tiistai 29. maaliskuuta 2016

Nopea tekoinen naudanpaisti ja punasipuli-sienikastike


Joskus sitä vain on oikeassa paikassa oikeaan aikaan.
Tai mikä vielä parempaa juuri, kun ajattelet tekeväsi jotain ruokaa. 
Resepti tippuu eteesi, aivan noin vain. Minulle kävi eilen juuri näin.

Olen nukkunut nyt todella huonosti tuon kellojen kesäaikaan siirron jälkeen. 
Niinpä eilenkin heräsin jo ennen aamu viittä.
Kun ei uni enään millään ottanut tullakseen menin olohuoneeseen katsomaan vanhoja ruoka nauhoituksiani. Siinä selaillessani osui silmiini Jamie Olverin ruoka-ohjelma "ruokaa 30 minuutissa".
Aloin katsella ohjelmaa ja siellähän tehtiin juuri naudanpastia ja tätä herkullista kastiketta. 
No, ei muutakuin tuumasta toimeen ja ruokaa tekemään. Ja uskokaa tai älkää pannulla paistaen paistista tuli murea ja herkullinen aivan kuin uunissa valmistettu.


 Otin siis edellis päivänä tälläisen noin 800 g naudanpaistin pakastimesta ja annoin sen sulaa ensin pöydällä kolme-neljä tuntia ja laitoin sitten jääkaappiin odottamaan seuraavan päivän paistamista.
Jos olet ostanut paistin juuri ja se on tuore niin ota se vain huoneen lämpöön puoltatuntia ennen valmistusta.


1 puntti persiljaa
3 tl salviaa
3 rkl ruusumerisuolaa
2 tl murskattua mustapippuria
2 tl murskattua viherpippuria

Pienennä persilja leikkuulaudalle ja murskaa siihen myös pippurit sekä salvia ja sirottele merisuola vielä joukkoon.
Levitä ainekset tasaisesti leikkuulaudalle.

Leikkaa sitten paisti ronskisti puoliksi ja kuivaa se paperilla.
Tässä kohtaa Oliver hieroi paistiin oliiviöljyä, mutta minä pyöräytin vain paistit suoraa mauste-silpussa ympäri niin, että koko liha on mausteiden peitossa.


Sitten vain paistinpalat öljytylle pannulle ja lieden lämpö ensin täysille. 
Paista paistopinta lihaan joka puolelle.
Laske sitten lämpöä puoleen ja anna paistin muhia pannulla.
Kun lihasnesteet alkavat tulla pintaan käännä paistit seuraavalle kyljelleen.
Näin kääntele koko paisti aina, kun lihasnesteet tulevat näkyviin.
Paista paistia noin 20-25 minuuttia pannulla.


Ota sitten paistit pannulta ja kääri ne 10 minuutiksi folioon lepäämään.

Paistin levätessä lisää paistinpannulle paistinesteen joukkoon n.150 g sieniä (minulla suppilovahveroita, mutta herkkusienet käyvät yhtähyvin.)
Lisää punasipulisilppu sienien sekaan pannulle.
Paistele sieni-sipuliseosta hetken aikaa lisää sitten joukkoon vajaa 1 dl vettä ja 2 dl kuohukermaa. Anna kastin kiehua hieman kokoon.

Leikkaa tässä välissä foliosta pois otetut naudan paistit ohuiksi viipaleiksi.
Kaada kastikkeen joukkoon leikkauksesta tullut lihasneste.


 Sekoita kastikkeen joukkoon mustapippuria ja tarvittaessa suolaa.
 Mutta suosittelen maistamaan kastia ennen maustamista.
Minun kastini ei paljoa mausteita enään tarvinnut.

Meillä nautittiin paisti ja kastike perunamuusin ja salaatin kanssa.


2 kommenttia:

Mukavaa kun kommentoit :)