kotiliesi

tiistai 19. huhtikuuta 2016

Kiusauksia ja sämpylää


Tänään oli vuorossa kiusaus päivä eli uunista tuli kinkku-ja janssoninkiusaus, sekä niiden kaveriksi sämpylöitä.

Jääkaapissa oli viikonlopulta jäänyt aurajuusto-dippiä ja sen sitten tyrkkäsin sämpylätaikinaa.
Tähän nyt olisi käynyt mikä tahansa dipin jämä tai sitten maustamaton jogurtti ym. maidosta piimään. Mutta tällä kertaa tuli tälläisiä sämpylöitä.

 Kinkku- ja janssoninkiusaus on tehty samalla perinteisellä reseptillä, kuten aina ennenkin.

Tuli vielä mieleeni tämmöistä hiiva asiaa...
Viimme kauppa kerrallani oli kaupasta hiivat lopussa. Mutta ei hätiä mitiä, minulla on nytkyän pakastimessa tuorehiivaa se kaupan iso paketti ja otan aina yhden sulamaan aamulla jos olen ajatellut leipoa jotakin.
Nytkin olisi jäänyt leipomukset tekemättä tai olisi pitänyt käydä jossain toisessa kaupassa ostamassa hiivaa, jos en olisi näin hyvin varustautunut noiden hiivojen kanssa :)



Nyt käyn lukemassa noille hoidokeille sadun, niin sitten on jo päiväunien aika ja minä pääsen kirjoittamaan teille tuon sämpylä reseptin.
Meillä on diili tuon vanhimman hoidokki tytön kanssa, että hän saa "lukea" pienemmille lapsille ensin saman kirjan, jonka minä sitten luen oikeasti.
Ette uskokaan kunka hyviä tarinoita kuvat ja mielikuvitus tuo tullessaan.


1 1/2 dl aurajuustodippiä +4 dl vettä
(tai 5 dl maitoa)
50 g hiivaa
ripaus sokeria
2 tl ruususuolaa
2 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl juustoa paloina (mulla oli juuston jämä jääkaapissa)
n. 8-10 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä

Lämmitä neste käden lämpöiseksi.
Lisää suola sokeri ja hiiva sekä hiivaleipäjauhot.
Sekoita taikina lisää sitten juuston kannikat ja pikkuhiljaa jauhoja. Lisää jauhoja niin kauan, että taikina alkaa irrota taikinakulhosta. Lisää tässä kohtaa tilkkanen öljyä ja vielä desin verran jauhoja. Anna taikinan kohota vedottomassa paikassa liinan alla kaksinkertaiseksi.
Ota taikina jauhotetulle leivonta alustalle ja jaa se neljään yhtä suureen osaan. Tee taikinasta pötkylä ja leikkaa siitä yhtäsuuria paloja ja leivo niistä sämpylöitä.
Laita sämpylät leivinpaperilla päällystetyn pellin päälle. Muista jättää kohoamisen takia hyvä väli sämpylöille.
Kohota vielä sämpylölita vartin verran ja sumuta ne sitten vedellä.
Laita uuniin 225 asteeseen noin 10 minuutiksi tai kunnes ne on kauniin värisiä.



4 kommenttia:

  1. Nam! Janssoninkiusaus on hyvää! Ja hyvältä näyttää sämpylät!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, jansskoninkiusaus on Ukkoseni leppari ruokia ja kyllä se minullekin maistuu.

      Poista
  2. Kauniit sämpyt olen leiponut. Leivät on tosi käteviä, kun voi hyödyntää jääkaapista juureksia, juustoa, hapanmaitotuotteita niissä. Samalla tulee testailtua eri variaatioita. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kaikki jämät saa hyvin hukattua leipiin ja sämpylöihin. Siksi niitä niin usein meillä teenkin :)

      Poista

Mukavaa kun kommentoit :)