maanantai 29. syyskuuta 2014

Ranskanleipä


Nyt on kyllä kuva niin hakusessa kun vain voi olla, mutta tällä mennään.
Leivistä tuli silti herkullisia. Tein siis ohjeen kaksin kertaisena.
Välillä on pakko tehdä aivan tälläistä vehnäleipää meidän neideille, kun sitä kerta ovat pyytäneet.
Ohjeen löysin Hans Välimäen Mummola-kirjasta.

Meillä oli vanhemmalla tytöllä tänään taksvärkkipäivä ja oli siis kotona tämän päivän töissä.

Kävimme Ukkoseni kanssa äsken kirjastossa ja minulla oli kymmenen kirjan lista mitä haluaisin lainata, mutta vain yksi kirja löytyi suoraan hyllystä.

Huomenna onkin taas lennokas aamupäivä.
Vanhimmalla tytöllä on ensin koululääkäri ja sieltä hetkeksi kotiin syömään ja sitten viemme tytön hammaslääkärille. 
Kaikki tämä puolen toista tunnin sisällä ja koska nämä tunnit olisi suunnistusta hieman pidemmällä sovimme opettajan kanssa, että saa käydä kotona välissä.


25 g hiivaa
6 dl vehnäjauhoja
2 1/2 dl maitoa tai vettä
1 tl (ruusu)suolaa
1 rkl sokeria
1 rkl voita

Nypi hiiva jauhojen joukkoon kulhossa ja lisää lämmin maito, suola, sokeri ja voi joukkoon.
Vaivaa taikinaa kymmenen minuuttia.
Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota noin tunti lämpimässä ja vedottomassa paikassa eli minulla se tuttu uuni ja siellä valo päällä.
Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa sitä pari minuuttia.
Muotoile sitten taikinasta noin 30 sentin pitkä tanko.
Kohota leipä liinan alla vielä toinen tunti.
Sumuta leivän pinta kylmällä vedellä ja leikkaa terävällä veitsellä pintaan viilto.
Kypsennä uunin alatasolla 275- asteessa noin 15 minuuttia.
Katkaise virta, nosta ranskaleipä uunin keskitasolle ja kypsennä sitä jälkilämmöllä
vielä toinen 15 minuuttia.


sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Porsaanfileet limekastikkeessa


Odottelemme tässä noita meidän teinejä saunasta.
Sitten onkin meidän vuoro. 
Ihanaa välillä käydä näin päiväseltään saunomassa.

Tänään päätin tehdä nopean, mutta herkullisen ruoan marinoiduista possun fileistä.
Tuli eilen ostettua kaupasta kilon lootan possunfileitä, kun oli kolmenkymmenen prosentin alennuksella ja meinasin ne ensin laittaa uunissa, mutta tänä aamuna tulin jostain syystä aivan eri kannalle ja paistoinkin possut pannulla ja tein seuraksi helpon kastikkeen.

Leikkaa kuorittu sipuli renkaiksi ja paista öljy/voi seoksessa ihanan kullankeltaisiksi.
Lisää pataan possunfileitä, minulla mahtui aina kolme kerrallaan. Jätin kypsätkin leikkeet sekaan paistumaan. Kun kaikki marinoidut fileet on padassa puserra 1 limen mehu pihvien päälle sekä 2 dl appelsiinituoremehua.
 Mausta 1-2 rkl sinappia, 3 tl rakuunaa, ripaus sormisuolaa ja 1 tl rouhittua mustapippuria.
Lisää vielä 1 dl smetanaa ja sekoita kastiketta niin, että ainekset menevät hyvin sekaisin. 
Lisää vielä pinnalle 2 tl roseepippuria.

Valmistin lihan ja kastin kaveriksi 6 herkkusienestä ja 1 pienestä sipulista paistaen ja sekaan lisäten 4 paistettua perunaa viipaleina, mukavan peruna-lisäkkeen.

Paista sipuli silppu ja sienet pannulla, niin että sienistä lähtee neste.
Lisää perunakiekot joukkoon ja hetkenpäästä 1 dl sulatejuustoa. Mausta pippurilla ja sormisuolalla.

Sitten vain salaattia kaveriksi ja ruoka on valmista syötäväksi.


Viikon 40 ruokalista


Viimme viikolla sain Valiolta tälläisen tuotepaketin, josta onkin jo hieman herkuteltu. Aivan ihania nämä juustot eli uusi tuhdimman makuinen salaneuvos on maisteltu ja ihanaksi todettu. 
Samoin Texmex-juustoraasteesta osa meni perjantaina täytettyihin uunileipiin.

Meillä oli perjantaina yökyläilemässä vanhoja hoitolapsia pari kappaletta ja tein iltapalksi täytettyjä patonkeja sekä leipiä.
Nämä entiset hoidokit ovat jo koulu ikäisiä ja lauantaina lähtivät kouluun meidän tyttöjen kanssa. 
Kyllä luitte aivan oikein tytöillä oli lauantai koulua tai siis oppilaan tilalle olisi saanut mennä myös aikuinen, mutta meillä tytöt olivat jyrkästi vastaan äidin tai isän kouluun menoa, niinpä siis itse lähtivät opintielle.
Vanhempi oikein sanoi, että heillä on kotitaloutta ja hän ei halua, että äiti menee sinne, ettet vaan ala opettaa muita siellä.
No, enhän minä nyt semmoista tekisi ;)

MAANANTAI:

Kukkakaali-valkosipulikeitto
Vihannespalat
Kiisseli

TIISTAI:

Jauhemaksapihvit ja perunamuusi
Puolukkahillo
Jogurttia

KESKIVIIKKO:

Broileripaistos
Raejuusto
Pannari

TORSTAI:

Nakkiperunasoselaatikko
Porkkana-rucolasalaatti
Dippivihannekset

PERJANTAI:

Talontapaan



keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Tomaatti-ketsuppi/-kastike


No, nyt löytyi nopea ja herkullinen  ketsuppi-ohje, jota kyllä meinaan käyttää myös pastakastikkeenakin.
Eli nyt kaikki te, joilla meinaa tomaatit nahistua - kuulolle.
Itselleni tuli sellainen tunne, että miksen tätä nyt ole ennen tajunnut tehdä, kun tomaatteja tulee kuitenkin kasvihuoneesta sellaista kyytiä, ettei kaikkea kerkiä millään syödä ja käyttää. Onneksi nykyään saan annettua näitä herkkuja myös pojalle ja hänen tyttöystävälleen sekä Ukkoseni tytölle. 
(Tässä tosiaan toinen asia, jonka vasta huomasin eli Ukkoseni tytär, jolle en ole tajunnut ollenkaan tyrkyttää tätä meidän satoamme. Onneksi nyt viime viikonlopuna loppuna tajusin ja veimme Ukkoseni kanssa tytölle omenoita ja kasvihuoneen satoa maisteltavaksi.)
Miten voi ihminen olla näin ajattelematon. No, laitan kaikki tämän hirveän häsläämiseni piikkiin.

Mutta vielä pieni juttu tuli mieleen tuosta ketsupista, jota tein. 
Laitan teille oikean ohjeen, (joka muuten on Hans Välimäen Mummola-kirjasta peräisin)
tähän aidoksi reseptiksi ja oman tekeleeni viereen sulkuihin.
Varmasti kokeilen vielä tuota aitoakin ohjetta, mutta nyt puuttui pyree ja jääkaapissa oli aukaistu paseerattu tomaatti purkki, joten näillä mentiin tällä kertaa.

3 tomaattia (5)
2 valkosipulinkynttä (4)
4 rkl öljyä
2 dl tomaattipyreetä (minulla paseerattua tomaattia)
2 rkl sokeria (jätin sokerin pois kokonaan)
2 rkl valkoviinietikkaa (minulla omenaviinietikkaa)
ripaus mustapippuria (muuttui minulla 1 tl)

Pilko tomaatit ja valkosipuit, kuullota niitä tovi öljyssä.
Sekoita joukkoon paseerattu tomaatti ja mausta lopuilla aineksilla.
Kiehauta ja ota pois liedeltä. Soseuta seos sileäksi.
(Tässä kohtaa muuttuu jos tekee minun ohjeellani eli kiehauta vielä seosta hieman kokoon, noin viitisen minuuttia.)
Annostele kuuma ketsuppi kannellisiin lasipurkkiin ja säilytä viileässä.

Ahvenanmaan pannu"kakku"


Tuli sitten tehtyä ahvenanmaan pannukakusta oikein tälläinen kakku versio.
Onnistui kyllä mielestäni todella hyvin ja makukin aivan mielettömän hyvä.
Olemmekin syöneet tätä nyt paripäivää välipalaksi omenahillon kanssa.
Syötävää tuntuu olevan huomattavasti enemän kuin tavallisessa pannarissa.

Tuntuu aivan ihmeelliseltä, olen yksin koko huushollissa.
Täytyi ihan laittaa radio päälle, että joku höpöttää, kun on niin tottunut tähän alituiseen pölinään, niin kerrankin kun saisi olla aivan hissukseen, ei sitten osaa oikein olla ilman tausta hälyä.
Huvittavaa.

6 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
7 1/2 dl riisipuuroa
3 tl kardemummaa
1 l maitoa
2 tl suolaa

Sekoita munat ja sokeri, vatkaa hetki.
Lisää puuro sekä muut ainekset ja sekoita.
Anna turvota hetki ja sekoita vielä kerran hyvin, että kaikki ainekset ovat taatusti sekaisin.
Kaada joko kakkuvuokaan tai leivinpaperoidulle uunipellille.
Huom. muista voidella kakkuvuoka, minulla silikoninen vuoka niin ei tarvinnut voitelua.
Paista 220 asteessa pellillä noin 30 minuuttia ja kakkuvuoassa noin 45-60 minuuttia.
Kannattaa kokeilla tikulla kypsyyttä jos tekee kakkuvuoassa, ettei saa raakaa pannaria.

tiistai 23. syyskuuta 2014

Vikkelä omenapiirakka


Tänään onkin tullut kuntoiltua oikein kunnolla. Ensin kävin salilla heti hoidokeiden lähdettyä ja nyt ennen saunaa tuli käveltyä lenkki, kun kävin hakemassa nuorimmaisen kotiin kaveriltaa.

Löysin taas kerran makoisan omenapiirakan ohjeen, nyt Yhteishyvän 9/08 ruokamaailma-lehtisestä.
Ja pakkohan sitä oli  kokeilla.
Hieman tuli tuunattua ohjetta kun kerma puuttui, mutta hyvää tuli näinkin. 
Vielä olisi omenoita ainakin kaksi ämpärillistä ja ajattelin josko niistä tekisin vielä mehua, kun se on meillä tehnyt niin hyvin kauppansa.
Sitten onkin kaikki omput käytetty.

75 g voita
1 dl sokeria
1 dl kuohukermaa (minulla kauraista vaniljakastiketta)
1 kananmuna
2 1/2 d vehnäjauhoja
1 1/2 dl leivinjauhetta
3 omenaa
3 rkl rouhittua mantelia (minulla mantelijauhetta)

Päälle:

1 kananmuna
1 dl kermaa (minulla kauraista vaniljakastiketta)
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Sulata ja jäähdytä rasva.
Sekoita joukkoon sokeri, vaniljakastike, muna ja vehnäjauhot, joihin sekoitin leivinjauheen.
Levitä taikina piirasvuokaan ja lohko omenat päälle.
Ripottele pinnalle vielä mantelijauhe.
Laita uuniin 200 asteeseen noin 15 minuutiksi.
Sekoita sillä välin täytteen ainekset keskenään ja kaada se puolikypsän piirakan päälle.
Kypsennä sitten vielä piirakkaa alimmalla tasolla noin 15 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsä.
Tarjoile sellaisenaan tai vaniljakastikeen tahi vanilijajäätelön kanssa.

maanantai 22. syyskuuta 2014

Omenakeikauskakku


Tänään hoidokeiden lähdettyä iski sellainen inspiraation poikanen. Tuli näet tehtyä huomisen ruoat valmiiksi eli Ahvenanmaan pannari ja lihapata ovat valmiita samoin kuin pakkaseen taasen yksi omenapiirakka ja kaksi ranskanleipää.
Mikäs näitä olikaan tehdessä kun ulkona oli aikas myteri, tuuli ja sateli siihen malliin, ettei uloskaan tehnyt mieli.
Ukkoseni taas lämmitti alakerran kaksi kaakeliuunia, että kaikki huoneet on nyt lämpiminä ja ulkona saa peuhata millaiset myterit tahansa, meillä ei palella.

Kummallista kuinka jotkut reseptit vain jää unholaan ja monien vuosien jälkeen maistaessa maku on aivan taivaallinen. 
Niin minulle kävi tämän keikauskakun kanssa. Nuorena tätä tein, mutta jotenkin resepti vain jäi pois 
ja unohtui.
Samat tutut reseptit pyöri joka vuodenajan leipomuksissa.
Nyt unholasta päästyään tämä kakku saa jäädä meidän herkuttelu hetkiin, Ukkoseni mielestä tämä on yksi parhaipiin kuuluvista kakuista sitten tiikerikakun jälkeen.

50 g voita
1 dl fariinisokeria
3 omenaa

TAIKINA:

150 g voita
2 dl sokeria
2 munaa
 1 tl vaniliinisokeria
1 tl limenkuorta raasteena
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Leikkaa irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperista pohjan kokoinen pyörylä.
Levitä pohjalle sulatettu voi ja fariinisokeri.
Poista omenoista karat omenaporalla ja leikkaa ohuiksi ympyröiksi.
Asettele ne kauniisti pohjalle.
Vaahdota taikinaa varten voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan. Sekoita kuivat aineet taikinan joukkoon. Kaada taikina omenapalojen päälle. Paista kakkua uunissa 170 asteessa 45 min. Jäähdytä kakku hyvin ja kumoa tarjoiluvadille. Tarjoa vaahdotettua vaniljakastiketta keikauskakun kanssa.


sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Omenaiset jauhelihakääryleet viherpippurikastikkeessa


Nyt on huilukonsertti käyty kuuntelemassa ja tykkäsin kovasti.
Tälläinen rauhallinen ja raikas musiikki on ihanaa vastapainoa tälle kaikelle arjen ja koti rumban pyöritykselle.
Vähän niinkuin lataisi akkuja.
No, niinhän se tosiaan taisi olla...
Heti kotiin päästessämme aloimme raijata Ukkoseni kanssa nuorimmaisen tytön huoneesta kahta kirjahyllyä alakertaan. Tai oikeastaan minä kantelin hyllyjä ja Ukkoseni kantoi aina kellariin asti nuo isot kirjahyllyt.
Muutenkin tuli siivottua niin kellaria kuin yläkertaakin.

Nyt on niin mukava olo kun on saanut tuota ylimääräistä sälää taas kerran raivattua pois tieltä ja saadaan huoneista kaikkien oman näköiset.

Viikolla tuli tehtyä jauhelihakääryleitä ja niille vielä herkullinen kastikekin.
Laitoin murekkeen sisään aina yhden hapahkon omenan lohkon ja voi jukranpujut kuinka olikin herkullista syötävää. 

400 g naudanjauhelihaa
1 dl kaurahiutaleita
1 sipuli
1 dl maitoa
1 kananmuna
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria


TÄYTE:

1 - 2 hapahkoa omenaa
currya


Sekoita karahiutaleiden joukkoon maito ja anna turvota hetki. Lisää loput ainekset ja sekoita taikinaksi. Anna taikinan makustua jääkaapissa vartista puoleen tuntiin. Pese omena, poista siemenkota ja lohko omena. Ota kostutetuin käsin mureketta, taputtele pihviksi, laita pihvin keskelle omenanlohko ja ripottele currya päälle. Kääri taikinan pala omenan ympärille. Paista kääryleet joko pannussa kullanruskeiksi tai uunissa 200 asteessa n. 20 min.

VIHERPIPPURIKASTIKE:

Laita pannulle 2 rkl voita, 2/3 dl vehnäjauhoja ja ruskista seos puulastalla sekoittaen. Kaada joukkoon 3 dl vettä ja sekoita hyvin ettei tule paakkuja. Anna kiehahtaa ja lisää 2 dl kermaa. Mausta 1 tl suolaa ja 2 rkl viherpippuria. Sekoita kastike ja lisää joukkoon murekekääryleet. Anna kastikkeen hautua vielä tovi, niin että murekkeista tulee makua kastikkeeseen. Jos kastike näyttää liian paksulta lisää hieman nestettä joukkoon.
 Tarjoile perunoiden tai perunamuusin ja salaatin kanssa.



Viikon 39 ruokalista


Viikolla tuli nostettua loputkin sadot maasta ja porkkanat onkin jo melkein kaikki paremmissa suissa. Niitä ollaan napsittu perheen ja hoidokeiden kanssa sekä osan annoin noille meidän nuorille naposteltaviksi.

Huomaa tässä taas muutenkin, että alkaa syksy tulla. 
Kesällä kun en ole paljoa kutimiin koskenut, niin nyt alkaa taas sohvan nurkka vetämään puoleensa ja kudinkin pysymään käsissä.
Nyt olisikin monta tilausta noilta meidän nuorilta ja äidillä jouluun asti (ja varmaan ylikin) työn touhuista tekemistä.
Onneksi nautin käsitöistä ja olen niin tyytyväinen, kun kelpaa äidin tekemät.
Nyt on siis päiväpeittoja kolmin kappalein tilauksessa.
Ensin on vaan saatava tuo Ukkoselleni valmisteilla oleva villapaita tehtyä, niin pääsee aloittamaan tuon päiväpeitto rumpan kanssa.


MAANANTAI:

Kasvisosekeitto
Vihannespalat
Omenahyve

TIISTAI:

Lihapata ja perunat
Vihersalaatti
Pannari

KESKIVIIKKO:

Kinkkukiusaus
Kurkkurelix
Maalaisleipä

TORSTAI:

Jauhemaksapihvit ja perunamuusi
Puolukkahillo
Jogurtti

PERJANTAI:

Talontapaan



Pekoninen herkkusienikeitto


Viikonloppu on taas mennyt joutuisasti, eilen olimme Ikeassa shoppailemassa.
 Ja tänään olisi luvassa vielä ihana  Huilu-kanteleduo Midnight Melody, Pinsiön maamiesseuran talolla.
Tulevan miniäni äiti siellä soittaa huilua ja lähdemme sinne kuuntelemaan Mumskun ja Ukkoseni kanssa.

Ammusella tuli tehtyä makunystyröitä hivelevää herkkusienikeittoa. Lähi kaupassamme oli herkkusienet alle euron rasia enkä millään voinut ohittaa tarjousta, siispä keiton tekoon.
Eilen oli vanhimman tyttären lempiruokaa eli tortilloja ja tuli syötyä niin täydesti, että tänään oli pakko saada jotain kevyempää ruokaa vastapainoksi.

Tänään Ukkoseni laittelee kellarin tuuletuksen pois ja ikkunat paikoilleen samoin  ohjelmassa on kuistin kuramattojen virittely paikoilleen. Tälläisiä pieniä syys puuhia tiedossa tälle päivälle.

1/2 pkt pekonia
1 sipuli
200 g herkkusieniä
2/3 dl vehnäjauhoja
9 dl vettä
1 (luomu)kasvisliemikuutio
1 rkl soijakastiketta
1 rkl tinjamia
1 tl suolaa
n. 1 tl mustapippuria
1 dl smetanaa
2 rkl sulatejuustoa

Leikkaa pekonit pieniksi, samoin sipuli.
Paista kattilassa pari minuuttia ja lisää herkkusieni viipaleet joukkoon.
Anna sienistä haihtua neste ja lisää sienien päälle vehnäjauhot.
Sekoita ja kaada vesi kahdessa erässä kattilaan.
Lisää mausteet ja anna kiehahtaa.
Lopukis joukkoon myös sulatejuusto ja smetana. Anna vielä poreilla sen verran, että sulatejuusto sulaa keitoon.
Maista ja nauti.


perjantai 19. syyskuuta 2014

Peruna-pekonisalaatti


No, vielä vaan näitä syksyisiä reseptejä pukkaa.
Oman maan perunat on ensi viikolla kaikki käytetty. Nyt tuli keitettyä myös ne sormenpäänkin kokoiset mini perunat ja niistä tehtyä tätä perunasalaattia.
Meillä taitaa kaikki olla mini koossa mitä satoa nyt on tullutkin. Tai no, olihan siellä oikeaakin kokoa mutta pieniä seassa.
Simppeli ja maukas salaatti ja juuri meidän perheen makunystyröille tarkoitettu.
Nykyään vaan teen näistä pieniä annoksia, ettei menisi hukkaan mitään.
Tämäkin on nyt iltapalalle tarkoitettu grillattujen broileinsiipien kaveriksi.

Pss: jälki kirjoitus, oli kyllä todella herkullista juuri noiden siipien kaverina tämä salaatti.
Syötiin meinaan Ukkoseni kanssa salaattikulho tyhjäksi. Mieletön maku sinfonia vieläkin suussa.

Vanhemppi tytöistä on juuri isosena klubilla ja sieltä illalla tullessaan saa herkutella lämpimillä siivillä ja salaatilla.
Huomenna aamusella olisi tarkoitus lähteä Ikeaan meidän poppoon sekä pojan ja hänen tyttöystävänsä kanssa.
Eli huomenissa postauksia mitä kaikkea taas tuli mukaan Ikea reissulta.

20 kpl mini perunoita elikä noin 8 tavallista pottua
1 pkt pekonia
1 omena
1 punasipulia
10 mini tomaattia eli n.7 kirsikkatomaattia
2 rkl kapriksia
1/2 dl smetanaa
1 dl valmis dippiä (pirkan)paahdettu sipuli
1 tl mustapippuria
1/2 tl sormisuolaa


Paista pekonit ja nostele talouspaperin päälle kuivumaan. Anna jäähtyä ja paloittele salaatti kulhoon. Pilko perunat ja kuorittu omena pieniksi. Leikkaa kuorittu punasipuli pieniksi suikaleiksi ja tomaatit paloiksi.
Lisää kaprikset ja sekoita kaikki ainekset. Mausta.
Lisää smetana ja  valmista dippikastiketta tehtynä dippijauheesta nimeltä paahdettu sipuli.Sekoita kaikki ainekset ja  anna makustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.



torstai 18. syyskuuta 2014

Omenaiset lihapullat


Nyt ollaan jumituttu vallan näihin omena resepteihin.
Mutta mikäs näitä syksyisiä resptejä tänne on laitellessa, kun satoa on vaikka muillekin jakaa.
No, nyt on porkkanaakin vinot pinot kun vielä tämän kirjoitettuani käyn nostamasta tuolta saunan takaa viimmeisetkin porkkanat.
Olemme niitä napostelleetkin aivan sellaisenaan, kun ovat niin herkullisia.

Tässä kuva hommassa kävi nyt vanhanaikaisesti ja söimme jo yli puolet pullista ennenkuin tajusin ottaa valokuvan niistä.
No, onneksi nyt jäi edes nämä tyttöjen lihapullat vielä kuvaan, kun me hoidokeiden kanssa popsimme jo omamme parempiin suihin.

1 dl vettä
(1 dl smetanaa)
1 dl kaurahiutaleita
2 pientä omenaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 kanamuna
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 tl currya
400 g naudanjauhelihaa

Turvota kaurahiutaleet nesteessä, noin 15 minuuttia.
Lisää joukkoon omenaraaste, hienonnetut sipulit ja mausteet sekä jauheliha.
Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Pöyrittele taikinasta lihapullia kostutetuin käsin.
Nosta valmiit lihapullat eivinpaperiselle uunipellille.
Paista uunissa 220 asteessa noin 15-20 minuuttia.
Tarjoile perunamuusin ja salaatin kanssa.



keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Porkkanalimppu



Leivoin alkuviikosta pari tälläistä porkkanalimppua.
Tuli mukavan pehmeää ja makukin oli mieluisa.
Tässä ohje yhteen leipää, mutta minä surautin kaksi kerralla niin ei tarvitse olla toista leipää hetimmiten tekemässä.
Yleensä kun se ensimmäinen leipä menee lämpimänä kokonaan parempiin suihin.


Nyt on taas tullut niin leivottua, ettei ole tarvinnut kaupasta leipiä ostella vaan ollaan pysytty omavaraisina tässäkin suhteessa.
Välipaloiksi kun on vielä saatu tähän asti luumua ja omenaa sekä tomaatit ja kurkut ovat kasvihuoneelta, niin kauppakassi on paljon keveämpi kuin yleensä.

25 g hiivaa
3 1/2 dl haaleaa maitoa
1/2 dl rypsiöljyä
1 1/2 tl (ruusu)suolaa
1 rkl auringonkukansiemeniä
1 porkkana raastettuna
n. 7 dl (kokojyvä)vehnäjauhoja
2-4 dl ruissihtijauhoja

Liota hiiva haaleaan maitoon.Lisää öljy, suola, auringonkukansiemenet, porkkanaraaste ja jauhot vähitellen. Sekoita kaikki ainekset hyvin sekaisin ja kaada taikina
voideltuihin leipävuokiin ja kohota leivinliinan alla noin 45 minuuttia.
Kuumenna uuni 250 asteeseen .
Laitaleipä uuniin alimmalle tasolle ja laske lämpö 225 asteeseen ja paista leipää 20-25 minuuttia.

Kauratoscaomenat


Nyt kun omenoita on taas niin paljon, kun vain jaksaa syödä kannattaa näitä herkkuja käyttää välipaloissa hyväkseen.
Meillä oli eilen herkullisia kauratosca omenoita vaniljavaahdon kanssa.
Nopeaa ja niin herkullista.
Ohjeen nappasin 2008 syyskuun yhteishyvä-lehdestä.

Olemme myös tänään jo Ukkoseni kanssa leikelleet omppuviipaleita pakkaseen, se käy niin sutjakasti kun Ukkoseni poraa omenaporalla karat pois ja minä sitten leikon omenat viipaleiksi ja laitan pakastepussiin. Kätevää tämä yhteistyö niin ei kerkiä omenat tummua ennen pakkaseen menoaan.

600 g omenoita

PINNALLE:
100 g voita
1 dl sokeri
3 dl kaurahiutaleita

Poista omenista siemenkodat ja leikkaa ne lohkoiksi  uunivuokaan.
Sekoita pehmeään voihin sokeri ja kaurahiutaleet. Ripottele omenoiden päälle murumainen kauraseos. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 20-25 minuuttia. Tarjoile lisänä vaniljakastiketta tai jäätelöä.



tiistai 16. syyskuuta 2014

Nopea omenapiirakka



Selailin tuossa facebookkia ja sieltä silmiin osui Kotivinkin linkki helppoon omenapiirakkaan. Ja, taas lähti homma lapasesta...
Eli köpötin keittiöön ja aloin valmistaa piirakkaa ja helppohan se resepti kyllä oli, aikaa ei liiemmin tuhraantunut, mitä nyt omenoiden lohkomiseen ja tavaroiden etsimisseen.
Nyt pääsikin piirakka suoraan jäähdyttyään pakastimeen odottamaan vieraita tai oikein kovaksi iskevää makean himoa.

Meillä syksyn ensi merkit on taas tullut keittiöömme.
Eli hain eilen kellarista sisäkasvihuoneen keittiöön ja laitoin jo salaattia ja korianteria lampun alle kasvamaan.
Samoin kynttilät on tulleet iltaisin ja pian taas kun syys päivätkin ovat pimenemässä alan pitämään kynttilää koko päiväisesti roikkumassa keittiön ikkunan kynttelikössä.



3 1/2 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1/2 rkl leivinjauhetta
2 dl kermaviiliä, maustamatonta jogurttia tai piimää
1 dl voita 
n. 4 dl omenaviipaleita


Sekoita kuivat aineet.
Lisää nesteet, (minä valitsin tällä kertaa maustamattoman jogurtin).
Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Levitä taikina piirasvuokaan ja laittele omena viipaleet pinnalle.
Paista 200 asteessa noin 20-25 minuuttia.
Tarjoile vaniljakastikkeen ta jäätelön kera.




maanantai 15. syyskuuta 2014

Suppilovahverokeitto


Huomasin juuri, että olen tehnyt aivan liian harvoin sienikeittoja.
Meinaan vain kun nyt tein, niin oli sen verran herkullista, että meinasimme Ukkoseni kanssa syödä koko keiton kahteen pekkaan loppuun.

Nyt alkaa kuivattujen sienien tilanne olemaan huolestuttava, enään yksi purkki kaapissa ja sekin on puolillaan sieniä, siis eihän tässä auta muu, kuin laittaa saappaat jalkaan ja lähteä tarpomaan metsään.
Tai pikemminkin soittaa kälylleni ja sopia sienestys treffit. Minä kun olen aivan ummikko noiden metsien herkkujen suhteen poimin pian kaikki myrkkysienet matkaani.

Innoitukseni tähän herkulliseen sieni-keittoon tuli skorpionin keittiössä- blogista, siis kiitos ja kumarrus sinne.


2 dl kuivattuja suppilovahveroita
4 dl liotusvettä
2 rkl voita
1 iso sipuli
1/2 dl kokojyvävehnäjauhoja
2 dl vettä
1 1/2 kasvisliemikuutio
1/3 pkt koskenlaskija voimakas
2 dl kermaa
1/2 tl mustapippuria
n.1/2 tl (sormi)suolaa

Liota sieniä vedessä noin puolituntia ja puristele sitten suppikset kuiviksi.
Muista jättää liotusliemi odottamaan.
Leikkaa sipuli ja sienet pieniksi.
Paista sieni-sipuliseosta hetki voissa
Lisää joukkoon vehnäjauhot ja anna rasvan imeytyä jauhoihin.
Lisää sienien liotus vesi sekä 2 dl vettä.
Ripottele joukkoon myös kasvisliemikuutio.
Anna keiton kiehahtaa ja lisää sitten joukkoon sulatejuusto nokareet.
Lisää lopuksi kerma ja mausta.


Omenakakku


Taas on uusi viikko alkanut ja meillä se alkoi leipomisen merkeissä. Tein kaksi leipää sekä tämän herkullisen omenakakun. 
Nyt alkaa lopulta kypsymään nuo viimmeisenkin puun omenat, joista aina teen eniten piirakoita ihanan kirpeän makunsa takia.
Siispä nyt täytyy alkaa piirakka talkoisiin ja lohkoa paljon omppuja pakkaseen talven varalle.

Meihin on Ukkoseni kanssa iskenyt taas kerran kuntoilu kärpänen.
Viikonloppunakin tuli kahtena päivänä käveltyä ja tänään olisi tarkoitus käydä hieman pyöräilemässä.



2 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
ripaus suolaa
1 1/2 dl kokojyvä vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 l omenaviipaleita
1 dl raesokeria
75 g voita

Voitele ja korppujauhota irtopohja kakkuvuoka.
Vatkaa munat ja sokeri sekä suola vaahdoksi.
Sekoita vaahtoon vehnäjauho/leivinjauheseos.
Asettele omenat taikinan päälle ja ripottele pinnalle raesokeria sekä höylää juustohöylällä jääkaappi kylmästä voista suikaleita kakun pinnalle.
Paista uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia.


sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Viikon 38 ruokalista


Ukkoseni käy paljon isompien hoidokeiden kanssa pelaamassa kentällä jalkapalloa, varsinkin nyt kun kaikki isot ovat poikia niin jalkkis on kova sana.
Yleensä isot käy puistossa sillä välin, kun minä nukuttelen noita pienenpiä päiväunille.
Perjantaina lähdimmekin koko sakki puistoon touhuilemaan.
Onneksi ensi viikoksikin on luvattu aurinkoisia ja lämpimiä päiviä niin pääsemme koko sakki viettämään puistoon aamupäivää.



MAANANTAI:

Lasagne
Kaalisalaatti
Marjakiisseli

TIISTAI:

Pekonirisotto
Porkkanaraaste
Omenaherkku

KESKIVIIKKO:

Tomaattikeitto
Vihannespalat
Munakasleipä

TORSTAI:

Omenainen lihapata perunoilla
Vihersalaatti
Ahvenanmaan pannukakku

PERJANTAI:

Talontapaan



lauantai 13. syyskuuta 2014

Risi-bisi-tomaatit


Tänään ollaankin taas kerran oltu Ukkoseni kanssa ahkeria.
Aamusella kävin kaupassa ostamassa cannelloneja, kunka olikin päässeet taas loppumaan.
Ja sitten alkoi kova työntouhu Tupun tuvassa.
Ukkoseni avustuksella aloimme tekemään lasagnea ja cannelloni-vuokaa.
Meillä on niin hassua, kun nuorimmainen tytöistä haluaisi aina cannellonia ja meidän aikuisten taas teki välillä jo mieli lasagnea. Siispä teimme kumpaistakin.
Vanhempi tytöistä taas ei välitä kovasti kumpaisestakaan ruoasta, mutta lupasin, että ensi viikonloppuna on sitten vanhemman tytön lempiruoan vuoro.
Ukkoseni valmisti ensimmäisen kerran elämässään kumpaistakin ruokaa ja oli ihmeissään, kuinka paljon aikaa ja vaivaa ruoat vaativat ennen uuniin pääsyään.

Lisäksi tein hävikkiviikon kunniaksi kahdesta nahistuneesta tomaatista ja jääkaapissa olleista spelttihelmien jämistä tälläisiä täytettyjä tomaatteja.
Ohje on vanhasta 8/96  Kotivinkki-lehdestä ja nimi on riisillä täytetyille tomaateille, mutta en nyt keksinyt itsekään sopivanpaa nimeä, joten annoin nimen olla sellaisenaan.
Laitan tuon ohjeenkin neljälle tomaatille vaikka itse tein vain kaksi ja suluissa on omat lisäykseni ohjeeseen.

Ruokailtuamme oli pieni sulatus paikallaan ja jatkoimme touhuamista eli Ukkoseni leikkasi nurmikot ja minä imuroittin koko huushollin sekä luuttuilin paikkoja ja laittelin pyykkejä kuivumaan. Nyt on niin hyvä mieli, kun on saanut taas jotain aikaiseksi.

Nuorimmaisella tytöllä on viime yön ollut kaveri yökyläilemässä ja tekivät juuri smoothie haasteen eli toisen herkullisen smoohtien ja toisen hieman erikoisemman suolakurkkuja ja muita erikoisia aineksia meni sauvasekoittimella läpi.
Niitä sitten joivat pillillä ja nauroivat vatsansa kipeiksi.

4 isoa tomaattia
suolaa 
(basilikaa)
2 dl keitettyä riisiä (minulla spelttihelmiä)
1 dl pakaste maissia (minulla ei ollut joten laitoin herne-maissi paprikaa)
1 pieni paprika
100 g savukinkkua (pekonia)
1 tl paprikajauhetta
1 dl juustoraastetta

Leikkaa tomaateista kansi ja koverra sisus pois.
Pane tomaatit uunivuokaan ja ripottele tomaattien pohjalle hieman suolaa sekä basilikaa.
 Sekoita muut ainekset sekaisin ja täytä tomaatit täyteseoksella.
Laita uuniin 225 asteeseen noin 10-15 minuutiksi, kunnes täyte on kuumennut ja pinta saanut hieman väriä.
Tarjoile uunitomaatit lämpiminä kokojyväleivän kera.



perjantai 12. syyskuuta 2014

Karkeat sämpylät


Taas on ohje uusimmasta Leivotaan-lehdestä kotoisin. Nyt tuntuikin koko lehti olevan täynnä herkullisia reseptejä, joita haluaisi sormet syyhyten päästä kokeilemaan.
No, ensi viikolla sitten kokeillaan taas uusia leipä ohjeita.
Nämä sämpylät oli sopivasti rouheisia ja ihanan makuisia. 

Tänään käytiin tenavien kanssa puistossa.
Tällä kertaa mukaan pääsivät kaikki, meillä kun usein Ukkoseni vie noita isompia poikia jalkapalloa pelaamaan silloin kun pienemmät nukkuu päiväuniaan.

25 g hiivaa
5 dl kädenlämpöistä vettä
2 rkl öljyä
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
1/2 dl murskattuja pellavansiemeniä
1 dl grahamjauhoja (minulla spelttijauhoja)
1 dl karkeita ruisjauhoja
n. 7 dl vehnäjauhoja

KORISTELU:

Pellavansiemeniä

Murenna hiiva kulhoon. Lisää vesi ja sekoita kunnes hiiva on liuennut. Lisää muut ainekset, jauhot vähän kerrallaan. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi. Vaivaa voimakkaasti muutama minuutti. Anna taikinan kohota leivinliinan alla n. 1 tunti. Vaivaa taikina jauhotetulla pöydällä. Pyörittele taikina pitkulaisiksi sämpylöiksi. Laita ne leivinpaperoidulle pellille ja anna kohota liinan alla n. 30 min. Kuumenna uuni 250 asteeseen, voitele sämpylät vedellä ja ripottele päälle pellavansiemeniä. Paista uunin keskitasolla n. 10 min.


keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Porkkanainen piimälimppu


No, niin vanhempain-illassa tuli käytyä ja taas on paljon tietoa pää täynnä.
Naurettiinkin Ukkosen kanssa, että puolet asioista meni aivan ohi, kun tietoa oli niin paljon eri opettajilta ja tahoilta tiivistettynä.

Eilen te lukijat teittekin minulle jätti yllätyksen. Yli tuhat lukijaa päivän aikana, hienoa.
 Ja yhden tunnin aikana oli melkein kolmesataa lukijaa käynyt sivuillani. Meinasin illalla tippua tuolilta, kun kävin päivän tilastot katsomassa.
Jatketaan samaan malliin niin saadaan koko kirjoitus aikani (n.5 vuotta)  paras kuukausi ikinä.

TUHANNET KIITOKSET TEILLE KAIKILLE IHANILLE LUKIJOILLENI.

Tänään tuli leivottua piimälimppua ja tällä kertaa ohje on niin helppo ja nopea, ettei kunnolla kerkiä edes tajuta leipovansa.
No, uunissa nyt menee se tuttu limpun puolitoista tuntinen, mutta alku kohotukset jätetään kokonaan pois.
Lisäksi leipä oli aivan mielettömän herkullista syötävää.
Ohje on muuten uudesta leivotaan-lehdestä napattu.

1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
1/2 dl seesaminsiemeniä
1 dl ruisrouhetta
1 1/2 tl ruokasoodaa
1 1/2 tl (ruusu)suolaa
1 dl tummaa siirappia
2 porkkanaa raastettuna
4 1/2 dl karkeita ruisjauhoja
1 1/2 dl leipämaltaita
1 1/2 dl kaurahiutaleita
1/2 dl vehnänleseitä (vaihtui minulla kauraleseiksi)
8 dl vehnäjauhoja
1 l piimää

KORISTELU:
hiutaleita ja leseitä

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.
Sekoita hyvin kaikki kuivat ainekset ja lisää sitten joukkoon piimä.
Sekoita seos tahmeaksi taikinaksi.
Jaa taikina kahteen leivinpaperilla vuorattuun 1 1/2 l leipävuokaan.
Sirottele päälle vielä kaurahiutaleita ja leseitä.
Paista uunin alatasolla noin 1 1/2 tuntia.
Anna jäähtyä vuoissa.
Kääri limput keittiöpyyhkeisiin ja anna levätä muutama tunti ennen leikkaamista.



Munattomat ja maidottomat muffinssit


Tänään tuli leivottua leipää, sämpylät ovat juuri uunituoreita ja ruisleivät ovat vielä puolitoista tuntia uunissa paistumassa.
Sitten onkin loppu viikon leivät tehty.
Meillä ei olekaan nyt ruisleipiä paljon osteltu, kun on pakkasessa ollut omatekoisia.
Juuren menin vahingossa käyttämään kaikki viimme leipomis kerralla, joten sekin täytyisi tehdä uudestaan tässä jonain päivänä.

Iltapäivällä olisi vanhemman tytön vanhempainilta.
Ajattelimme mennä Ukkoseni kanssa katsomaan onko mitään uutta kerrottavaa, kun tyttö nyt aloitti ylä-asteen.

Tämä munattoman ja maidottoman muffinsin ohje käy hyvin myös täytekakku pohjaksi, silloin vain kannattaa uunissa pito aikaa lisätä 40 minuuttiin.


3½ dl jauhoja
2 dl sokeria
2½ tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
100 g rasvaa
1 rkl omenasosetta
2 dl vishyä

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muut aineet, vichy tms. lopuksi varovasti sekoittaen. Paistoaika 175 asteessa n.15 min.
Omeasoseen voi vaihtaa muuhunkin hedelmään ja vaniljasokerinkin voi jättää pois.

tiistai 9. syyskuuta 2014

Spelttinen soijapapusalaatti


Keittelen yleensä soijapapuja valmiiksi kunnon satsin ja laitan pakastimeen pieniin rasioihin, joista sitten on helppo ottaa kun tarve vaatii papuja sulamaan.

Tämä salaatti on todella ruokaisa ja herkullinen. Sitä tarjoilin veljelleni ja hänen tyttärelleen, kun kävivät kyläilemässä ja marinoidut punasipulitkin meni pikku-neidiltä alas mukisematta.

Nyt onkin enään sauna reissu ja tämä likka laittaa maate, on meinaan sen verran touhuiltu tänään, ettei varmaan tarvitse kauaa nukku-mattia kutsua kun uni on jo silmäkulmassa.

2 dl kypsiä spelttihelmiä
1 kasvisliemikuutiota
1-2 dl soijapapuja
1 pkt (1-2 dl) kypsiä kikherneitä
4 varsisellerin vartta 
4 isoa tomaattia
2 maustekurkkua
salaattia
3 rkl rypsiöljyä
1 1/2 rkl viinietikkaa
2 tl paprikajauhetta
1/2 tl chilijauhetta
1/2 tl suolaa

Keitä spelttihelmet kasvisliemessä pakkauksen ohjeen mukaan.
Sekoita viinietikka, mausteet ja rypsiöljy keskenään  ja kaada kastike kypsien lämpimien spelttihelmien joukkoon.
Anna maustua.
Leikkaa punasipuli ohuiksi renkaiksi.
Leikkaa varsisellerin varret pieniksi viipaleksi ja leikkaa tomaatit ja suolakurkut kuutioiksi.
Revi salaatti vielä joukkoon ja sekoita kaikki ainekset keskenään.
Tarkista vielä salaatin maku.




Talven varalle

  
Täällä on taas menty tänään tuulispään lailla.
Aamulla heräsin taas kukkon laulun aikaan ja lähdin pitkästä aikaa salille.
Salilta tullessani luuttusin lattiat ja aloin keittelemään mehuja, tällä kertaa vuorossa oli omena ja omena-aroniamehun teko ja tuttuun tapaani, ei mitään mennyt roskiin vain surautin mehusta jäävän soseen hilloksi.
Samoin omenat menivät kuorineen mehumaijaan vain karat ja kannat otin pois.

Meillä on aina kaksi päivää viikossa, kun on vain nämä kaksi pienenpää tenavaa täällä aamupäivän ja silloin olemme Ukkoseni kanssa sopineet työnjaon niin, että toinen saa hieman vapaata ja minä sitten käytin vapaani näin hyödyllisesti hyväksi. 
Mehun tekemisestä en nyt tänne kirjoittele sen kummoisempia, kun juuri siitä vähän aikaa sitten kirjoittelin teille, ohje löytynee täältä.

Illalla tulee velipoika tyttärensä kanssa kyläilemään ja saa myös kotiin vietäväkseen mehua ja hilloja.

OMENAMEHUA:

n. 2 ämpärillistä omenoita
1/2 kg sokeria

Tuo sokerin määrä on niin hankala sanoa, kun on eri makuisia omenoita ja minulla tämä satsi oli makeaa sorttia niin sokeria tuli lisättyä hieman vähemmän.


OMENA-ARONIAMEHUA:

1/2 ämpärillistä omenoita 
1/4 ämpärillistä aronian marjoja
1/2 kg sokeria

Soseet tosiaan otin talteen ja surautin sauvasekoittimella hilloksi lisäsin vain joka satsiin vielä 2 dl fariinisokeria makua antamaan.




maanantai 8. syyskuuta 2014

Vitamiinipirtelö


Kävin juuri vielä pikaisesti kaupassa ostamassa lisää pakaste mehutölkkejä. Huomenna näet alkaa   omenamehun teko. Sain hoidokkini vanhemmilta aroniamarjoja ja nyt meinaan kokeilla sitä omenamehun kaveriksi sekä aroniahilloakin täytyy valmistaa.
Tämä onkin ensimmäinen aronia kokeiluni, vaikka joskus olisi siihen ollut hyvät mahdollisuudet, kun itsellä oli näitä pensaista.

Tänään saimme hoidokeiden kanssa aamusella kaveriksi pienen tytön äitinsä kanssa.
Olivat tutustumassa hoitoon. Sitten ensi kuussa alkaa pikkuneidin hoito aivan oikeasti.
Tämä on tämmöistä pientä kuivaharjoittelua ennen arjen alkamista.

Kokeilin tänään myös tälläistä pikaista pirtelöä.
Väritys ei kuvassa nyt ole kohdillaan, koska oikeasti pirtelö oli oranssiin vivahtava.
Tosi herkkua laitoin Ukkosenkin maistamaan, vaikka ensin laittoi hieman hanttiin.
Mutta tuli sieltäkin maistettuaan myöntävä vaastaus, hyvää oli.

Yhteen lasilliseen tulee 2 pientä omenaa paloina ja puoli desiä tyrnimarjoja tai mehua, 2-3 dl maitoa ja sokeria oman  maun mukaan.
Soseutus blenderillä tai sauvasekoittimella ja ei kun nauttimaan virkistävää juomaa.

sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Kurkku-sipulirelish



Nyt taisi lykästää...
Olen monen monta vuotta säilönyt avomaankurkkuja, jos jonkinmoisilla resepteillä, mutta sitä oikeaa reseptiä ei ole löytynyt.
Eli joskus nuorena tyttönä säilöin kurkkua ja muistelen kaiholla sitä herkkua mitä sain aikaiseksi. Purkit ei kauaa kerenneet kellarissa vanheta.
Nyt valmistaessani maistui liemi samalle, kuin muistelen silloin maistuneen.


n.1 kg avomaankurkkua
400 g sipulia
2 paprikaa
2 dl tillisilppua

Liemi:

1 1/4 dl vettä
1 1/4 dl etikkaa
2 dl sokeria
1/2 dl suolaa
1 rkl sinapinsiemeniä

Raasta kurkut ja sipuli karkeaksi raasteeksi. Kiehauta vesi ja sokeri. Sekoita muut liemiaineet joukkoon. Jaa kurkku-sipuliraaste yhteen sekoitettuna tölkkeihin ja ripottele joukkoon tillisilppua. Kaada päälle kuuma liemi. Relish on valmista tarjottavaksi liharuokien kanssa 3-4 päivän kulutta.




Viikon 37 ruokalista


Juuri nyt Tupun tuvassa tuoksuu makoisa omenapiirakka.
Ja pian menen taas keräilemään lisää omenoita ja täytän pakastimet herkullisilla omenaherkuilla.
Sittenhän on taas mitä tarjota, kun vieraita tulee visiitille.

Aamusella haettiin Ukkoseni kanssa uusi Ikea-kuvasto ärrältä.
Nyt on haaveissa tyttöjen huoneisiin vaatehuoneet verhojen taakse syvennyksiin.

MAANANTAI:

Pekoniperunaruukku
Avokadosalaatti
Pannari

TIISTAI:

Broilerpata
Papusalaatti
Omenahyve

KESKIVIIKKO:

Kasvisminestrone
Omenat
Puuroleipätikut

TORSTAI:

Uuniperunat ja kalapihvit omenakastikkeella
Porkkanaraaste
Pihansatoa

PERJANTAI:

Talontapaan

lauantai 6. syyskuuta 2014

Mumskun omenapiirakka


Tässä tulee oikein lapsuus mieleen, kun tätä piirakkaa tekee.
Monta monituista muistoa käy mielessä ja suu nousee väkisinkin hymyyn.
Harmin paikka tätä piirakkaa emme päässeet itse maistelemaan, vaan tämä lähti valmistujaislahjaksi .
No, tarkoitukseni olisi tänään leipoa tätä herkkua myös meidänkin syötäväksi, minusta tämä piiras jopa kuuluu meidän joka syksyisiin perinteisiin.

Piirasta tulee iso uunipellillinen eli laitan peruslieden mukaisen ohjeen tuohon reseptin alkuun ja perheliedelle sulkuihin loppuun.
Toivottavasti nyt ymmärsitte sekavat ohjeeni.

3 munaa (5)
3 dl sokeria (4 1/2 dl)
100 g sulatettua voita (150 g)
1 1/2 dl vettä tai kermaa (2 1/4 dl)
4 1/2 dl vehnäjauhoja (6-7 dl)
2 tl leivinjauhetta (3 tl)

TÄYTE:
omenaa...
raparperiä...
marjoja...
hedelmiä...

Vaahdota munat ja sokeri.
Laita neste ja voi kulhoon ja lämmitä seos pikaisesti mikrossa tai hellalla.
Lisää vaahtoon vuorotellen kuivia aineita ja nestettä.
Sekoita huolella.
Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja anna paistua uunissa 200 asteessa noin 30-45 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Piirakka sopii syötäväksi sellaisenaan, mutta jos haluaa hieman juhlistaa makuhetkeä voi seuraksi laittaa jäätelöä tai vaniljakastiketta.


torstai 4. syyskuuta 2014

Luumu-omenahillo



Eilen tuli ensimmäisen kerran eläessäni tehtyä luumuhilloa.
Laitoin hieman omenaa sekaan makua-antamaan, niin johan alkoi maistua hyvälle.
Täytyy varmaan tehdä toinenkin satsi vielä pakkaseen niin saadaan pannukakkupäivinä herkutella.
Tästä annoksesta tuli noin neljä tälläistä pientä tölkkiä.

Tänään saunottiinkin ajoissa heti hoidokeiden lähdettyä.
Ukkoseni lähti kaverilleen ja tytöt puuhaavat omiaan, siispä äidillä oikein omaa laatuaikaa, jonka meinaan nyt viettää teidän kanssanne. 
Jos vielä aikaa jää taidan aloittaa lohivoileipäkakkujen valmistuksen poikani tyttöystävän valmistujaisiin.
Olen jo saanut eilen aikaiseksi pellillisen omenapiirakkaa, sekä tänään munattomat ja maidottomat muffinssit.
Sitten onkin minun lahjani valmistujaisiin valmis.

n. 3-4 l luumuja
5 isoa omenaa
3-5 dl hillosokeria
3 dl vettä
2 rkl sitruunamehua

Keitä vesi ja lisäile mukaan koko ajan pilkottuja luumuja. Minä leikkelin sitä mukaa luumuja joukkoon kun kerkesin.
Ja kuorineen laitoin, (vaikka monessa ohjeessa lukee, että keitä luumujen päälle ensin kiehuva vesi ja kuori sitten luumut).
Sokeria kannattaa ensin laitta vähemmän ja makustella milloin maku on itselle kohdillaan. Riippuuhan se paljon luumujen ja omenoidenkin makeudestakin.
Pilko lopuksi myös omenat joukkoon ja anna kiehua noin tunnin.
Lisää myös sitruunanmehu (tämän voi jättää poiskin halutessaan).
Soseuta hillo vielä sauvasekoittimella, niin saat kaikki kuoretkin pieniksi hillon joukkoon.
Purkita pestyihin purnukoihin ja laita jäähdyttyään, joko jääkaappiin tai pakastimeen odottamaan herkuttelu hetkiä.