tiistai 18. lokakuuta 2016

Juustoiset perunasämpylät


Meillä on nyt syöty perunamuusia sunnuntain ja (tänään) tiistain ruoalla. 
Sitä jäi sen verran reippaasti yli, että ajattelin tehdä sämpylöitä.
Kyllä huomasi, ettei äitee on laikistunut leipomis puuhissa, kun sämpylät hupeni siihen malliin korista.
No, onhan sämpylät herkullisemmillaan juuri uunista tullessaan ja vielä lämpiminä. Hieman voita pintaan ja suutakohti.

Täällä kävi vielä niin ohraisesti, että taikinan saatuani kohoamaan. Aloin laittaan peltejä kuntoon, huomasin, että meillä ei ole kuin yksi leivinpaperi koko taloudessa.
Eihän siinä auttanut muu, kun lähteä kauppaan.
Tänään minulla olikin tarkoitus käydä kaupassa, mutta lista oli sitten suuremman puoleinen.
Postiinkin vielä piti keritä samalla rytäkällä.
Ja sitten mentiin tukkaputkella puoli neljän ruuhkaan.
Hieman vajaa tunti siinä kauppareissussa meni ja kokoajan oli kauhea pelko, että taikina on kohonnut yli äyräidensä. 
Mutta hienosti meni, taikina oli juuri sopivasti kohonnut :)


2 dl juustoraastetta
3 dl perunamuusia
5 dl käden lämpöistä vettä
1 pkt hiivaa
reilu 1 tl ruususuolaa
1 rkl siirappia
1 rkl öljyä
n. 14 dl vehnäjauhoja


Laita juustoraaste ja perunamuusi kulhoon, lisää joukkoon kädenlämpöinen neste ja hiiva.
Sekoita ja lisää ruususuola sekä siirappi ja öljy.
Sekoita sitten jauhoja pikkuhiljaa taikinaan.
Sitten kun taikina alkaa irrota kulhon reunoilta voi pinnalle lisätä vielä jauhoja.
Nyt taikina vedottomaan paikkaan kohoamaan.
Noin puolen tunnun kohotuksen jälkeen nosta taikina pois kulhosta ja tee siitä tasapaksuisia sämpylöitä.
Minulla taikinasta tuli 24 kappaletta hieman isonpia sämpylöitä.
Kohota vielä hetken aikaa ja sumuta sämpylät vedellä.
Halutessasi voitripotella vielä sämpylän päälle juustoraastetta.
Laita sämpylät kypsymaan 225 asteeseen noin 12 minuutiksi tai kunnes sämpylät ovat saaneet kauniin värin pintaansa.


7 kommenttia:

  1. Ihanat sämpyt oot pyöräyttänyt. Tuoreen leivän tuoksu on paras! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, uunituore leipä saa kyllä makunystyrät helisemään.

      Poista
  2. Oi joi, eipä ihme että häipyivät saman tien. Ei tuoretta leipää mikään voita.

    VastaaPoista

Mukavaa kun kommentoit :)