keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Ohraiset valkosipulisämpylät


Nyt on mennyt aika lukiessa Enni Mustosen Emännöitsijä kirjaa.
Se oli viikon lainaajalla.
Ukkoseni lähti eilen viemään vanhempaa tyttöä rippikoulu rientoihin ja minulla oli vielä neljäkymmentä sivua kirjasta lukematta. Lähdin kuitenkin mukaan ja jäin kirjastolla pois kyyditä.
Sitten vain kirjaston hiljaisimpaan nurkkaan lukemaan loput kirjasta ja palauttamaan kirja.
Kerkisin vielä hetken katsellakin kirjoja ennen kuin Ukkoseni soitti, että ovat nyt tulossa via dolorosa tapahtumasta.
Tapahtuma oli kuulemma omaan tahtiin kävely kärsimysten tiellä. Siellä oli sitten pisteitä joissa täytyi käydä.

No, sitten eilis päivän leipomuksiin, jotka pääsivät kinkkukiusauksen kanssa samaan aikaan uuniin.
Leivoin ohraisia valkosipulisämpylöitä.
Iltapäiväksi valmistin vielä jauhelihapihvejä, niin tytöt saivat iltapalksi tehdä itselleen hampurilaisia.


3 dl vettä
2 dl maustamatonta jogurttia
50 g hiivaa
1 tl ruususuolaa
1 rkl hunajaa
1 1/2 tl valkosipulijauhetta
3 dl ohrahiutaleita
n. 8 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä


Lämmitä nesteet käden lämpöisiksi ja ripottele joukkoon hiiva sekä mausteet.
Kaada joukkoon ohrahiutaleet sekä puolet jauhoista. Sekoita hyvin lisää loput jauhot vähitellen.
Kaada joukkoon myös öljy ja lisää vielä sen verran jauhoja, että taikina alkaa irrota kulhon reunoilta.
Laita taikina kohoamaan vedottomaan paikkaan puoleksi tunniksi. Ota taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja paloittele se neljään osaan. Tee osista pötkylöitä ja leikkaa pötkylöitä saman kokoisia paloja. Jotka sitten pyöritellään kämmenissä pyöreiksi sämpylöiksi.
Asettele sämpylät leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 225 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Nostele kypsät sämpylät leivinliinan alle pehmenemään ja nauti voin kanssa.  

2 kommenttia:

  1. Sinullakin on täällä ihastuttavan näköisiä sämpyjä. :p Jugurttia en olekaan taikinapohjaan kokeillut, piimää kylläkin. Tuo kivasti kuohkeutta ja happamuutta taikinaan.

    VastaaPoista
  2. Meillä jää usein tuota maustamatonta jogurttia yli, kun ostan litran tölkin ja kaatelen vähän sinne sun tänne sitä.
    Loput sitten päätyy leipiin ja sämpylöihin.

    VastaaPoista

Mukavaa kun kommentoit :)