tiistai 22. marraskuuta 2016

Lihapullat kermakastikkeessa


Minä olen tunnetusti kausi ihminen ja nyt se on tullut taasen huomatuksi aivan konkreettisesti.
Sain viimme viikolla valmiiksi pitkään työnalla olleen villatakkini ja heti piti päästä aloittamaan seuraavaa projektia.
Se on joululahja yllätys veljeni tytölle.
Arvatkaapas vain onko minua saanut sohvan nurkasta kutomasta?
No, pakolliset olen tietenkin tehnyt eli ei ole perhe jäänyt ilman ruokaa ja siivosinkin viikonloppuna.
Mutta kaikki liikenevä vapaa-aika menee käsitöiden merkeissä.


Olen tehnyt pitkälti näitä tuttuja ja turvallisia arkiruokia lähiaikoina.
Tämäkin jauhelihapullat kermakastikkeessa on täällä varmaan jo moneen monituiseen kertaan kirjoitettuna.

400 g naudanjauhelihaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi tai 1/2 tl murskattua valkosipulia
1 kananmuna
1 dl korppujauhoja
2 dl kermaa(/maitoa tai vettä)
1 tl murskattua mustapippuria
1 tl ruususuolaa
1/2 tl chiliä

Sekoita ainekset ja anna tekeytyä puolituntia, niin ainekset kerkiää makustua ja korppujauhot turvota.
Kostuta kädet vesihanan alla ja ala muotoilemaan lihapullia kuumalle öljytylle pannulle. 
(Itse käytän ruokalusikallisen voita ja saman verran öljyä.)
Tämän kostutuksen joutuu tekemään pari kolme kertaa tähän lihamureke massaan. Eli heti kun tuntuu, että taikina jää sormiin kiinni ja lihapullista ei saa pyöreitä kannattaa huuhtaista kädet uudelleen.

Lihapullat menevät helposti rikki, joten kannattaa alkuun vain "hytkyttää" paistinpannua. Silloin jo kypsät lihapullat kierähtävät helpolla, mutta raaat jäävät vielä paikoilleen.
Kun kaikki lihapullat on pannulla saaneet toiselle puoleen väriä voi varovasti kääntää niitä lastalla.
Älä välitä vaikka pullasi ei näyttäisikään pyöreiltä. Taputtele niitä hennosti lastalla takaisin pyöreään muotoonsa.
Jätä lihapullat hautumaan paistinpannulle pienelle lämmölle. 
Jos sinulla on paistinpannuusi kansi voit laittaa sen paistinpannun päälle.


Ota pata ja laita sen pohjalle aivan tilkaa öljyä.
Silppua yksi pieni sipuli ja kuullottele sitä hetki öljyssä.
Lisää sitten sipulin sekaan vajaa desi vehnäjauhoja.
Anna jauhojen ruskistua hieman.
Lisää jauhojen joukkoon noin 6 dl vettä vatkaa vaikka vispilällä voimakkaasti, että saat jauhot sekoittumaan hyvin veteen.
Laita lämpö tällöin isolle, että kastike kiehahtaa.
Mausta noin 1 tl ruususolaa, 1/2 tl mustapippuri rouhetta ja 2 rkl soijakastiketta.
Lisää kastikeen joukkoon vielä 1/2 dl ketsuppia ja halutessasi 1 rkl sinappia.



Kun kasti on kiehatanut ja näyttää kaunniin tasaiselta lisää joukkoon vielä kerma tölkki.
Nyt on vuorossa lihapullat, jotka kannattaa lusikkaa apunakäyttäen laittaa varovasti kastikkeen sekaan.
Tällöin kannattaa lämmön olla jo pienemmällä, ettei lihapullat riku kastikkeen kiehuessa.
Maista ja lisää tarvittaessa mausteita tai jos kasti on liian sakeaa, niin tilkka vettä.


Tämän lihapulla kastikkeen kaveriksi sopii keitetyt perunat, muusi tai vaikka keitetty makaroni, josta muuten lapset tykkäävät aivan valtavasti.

4 kommenttia:

  1. Lihapullat kermakastikkeessa ovat ihanaa perusruokaa <3
    Meillä tehdään pelkästään lihasta ja mausteista, kun on noita allergioita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin välillä teen kokolihapullia ja varsinkin pihvit ovat usein kokolihaisia.
      Onhan ne herkullisia ja täyttävämpiäkin.

      Poista
  2. Minun oppini on, että kastiketta pitää hauduttaa kauan. Jauhot ei kypsy hetkessä. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu pitää kyllä paikkansa. Parempaa tulee kun antaa hautua pitempään.
      Minä yleensä teen jo aamulla nämä ja syömme vasta puolilta päivin. En vain hoksannut sitä kirjoittaa tänne. Kiitos vinkistä.

      Poista

Mukavaa kun kommentoit :)