon puunaus ja siivous.
Ajattelin tehdä tämän siivouksen oikein perusteellisesti eli mikään kaappi tai nurkka ei jää puunaamatta.
Kaikkea en tänään saa millään valmiiksi, mutta huone kerrallaan ja toinen parhaassa.


MAANANTAI

Makaronilaatikko
Vihersalaatti
Jogurrttia

TIISTAI

Kinkkukiusaus
Pitsasalaatti
Tuore leipä

KESKIVIIKKO

Bataattikeitto
Vihannespalat
Pannaria

TORSTAI

Talontapaan

PITKÄPERJANTAI

Vapaa

lauantai 19. maaliskuuta 2016

Porkkanakakku


Tänään on tullut haettua aamusellaUkkoseni kanssa nuorimmaiselle tytölle kaupungilta voimistelupallo. Nyt pääsee tyttö harjoittelemaan kotonakin voimistelu ohjelmaansa.
Kukkakaupassakin kävin ihailemassa kevään yrttejä ja taimia. Vielä jätin taimet kauppaan kasvamaan ja lähdin tyhjin toimin kotiin. 
Keltaiset tulppaanit tuli jo ostettua päivän kauppareissulla ja eilen tuli vielä vierailta upea ruukkunarsissi. Nyt alkaa koti näyttää keväiseltä, vaikka ulkona juuri lunta tuprutteleekin.


Eilen tuli tehtyä myös vieraiden kunniaksi keväisen raikas porkkanakakku.
Ohjeen löysin Valion sivuilta.
Tämä on mukavan raikas ja herkullisen makuinen kakku.
Porkkanakakku onkin meidän perheen lempikakkuja. Ei tarvitse pelätä, että kakkua jää kuivumaan kaapin hyllylle.


POHJA:

100 g sulatettua voita
2 dl sokeria
3 raastettua porkkanaa
3 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

KUORRUTE:

200 g appelsiinin tuorejuustoa
1 dl kuohukermaa

PINNALLE: 

tomusokeria

Kaada kakku pohjan ainekset kulhoon ja sekoita taikina tasaiseksi.
Kaada takina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan.
Paista 175 asteessa noin 45 minuuttia.
Kumoa jäähtynyt kakku kakkuvadille ja leikkaa se kolmeen osaan.

Laita kuorrute ainekset kulhoon ja sekoita niitä minuutin verran.
Lisää kuorrutetta kakkukerrosten väliin. 
Ripottele vielä kakun pinnalle tomusokeria.
Anna kakun makustua hetki ja nauti.


perjantai 18. maaliskuuta 2016

Pitsahalko


Täällä vietetään pizzaperjantaita.
Aamulla aloin heti pitsan valmistus puuhiin.
Uunista tulikin sitten tämmöinen hieman isompi pitsahalko, jolla saa koko perheen hyvin kylläiseksi.
No, kävi meillä myös tuon Ukkoseni sisko miehensä kanssa ja herkuteltiin kaikki yhdessä tällä halolla.

Tänään sain myös ihanan pääsiäis korun meidän hoidokiltamme.
Kyllä nyt kelpaa hoitotädin viettää pääsiäistä, kun tipu roikkuu kaulassa.



Pitsa pohja:

3 dl maitoa
1 tl ruususuolaa
1 kananmuna
1/2 pkt hiivaa
n. 7 dl vehnäjauhoja

Lämmitä maito käden lämpöiseksi ja lisää hiiva ja suola joukkoon.
Sekoita hyvin lisää sitten kananmuna ja vehnäjauhot.
Jätä kohoamaan liinan alle vedottomaan paikkaan puoleksi tunniksi.



Tomaattikastike: 

1 tlk paseerattua tomaattia
2 rkl oreganoa
2 valkosipulin kynttä
1 sipuli
2 rkl soijakastiketta

Silppua sipulit.
Kaada kaikki aineet pannulle ja anna porista miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia.

Kauli taikinasta jauhotetun leivinpaperin päällä suorakaide eli tee niin iso levy kun leivinpaperille mahtuu. 
Levitä levyn päälle tomaattikastike.
Seuraavaksi hieman juustoraastetta ja sitten täytteet, jotka olin sekoittanut keskenään kulhossa.
(Minulla täytteenä oli palvirouhe pussi,  metwurstia, oliiveja sekä sitomassa yksi kananmuna.)
Taasen juustoraastetta ja mausteita eli oreganoa ja valkosipuli murskaa.
Rullaa levy ja voitele päällinen kananmunalla.
Uunin lämpö minulla oli 200 astetta ja halko oli uunissa noin 30 minuuttia.


Maissikanakastike nokkosriisillä


Sain pari päivää sitten ihka ensimmäiset kaksiteho silmälasini.
Tässä ollaan harjoiteltu lukemista sekä tämän tietokoneen käyttöä.
Nyt alkaa homma jo toimia.
Olen tätä ennen kyllä käyttänyt lukulaseja, ettei nämä linssit nyt ihan uusi kokemus ole.

Tämä ruoka on jo viimme viikon listalta, mutta herkullinen ja nopea tehdä.
Ohje on Valion sivuilta kotoisin, pienin muutoksin.
Kaveriksi tein riisiä, jonka joukkoon laitoin viimme keväistä ryöpättyä ja pieniksi leikattua nokkosta pakkasesta.



300 g broilerisuikaleita
1 sipuli
vajaa 1 tl ruususuolaa
vajaa 1 tl sitruunapippuria
2 dl kuohukermaa
1 dl vettä
2 rkl ketsuppia
200 g pakaste maissia
1/2 dl parmesaani raastetta
1/2 dl korianteria

Paista broilerisuikaleet sekä sipuli pannulla. Paistele ne kypsiksi.
Lisää kerma, vesi, maissi ja mausteet.
Raasta joukkoon parmesaani ja anna vielä muhia hetki.
Koristele korianterilla.
Tarjoile riisin kanssa.


 

torstai 17. maaliskuuta 2016

Sipulinen kukkakaalikeitto


 Jääkaappia tutkaillessani huomasin edellisten päivien ruokia olevan siihen malliin tarjolla, ettei mitään isompaa kannata alkaa tänään tekemään.
Siispä ajattelin tehdä neljän hengen kukkakaali-kasviskeiton.
Nyt ei kuitenkaan ruoka lopu kesken vaikka jollain lapsukaisista olisikin isompi nälkä.

Tänään ulkona ollessamme tuli syksyllä aloittava poika äitinsä kanssa piipahtamaan pihalla.
Tänä vuonna onkin ollut paljon hoitopaikan hakijoita liikkeellä.




500 g kukkakaalia
1 porkkana
1 sipuli
10 cm purjoa
2 valkosipulin kynttä
1 rkl voita
5 dl vettä
1 kanaliemikuutio
2 rkl koskenlaskija sulatejuustoa makuna voimakas
1 dl kuohukermaa
1-2 tl ruususuolaa
1-2 tl timjamia
1 tl mustapippuria

Pinnalle:
auringonkukan siemeniä ja purjorenkaita

Leikkaa sipulit pieniksi ja kuullota niitä padassa voi nokareen kanssa. Lisää pataan porkkanalantit ja kukkakaalin palaset.
Anna hautua noin 10 minuuttia keski lämmöllä.
Lisää sitten vesi, kanaliemikuutio, sulatejuusto ja mausteet.
Anna padan porista noin 10 minuuttia ja soseuta sitten sauvasekoittimella.
Laita keitto vielä levylle ja lisää kerma joukkoon. Anna vielä kiehataa ja nauti.

Minä paistoin pekonia keiton kaveriksi.

keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Feta-kaalisalaatti


Mikä ihana keväinen päivä tänään onkaan hellinyt meitä.
Ulkona tuli oltua vaikka tuo meidän pihamme onkin aikamoista mutavelliä ja osaksi jäätikköä.
Kaksi joutsentakin nähtiin lentävän taivaalla. 
Ja kaken kukkuraksi saatiin hiekkalaatikko auki ensimmäisen kerran tänä keväänä.
Kyllä tämä nyt näyttää siltä,että kesä alkaa tulemaan.



 Viimme viikonloppuna päätin, että teen meille tästälähtien useammin iltapalksi ruokaisiasalaatteja ettei iltasella tule jatkuvasti käytyä jääkaapilla ja napsittua kaikkea ei niin terveellistä suuhunsa. 
Nyt on sitten tullut herkuteltua kahtena päivänä erilaisella salaatilla.

Eilen tuli tehtyä kaalista ja valmiiksi mausteöljyssä olevasta fetapaloista salaatin.
Joukkoon tuli myös vihreää paprikaa ja avokadoa sekä kurkkua.
Maustoin salaatin mustapippurilla ja sormisuolalla.
Kaadoin myös fetajuuston marinointiöljyn salaattin joukkoon.
Tein salaatin Ikean salaattikulhoon, jossa on ritilä pohjassa.
Sillä saa salaatin pysymään raikkaana pidempään, kun salaatista tuleva neste keräytyy muovirasian pohjalle ritilän alle.
Niinpä nytkin öljy ei jää lillumaan salaatin joukkoon ja näin salaatti pysyy pidempään freessinä.



tiistai 15. maaliskuuta 2016

Mangoinen broilerisalaatti ja muita jämäpäivä ruokia


Tänään ulkona ollessamme laitettiin ulkotuli päälle ja putsattiin veljeni valurautainen lettupannu ulkotulessa.
Täytyypäs omatkin valurautapannut taas liekittää ja rasvata sianrasvalla.
Tulee aivan uuden veroisia, kun tekee tuon rasva käsittelyn ja polttaa liekeissä.



Eilen oli meillä semmoinen jämä päivä.
Kaikki jääkaapitsa viikonlopulta jääneet ruoat pääsivät uusio käyttöön.
Ruokaan meni ulkofilee pihvit ja täytetyt sienet sun´muut uunijuureksista alkaen.
Leikkelin vain kaikki pieniksi suikaleiksi spagetin sekaan.


keräsalaattia
10 cm purjoa
1 mango
1/2 vihreää paprikaa
broilerin paloja
avokadoa
sitruunan mehua
mustapippuria
sormisuolaa

Revi salaatti vadille ja pilpo muut ainekset salaatin joukkoon. Mausta haluamaksesi.


maanantai 14. maaliskuuta 2016

Avokadotahna


Vau, kuinka ihanan keväinen päivä tänään onkaan.
Aurinko lämmittää niin mukavasti.

Viikonloppuna syötiin broilerin siipiä ja niille kaveriksi tuli tehtyä todella hyvää avokadotahnaa.
Savonsanomista nappasin ohjeen, jossa luvattiin taivaallisen hyvää avokadotahnaa ja sitähän se oli.


3 pientä  avokadoa
5 valkosipulin kynttä
1/2 dl Parmesan-juustoraastetta
1/2 dl korianteria
1/2 tl ruususuolaa ja mustapippuria
4 aurinkokuivattua tomaattia
1 dl kermaa

3 rkl oliiviöljyä

1 rkl sitruunamehua

Laita kaikki muut ainekset paitsi kerma ja mausteet kulhoon ja soseuta ne tehosekoittimella.
Kuumenna kerma ja sekoita vielä hetki.
Mausta sitten mustapippurilla sekä suolalla.
Anna hetki makustua jääkaapissa ja nauti makuelämyksestä.



sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Viikon 11 ruokalista


Tämä viikonloppu on mennyt semmoista kyytiä, ettei perässä meinaa pysyä.
Ruokaa on tehty ja käyty perheen voimin myös syömässä ravintolassa.
Ystäviä on nähty sekä Ukkoseni tytär oli yökyläilemässä meillä perjantaista lauantaihin. Tänään taas näimme poikaani tuon ravintolapäivällisen merkeissä.

Siivoiltu on ja vaihdeltu lakanoita, pyykkiä pesty ja luettu kirjaa. Mitä sitä nyt sitten enempää viikonloppuun saisikaan mahtumaan. 
Meinasin laiskuuttani jättää vielä tämän ruokalistan teonkin tänne blogiin huomiselle.
Sainpas kuitenkin sen verran vielä itsestäni irti, että aloin kirjoittelemaan.

MAANANTAI

Pekonipasta 
Kaalisalaatti
Jogurtti

TIISTAI

Porsaanlihakastike ja perunat
Vihersalaatti
Pannari

KESKIVIIKKO

Broilerikkeitto
Vihannespalat 
Uunituoreet sämpylät

TORSTAI

Paistetut potut ja seiti
Porkkanaraaste
Rahka

PERJANTAI

Talontapaan

torstai 10. maaliskuuta 2016

Yrttiset sisarussämpylät


Joskus on niitä päiviä, että kokoa ajan tekisi mieli napostella jotakin hyvää.
Minun kohdallani "hyvä" ei tarkoita makeaa, vaan suolaiset ovat se minun herkkuni.
Pitkän pohdinnan tuloksena aloin tekemään sämpylätaikinaa.

Olen näitä samaisia sisarussämpylöitä ennenkin tehnyt.
Tuo täyte vain hieman vaihtelee.
Tälläkertaa laitoin aurinkokkuivattua tomaattia, valkosiipulia ja korianteria öljyseokseen.



 2 dl maitoa
2 1/2  tl kuivahiivaa
2 rkl öljyä
n. 1 tl ruususolaa
2 rkl siirappia
1 dl neljän viljan hiutaleita
n. 5 dl hiivaleipäjauhoja

Lämmitä maito hieman käden lämpöä lämpimämmäksi, 42-asteiseksi. Sekoita kuivahiiva  jauhoihin ja lisää seos maitoon hyvin sekoittaen. Lisää suola, öljy, siirappi ja neljän viljan hiutaleet. Kohota peitettynä lämpimässä paikassa 20-30 minuuttia.


Täyte:

n. 50 g voita
2 valkosipulin kynttä
1/2 dl korianteria
3 aurinkokuivattua tomaattia

Sulata voi ja lisää joukkoon silputtu korianteri ja auringon kuivaamat tomaatit.Sekoita ainekset keskenään.

Paina kohonneen sämpylän keskelle sormella kolo ja laita täyte koloseen.
Aseta sämpylät vuokaan (jätä sentti väliä seuraavaan sämpylään.)
Anna kohota vielä vartin tai puolisen tuntia vedottomassa paikassa liinan alla.

Paista sitten sämpylöitä 225-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 15 minuuttia. Anna sämpylöiden jäähtyä hieman vuoassa ennen kumoamista.