sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Viikon 49 ruokalista


Nyt on todella mennä vinksotettu koko viikonloppu. Kyläiltykin joka päivä.
Olen jopa saanut paikkailtua noita rästissä olevia  rikkinäisiä vaatteitakin sekä kävimme vanhemman tytön kanssa shoppailu kierroksella lauantaina. Etsimässä tytölle koulun itsenäisyyspäivän tanssiaisiin mekkoa.
Ja komea mekko me sitten löydettiinkin ja vielä sopu hintaa.

Nyt näyttää siltä, että ensi viikostakin tulee todella kiireinen viikko, joten tein helppoja ja tuttuja ruokia listalle, ettei tuon ruoan kanssa mene liikaa aikaa.

MAANANTAI

Nakkirisotto
Kaalisalaatti
Kiisseli

TIISTAI

Lohilaatikko
Kurkkurelix
Pannari

KESKIVIIKKO

Hernekeitto
Vihannespalat
Jogurtti

TORSTAI

Broilerikastike riisillä 
Vihersalaatti
Pizza leivät

PERJANTAI

Talontapaan

tiistai 25. marraskuuta 2014

Puhelinkakku


Tämä kakku kuulemma löytyi jo 1900-luvun alun keittokirjoista. 
Nimen alkuperästä en tiedä mitä sitten tarkoittaakin, mutta yhdessä googlettamassani jutussa kerrottiin, että nimen synty voisi liittyä jotenkin sentraalisantroihin eli näihin ennen vanhaan olleisiin puhelinkeskuksen hoitajiin.
Tiedäpä tuota.
Minä kuitenkin innostuin kakusta ja kun Ukkoseni eilen ilmoitti haluavansa alkaa tiikerikakun tekoon niin lupauduin auttamaan, jos koitamme tätä puhelinkakkun tekoa.
Pientä kiristystä, Ukkoseni kun  niin tykkää tiikerikakusta, mutta taidan yllättää tuon ukkoseni ja tehdä viimmeistään viikonlopuksi tiikerikakun.
Tämä kakkuhan on jo melkein kokonaan popsittu parempiin suihin, joten loppu viikon vieraille voisi sitä tiikerikakua sitten tarjoilla.

Tämä viikko on taas näitä kiireisimpiä. Yleensähän se menee niin, että kaikki kasaantuu samalle viikolle.
Huomenna on aamusta hoitosopimuksen teko ja iltapäiväksi ja illaksikin on kalenteri puukattu täyteen.
Loppu viikko ei näytä yhtään helpommalta, mutta eipäs valiteta, tässä on mennyt niin monta viikkoa ihan vain kotosalla köllien.
Piristää se välillä tämmöinen pikku touhukkuuskin.

Tein tämän kakun puolitoista kertaisena koska oikeasta ohjeesta tulee todella pieni kakku, niinpä ohjekin tulee teille isompana kuin vanhoissa kirjoissa.
Ohjeessa sanottiin myös, että kerma voi olla tuoretta tai hapanta.
Happamaan kermaan kuuluu sooda ja tuoreeseen sitten leivinjauhe.
Ohjeita on  monenlaisia ja tähän minun ohjeeseeni ei voita kuulunut, mutta löysin toisenkin ohjeen johon sitä taas kuului, joten saatte itse päättää laitatteko vai ette. Ehkä voilla kakusta tulee hieman kosteampi. (No, nämä on nyt näitä minun päätelmiäni.)

3 kananmunaa
3 dl intiaanisokeria
3 dl kermaa
1 1/2 tl leivinjauhetta (soodaa vajaan 1 tl)
1 1/2  sitruunan raastettu kuori
3 3/4 dl vehnäjauhoja
3/4 dl perunajauhoja
(100 g voita)

Munat ja sokeri vatkataan vaahdoksi , vatkattu kerma ja siihen sekoitettu
sooda, raastettu sitruunankuori sekä sulatettu rasva lisätään . Jauhot
(jos käytät leivinjauhetta sekoita jauhoihin) sekoitetaan
joukkoon. 
Seos kaadetaan voideltuun , korppujauhotettuun vuokaan ja paistetaan
uunissa 200 asteessa noin 40-60 min.



maanantai 24. marraskuuta 2014

GAEA-oliivit ja kaalisalaatti


Meillä on tullut aivan tavaksi tehdä hieman tulisempaa ja maukkaampaa kaalisalaattia. Sitä siis löytyy jääkaapistamme aina ja usein sitä syömmekin iltapalksi Ukkoseni kanssa.
Mutta joka päivä kuitenkin tätä tulee syötyä, jos ei ruoan yhteydessä niin sitten tosiaan tuona iltapalana ja välillä kumpaisellakin.
Tämä on siitä hyvä salaatti ettei tähän tunnu kyllästyvän ikinä.
Hieman vaihtelen noita salaatin lisukkeita, mutta aina joukosta löytyy 1 chili ja 1-2 valkosipulia.
Nyt mukaan pääsi GAEA-oliivit jotka muuten ovat todella hieno keksintö, koska oliivit ovat pienessä  uudelleen suljettavassa pussissa ja pussissa ei ole lainkaan nestettä.
Meillä ainakin ihastuttiin tuohon pussiin, vaikka oliivit jotenkin "hukkuivat" pussista. (Vika ei ollut pussissa, vaan Ukkoseni ja minä kävimme napsimassa herkkuja pikkuhiljaa pussista.)
Muut salaatin ainekset olivat tälläkertaa fetajuusto sekä kurkku ja tomaatti.

Tämä kirjoitus ottaa osaa Ruokala.fi:n ja Haugen-Gruppen oy:n  kilpailuun.
Ja meiltä kysyttiin mikä makuyhdistelmä sopisi hyvin oliivien kanssa, minä pläjäytin ilmoille Jalapenon.
Täältä pääsee osallistumaan kilpailuun, eli tänne vain katsomaan mikä makupari teistä on paras vaihtoehti oliivejen seuraksi.




Omena-punajuuriraaste



Tämä helppo raastekin minun on tänne kuitenkin laitettava, koska tämä sopii niin hyvin juuri tuon viimmeksi kirjoittaman merimiespadan kanssa.
Näinkin pieni asia, kun raaste voi olla juuri se puuttuva pala, että ruoka maistuu entistäkin paremmalle. Vaikka minun täytyy kyllä myöntää, ettei meillä kukaan muu koskenutkaan koko raasteeseen paitsi minä. Silti sanon, että tämä oli kuin piste ii:n päälle koko ruoassa.

Nyt onkin kaksi päivää sellaista viipotusta, ettei varmaan paljon kerkiä tietokonetta avata.
Mutta hyvähän se on välillä antaa lepoa tälle koneellekin.

Ukkoseni tuossa lupautui tekemään tiikerikakkua, mutta minulla oli toinen kakku ehdotus ja siitä teille sitten ensi kerralla kirjoittelen.
Nyt on meinaan oikein vanhan ajan herkku kakku tulossa uunissa.

2 dl punajuurta raastettuna
1 omena raastettuna

Itse raastoin tällä kertaa punajuuren ja omenan eri kokoisisksi raasteiksi.


sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Merimiespata


Tänään tuli otettua ensimmäiset joulutontut esiin. Kellaristakin tuli Ukkosen kanssa haettua kynttelikköjä ja nyt sitten Ukkosni on koittanut saada niitä toimimaan.
Olen nyt hieman etuajassa, kun edellis vuosina olen joulun koriste jutut laitellut vasta Itsenäisyyspäivänä. Ehkä tämä pimeys on saanut pinnttyneet tapani muuttumaan, vai ollaanko sitä tulossa vanhaksi?
No, joulu verhot ja kapat saavat vielä odottaa ainakin ensi viikonloppuun asti.
Kuitenkin. nyt on tonttuja istuskelemassa ikkunalaudoilla ja kaappien reunoilla sekä kaupasta kävimme hakemassa amarylliksen keittiöön.

Aamu alkoi tänään merimiespadan valmistuksella, teinkin oikein kunnon satsin niin saadaan syödä vielä hoidokeidenkin kanssa samaa herkkua.
Ukkoseni kuori perunat ja viipaloi ne, näin yhdessä tuo homma kävikin niin joutuisasti.


1 kg perunaa
2 isoa sipulia
500-600 g naudan kulmapaistia
20 g voita
5 kokonaista maustepippuria
n.2 tl suolaa
n. 1 tl mustapippuria
2 laakerinlehteä
3 oksaa tuoretta timjamia
n. 5 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
hienonnettua persiljaa

Viipaloi kuoritut perunat ja rengasta sipulit. Leikkaa paisti ohuiksi viipaleiksi ja nuiji niitä hieman. Kuumenna paistinpannulla voi ja ruskista sipulit, laita ne sivuun hetkeksi. Ruskista myös lihaviipaleet ja mausta ne suolalla ja mustapippurilla. Kaada pannulle vesi ja kasvisliemikuutiot ja anna niiden kiehahtaa. Lado pataan kerroksittain perunaa, lihaa ja sipulia sekä mausteteet. Kaada päälle kasvislientä niin, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Nosta pata 175 asteiseen uuniin ja kypsennä n. 1,5 tuntia välillä pinnalta painellen. 

Viikon 48 ruokalista ja leppoisa opas huusholliin


Olen nyt lueskellut tälläistä uutuus kirjaa nimeltään: Leppoisa opas huusholliin.
Tämän on kaksi tamperelais naista kirjoittanut (nyt on tullut suosittua näitä lähi kirjailijoita jonkin aikaa).
Kirjassa kerrotaan miten suunnitella viikon ateria ta siivous niksejä löytyy laiskemmallekin siivoojalle.
Tärkeintä nyky ajassa ehkä on liika tavara, johon ei siivouskaan auta vaan tavaran karsinta on myös yksi vaihtoehto. Tämä vinkki kyllä nappasi minulle, ehkäpä saan tässä siivottua ja karsittua tätä tavara määrää edes hiukan ja niin saa huushollinkin näyttämään puhtaamalta.
Itse en kaikkiin nikseihin niin innostunut, mutta kyllä sieltä tupsahteli hyviäkin vinkkejä kiireistä arkea pelastamaan.


MAANANTAI

Merimiespihvi
Punajuuri-omenasalaatti
Marjakiisseli

TIISTAI

Tomaatti-pekonipasta
Kaalisalaatti
Jogurttia

KESKIVIIKKO

Raastekeitto
Vihannespalat
Aurinkoiset pinaattiletut

TORSTAI

Yrttinen makaronilaatikko
Vihersalaatti
Juustomunakas

PERJANTAI

Talontapaan



lauantai 22. marraskuuta 2014

Entrecótee uunijuureksilla


Tässä tulee nyt viimmeinen ja neljäs osio Suomen kotitilan kilpailuun, joka oli nimikkeellä "Juhlakauden uudet maut".
Minulla kyllä aika perinteikäs paisti uunissa salvialla höystettynä.
Olen nyt ihastunut tuohon salviaa lihan kaverina ja lihaa meillä ei enään ilman salviaa pääse ruokapöytään ollenkaan.

Tämän herkun tein Isäinpäiväksi meille nautittavaksi valkosipuliperunoiden ja herkkusienikastikkeen kanssa nautittavaksi.

Lihasta tulee ihanan mureaa ja herkullista juhlaruokaa.

Eli ota liha huoneen lämpöön noin tuntia ennen paistamista.
Laita liha paistumaan kuumalle pannulle, johon ei tarvitse paljoa rasvaa laittaa, koska lihasta itsestään tulee rasvaa pannulle.
Itse paistoin lihan valkosipulivoissa ja tilkassa öljyä.Paista kaikki puolet kauniin värisiksi ja laita liha sitten uunivuokaan ja mausta n. 2 tl ruususuolaa ja 1 tl rouhittua mustapippuria myllystä, lisää myös valkosipulia pieniksi silputtuna ja kuivattua salviaa n. 1 rkl.
Hiero mausteet lihan pintaan sekä lihan halkeilleihin syvennyksiin.
Kuori ja leikkaa juureksia samankokoisiksi paloiksi. Minulla oli tällä kertaa porkkanaa, lanttua ja sipulia juureksina. Laitoin 2 rkl juoksevaa hunajaa kasvisten päälle sekä 4 rkl öljyä ja 2 tl timjamia sekä 1 tl ruususuolaa ja mustapippuria.

Ruskistamisen jälkeen kypsennys jatkuu 120 asteisessa uunissa, kunnes lihalämpömittari näyttää 58 astetta.
Ota paisti pois uunista ja kääri folioon rauhoittumaan noin 15- 30 minuutiksi.
Leikkaa sitten liha siivuiksi ja tarjoile perunoiden ja salaatin kanssa.
.



torstai 20. marraskuuta 2014

Kanakeitto


Eilen tuli tehtyä pitkästä aikaa kanakeittoa.
Huomasi kyllä heti, ettei olla sitä toviin syöty, kun kaikki meni parempiin suihin alta aika yksikön.
Jouduin jopa hakemaan meidän neideille ruoan kaupasta, kun ei heillekään tätä herkkua riittänyt.
No, seuraavalla kertaa laitan hieman enemmän lientä niin keittoa riittää kaikille, tämä oli nyt melkeinpä pataa eikä keittoa.

Tänään oli isommat taasen kerhossa ja kolmen pienen kanssa lähdin rattailla kauppaa.
Kaksi istui kaksosten rattaissa ja kolmas piti tiukasti kiinni rattaista.
Siitä onkin aikaa kun on tullut kaupassa käytyä hoidokeiden kanssa.
Puistoon kyllä kävellään kerran viikossa leikkimään.
Kyllä siinä oli kaupan täteillä taas suut muikeina, kun meidän hoidokit laittoivat parastaan.
Täytyyhän sitä käydä kaupan tätejäkin piristämässä, näillä meidän hymy naamoilla.

Tuli käytyä toisen perhepäivähoitajan kanssa koulutuksessa, tällä kertaa aiheena oli leikki.
Ihmeen paljon asiaa saa pelkästä leikistä ja osaa myös arvostaa leikin vaikutuksia lapseen.
Tulikin hoidokeiden vanhemmille laitettua eteisen seinään monistte "oletteko te vain leikkineet".



250 g broilein suikaleita
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
2 porkkanaa
1 iso peruna
4 siivua pekonia
1 1/2 l vettä
300 g herne maissi paprikaa
1-2 dl pätkä spagettia
2 kanaliemikuutioa
1/2 tl suolaa
mustapippuria
1 dl kermaa
 1 kourallinen voileipäkeksejä


Paista broileri suikaleet padassa ja lisää joukkoon kuoritut ja silputut sipulit sekä porkkanat ja peruna.
Paista jonkin aikaa ja lisää sitten joukkoon vesi sekä kanaliemikuutoit.Keitä hiljalleen 20 minuuttia.
Silppua pekoni ja paista se pannulla.
Lisää keittoospätkä spägettia ja herne, maissi paprikaa. Mausta keitto ja lisää kerma sekä voileipäkeksi murut ne sakeuttavat hieman keittoa, mutta tekevät siihen myös herkullista makua.
Jos keitto alkaa sakeentua liikaa kannattaa siihen lisätä vettä.




tiistai 18. marraskuuta 2014

Tomaattinen perunapaistos


Viikonlopun satoa tämä ruokakuva. Simppeliä kotiruokaa meidän perheelle.
Meillä ei usein makkaraa syödä, mutta nyt haluttiin kunnon uunimakkaraoita ja sille sitten kaveriksi tein tälläisen perunapaistoksen.

Käytiin Ukkoseni kanssa heti hoidokeiden lähdettyä saunassa.
Sitten lähdimme yhdessä vielä kirjastooon ja kauppaan.
Taas tuli vinopino kirjoja luettavaksi ja yksi ruokakirjakin pääsi matkaan sekä tietenkin noille hoidokeille otin pari kirjaa luettavaksi..
Tänään luettiinkin päivällä yksi kirjaston satukirja, jossa asui mies keltaisessa rintamamiestalossa.
Täytyihän sen nimi muuttaa sitten meidän Ukkosen nimeksi(, kun kerta talo muistutti meidän taloa) ja lopulta kun siinä tarinassa oli paljon muitakin ihmisiä, niin koko hoitolapsi poppoo sekä minäkin pääsimme mukaan satuun.
 Oli siinä lapsilla hauskaa, mutta meinasi siinä mennä puurot ja vellit sekaisin, kun minä luin kirjaa muunnelluilla nimillä.



3 perunaa 
2 tomaattia
1 iso sipuli
mustapippuria ja suolaa
parmesaania

Kuori ja siivuta perunat ja sipuli, leikkaa myös tomaatit siivuiksi.
Asettele uunivuokaan vuorotellen peruna-, sipuli- ja tomaattisiivu perä jälkeen.
Ripottele päälle mustapippuria ja suolaa sekä raasta päälle vielä parmesaaniraastetta.
Laita uuniin 200 asteeseen noin yhdeksi tunniksi. 
Jos haluat tehdä samalla uunimakkaroita kannattaa makkarat laittaa kypsymään vasta paistoksen puolivälissä.

Pinaatti-sinihomejuustopiirakka


Isommat hoidokit lähtivät taas kerhoon ja Ukkoseni on nyt ulkona noiden pienien kanssa.
Itse laittelin tuossa salaatit ja ruoat kuntoon.
Nyt on hetki luppo aikaa ja ajattelin teille kirjoittaa tuo viimmeisen suolaisen synttäri piirakan ohjeen.

Meillä nuorimmainen satutti eilen häntäluunsa niin, ettei kunnolla pysty istumaan.
On nyt sitten kotosalla koulusta ainakin tämän päivän.
Onneksi näyttää tyttö jo olevan hieman paremmassa kunnossa kun eilen.
Kaikkea sitä pitää sattua.
Kuperkeikkoja oli kuulemma mennyt ja siinä sitten oli sattunut.

Tänään muksut saivat Ukkosen tekemään aamupuuroonsa eiliseltä jäänyttä marja kiisseliä. Kyllä kehuttiin puuron taas maistuvan niiin hyvälle.

Pohja:
  
125 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 rkl vettä

Täyte:

250 g tuoreita pinaatinlehtiä
1 sipuli
1 rkl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria
125 g sinihomejuustoa
2 dl ranskankermaa
3 kananmunaa
172 dl pinjansiemeniä

Paloittele jääkaappi kylmä voi paloiksi ja lisää jauhot joukkoon. Sekoita taikina murumaiseksi ja lisää sitten tilkka vettä.
Sekoita taikina tasaiseksi.
Tasoittele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille.
Laita vuoka odottelemaan jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.
Huuhtele ja valuta pinaatinlehdet. Kuori ja silppua sipuli.
Kuullota sipuli paistinpannulla.
Lisää joukkoon pinaatti ja anna sen paistua niin, että suurin osa nesteestä haihtuu pois.
Mausta suolalla ja pippurilla.
Sekoita ranskankermaan kananmunat.
Pistele haarukalla pojaan reikiä ja kaada pohjaan pinattiseos ja musrusta päälle homejuusto. .
Kaada vielä pinnalle ranskankermaseos ja ripottele päälle pinjansiemeniä.
 Kypsennä 250 asteessa uunin ala tasolla noin 30 minuuttia. 
Halutessasi voit lämmittää piiraan vielä ennen tarjoilua, niin maut tulevat ihanasti esiin.



maanantai 17. marraskuuta 2014

Don`t Miss a Bite


Yllätyin iloisesti saadessani WSOY:ltä luettavakseni  Vera Jordanovan keittokirjan, jossa on sata reseptiä sekä ihania tarinoita tämän kuuluisan mallin ja elokuvanäyttelijän matkatessa ympäri maailmaa. 
Tämä kirja ei varmasti jätä ketään kylmäksi, jos ei välillä kokkaus kiinnosta, voi kirjan kanssa viettää ihanan matkan ympäri maailmaa.
Silti ruoat ovat kotoisia ruokia niin juhlaan kuin arkeenkin. 
Esimerkiksi minä tein meille viikonloppuna kirjan ohjetta mukaellen herkulliset kalkkunapullat ja maku oli kyllä suoraan huipulta.



"Ruoka on rakkautta, rakkaus on ruokaa ja maailma pyörii sen ympärillä."



sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Pinaatti-sipulilla täytteiset herkkusienet


 Lainasin kirjastosta vanhoja Kotivinkki-lehtiä  ja sivuilta tupsahti tälläinen ohje esiin.
Hetihän minun oli päästävä tätä kokeilemaan, koska olen nyt pinaattiin niin tykästynyt.
Pieniä lisäyksiä tein ohjeeseen mausteet ovat kaikki minun omia laittamiani eli oikeaan ohjeeseen ei siis tule mausteita ollenkaan samoin pieni nokare sulatejuustoa tuli lisättyä joukkoon.
Tein yhden sienen aivan lehden ohjeen mukaan ja minusta se oli kyllä mauton, siispä kun oman perheen makumieltymykset tuntee niin kannattaa reseptejä hieman muuttaa siihen suuntaan.

Samaisessa lehdessä on muitakin herkullisia pinaatti ohjeita, joista minun kyllä vielä täytyy teille kirjoitella, mutta niistä sitten toisella kertaa, kun olen kerennyt ne ensin valmistaa ja kuvata.

8 isoa herkkusientä
1/2 pieni purjo
1 sipuli
1 rkl öljyä paistamiseen
1/2 pss (75 g) pakastepinaattia
2 rkl sulatejuustoa (koskenlaskija voimakas)
2 rkl kermaa
1 dl juustoraastetta
mustapippuria 
suolaa

Poista herkkusienistä jalat ja hienonna ne.
Halkaise, pese ja hienonna purjo.
Leikkaa myös sipuli pieniksi.
Kuullottele pannulla pienessä öljy tilkassa sienien jalat ja sipulit.
Lisää joukkoon hetken päästä myös pinaatti, sulatejuusto nokare ja kerma sekä mausteita maun mukaan.
Anna poreilla muutama minuutti.
Täytä herkkusienet seoksella ja lisää päälle juustoraaste.
Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes sienet ovat saaneet kauniin paisto värin.




Viikon 47 ruokalista


Toivottelen tässä nyt teidät uudet lukijat tervetulleiksi, kun se meinaa aina unohtua.

Pikku pizzat ovat aina yhtä herkullinen välipala.
Tein osan kinkku-salami täytteellä ja toiseen osaan näiden herkkujen lisäksi pääsi homejuustoa ja herkkusieniä, namskis.

Tänään tuli vaihdettua ruokalehdet ja lippuset ajankohtaisiin marras-joulukuun kirjasiin. Aloinkin heti selailemaan lehtiöitäni ja suunnittelemaan jo hyvissä ajoin mitä meillä tänä jouluna kokataan.
Minulla on nuo lehdet ja lippuset vuoden aikojen mukaan laiteltuna, niin on joku tolkku tässä minun touhussani.
Nyt on taas samat vanhat lehdet aivan kuin uusia, kun on vuosi siitä kun on ne viimmeksi selaillut ja plärännyt.

MAANANTA:
  
Possunsuikaleliha kastike ja keitetyt perunat
Kaalisalaatti
Marjakiisseli

TIISTAI:

Paistetut perunat ja jauheliha-sienipihvit
Porkkanaraaste
Pannari

KESKIVIIKKO:

Kanakeitto
Vihannespalat
Jogurtti

TORSTAI:

Uunikala muusilla
Ananassalaatti
Marjarahka

PERJANTAI:

Talontapaan

Feta-granaattiomena-salaatti


Nyt on päällä taas joku salaatti buumi.
Mutta silloin on taottava, kuin rauta on kuumaa ja nyt se tuntuu olevan :)
Tuli kokeiltua uutta tuttavuutta granaattiomenaa ja kyllä vain tuntui sopivan meidän perheen makunystyröille.
Sellaisen mukavan pirteyden teki nuo siemenet tähän salaattiin.
Tällä kertaa salaatti oli yksinkertaisen simppeli, mutta aina ei tarvitse kaan tehdä mitään niin monimutkaista ollakseen herkullista.

Eilen tuli herättyä taas viiden aikaan ja lähdettyä salille. Ehkäpä aikainen herätys teki tepposet ja en oikein herännyt koko päivänä.
Tänään onkin paljon pirteämpi olo ja vooisi taas saada jotain aikaiseksikin.
No, ainakin ensimmäiseksi laitan tässä mietintä myssyn päähän ja alan suunnittelemaan päivän ruokaa.


Ruukkusalaattia astian pohjalle ja leikkele siihen tomaattia ja kurkkua sopiviksi paloiksi.
Fetajuuston palat vielä päälle ja granaattiomenaa.

 Leikkaa granaattiomenan kuori halki ja erottele sen sisällä oleva mehukas malto siemenineen kuorista ja lokeroisista väliseinistä.


perjantai 14. marraskuuta 2014

Porkkanasalaatti


Varasin kirjastosta uuden uutukaisen Gastronaatti eli kuinka rakastua rippeisiin kirjan.
Löysinkin selatessani joitain kokeilemisen arvoisia reseptejä.
Tämä salaatti on yksi niistä.
Tämä salaatti on siitäkin hyvä, kun sitä voi käyttää salaattina tai vaikka sämpylän välissä herkutellen.
Minä taas laitoin lopun raasteesta kaalisalaatin joukkoon ja tuli mukavasti makua tuosta marinaadista tuonne kaalinkin joukkoon.

Se alkoi sitten taas viikonloppu.
 Hoidokit lähti koteihinsa ja kummatkin tytöt menivät kavereineen viipottamaan ja Ukkonenkin on omilla menoillaa.
Jännää kuinka tuntuu hiljaiselta koko huusholli ja juuri kun täällä oli vielä täysi hulapaloo päällänsä.
No, nyt nautitaan hiljaisuudesta niin kauan kun sitä taas meillä kestää.

2 porkkanaa
1 limen kuori ja mehu
2 rkl hunajaa
1 rkl valkoviinietikkaa (minulla oli omenaviinietikkaa)
suolaa ja mustapippuria

Kuori ja raasta porkkanat.
Raasta myös limen kuori ja purista siitä mehu.
Sekoita limen kuori ja mehu sekä etikka kulhossa.
Lisää porkkanaraaste ja sekoita.
Mausta mieleiseksesi  ja anna hetki tekeytyä ennen syömistä.

torstai 13. marraskuuta 2014

Pikamajoneesi


Nyt on pitkään aikaa hehkutettu joka puolella pikamajoneesin nimiin ja niinpä minäkin ajattelin sitä kokeilla.
Aina on majoneesit tullut tehtyä pitemmän kaavan mukaan, mutta tästä majoneesia tuli niin sukkelaan, etten taida enään alkaa noita vanhoja muistelemaan.
 Itse maustoin majoneesini piparjuurella  ja sitruunalla. Mutta pakkohan tätä ei ole maustella ollenkaan vaan käyttää aivan perus majoneesin tavoin.
Tuon öljyn kanssa kannattaa kyllä tässä tapauksessa pysyä rypsiöljyssä, kun oliiviöljystä tulee hiemaan karvaan makuista majoneesia.
Tässä on kuulemma vielä semmoinenkin niksi, että tuon öljyn ja kanamunan pitää olla huoneen lämpöisiä, etteivät ne ala juoksettua ja majoneesistä tulee rakenteeltaan rakeista. 

Tänään valmistin aamulla kaalipataa, mutta maustoin sen vahingossa hieman tuliseksi, joten täytyi hoidokeille tehdä toinen ruoka. 
Ei siinä auttanut muu, kun alkaa kuoria perunoita muusia varten ja lihamureke uuniin. Yleensähän meillä on aina kaksi ruokaa tarjolla (eilistä ja sinä päivänä valmistettua), mutta tällä kertaa ei sitten ollut edellis päivien ruokia jäänyt yhtään jääkaapiin notkumaan.


1 muna
1 rkl sinappia
1 tl valkoviinietikkaa tai sitruunan mehua
n. 1 tl ruususuolaa
ripaus valkopippuria
3-4 dl rypsiöljyä

 Riko huoneenlämpöinen kananmuna korkeaan kulhoon. Lisää sinappi.  Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle. Kaada huoneenlämpöinen öljy päälle. Mitä enemmän majoneesiin lisää öljyä, sitä paksumpaa siitä tulee.  Käynnistä sauvasekoitin kulhon pohjalla, nosta se hitaasti ylös, ja majoneesi on valmista. Mausta majoneesi suolalla, pippurilla ja tilkalla etikkaa tai sitruunan mehua. Anna makujen tasaantua. 

keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Iltapala leivät


Eilen illalla tuli tehtyä pitkästä aikaa munalla täytettyjä leipiä paistinpannulla.
Todella herkullisia ja nopeita valmistaa.
Paistinpannulla rasvana käytin Valion uutta valkosipulivoita.
Tuli kyllä miellyttävästi valkosipulin makua paahtoleipiin.
Eli leikkaa esim. piparkakku muotilla leivän keskeltä pala pois minulla oli tällä kertaa kuu kuvio- muotti.
Laita paistinpannu päälle ja voi nokare pannulle. Laita leipä pannulle ruskistumaan ja käännä leipä, kun toinen puoli alkaa olla kauniisti paahtunut. Riko muna leivän reikä kohtaan ja anna sen hyytyä. Minulla yhdestä munasta riitti kahteen leipään täytettä.
Ripottelin hivenen suolaa munan päälle ja metwursti suikaleita pinnalle sekä raastoin hieman parmesaania pintaan..
Kun kananmuna on hyytynyt tarpeeksi on leipä valmis syötäväksi.
Minä tein tämän herkun tällä kertaa juustopaahtoleivästä ja maku oli valtavan hyvä.
Ukkoseni innostui leivistä niin, että saapas nähdä syödäänkö meillä tätä herkkua myös tänä iltana iltapalaksi.

Tulipas tehtyä taas reipas kävelylenkki tässä välissä. 
Melkeinpä joka ilta tulee käveltyä tuollainen puolen tunnin lenkki, kun käy tuota nuorimmaista vastassa iltasella, kun tulee kaverinsa kanssa touhuamasta.

Pekoninen suppilovahveropiirakka


Olen tätä sienipiirasta ennenkin valmistanut, mutta pohja taikina on nyt hieman eri sorttinen ja tein vielä taikinan gluteenittomista jauhoista.
Aivan hyvin voi nuo gluteenittomat jauhot vaihtaa muiksi jauhoiksi jos niin haluaa.



POHJA:

1 dl kaurahiuitaleita
2 dl (gluteenittomia)jauhoja
ripaus suolaa
1/4 dl öljyä
1 dl kylmää vettä

TÄYTE:

n. 3-4 dl suppilovahveroita
1 sipuli
150 g pekoni
2 dl juustoraastetta
2 1/2 dl juustokermaa
2 kananmunaa

Sekoita pohjan ainekset sekaisin ja painele sitten taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Laita piiraspohja lepäämään täytteen teon ajaksi jääkaappiin.
Paista sieneiä ja sipuli paloja pannulla.
Lisää hetken päästä sipuli-sieni seokseen myös pekoni. Kaada seos piiraspohjan päälle ja vatkaa kerman joukkoon kananmunat.
Kaada kerma-muna seos sienien päälle ja lopuksi pinnalle vielä juustoraastetta.
Eikä muuta, kuin piirakka uuniin 200 asteeseen noin 35-45 minuutiksi tai kunnes pinta on hyytynyt ja saanut kauniin kullankeltaisen värin.


tiistai 11. marraskuuta 2014

Janssoninkiusaus


Löysin eilen kirjastosta mukavan ruokakirjan KOTI kotiruokaa koko perheelle ja siitä nappasin tämän herkuakin herkullisemman janssonin reseptin.
Hieman lisäsin siihen smetana, koska sitä oli jääkaappiin jäänyt.

Ukkoseni mieltyi tähän janssoniin niin, että pyysi tästälähin tekemään ruoan tällä reseptillä.
Huomaahan sen jo kuvastakin. Ei paljoa jäljelle jäänyt ja lautaskuvaakaan ei enään saanut otettua kun kaikilla oli niin vatsat pullollaan.
Vai pitäisikö sanoa meidän hoidokki neidin sanonta, kun minä sanoin joskus, että nyt on Tupun vatsa niin täynnä, niin tämä neiti pläjäytti mummon tullessa hakemaan, että Tupulla on niin iso maha, ettei sinne mahdukkaan mitään.
Kyllä on monet naurut naurettu tällä hienolla toteamuksella.

10 perunaa
2 sipulia
1 rasia anjovisfileitä
4 dl kermaa (minulla 2 dl kermaa n.2 dl täysmaitoa ja 1 dl smetanaa)
1 dl sweet chili-kastiketta

Kuori perunat ja sipulit leikkaa tai raasta ne suikaleiksi.
Kaada perunat uunivuokaan.
Ota anjovikset purkista ja säästä liemi.
Leikkaa anjovispalat pieniksi ja sekoita peruna-sippuliseosksen joukkoon.
Sekoita kerma/maito/smetana,chili-kasti ja anjovisliemi sekaisin.
 Kaada vuoan joukkoon ja sekoita vielä hieman.
Laita uuniin 200 asteeseen noin tunniksi ja jos vain on aikaa niin anna vuoan olla jälkilämmöllä uunissa ppidempäänkin.
Meillä kiusaukset ovat uunin lämmössä aina päivällä kun teen, niin iltapäivään tyttöjen koulusta tuloon asti. Ei tarvitse turhaan lämmitellä ruokaa montaa kertaa ja makuhan tulee tuolla uunissa hautuessa aina vain herkullisemmaksi.


Rahkahyytelökakku


Vihdoista viimmein saan aikaiseksi kirjoitella näitä viimme viikonlopun synttäri tarjoiluja teille.
Makeaa tarjottavaa teinkin nyt vähemmän, ettei sitä jää notkumaan jääkaappiin.
Siispä makeana tarjoiluna oli tämä hyytelökakku ja tuolla aikaisemmin kirjoituksissa oleva mustikka piirakka sekä keksejä tietysti, niistä meidän nuoret tykkää.

Tässä on nyt pieni suma näiden kirjoitusten kanssa, kun isäinpäivä tarjoilutkin on vielä kirjoittamatta.
Pikku hiljaa, täällä kirjoittelen, en ota mitään stressin poikasta näistä jutuista.

Tänään on taas hiljaisempi aamupäivä, kun nuo isommat ovat kerhossa ja kaksi hoidokkia ovat kotona vapaapäivällä siispä tein uuniruoat parille päivälle. Hieman erilaisen janssonin kiusauksen ja perinteistä lasten tykkäämää kinkkukiusausta sekä Ukkoseni tekemän (jo pravuuriksi tulleen) pannukakun.
 Nykyään ei tarvitse edes kysellä tekisikö Ukkoseni tuon pannarin, vaan siitä on tullut melkein tapa minun tehdessäni noita uuni ruokia.


150 g gluteenittomia suklaakeksejä
75 g voita

4 liivatelehteä
2 172 dl vispikermaa
2 rkl täysruoko intiaanisokeria
1 tl vaniljasokeria
2 prk maustettua rahkaa (minulla mangorahka ja vaniljarahka)
2 rkl mustaviinimarjamehua

Pinnalle:

wiener nougat rouhetta

Laitoin keksit pussiin ja kaulitsin keksit muruiksi.
Sekoita voi keksimurujen sekaan.
Laita leivinpaperi irtokakuvuoan pohjan väliin niin, ettei pohja jää irroittaessa kiinni kakkuvuoan pohjaan.
Sekoitin keksimurut huoneen lämpöiseen voihin ja taputtele irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperin päälle.
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5-10 minuuttia. Vaahdota kerma.
Sekoita rahka ja sokerit sekaisin.
Kun täyte on hyvin sekaisin, purista liivatelehdistä neste ja kiehauta mehu kuumaksi lisää sitten mehuun liivatelehdet ja sekoita ohuena nauhana rahkaseoiksen joukkoon.
Lisää vielä kermavaahto seokseen.
Kaada täyte keksimurujen päälle ja tasoita pinta.
Hyydytä kakkua jääkaapissa vähintään 4 tuntia tai mieluiten yön yli.
Irrota kakku vuoan reunoista veitseä apuna käyttäen.
Nosta tarjoiluvadille ja leikkaa ylimääräinen leivinpaperi pois.
Koristele haluamillasi koristeilla. Minulla nyt tällä kertaa oli tuota Wiener nougat murua tarjolla.
Sitten vain vieraita odottamaan ja herkuttelemaan.



maanantai 10. marraskuuta 2014

Broilerisalaatti


Eilen tuli syötyä päivällä niin tuhti isäinpäivä ateria, ettei ruokaa tehnyt mieli ennen iltaa.
Illaksi teinkin grillatun broilerin puolikkaasta salaatin.
Tähän salaattiin kuullotettaan valkosipulia ja currya öljyssä ja marinoidaan sillä sitten tuo keitetty makaroni.

Tänään tuli taas herättyä ennen kukon laulua ja lähdin kuntosalille.
Nyt tuntuikin juoksu maittavan ja sain kunnon treenit aikaiseksi.
Suhkuttelin ja lähdin kotiin riisipuuron keittoon.

Nyt on syöty ja nukuttelen nämä pienimmät pirpanat päiväunille.
Sitten vien isommat pojat kerhoon ja Ukkoseni jää vahtimaan näitä pirpanoita, niin minä käyn työ-ajalla kirjastossa ja kaupassa.
Sieltä kun lähden kotiin päin niin nappaan kahdelta meidän neidit koululta mukaani.
Iltapäivällä hoidokeiden lähdettyä saan alkaa taas lukemaan kirjoja.
Nyt on taas ollut joku kirjan luku vimma päällänsä kuukauden sisään on tullut luettua melkeinpä kymmenen kirjaa.

2 rkl rypsiöljyä
2 valkosipulin kynttä murskattuna
1 rkl currya
n. 250 g makaronia
100 g herne maissi paprikaa
2 tomaattia
2 dl maustamatonta jogurttia
1 ruukkusalaatti
1/2 grillattua broileria
1/2 puristettua limeä
1/2 tl mustapippuria

Kuumenna öljy pannulla ja lisää murskatut valkosipulin kynnet ja curry.
Kuumenna mausteöljyä muutama minuutti samalla sekoittaen.
Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta vesi pois.
Sekoita mauste öljy makaronien sekaan ja lisää joukkoon jogurtti ja sekoita.
Riivi broileri paloiksi ja sekoita salaattiin myös muut ainekset.
Syö heti patongin tai muun rapean leivän kera.




sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Viikon 46 ruokalista


MUKAVAA ISÄINPÄIVÄÄ KAIKILLE ISILLE.

Viikonloppu on sujahtanut sellaisella kyydillä ohi.
No, perjantai meni leipoessa tyttöjen synttäri leipomuksia eli nyt on tulossa pikapuoliin aimo pläjäys suolaisia ja makeita herkkuja.
Sekä tänään vielä tuli tehtyä isänpäivän kunniaksi uunissa pihvikarjan entrecote-paisti uunissa kaikkine lisukkeinaan.

Meidän "kenkä kriisi" (katso edellinen postaus) sai onnellisen lopun, poika ja hänen tyttöystävänsä lähtivät kaupungille etsimään perjantaina kenkiä vanhimmalle tytölle ja löysivätkin sopuhintaiset talvikengät.
Äiti saa huoahtaa helpotuksesta, kun ei tytön varpaat palellu.

Eilen sitten oli synttäri vieraita tasaisesti koko iltapäivän puoli kahdesta tuonne ilta yhdeksään asti.
Mukavaa oli rupatella ja vaihdella kuulumisia sukulaisten kanssa.

I
MAANANTAI

Broilerikastike spelttihelmillä
Vihersalaatti
Marjakiisseli

TIISTAI

Janssoninkiusaus
Porkkanasalaatti
Pinaattirieskat

KESKIVIIKKO

Tomaattikeitto
Vihannespalat
Pannari

TORSTAI

Kaali-kotijuustopata
puolukkahillo 
Jogurtti

PERJANTAI

TALONTAPAAN


torstai 6. marraskuuta 2014

Mustikkamurupiirakka


Siis, meillä ollaan kyllä aivan super nopeita tuon makean piirakan syönnissä.
Tänään tein synttäreille tälläistä mustikkapiirakkaa, tästä ohjeesta siis tulisi tavallinen uunipellillinen piirasta, mutta minä tein yhden tavallisen piirasvuoan kokoisen ja toisen pienemän version (jonka sitten ajattelin meidän omalle väelle syötäväksi).
Ette kyllä ikinä usko, mutta totta se on, tämä meidän versio on nyt melkeinpä syöty kokonaan parempiin suihin. No, lauantaina sitten seuraavan piirakan kimppuun.

Tänään on ollut todella harmillinen kömmi. Tuolle meidän vanhemmalle tytölle tilattiin netistä talvikengät ja lopulta tänään sain ilmoituksen postista hakea ne.
Arvatkaapa mikä siellä odotti? 
Vaikka koko ajan luki kaikissa tiedoissa joita tuli, kengät ja oikea hintakin sekä koko.
Niin, postissa ihmettelin kun minulle tuotiin pieni littana paketti.
Paitapuserohan sieltä oli tullut meidän neidin jalkoja lämmittämään.
Tämä on sitten niin mun säkääni.
Huomenna sitten täytyy skarpata ja leipoa hyytelökakut ynnä muut ja kaiken kukkuraksi lähteä kaupungille etsimään neidille talvikenkiä, kun täältä meiltä päin ei löydy teinille sellaisia kuin hän haluaisi.
PLÄÄH!
Tähän asti on tyttö mennyt kangas kengillä, kun vanhat kengät ovat kaikki pieniä.
Nyt on sitten lumi maassa ja kangaskengät pakko vaihtaa talvi malleihin.

MURUSEOSTA:

8 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
250 g voita sulatettuna

TAIKINA:

3/4 muruseosta
2 dl maustamatonta jogurttia
1 kananmuna

TÄYTE:

n. 6 dl mustikoita
1 kermaviili
1 dl maustamatonta jogurttia
2 kananmunaa
3 tl vaniljasokeria

Sekoita muruseoksen ainekset yhteen  ja ota siitä taikinaa varten osansa, johon lisää muut taikinan ainekset.
Taputtele käsin taikina pohja piirasvuokiin tai pellille leivinpaperin päälle.
Ripottele marjat piiras pohjan päälle ja sekoita täytteen ainekset.
Kaada ne vuorotaan marjojen päälle.
Lopuksi vielä muruseos kaiken komeuden pinnalle ja sitten onkin piiras valmis uuniin pantavaksi 200 asteeseen noin 35-45 minuutiksi.

Huomioittehan sen, että teen tosiaan nämä herkut tuolla intiaanisokeri-täysruokosokerilla, joten tuotteesta tulee tummempi kuin tavallisella, mutta paljon terveellisempi ja paljon maittavampi.



keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Rapeat seitipihvit



Eilinen meni aivan harakoille.
 Nukuin kolmen tunnin yö ynet ja olo oli koko päivän sen mukainen.
Nyt on onneksi kunnon yöunet alla ja päivä on heti parempi.

Eilen tuli kuitenkin valmistettua leivitettyjä rapeita seipihvejä.
Ihanasti sopii tuo parmesaani tuohon kuorrutteeseen.

Tänään täytyykin mennä kauppaan heti hoidokeiden lähdettyä. Nyt on hieman isommat ostokset tiedossa, kun lauantaina vietämme tyttöjen synttärit ja sunnuntaiksikin täytyy jotain kivaa yllätystä Ukkoselle keksiä.
Tänään valmisteltiin hoidokeiden kanssa isäinpäivä kortitkin, jo valmiiksi.

400 g pakaste seitä
1-2 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
4 dl murskattuja tacosipsejä
1-2 dl parmesaaniraastet
vajaan 1 tl ruususuolaa
1/2 tl mustapippuria

Leikkaa sulaneet sei palat kolmion mallisiksi paloiksi.
Kaada  vehnäjauhot yhdelle lautaselle ja munat rakenne rikki vatkattuna toiselle.
Kolmannelle lautaselle tulee murskatut tacosipsit parmesaanijuustoraasteen ja mausteiden kanssa.
Kääntele seipalat ensin vehnäjauhoissa ja sitten kananmunassa ja lopuksi taco-seoksessa.
Kuumenna voi-öljyseos pannulla ja paista kalat kullankeltaisiksi ja kypsiksi.
Nauti perunamuusin ja salaatin kanssa.



maanantai 3. marraskuuta 2014

Aamupalaa


Tämän päivän aamiaisena on Ukkoseni tekemään kaurapuuroa ja inkivääri-hunajateetä sekä sämpylän puolikas.
Luin viime viikolla kirjastossa vanhoja lehtiä ja siltä tupsahti silmääni tämä tee ohje eli kuori inkivääri ja laita se pakastimeen.
Raasta inkivääriä teemukiin (ei tarvitse paljoakaan, kun tulee jo ihana maku teehen).
Lisää sekaan myös hunajaa maun mukaan. Sitten vain kuuma vettä päälle ja nauttimaan tästä flunssan karkoittajasta.
Itse olen nyt alkanut tätä teetä aamuisin juomaan, kun on niin raikkaan ja herkullisen makuista.

Mukavaa alkavaa viikkoa teille kaikille.


sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Viikon 45 ruokalista


Tuli perjantai-iltana värkättyä tälläienen kerros pizza tortillalätyistä.
Oikeissa ohjeissa on näkynyt kolmen tortillan kerrospizzoja, mutta minulla nyt sattui jäämään viikolla kaksi tortillalättyä käyttämättä, joten tein hieman pienemmän version.
Maku oli kyllä hyvä ja tuli paljon mehukkaampaa pizzaa, kun oli kaksi päällekkäin. 
Tällä kertaa täytteinä oli palvikinkkusuikaleita, metwurstia sekä ananasta.

Tänään herättiin Ukkoseni kanssa jo viiden jäljistä.
Sitten täytyikin ottaa jo kahdeksan aikaan päiväunet kun oli niin poikki.
Aamu on mennyt lukiessa uutta Enni Mustosen kirjaa Lastenpiika.
Kirjastosta sen lainasin juuri torstaina ja kun kirja on uusi laina-aikakin on vain viikko, siksipä olen nyt sitä lukenut antaumuksella.
Todella mukavalta vaikuttaa, kertoo 1898-1899 Helsingin elämästä piikana Jean ja Aino Sibeliuksen kotona.

Kaupassa tuli myös juuri käytyä. Tällä kertaa olikin oikein kunnon ostokset, kun tuntui että kaapeissa oli vajausta yhdestä jos toisestakin tavarasta.
Kynttilöistä, linnunsiemeniin ja spelttijauhoista, kaurahiutaleisiin.

MAANANTAI:

Makkarasoppa
Vihannespalat
Marjakiisseli

TIISTAI:

Perunamuusi ja sinappiseiti
Kurkkurelits
Pannari

KESKIVIIKKO:

Kukkakkaalikeitto
Näkkäri
Voimajuoma

TORSTAI:

Lihakastike ja potut
Paprikasalaatti
Jyväpatonki

PERAJANTAI:

Talontapaan.

lauantai 1. marraskuuta 2014

Ruisleipä


Tervetuloa lukijaksi Merja

Tänään tuli touhuttua tuolla pihalla siihen malliin syys hommeleita, että nyt on sitten kintut kipeänä.
Mutta kyllä ne siitä vetreentyy, kun pääsee Ukkoseni lämmittämään saunaan hetkenpäästä löylyttelemään.

Kävimme myös Mumskulla kyläilemässä ja tuli laiteltua hieman kynttilöitä ympäri huushollia piristämään näitä syksyn pimeitä iltoja.
Eilen taas ilta meni tyttöjen kanssa shoppaillen ja kyllä sitä oltiinkin puhki, kun lopulta pääsimme kotiin kantamuksiemme kanssa.
Illalla vielä poika ja hänen tyttöystävänsä tulivat kyläilemään ja aika mennä viipotti sellaista kyytiä, että heidän pois lähtiessä oli kellokin jo kerennyt seuraavan vuorokauden puolelle reippaasti.
Mutta kyllä oli taas niin mukavaa höpötellä hyvässä seurassa ja silloinhan ei edes tuota ajankulua huomaa.

Viimme viikolla tuli kaivettua tuolta pakkasen perukoilta ruisleivän juuri ja laitettua se käyntiin.

9 dl haaleaa vettä
1 dl taikinajuurta
n. 2 kg ruisjauhoja
2-3 tl (ruusu)suolaa

1. PÄIVÄ

Varaa riittävän iso astia ja sekoita kädenlämpöiseen veteen leivän juuri ja vatkaa sekaan ruisjauhoja niin paljon, että syntyy sakea velli.
Peitä astia kelmulla tai leivinliinalla.
Jätä astia lämpimään, mieluiten 25-30 asteiseen vedottomaan paikkaan käymään 1-2 vuorokaudeksi.

2. (TAI 3.) PÄIVÄ

Ota talteen noin 2 dl juuurta ja laita se jääkaappiin tai pakkaseen odottamaan seuraavaa leivonta kertaa.
Lisää kulhoon jääneeseen taikinajuureen suola ja alusta ruisjauhoilla sen verran, että taikinasta tulee sopivan kiinteää.
Minun mielestä leivästä tule sitä maukkaanpaa, mitä löysemmäksi taikina jää.
Lisää jauhoja niin, että vaivaat aina välillä.
Vaivaa niin kauan, että taikina alkaa irrota astian reunoista. Tasoita taikinan pinta ja peitä astia leivinliinalla.
Laita taikina sitten vedottomaan paikkaan kohoamaan 1-2 tunniksi.
Lämpö edistää kohoamista.
Nosta taikina ruisjauhoilla jauhotetulle lleivin alustalle ja leivo taikina pyöreiksi limpuiksi tai leiviksi.
Siirrä leivät leivinpaperin päälle uunipellille, niin että leivälle jää tilaa laajeta.
Anna leivän kohota vielä liinan alla noin tunti. Hyvin kohonnut limppu repeilee kaunniin pitsimäiseksi ja leivät madaltuvat ja leviävät.
Pistele leivät haarukalla ennen paistamista.
Paista limput 225-250 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia ja alenna sitten lämpö 180-190 asteeseen.
Jatka paistamista vielä 40 minuuttia.
Ohuet leivät taas 225-250 asteessa noin 20-30 minuuttia.
Leivät ovat kypsiä, kun ne kumisevat pohjasta koputeltaessa.
Anna leipien jäähtyä leivinliinoihin käärittyna.