torstai 31. joulukuuta 2015

Savukalatahna


Hyvää uutta vuotta teille kaikille. 

Täällä alkaa kuulua rakettien paukahtelua ja tunnelma alkaa olemaan juhlava. Taas päästään juhlistamaan uutta vuotta. 
Meillä se on tänä vuonna pieni muotoista, mutta sitäkin tunnelmallisempaa.
Sipsejä on pöydässä dippien kera ja juustoja sekä hilloja ja suolakeksejä on myös tarjolla illemmalla. 
Tätä savukalatahnaa unohtamatta.
Helppo ja nopea ohje herkkusuille.
Suluissa taasen omat lisäykseni ohjeeseen.

150 g savulohta
2 rkl sitruunamehua
1 tlk  (250 g) maitorahkaa
nippu tilliä
2-3 tl rouhittua mustapippuria
(1/2 dl homejuustoa)
(1-2 tl valkosipulimurskaa)

Laita kaikki ainekset kulhoon ja sekoita. Anna makustua jääkaapissa tunti pari.


keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Kermaiset tilliperunat ja paistettu lohi


Tultiin juuri Ukkoseni kanssa kaupasta ja kirjastosta. Nyt on luku- sekä ruoka-nautinnot tälle loppuvuodelle hoidossa. 
Ruoka puoli mennään aikas pienellä, koska me halusimme viettää uuden vuoden nyt omalla porukalla kotona. Ei tullut edes raketteja osteltua. 

Ruoaksi tuli tänään tehtyä tälläisiä kermaisia tilliperunoita, jotka voi tehdä raa`osta tai keitetyistä perunoista. Tällä kertaa tein valmiiksi keitetyistä, kun niitä tuolla jääkaapin perukoilla sattui olemaan.
Vaikka suht`koht saman verran aikaa näissä potuissa menee on ne sitten raaoista tai kypsistä potuista tehtynä.




n. 10 perunaa
2 rkl voita
2 dl kermaa
1 tl ruususuolaa
1 dl hienonnettua tilliä

Kuori ja leikkaa perunat pieniksi kuutioiksi.
Paista perunoita hetken aikaa voissa.
Lisää pannulle kerma ja paista pienellä lämmöllä, niin että kerma hieman vahventuu kokoon.
Tässä kohtaa jos potut ovat raakoja lisää 2-3 dl maitoa joukkoon ja jatka paistamista vielä noin 5-10 minuuttia, kunnes perunat tuntuvat lähes kypsiltä.
Lisää tarvittaessa lisää maitoa, jos perunat tuntuvat liian kuivilta.
Mausta perunat ruususuolalla ja tillillä.



Pyyhi kalan pinta kevyesti talouspaperilla ja laita se sitten voi/öljyseoksen kanssa pannulle paistumaan. Hyvä paistolämpötila kalalle on noin keskuvaiheilla lieden lämmössä. Koska liian kuuma polttaa kalan pinnan ja liian kylmällä pannulla taas kala jää kiinni, eikä kalan pinta ruskistu.
Paista kalan paksuudesta riippuen noin kolme minuuttia per puoli.
Kala paistuu nopeasti, joten älä paista kalaa liikaa, ettei se kuivu.
Mausta kala ja tarjoile se heti kuumana.

Minulla oli tällä kertaa mausteina 1/2 sitruunan mehu ja noin 2 rkl kalamaustetta. Pinnalle ripottelin vielä rippusen sormisuolaa.

Avokadosalsa


Eilen saavuimme lomareissultamme kotiin. 
Ihanaa oli lomailla ja mukavaa oli myös kotiin palata.

Nyt alkaa pikkuhiljaa tämä vuosikin loppumaan ja alettava miettimään uuden vuoden syöminkejä. Mutta ensin käytetään hyväksi kaikki vanhat jääkaapin antimet.
Tänään ajattelin tehdä paistettuja perunoita, kalaa ja niille tälläisen avokadosalsan, jonka ohjeen löysin tuolta K-ruoka sivustolta.
Tuli muuten super herkullista tästä salsasta.

1 avokado
1 tomaatti
1 pieni punasipuli
1/2 chilipalkoa
1 rkl hunajaa
2 rkl sitruunan mehua
n.1 tl sormisuolaa
1-2 rkl oliiviöljyä
1 dl persiljasilppua

Leikkaa avokado ja tomaatti isohkoiksi lohkoiksi ja silppua joukkoon chili ja punasipuli.
Laita muut ainekset sekaan ja sekoita keskenään.
Anna makustua hetki jääkaapissa ja herkuttele vaikka kalan kanssa.

keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Tervetuloa joulu


Nyt on aika toivotella teille kaikille, hyvää ja rauhallista joulua.

Täällä eilen oli vielä pipari- ja torttu- tehdas lasten kanssa käynnissä
ja joulu siivotkin tuli tehtyä. Tänään heti aamusta laitoin perunalaatikon uuniin ja hetken päästä menee karjalanpaisti vuorostaan lämmittelemään uunin huomaan ja  iltapäivästä vuoronsa saa taas kinkku.
Eiköhän se ole sitten meidän joulu siinä.

Tänään iltapäivästä tulee poika joulun viettoon ja huomenissa sitten Mumskukin saadaan joukkoomme. Sitten onkin kaikki looööa ja voimme nauttia joulun tunnelmasta kaikki yhdessä.

tiistai 22. joulukuuta 2015

Sienikeitto pekonilla


Ennen tuhteja jouluruokia on mukavaa syödä hieman kevyemmin.
Jääkaapista löytyi puolikas rasia herkkusieniä ja ohje löytyi taas täältä netin ihmeellisestä maailmasta (makuja-sivuilta).
Ohjetta tuli hieman muunneltua, mutta hyvää siitä tuli näinkin.

Tänään on lasten kanssa viimmeisten pipareiden leivonta ja joulutorttujakin ajattelin väkästää.
Huomenna sitten kinkun paisto sekä lohiterriinin teko.
Olen ihan kahden vaiheilla tekisikö täksi jouluksi karjalanpaistia vaiko ei.
Uunijuustoonkin olisi jääkaapissa ainekset, mutta katsotaan kuinka tässä käy.

200 g herkkusieniä
1 sipuli
2 rkl ketsuppia
2 rkl voita
1/2 dl vehnäjauhoja
7 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 tl suolaa
1 tl tinjamia
2-3 rkl ranskankermaa

Pinnalle paistettua pekonia

Viipaloi herkkusienet ja silppua sipuli.
Paista niitä voissa kattilassa. Lisää joukkoon ketsuppi ja jauhot. 
Sekoittele hetki, mutta älä ruskista jauhoja.
Lisää vesi sekä kasvisliemikuutio ja mausteet.
Anna poreilla noin vartin verran ja lisää ranskankerma joukkoon sekoita huolella.
Paista pekonit pannulla ja kuivaa talouspaperin päällä.
Murusta paistettu pekonisiivu keiton päälle lautaselle.


maanantai 21. joulukuuta 2015

Bataatti-tornit


Tuli tehtyä viikonloppuna bataatista tälläisiä torneja ruoaksi. Oli todella hyviä, napsittiin Ukkoseni kanssa menemään antaumuksella.

Eilen illalla tuli sitten ostettua kinkku ja se on sulamassa jo tuolla kellarissa.
Kalat jäi vielä kauppaan, kun päiväykset olivat niin huonoja.

Ai ai, kuinka sitä odottaakin päästä herkuttelemaan kinkulla ja joululaatikoilla.


1 bataatti
1/2 dl öljyä
1 tl ruususuolaa
2 tl rosmariinia
2 tl paahdettua paprikajauhetta
sulatejuustoviipaleita

Kuori bataatti ja leikkaa noin 1/2 cm:n paksuisiksi viipaleiksi.
Aseta viipaleet uunivuokaan leivinpaperin päälle.
Sekoita keskenään öljy ja mausteet.
Sivele bataatti viipaleet öljy/mauste seoksella.
Laita sulatejuusto siivu joka toiselle bataatti viipaleelle ja laita sitten juuston päälle toinen bataatti viipale.
Laita uuniin 225 asteeseen noin 25-30 minuutiksi.
Jos haluat ettei juusto sula vuoan pohjaan voit myös paistaa bataatti viipaleita ensin uunissa noin 15-20 minuuttia ja laittaa sitten vasta juuston ja kasata bataateista tornin. Jatka sitten paistamista vielä 5-10 minuuttia.


lauantai 19. joulukuuta 2015

Tex mex kebakot ja nachosalaatti


Tänään alkoi tytöillä ansaittu joululoma. 
Meillä Ukkoseni kanssa vielä kolme päivää ensi viikolla töitä ja sitten on meidän loman vuoro.

Tuli tänään taasen herättyä aikaisin ja nyt on ensimmäiset joululimput tulleet uunista ja alamme syömään kepakoita ja salaattia.

Kotikaljan tein eilen valmiiksi ja tänään pääsen pullottamaan juoman.
Pikkuhiljaa alkaa joulu ruoat olla valmiita. Kinkku ja kalat ovat kyllä vielä kaupassa, mutta eiköhän nekin käydä viimeistään maanantaina ostamassa.

JAUHELIHAKEBAKOT

400 g naudanjauhelihaa
1 dl kauraleseitä
2 dl maitoa
1 sipuli
4 rkl taco-mausteseosta
10 jalopenoa viipaleina
1 tl ruususuolaa
1 kananmuna


Kaada maito ja leseet kulhoon ja anna niiden turvota hetki.
Hienonna sipuli ja jalopenot. Lisää ne turvonneeseen lese/maito seokseen. Lisää mausteet ja kananmuna.
Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Muotoile taikinasta kepakoita leivinpaperoidulle uunipellille.
Paista 200 asteessa noin 15-20 minuuttia.


NACHOSALAATTI

1 ruukku salaattia
3 tomaattia
1/2 kurkkua
1 keltainen paprika
1/2 pss maissilastuja
1 dl valkosipulitäytteisiä oliiveja

KASTIKE:

1 tlk guacamoledippiä
1 dl kermaviiliä


Revi salaatti ja viipaloi kurkku. Lohko tomaatit ja kuutioi paprika. Asettele salaatti kauniisti vadille ja ripottele oliivi siivuja salaatin päälle. Asettele vielä maissilastut salaatin reunoille.

Sekoita guacamoledippi ja kermaviili kastikkeeksi ja dippaa kepakoita dippiin.




perjantai 18. joulukuuta 2015

Pikkujoulua


Täällä ollaan vietetty tänään pikkujouluja lasten kanssa. 
Joulu musiikin tahdissa on leikitty ja lauleltu.
Pipareita on leivottu ja nyt katselemme yhden jouluisen lastenohjelman.
Sitten onkin nukkumaan menon aika.
Mutta sama meno jatkuu heti herättyämme. 
Samoin ensi viikon kolme hoitopäivää... me vain tonttuillaa :)


torstai 17. joulukuuta 2015

Hapankermakakku




Kermaa ei kannata hukkaan heittää vaikka päiväys olisikin mennyt vanhaksi. Siitä saa niin herkullisen hapankerma kuivakakun, ettei ole tosikaan.

Minulla oli nyt kaksi viikkoa vanha kermapurkki, josta tämän kakun väkästin ja hyvää tuli.

Ohjeen bongasin tällä kertaa Kotikolossa-blogista.
Perunajauhot jouduin vaihtamaan mantelijauhoihin, kun kaapista ei sitten millään enään perunajauhoja löytynyt (maissijauhotkin olisivat käyneet, mutta kun niitäkään ei tähän hätään löytynyt). 
Onneksi tänään on kauppa päivä ja pitkä kauppalistani sai lisää pituutta.
Loppui meinaan leivinjauheet ja vaniljasokerikin. Onneksi juuri riitti tähän kakkuun, ettei tarvinnut kesken kakun teon lähteä kaupoille.

4 vehnäjauhoja
2 rkl perunajauhoja (mantelijauhoja)
1/2 tl ruususuolaa
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 rkl vaniljasokeria
1 dl voisulaa (50 g)
2 dl hapanta kermaa
2 kananmunaa

Sekoita kuivat aineet kulhossa ja lisää kerma sekä voisula. Vatkaa kaksi minuuttia ja lisää kananmunat jatka vatkausta kaksi minuuttia.
Kaada kakkutaikina kakkuvuokaan ja laita uuniin 175 asteeseen n. 45 minuutiksi.


Linssi-bataattikeitto


Tänään tuli tehtyä kaksi keittoruokaa. Tämä bataatti-linssikeitto sekä kalakeitto.
Maistui kumpainenkin aamupäivän ulkoilun jälkeen niin maittavalle, että kasvisversio loppui aivan kesken. Onneksi kalakeittoa jäi hieman tytöille iltapäivälle ruoaksi, ettei tarvinnut alkaa väsätä vielä kolmatta keittoa tälle päivälle.

Nyt loppuikin sitten nuo iltapäiväkerhot tältä vuodelta.
Ensi viikosta alkaa kuitenkin jo osalla lapsista joululomat ja pidämme pienet pikkujoulut perjantaina lasten kanssa.
Ensi viikko onkin sitten pelkkää joulun odottelua tonttulakkeineen ja joulumusiikkeineen.
Pipareja ja torttujakin meinaamme vielä koko porukalla keritä tehdä tässä.

n. 500 g bataattia
1 1/2 dl linssejä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 rkl inkivääriä
1 rkl makeaacurrya
7-8 dl vettä
1 kanaliemikuutio
1-2 dl ranskankermaa
2 rkl kalakastiketta
2 rkl limetin mehua
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria

Pilko sipulita ja paahda kattilassa öljyssä. 
Lisää joukkoon inkivääriä ja currya.
Lisää joukkoon kanaliemikuutio sekä vesi ja paloitellut ja kuoritit bataatit.
Anna bataatin kypsyä kypsäksi ja soseuta keitto soseeksi.
Lisää ranskankerma, limen mehu sekä kalakastike joukkoon.
Mausta vielä keitto ja lämmitä vielä keitto ja nauti leivän kanssa.



keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Broilerikastike ja sitruunainen quinoa




Tässä taasen yksi nopea arkiherkku, joka pelastaa kiireisen päivän.

Tänään olisi tarkoitus mennä kauppoihin katselemaan eteisen listoja sekä lamppu ja naulakko olisi vielä eteiseen hakusessa.
Samoin senkki on vielä löytämättä, mutta sillä emme ole niin kiirettä pitäneet. Se tupsahtaa sitten eteen kun sopiva löytyy. Saa vanha avovitriini nyt vielä hetken kelvata tuonne eteisennurkkaan.


BROILERIKASTIKE

1 rkl öljyä
300 g maustamattomia broilersuikaleita
1 dl vettä
2-3 dl ranskankermaa
1/2 sitruunan mehu
2 rkl sinappia
1 pallo mozzarellaa 

Paista broilerisuikaleet pannulla ja lisää vesi kypsien broilereiden päälle. Jätä hautumaan noin 10 minuutiksi.
Lisää ranskankerma ja mausteet ja mozzarella.

SITRUUNAINEN QUINOA

Keitä quinoa pakkauksen ohjeen mukaan ja lisää joukkoon 1/2 kanaliemikuutiota, 1/2 tl ruususuolaa,
2 tomaattia, 1 pieni punasipuli ja 1 dl persilja silppua.



tiistai 15. joulukuuta 2015

Possu-nuudelipannu


Päästiin juuri sisälle tuolta ulkoa ja kaikki istuu hiljaa ruokapöydässä ja syö tätä possu-nuudelipannua antaumuksella.
Osa lapsista halusi ruokansa ilman herkkusieniä. Olen huomannut, että ostamalla näitä kokonaisia sieniä pystyy helpommin valikoimaan lapsille sienettömänkin annoksen.

Pian aletaan vaihtelemaan Ukkoseni kanssa näiden taaperoiden vaippoja ja päästään laittamaan tenavat päiväunille. Sitten onkin pari tuntia aivan hiljaista, kun huopatossutehtaassa.



250 g nuudelia
4 valkosipulinkynttä
1 dl öljyä
400 g possunsuikalelihaa
1 iso tlk kokonaisia herkkusieniä
1 sipuli
1 vihreä paprika
n. 1-2 dl parsan kukintoja
1 tl chilijauhetta
2 tl paahdettua paprkajauhetta
ripaus ruususuolaa
3/4 dl  makeaa chilikastiketta

Kypsennä nuudelit paketin ohjeen mukaisesti.
Kaada vesi pois ja valuta nuudelit.
Kuori vakosipulit ja pilko pieniksi.
Kaada ne öljyn sekaan . Kaada öljy possunsuikaleiden päälle ja sekoittele hyvin. Anna marinoitua noin vartti tai puolisen tuntia.
Valuta sienien liemi pois ja pilko sipuli ja paprika.
Kuumenna wokkipannu ja valuta possunsuikaleista öljy pois. (HUOM. Öljyn voit käyttää joskus ruokia valmistaessasi.)
Ruskista possusuikaleet pannulla. 
Lisää ruskistuksen loppuvaiheessa joukkoon kasvikset ja mausteet.
Jatka paistamista vielä noin 10 minuuttia.
Lisää lopuksi kypsät nuudelit joukkoon ja paista vielä niin, että nuudelit saavat hieman väriä pintaansa. Nuudeli on parhaimmillaan hieman rapeana.

maanantai 14. joulukuuta 2015

Balsamico-sienet


Taas on uusi viikko alkanut ja touhuilut Tupun tuvassa.
Lapset on Ukkoseni kanssa ulkona pienempiä lukuun ottamatta.
Nyt saatiin hieman luntakin, niin touhut ulkona maittaa mukavammin.

Heräsin tänään taasen aikaisin ja olenkin kerennyt jo tekemään vaikka ja mitä.
Jopa sisäkasvihuone tuli ennen aamu viittä pestyä ja puunattua.
Uunista tuli juuri balsamico-herkkusieniä ja kaalisalaattiakin on väsätty. 
Lapset saavat viikonlopulta jääneen makaronilaatikon ruoaksi ja itse ajattelin pärjätä näillä sienillä, salaatilla sekä uuni tuoreella leivällä.

Eilen kävimme koko perheen voimin Ikeassa. Syötiin ja shoppailtiin.

2 valkosipulinkynttä
400 g herkkusieniä
3 rkl balsamicoetikkaa
2 rkl oliiviöljyä
1 1/2 rkl oreganoa
50 g fetajuustoa

Kuori ja hienonna valkosipulit. Puhdista sienet ja halkaise isommat sienet puoliksi uunivuoan pohjalle.
Murusta fetajuusto.
Sekoita sitten kaikki ainekset ja kaada sienten päälle. 
Paista uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia.




sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Viikon 51 ruokalista



Viimme viikolla tulli tehtyä myös joululaatikot. Porkkana-sekä lanttulaatikot on jo paistettu valmiiksi, mutta perunalaatikko odottaa pakastimessa jouluaatto aamua ja uuniin pääsyä.

Eilen tuli etsittyä lasten joulu-cd:t kaapista ja pääsemme ensi viikolla niitä soittelemaan ja leikkimään niiden tahdissa.
Pikkuhiljaa päästään virittäytymään joulun tunnelmaan.


MAANANTAI

Makaronilaatikko
Kaalisalaatti
Marjakiisseli

TIISTAI

Broilerikastike ja sitruunakuskus
Balsamico-sienet
Kolmioleivät

KESKIVIIKKO

Kasviskeitto
Vihannespalat
Pannari

TORSTAI

Possunuudelipannu
Porkkanaraaste
Jogurttia

PERJANTAI

Talontapaan

lauantai 12. joulukuuta 2015

Lauantain touhuilut


Tämä päivä ja eilinen on keittiömme ollut Ukkoseni työverstas, joten olen kiltisti siirtynyt sivu vasemmalle.
No, sen verran törmäilimme aamupäivästä tuvassa, että sain makaronilaatikon tehtyä.
Muuten olen antanut Ukkoseni huseerata ja remontoida rauhassa. Nyt on sitten paneelit seinissä enään pientä fiksausta ja listat, niin on siltä osin valmista. Niin ja onhan tässä vielä paneelien toiseen kertaan maalaus edessä. Katto laitetaan myös pikapuoliin, mutta meillä ei voi viikolla paljoa touhuilla, kun on pieniä apukäsiä niin paljon tulossa auttamaan, ettei työstä tule oikein mitään.,


keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Herkkusienipasta/broileripasta



Tänään teki ruoaksi välillä mieli jotain kasvisruokaa...Pitkään pähkäilin keiton ja pastan välillä. Lopulta pasta vei voiton. 
Tehdään sitten kunnon kasviskeitto, kun käyn huomenna kaupassa, hoitolapsen illan varhaissuunnittelu keskustelun jälkeen. 

Tänään tulee ensivuonna aloittava hoidokki tekemään kelan paperit kuntoon ja torstaina olisi perhepäivähoitajien koulutus illalla sekä vanhimman tytön rippikoulu palaveeraus. Ukkoseni menee tuohon viimmeiseen ja minä koulutukseen, kun ei kaikkiin rientoihin millään itse kerkeä.
Perjantaina pukkaa taasen yhden hoidokin "vasu"-keskustelu, niin eiköhän se ole sitten taas viikko pulkassa. 

PST: Täytyi vielä käydä kertomassa teille tästä seuraavan päivän tuunauksestani eli herkkusienipastaa jäi puolet jäljelle ja seuraavana päivänä paistelin sekaan broilersuikaleita laitoin makeaa currya mausteeksi ja parsakaalia lisukkeeksi ja ai ai, kuinka taas maistui hyvälle.



n. 200 g spagettia

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 iso purkki viipaloituja herkkusieniä
1/2 dl vehnäjauhoja
2 dl kermaa tai maitoa
1/2 paprikaa
5 kirsikkatomaattia
1/2 tl ruususuolaa
3 rkl sitruunan mehua
1 rkl rakuunaa
1 tl mustapippuria

Päälle:
 parmesaania ja persiljaa


Keitä pasta pussin ohjeen mukaan ja valuta.

Paista sipuli silput pannulla.
Lisää joukkoo vehnäjauhot ja sekoita hetki. Lisää sitten herkkusieni viipaleet nesteineen sipuliseoksen joukkoon.
Sekoittele hyvin, ettei kastiin jää paakkuja.
Lisää kastin saetessa joukkoon myös maitoa tai kermaa.
Lisää pasta kastikkeen joukkoon ja lisää paprika suikaleet, lohkotut tomaatit sekä mausteet.
 Anna hautua vielä niin, että kasviksetkin lämpiää.
Ripottele sitten ruoan pinnalle persilja silppua ja parmesaani raastetta. 

tiistai 8. joulukuuta 2015

Metwurstipiirakka


Itsenäisyyspäiväksi tuli tehtyä metwurstipiirakkaa. 
Tuli kyllä kieltämättä aikas herkullista, Ukkosen kanssa syötiin kaksin koko piirakka kahden päivän aikana.

Tässä on kaikki liikenevä vapaa-aika tullut luettua kirjoja. Eilen tulikin vietyä kirjoja kirjastoon ja kyllähän sieltä taas mukaan lähti uusi vippi-kirja eli viikko olisi aikaa lukea.
Niin,,, ja kotonakun odottaisi kolme veljeltäni lainaamaa kirjaakin lukemista. 
Mulla jää neulomis hommellit nyt aivan retuperälle :( ja niinkuin mä olin suunnitellut, että joululahja paketteihinkin tulisi villaisia.


Pohja:

100 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl ruususuolaa
1/2 dl vettä

Täyte: 

100 g metwurstia
1/2 paprika
1 punasipuli
50 g sulatejuustoa
3 kananmunaa
2 dl kermaa
rispaus ruususuolaa
1/2 tl mustapippuria

Sekoita pohajan ainekset taikinaksi ja taputtele piirakkavuoan pohjaan ja reunoille.
Suikaloi metwursti ja paprika sekä silppua punasipuli.
Paista hetki pannulla, että sipuli pehmiää lisää sitten paprika ja metwursti joukkoon ja sulatejuusto.
Vatkaa munat ja kerma sekaisin ja lisää mausteet.
Kaada pohjan päälle ensin metwursti seos ja sitten muna/kerma.
Paista uunissa 225 asteessa noin 30 minuuttia.


sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Itsenäisyyspäivä ja linnanjuhlat


IHANA ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ VIELÄ KERRAN TEILLE KAIKILLE LUKIJOILLENI.


Täällä vielä vähän aikaa sitten tytöt leipoivat pipareita ja minä tein salamipiirakkaa, joulutorttuja sekä täytettyjä herkkusieniä.
Eteisestä kuuluu kyllä vielä sahausta ja naulan napsetta, kun Ukkoseni laittaa panelia seiniin.

Minä tästä lähden pikkuhiljaa virittelemään saunan pesään tulia ja katselen samalla sivusilmällä linnan juhlia. Päästään sitten saunomaan.
Tänäkään iltana ei tarvitse paljoa nukkumattia kutsua, kun silmät lupsahtaa kiinni heti kun petiin vain pääsee.



Viikon 50 ruokalista



Hyvää itsenäisyyspäivää teille kaikille.

Täällä on viikonloppu mennyt enemmän ja vähemmän remontin merkeissä.
Keittiö oli hetken jopa maalaus verstaana.

Ulkona sataa vettä tasaisen reippaasti. Eipä tarvi tänään nokkaansa tuonne ulos laittaa, jos koko päivä menee samaan malliin.

MAANANTAI

Jauheliha-herkkusienipasta
Kaalisalaatti
Perunarieska

TIISTAI

Nakkivokki
Porkkanaraaste
Pannari

KESKIVIIKKO

Kalakeitto
Vihannespalat
Jogurtti

TORSTAI

Broilerimureke ja muusi
Vihersalaatti
Munakas

PERJANTAI

Talontapaan

lauantai 5. joulukuuta 2015

Myrkkysieniä :)


Meillä ollaan tänään viipotettu taas siihen malliin, että huomenna onkin mukavaa huoahtaa ja viettää ihan ansaittua lomapäivää.
Aamulla lähdettiin heti kauppaan ja hetimmiten valmistin ruoan. Sitten olikin nuorimmaisen kaverilla synttärit vähän pitemmällä, tuolla mouhijärvellä. Kävimme Ukkoseni kanssa siinä veljelläni kyläilemässä ja haimme tytön kotiin samalla reissulla.
Nyt me täällä sitten haukotellaan tuon Ukkosen kanssa vuoron perää, kun on muka niin puhki naatti tämän päivän menoista :)

Ehkä se on tuo pizza jonka haimme.
Kun joka ikisellä oli niin mahdoton nälkä, (taas kerran) kotiin palattuamme.
No, tuli minun tehtyä jääkaappiin parit myrkkysienet valmiiksi, jos ja kun taas seuraavan kerran alkaa hiukomaan.

8 kananmunaa
4 tomaattia
2 rkl majoneesia

Kuori keitetyt munat ja leikkaa kummastakin päästä hieman pois.
Nosta muna pystyyn asetille ja leikkaa tomaatti puoliksi. Laita munan yläpäähän hiemna majoneesia ja laita tomaatista lakki munan päälle.
Pursota majoneesia pienin pistein tomaattihatun päälle.

perjantai 4. joulukuuta 2015

Texmex uuniperunat



Tytöillä on koulussa tänään itsenäisyyspäivä-juhla. Joka vietetään kuin linnanjuhlat. Tanssia sun muuta on luvassa.
Voi kun pääsisi kärpäseksi kattoon tiirailemaan mitä kaikkea siellä oikein sattuu ja tapahtuu.

Täällä on nyt suunniteltu tuota eteistä siihen malliin, että taitaa viikonloppuna alkaa näkyä jo seinillä uusia tuulia. Kaikki riippuu nyt enään kuljetuksesta. Meillä kun ei ole itsellä autossa vetokoukkua, että saisimme laudat kuljetettua tänne meille. Mutta eiköhän sekin järjesty, kun on Ukkosella noita kavereita :)

Tänään tehtiin ruoaksi tex mex-perunoita, lihapullia sekä herkkusieni kastike.
Näihin pottuihin olisi hyvin sopinut vielä pari kynttä valkosipulia, mutta sen tiedän nyt tehdessäni tätä joskus toiste.

6 perunaa
2 rkl öljyä
2-3 rkl taco-maustetta
n. 1 dl juustoraastetta

Pese perunat hyvin ja viipaloi ne. Lado uunivuokaan vierekkäin ja laita tilkka öljyä perunoiden päälle. 
Ripottele tacomaustetta pottujen pintaan ja juustoraastetta.
Paista uunissa 225 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes potut on kauniin kullan keltaisia ja kypsiä.


torstai 3. joulukuuta 2015

Sinappiset uunisilakat


Tänään on meikäläisellä taas kiirus päivä, heti hoidokeiden lähdettyä alkaa itselläni menot ja on iltaan asti menoja. Samoin ensi viikko on täyteen puukattu jos jonkin moista menoa.
Mutta eipä pääse sammaloitumaan, kun on kokoajan liikkeessä.
Huomenna on taasen sen verran vähemmän lapsia hoidossa, että pääsemme kirjasto reissulle.
Tänään täytyykin lukea siihen malliin noita kirjoja, että saadaan paljon vietyä niitä mukana kirjastoon.
Itse täytyisi kyllä pystyä jättämään kaikki kirjat lainaamatta, että kerkiäisin lukea noita veljenikin tuomia kirjoja pois alta.Yleensä tässä vain käy niin, että löydän jonkun mielettömän hyvän kirjan joka on pakko ottaa mukaansa.

500 g silakkafileitä
n. 1 tl ruususuolaa
1/2 tl sitruunapippuria
1 rkl salviaa
1 dl kermaa
1 rkl sinappia
3 rkl vehnälesettä


Laita fileet työtasolle ja mausta ne.
Lado puolet silakoista uunivuokaan ja toiset puolet tulee silakoiden päälle.
Sekoita kerman joukkoon salvia ja sinappi.
Kaada kermaseos silakkapihvien päälle ja paista uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia.


keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Jogurttinen kahvikakku




Tänään meillä on ensimmäinen lakisääteinen vasu-keskustelu yhden hoitolapsemme vanhempien kanssa. 
Ja ajattelin tehdä kuivakakun kahvittelu hetkemme kaveriksi.
On siinä sitten mukavampi jutella lapsesta, kahvin ja kakun merkeissä.

Tämä jogurtti kakku on todella mehevä ja herkullinen.
Itsellä ei tälläkertaa jääkaapissa ollut maustettuha jogurtteja, mutta käytin maustamatonta ja lisäsin vaniljasokeria joukkoon yhden ruokalusikallisen.
Ajattelin jopa maustamatttoman jogurin ja hillon liittoa, mutta jätin sen nyt toiseen kokeilukertaan.


5dl vehnäjauhoja
3dl sokeria
1tl soodaa
1tl vaniljasokeria
3dl jogurttia (oman maun mukaan)
2 munaa
200g sulaa voita

Sekoita kakki ainekset hyvin sekaisin ja laita voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan.
Laita sitten uuniin 175 asteeseen noin 45 minuutiksi.



tiistai 1. joulukuuta 2015

Juustoiset mätitahna-silakat


Meillä alkoi tänään uusi pikku-mies hoidon.
Kaikki tuntuu itsestäkin aivan uudelta, kun ryhmään saatiin hieman pienenmpi lapsi mukaan.
Todella hyvin näytti sopeutuvan heti ensimmäisenä päivänä ryhmään.

Tässä lisää näitä sunnuntai päivän silakka kokkailuja. 
Yksi vielä on tuloillaan kunhan vain kerkeän sen tänne teille laitella.

600 g silakkafileitä
1/2 tl ruususuolaa
1/2 tl mustapippuria
n. 1/2 dl mätitahnaa
1 rkl tilliä
2 1/2 dl kermaa
1/2 dl juustoraastetta

Lado silakkafileet työtasolle ja mausta ne.
Laita puolet fileistä uunivuokaan ja laita mätitahnaa päälle. Lado sitten loput fileet mätitahnan päälle .Kaada päälle kerma ja ripottele juustoraaste kalojen pinnalle.
Paista uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia.