tiistai 29. huhtikuuta 2014

Jauheliha-sipulipihvit


Tänään on päivä taas mennyt semmoista kyytiä etiäppäin.
Vielä olis kaupassa käyntiä ja joogaa tiedossa tälle päivälle.

No, mutta aamusella lopulta herättyäni kunnolla.(Viimme sunnuntain jumpista vielä niska hieman jomottelee, tätäkö se nyt on kun sanotaan, ettei urheilija tervettäpäivää näe?)
 Aloin valmistella tämän päivän ruoaksi jauheliha-sipulipihvejä.
Ohjeen napsaisin ruoka-pirkkan maaliskuun numerosta pienin variaation toki, kun on minusta kyse.

400 g naudan (luomu)jauheliha
1 dl korppujauhoja
2 dl (luomu)maitoa
1 sipuli
1 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
1 kananmuna
2 valkosipulinkynttä
1-2 tl timjamia
1 1/2 tl (ruusu)suolaa
1 tl mustapippurirouhetta

KASTIKE:

2 sipulia
2 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
2 dl (luomu)kermaa
mustapippuria

Sekoita maitoon korppujauhot ja anna turvota kymmenisen minuuttia.
Leikkaa sillä välin sipulit pieniksi.Lisää sitten kaikki ainekset korppujauhoseokseen.
Anna makustua hetki ja muotoile sitten taikinasta kostutetuin käsin pihvejä.
Paista ne pannulla molemmin puolin kypsäksi ja ota hetkeksi pois pannulta.
Paahda kastiketta varten kuoritut ja leikatut sipulirenkaat pannulla öljyssä. Lisää pannulle kerma  sekä pihvit anna hetki hautua kerman kokoon ja tarjoile perunamuusin tai kasvisgratiinin kanssa.

Bataatti-juuresgratiini ála Apetit


Pääsin kokeilemaan Hopottaja-suosittelu median kautta Apetit gratiineja, joita on neljää eri makua. (Punajuurigratiini, kukkakaali-parsakaaligrtiini, bataatti-juuresgratiini sekä kasvisgratiini.)
Tällä kertaa valitsin mauista pöytäämme bataatti-juuresgratiinin ja kukkakaali-parsakaaligratiinin.
Ensimmäiseksi tuli kokeiltua bataatti-juuresgratiinia, johon tykästyimme heti.
Nämä on todella helppoja valmistaa kaataa vain uunivuokaan ja lisää pinnalle halutessaan juustoraastetta ja laita uuniin pussin takana olevan ohjeen mukaisesti.
Sekaanhan voi halutessaan lisätä vaikka jauhelihaa tai broilerisuikaleita oman mieltymysten mukaan. Variaatioitahan tähän kyllä löytyy pekoni olisi varmaan kova sana.
 Meillä kuitenkin haluttiin tällä kertaa syödä kasvikset aivan näin omana itsenään.
Maku oli ihanan pehmeän herkullinen.
Juttelimmekin ruokapöydässä, että taitaa tulla meidän perheen lempiherkkuja näistä gratiineista, jos joskus pitää päästä hieman helpommalla ja hinta/laatu suhde kun on todella hyvä näille tuotteille




maanantai 28. huhtikuuta 2014

Purjo-perunakeitto


Tänään on hoidokeille ruoaksi kinkkukiusausta, mutta itseni teki mieli keittoa.
Siispä aamulla puuroa tehdessäni kuorin keittoainekset valmiiksi.
Nyt kävi kuitenkin niin, että keitto teki kauppansa muillekin ja kinkkukiusaus sai jäädä seuraavan päivän ruoaksi.


5-7 perunaa
1/2 purjoa
3 valkoksipulinkynttä
1 pieni sipuli
1 l vettä
1 kanaliemikuutio
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
50 g suolatejuustoa

Kuori ja lohko perunat ja pese halkaistu purjo ja leikkaa se osiin, vihreä osa oikein pieniksi paloiksi.
Leikkaa ja silppia myös sipuli ja valkosipulit.
Lisää ainekset kattilaan ja kaada päälle vesi sekä kanaliemikuutio.
Keitä kaikki ainekset kypsäksi ja soseuta sekoittimella.
Lisää sitten sulatejuusto nokareet ja mausteet soseen joukkoon ja anna vielä kiehahtaa niin, että sulatejuusto kerkeää sulaa keiton sekaan.
Halutessasi voit koristella keiton ruohosipulilla.

sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Viikon 18 ruokalista


Viikonloppu on taas mennyt sellaisella vauhdilla, ettei paljoa ole kerennyt tietokoneeseen koskea.

Ukkoseni on viettänyt aikansa ulkona väkästellen tätä leikkimökkiä, joka muuten alkaa pikkuhiljaa valmistua.
Laittelen sitten kuvia paremmin kun saadaan mökki sisustettua ja kaikki pikku hommat vielä viilailtua.

Itse tulin juuri salilta kävin kahdessa jumpassa.
Olen nyt koittanut viikon verran käydä salilla joka toinen päivä joko jumpassa tai laitteissa.
Sitten tulee käveltyä Ukkoseni kanssa ne joka toinen päivä jina en salilla käy.

MAANANTAI:

Kinkkukiusaus
Kaalisalaatti
Pannari

TIISTAI:

Sipulipihvit muusilla
Porkkanaraaste
Dippilautanen

KESKIVIIKKO:

Broilerikeitto
Vihannespalat
Jogurtti

TORSTAI:

VAPPU

PERJANTAI:

Talontapaan



perjantai 25. huhtikuuta 2014

Ohraleipää


Täällä on hiljaista kun huopatossu tehtaalla.
Lapsista on pari kuumeessa ja muut ovat lomilla.
Yksi hoidokki eskarilainen kävi aamusella piristämässä päiväämme ja iltapäivällä sitten haetaan tyttö tänne pieneksi hetkeksi ennenkuin äiti tulee hakemaan.
Eli päivää voi aivan hyvin sanoa lomapäiväksi.
Kenellekään ei ruokaa tehdä eikä välipaloja.

Tein tuossa samaan aikaan kun tuon ruisjuuren kanssa, juuren vehnästä ja viimmeviikolla sitten ensimmäisen kerran valmistin itse juuresta tehdyn ohraleivän, jonka ohjeen nappasin taas kausiherkkuja omasta pihasta kirjasta.

Ukkoseni on kovasti uurastanut ulkohommissa. Viimme silauksia vailla on leikkimökki sekä istutuspöytä.
Toinen juorupenkki on jo valmis ja toisesta puuttuu viimmeiset maalisilaukset päältä sitten ovat valmiita kuvattavaksi.

Itse käyn aamutuimaan kastelemassa kasvihuoneella taimia. Ovatkin jo hyvässä kasvussa suurin osa.

Juuritaikina:

5 dl vettä
3 dl ruishiutaleita
3 dl (luomu) ohrajauhoja
1 dl (luomu) vehnäjauhoja
1 dl hapanjuurta

Lisäksi:
15 g hiivaa
2 rkl vettä
2 rkl (luomu) hunajaa
n. 5 dl (luomu)vehnäjauhoja
2 rkl öljyä
1 1/2 tl (ruusu)suolaa

Sekoita juuren kaikki aineet sekaisin ja peitä kulho kelmulla.
Anna juurtua noin 8 tuntia.
Liota hiiva vesitilkkaa ja kaada se juuritaikinaan.
Lisää hunaja ja vehnäjauhot. Alusta taikina hyvin n. 10 minuuttia yleiskoneella.
Lisää sitten öljy ja suola joukkoon alustaen taikinaa vielä hetki.

Kohota taikina leivinliinan alla noin 1 1/2 tuntia.
Jaa taikina sitten kahteen osaan ja muotoile leiviksi.
Itse tein toisen leivän leipävuokaan ja toisen tavalliseksi leiväksi.
Anna leipien kohota leivinpaperin päällä.
Ripottele leipien pinnalle hieman ohrajauhoja ja peittele leivinliinalla.
Anna leipien kohota kaksinkertaisiksi eli noin 1 tunti.
Pane pelti kuumenemaan uuniin ja laita uuni 225 asteelle.
Vedä leivinpaperilla olevat leivät kuumalle pellille ja paista uunissa 40 minuuttia.
Jäähdytä leivä ilman leivinliinaa niin saat leipiin ihanan rapean kuoren.


keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Herkulliset kaalisalaatit


Olen nyt lukenut paljon Antti Heikkilän kirjoja uudestaan.
Yksi niistä on nimeltään Hyvän olon keittokirja 2. Siinä on todella hyviä reseptejä, mutta ylitse muiden on minun mielestäni tämä kaalisalaatin ohje, jota saisi syödä joka ruokailun yhteydessä ja niin paljon kun haluaa.
Olen tätä kyllä aijemminkin tehnyt ja hyväksi todennut, mutta unohtanut taas vallan koko salaatin. Nyt salaatti vieraileekin ruokapöydässämme ainakin parikertaa viikossa, jos ei useimminkin.
Nytkun vielä kauppoihin on tullut uutta satoa kaalista niin tämä salaatti on kuin piste iin päälle.

Salaattiin tulee pohja eli kaalia ja valkosipulinkynsiä sekä chilipalko. Tätä kuuluu löytyä jääkaapista aina, niin salaatin teko on yksinkertaisen helppoa ja nopeaa.

Elikä pilkoin pieniksi 1 pienen kaalin ja sekoitin sekaan kolme isoa valkosipulinkynttä murskattuna sekä yhden chilipalon.
Tämä on siis salaatin pohja ja tätä kuuluisi olla aina jääkaapissa ja tähän sitten sekoitetaan mieleiset tuotteet kaveriksi.
Ensimmäisellä kerralla tein kirjan ohjeella (ylempi kuva).
Pilpoin sekaan avokadon ja 3 paistettua pekoni siivua.
Oliiviöljyä voi laitta myös kaveriksi, mutta minusta tämä on jo näin niin herkullista.

Sitten tänään tein taas lisää salaattipohjaa ja lisäsin osaan avokadon, 3 aurinkokuivattua tomaattia ja fetajuustoa maun mukaan.
(Kuva alla.)

Tuli taas niin herkullista, että salaattikulho ammottaa jo tyhjyyttään.
Pakko kai se on illaksi tehdä uusi satsi salaattia, koska tästä määrästä nyt ei enään riitä koko sakille syötäväksi.
No, onneksi salaattipohjaa on vielä jääkaapissa jäljellä, joten homma ei paljoa aikaa eikä tarmoa vie.
Veikkaampa, että te jotka uskallatte kokeilla salaattia jäätte samanlailla nalkkiin kun me Ukkoseni kanssa, on se niin hyvää.


tiistai 22. huhtikuuta 2014

Broilerilihapullat


Viikonlopun ruokia tässä selailin ja oli teille ihan pakko tämä herkullinen ohje laittaa.
Edellispäivältä oli jäänyt uusia perunoita, jotka sitten paistoin näiden kanapullien kaveriksi.
Lautaselle pääsi myös täytettyjä herkkusieniä ja paistetua pekonia ja sienimunakas.

Ukkoseni on taas koko päivän puuhannut leikkimökin parissa. Maalausta ja kulmalautoja ym. 
Itsestäni tuntuu, että paivä on mennyt ihan harakoille vaikka onhan tässä kauppareissulla oltu ja ruokia tehty.
Yksi kirjakin saatu luettua loppuun ja muuta tälläistä pientä.

400 g kanapojanjauhelihaa
3 valkosipulinkynttä
1 sipuli 
1/2 dl persiljaa
3/4 tl (ruusu)suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 tl oreganoa
1 kananmuna
1-2 dl keitettyä tähteeksi jäänyttä riisiä

Sekoita kaikki aineet kulhossa ja anna makustua hetki.
Sitten vain pyörittelemään lihapullia kostutetuin käsin.
Paista pannulla öljy tilkassa kypsiksi.




Rukiiset vuokaleivät


Nyt kun ruisjuurta on valmiina jääkaapissa odottamassa täytyy etsiä herkullisia ruisleipä reseptejä.
Tässä on yksi todella maukas ruisvuoka versio.
Tästä ohjeesta tulee kaksi vuokaleipää.
Olen nyt kaksi viikkoa tehnyt niin rukiiset kuin vaaleatkin leivät itse. Kaupasta ostan vain nuorisollemme sämpylöitä kerran viikossa.

Ihanaa, kun tuo ilma on nyt muuttunut noin aurinkoiseksi.
Tuo pukemis rumpa on paljon helpompaa ja ulkona viihdytäänkin taas paljon enemmän.
No, syödään ja nukutaan sisällä muuten touhut ovat nyt ulkoilun merkeissä.

JUURITAIKINA:

1 l vettä
10-11 dl (luomu)ruisjauhoja
2 dl ruisrouhetta
2 dl vehnärouhetta
1 dl kolmen viljan leseitä
n. 2 dl ruisjuurta

 Sekoita ainekset isossa kulhossa. Anna taikinan juurtua yön yli.

LISÄÄ SEURAAVANA PÄIVÄNÄ:

1 dl siirappia
2 dl auringonkukansiemeniä
1 dl kolmen viljan leseitä
2 dl (luomu)spelttijauhoja
1 dl (luomu)ruisjauhoja
2-3 tl suolaa

PINNALLE:

siemeniä

Lisää kaikki loput ainekset kulhoon ja sekoita hyvin.
Kaada taikina leipävuokiin ja ripottele siemeniä leipien päälle.
Kohota leipiä noin puolisen tuntia ja laita sitten uuniin 175 asteeseen noin puoleksi toista tunniksi.
Kääri leivät vuokineen leivinliinaan ja ota vuoka vasta hetkenpäästä pois leivästä.
Kääri vielä takaisin leivinliinaan, ettei leipä pääse kuivumaan.



maanantai 21. huhtikuuta 2014

Haastetta pukkaa


Sain haasteen Just another dremer-blogista johon nyt yritä vastailla.
Kiitos Reetta kovasti haasteesta.

Siispä, tämä haaste on alle 200 lukijan blogeille ja 
jokaisen pitää kertoa 11 asiaa itsestään ja haasteen vastaanottajan pitää vastata 11 haastajan kysymykseen.
Haastetun pitää tehdä 11 kysymystä uusille haastetuille.
Haastetun pitää valita 11 blogia joissa on alle 200 lukijaa.
Sinun tulee kertoa ketkä haastat ja takaisin haasteita ei hyväksytä.

No niin, siis 11 asiaa minusta:

1. Olen oikea kevät ihminen, silloin multasormea kutittaa ja vauhti on päätä huimaava.
Aina jotain uutta ja mukavaa täytyy keksiä.

2. Aloitin juuri kuntoilun taas kerran pitemmän tauon jälkeen.
Jos ei nyt uimahalli reissuja ja kävelyä oteta lukuun (joita on satunnaisesti tullut harrastettua nykyään.)

3. Luen paljon ja nyt on meneillään pitkä rupeama ravinnosta ja terveydestä koskevista kirjoista.

4. Parhaat ravinto ja terveys kirjat ovat mielestäni Antti Heikkilän käsialaa.
Olen hänen kirjansa ennenkin lukenut, mutta nyt on uusinta kierros menossa.

5. Pidän myös ristikoista sekä silhuettejäkin tulee siinä sivussa tehtyä.

6. Inhoan päiväunia.
Minusta jos nukutaan niin sitten yöllä.
Joskus on kyllä tullut pakosti nukuttua päikkyjä, jos yö on ollut huono.

7. Viihdyn kaikista eniten keittiössä. Siellä tuleekin oltua suurin osa päivästä. No, makkarissa kyllä luen tai teen ristikoita sekä olohuoneessa teeveetä katsellessa käsitöitä..

8. Olen todella huono katselemaan teeveetä.
Monet sarjat ja ohjelmat jäävät minulta katsomatta. Tyttöjen kanssa koitan joskus katsella jotain, mutta nykyään sekin on jo niin vähäsitä. Tytöt kun menee omia menojaan.
Sitten kyllä nauhoittelemme joitain ohjelmia ja katselemme niitä yhdessä Ukkoseni kanssa.

9. En juo ollenkaan kahvia.
Mies sitten juo minunkin edestäni.

10. Olen kova suunnittelemaan. Osa suunnitelmista ei toteudu, mutta sitten onkin jo varasuunnitelman vara suunnitelmaa tiedossa.

11. Olen hurahtanut spelttijauhoihin samoinkuin ostan paljon luomua. 
Koitan tehdä viikossa aina kaksi kalaruokaa ja kerran kanaa. Sitten olen tyytyväinen.

Vastaukset haastajan kysymyksiin:

1. Miksi aloitin bloggaamaan?
Olen aina tykännyt ruoanlaitosta/leipomisesta ja haluan myös kirjoittaa. Ennen pidin päiväkirjaa eli kirjoitin päivän touhut ja ruoan en tietenkään reseptiä.
Parhaat reseptit säilytän mappiin.
Siitä se sitten lähti ja nyt olen ihan hurahtanut.

2. Kumman valitsisin 500 euron desing-valaisimen vai 500 eurolla tavaraa Ikeasta?
No, Ikea veisi kyllä minulla voiton. 
Meidän rintamiestaloon kun ei oikein tuo desing tavara sovi.

3. Mikä on parasta kesässä?
Ehdottomasti kukat, kasvihuone ja kaikki vihannekset ja marjat sekä hedelmät mitä saa omalta pihalta.

4. Arkinen asia joka saa minut iloiseksi?
Niinkin yksinkertaista kun kaikki tulevat toimeen keskenään, eikä kukaan riitele.

5. Suurin unelmani?
Suuria unelmia minulla ei ole, mutta kunnon kohotus, kesäiset matkat sekä tähän meidän pihaan liittyviä haasteita on kiikarissa tällä hetkellä.

6. Mekko vai farkut ja t-paita?
Tähän asti farkut ja t-paita, mutta tänä kesänä olen ajatellut opetella taas tuota mekkolinjaakin kokeilemaan.

7. Korkokengät vai lenkkarit?
Kumpiakin tulee käytettyä, mutta enemmän lenkkareita.

8. Mitä ilman et voisi elää?
Yksinkertaista lapset ne on se elämän suola.
Vaikka välillä menee niin herne nenään.

9. Kirja vai elokuva?
Minulla ehdoton kirja.

10. Jos olisi mahdollisuus muutaisitko ulkomaille? Minne?
En, en ja vielä kerran en.

11. Oletko multasormi?
Juu, vaikka vasta aloitteleva sellainen. Kovasti yritän kaikkea. Joka vuosi jotakin uutta onnistui tai ei.

11 kysymystä haasteen saajille:

1. Kumpi on lempparisi tumma- vai vaalea-leipä?
2. Harrastuksesi?
3. Lempi vuodenaika?
4. Mistä et haluaisi luopua mistään hinnasta?
5. Muistatko lapsuuden lempi ammattisi? Jos, niin mikä?
6. Lempi vaatekappaleesi?
7. Minne haluaisit matkustaa tänä kesänä?
8. Viimmeksi lukemasi kirja?
9.Viimmeksi katsomasi elokuva?
10. Pidätkö enemmän leipomisesta vai kokkailusta?
11. Mistä tulet onnelliseksi? 

Sitten vielä haasteen saajat:




 2. Kumman valitsisit: 500 euron design valaisin vai 500 eurolla tavaraa vaikka ikea

Kinkkupiiras


Olen teille jo moneen otteeseen kertonut, kuinka itse tykkään suolaisista piirakoista enemmän kuin makeista.
Niinpä nytkin tuli tehtyä suolainen piirakka piitkästä piitkästä aikaa.
Olen tässä hieman himmaillut näitä meidän syömisiä ja piirakat sunmuut on jääneet tekemättä.
Mutta nyt oli pakko saada pakastimeen jotain vierasvaraa, kun näytti niin onnettomalta tuo tarjottava.

Meille aukeaa ensi viikolla uusi Lielahtikeskus tähän lähelle ja siellä oli tänään kuntosalilla, (johon olen muuten ilmoittautunut) avoimien ovien päivä.
Oli siellä komeat puitteen ei voi muuta sanoa. Kyllä nyt kelpaa kuntoilla. Itseäni kiinnosti kovasti kuntosalin jumpat, joita on joka päivälle, nyt saa sitten vain valita mihin jumppaan sitä menee milloinkin.
No, nuo rajuimmat jumpat saan suosilla jättää hyvä kuntoisemmille, mutta monta mukavaa jumppaa sieltä löytyi minullekin.

Nyt sai vihdoin avata keittiön ikkunan ja kuunnella lintujen sirkutusta, kun tuo ilma lämpeni niin ihanasti.

POHJA:

100 g voita
2 dl (luomu)vehnäjauhoja
2 rkl vettä
174 tl suolaa

TÄYTE:

250 g palvikinkku suikaleita
1 dl säilyke paprikaa etikkaliemessä
1 sipuli
200 g creme fraichea
3 kananmunaa
150 g juustoraastetta
1/2 tl mustapippuria
1/2 dl persiljaa

Sekoita pohjan kaikki ainekset taikinaksi.
(Saat jääkaappikylmän voi hyvin sekoitettua kun pilkot sen pieniksi paloiksi taikinakulhoon.)
Taputtele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille.
Laita piiraan päälle kinkkusiivut ja paprikan suikaleet sekä raaka sipulisilppu. (Jos haluat sipulin maistuvan vähemmän valmiissa piirakassa, se kannattaa paistaa etukäteen.)
Sekoita munat ja creme fraiche sekaisin ja kaada paprikoiden päälle.
Ripottele juustoraaste  ja mausta mustapippurilla ja lopuksi persilja silppua pinnalle.
Laita uuniin 175 asteeseen noin 35 minuutiksi.


Viikon 17 ruokalista


Mukavaa 2 pääsiäispäivää teille.
Täällä ollaan herätty ja valmisteltu päivän ruokaa.
Meillä ei sen kummemin pääsiäis ruokia valmistella.
Nämä perinteiset ohrat ja koristeet riittävät meidän pääsiäiseen.
Mutta tavallista settiä eli kukkakaalimuusia ja possunleikkeitä tänään luvassa perheelle.

Ukkoseni jo maalailemassa toista maalipintaa juorupenkkiin sekä leikkimökkiin. Pian pääsen ottelemaan teille kuvia Ukkoseni aikaansaannoksista.

MAANANTAI:

2 pääsiäispäivä

TIISTAI:

Makkarapata
Kaalisalaatti
Marjakiisseli

KESKIVIIKKO:

Juuresmuusi ja lihapullat
Vihersalaatti
Jogurtti

TORSTAI:

Janssoninkiusaus
Porkkanaraaste
Pannari

PERJANTAI:

Talontapaan

sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Raparperipiirakka


Laitan tässä teille alkukesän herkun eli raparperipiirakan ohjeen.
Meillä ainakin on alkanut jo näkymään pihalla pieniä punaisia raparperin taimia pilkottavan maasta.
Siispä ei aikaakaan kun tämä resepti on ajankohtainen.
Nämä raparperit ovat viimme vuotista satoa pakastimesta käsin poimittuina.
Herkullinen ohje on muuten peräisin Omenamintun-blogista.

Sain torstaina lähetyksen postiin ja siellähän oli iloinen yllätys luomu kookos tuotteita Urtekramilta.
Näitä Urtekramin tuotteita saa siis aivan normaalista ruokakaupasta tai luomukaupoista sekä netin kautta tilaamalla. Netissä olikin pääsiäisrieha meneillään kyseisillä nettisivuilla ja tarjoukset vielä 21. 4. 2014 asti voimassa.
Hetihän se oli päästävä tuotteita kokeilemaan ja tälläkertaa piirakkani saikin mehevän päällisen kookosjauhoista. Todella herkkua sanon minä.

POHJA:

100 g kylmää voita
1 1/2 rkl (intiaani)sokeria
2 1/2 dl (luomu)vehnäjauhoja
1/2 dl jääkylmää vettä

TÄYTE:

2 dl omenasosetta
1/2 l raparperin paloja

MURUSEOS:

75 g kylmää voita kuutioina
1 dl (intiaani)sokeria
1 1/2 dl (luomu)vehnäjauhoja
1 dl (luomu)kookosjauhoja

Sekoita kaikki ainekset paitsi vesi keskenään niin, että saat pohja-aineksista murusmaisen seoksen. Lisää jääkylmä vesi ja surauta nopeasti taikinaksi sekoittelematta liikaa.

Paisnele taikina piiras vuokaan ja paista 10 minuuttia 200 asteessa.
Valmista sillä välin muruseos sekoittamalla kaikki ainekset sekaisin.
Valmiin seoksen pitäisi olla murumaista.

Levitä omenasose kuumalle piiraspohjalle ja ripottele raparperit omenasoseen päälle.
Sitten vain muruseos pintaan ja piiras uuniin vielä 20-30 minuutiksi.





Ruokabyramidihuijaus



Postilaatikosta kolahti jokin viikko sitten todella mielenkiintoista luettavaa. 
Kiitos kirjan julkaisijalle Ateena-kustannusyhtiölle, jolta kirjan sain luettavakseni sekä tietysti kirjan kirjoittajille Susanna Kovaselle ja Harri Lapinojalle.

Tätä kirjaa täytyy lukea ajatuksella ja miettiä lukemaansa niin paljon on asiaa kerätty kansiin.

Kirjassa on kerrottu ruokateollisuudesta ja ruoan "puhtaudesta" eli kuinka ruokapöytämme alkaa täyttyä ruokaan lisätyistä kemikaaleista.
Samoin kotimaisuudesta, joka ei takaa ruoan laatua saatikka onko ruoka edes kotimaista?
Valmisruokien lisäaineista, josta on tuoteselosteissa ylimalkainen kuvaus, saatikka aineista joita ei edes mainita.

Lisäksi kirjassa on todella kattavasti selitetty tuotteissa vilisevät sydänmerkki, joutsenlippu, avainlippu sekä luomumerkit ja kuinka merkit tehoavat meihin ostajiin.
Tässä pieni pinta raapaisu kirjasta ja hieman sen sisällöstä. 
Itselleni tuli ainakin niin paljon uutta ja vanhaa mutusteltavaa aivoriiheen, että taidan lukea kirjan vielä jonkin ajan kuluttua uudelleen, niin saa kiteyttää vielä paremmin kaiken lukemansa.
Suosittelen ehdottomasti kirjan lukemista, jos vain on vähääkään kiinnostunut mitä suuhunsa haluaa laittaa.

perjantai 18. huhtikuuta 2014

Täytetyt sulkaa-marjamuffinit


Tänään tuli leivottua, ei ehkä maailman kauniinpia, mutta herkullisempia muffineita.
Näihin kuuluisi kuorrutus vielä päälle, mutta nyt kun tein nämä ihan meidän perheen syötäviksi jätin kuorrutuksen pois.
Ohje on peräisin kausiherkkuja-kirjasta.
Näihin muffineihin voi käyttää melkeinpä mitä tahansa marjaa, mutta minulla oli nyt pakkasessa karpaloita, niin tuli niitä laitettua ja tuli kyllä todella herkullisen makuisia.


Tänään oli saunan siivous päivä Ukkoseni pesi saunan rallit ja lattian painepesurilla ja minä siivoilin saunatupaa.
Kävelylläkin tuli käytyä tässä iltasella, ennen saunomista.

3 dl (luomu)vehnäjauhoja
1 dl (luomu)grahamjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 dl ´(luomu intiaani)sokeria
1 1/2 tl kaardemummaa
3/4 dl öljyä
2 dl (luomu täys)maitoa
1 kananmuna

Täyte:

100 g valkosuklaata
1 dl pakastettuja karpaloita

Kuorrute:

1 dl tomusokeria
2 tl vettä tai sitruunanmehua

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Ploittele suklaa karpalon kokoisiksi paloiksi.
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja annostele puolet taikinasta 10 muffinssivuokaan.
Jaa sulkaa ja karpalot taikinan päälle ja kaada loppu taikina kanneksi marjojen päälle.
Paista 20 minuuttia uunin keskitasolla.
Voit halutessasi kuorruttaa muffinssit.



Kasvihuone herää eloon


Hauskaa pääsiäistä teille lukijani. 

Nyt on päivät menneet ulkona tehden kevätsiivouksia pihalla ja kasvihuoneella.
Narsisseja tuli istutteltua tänään ja eilen tuonne pihalle ja kasvihuoneelle on nyt tomaatit, kurkku ja paprika laitettu kasvamaan.
Ruohosipuli, timjami, retiisi ja salaatti on myös löytänyt paikkansa kasvihuoneella.
Ruukkuihin on tullut jo istuttettua minttua, pinattia sekä mustasilmäsusannaa.
Nyt on kaikki lämpimässä kasvihuoneessa odottamassa säiden lämpenemistä.

Ukkoseni alkaa näin keväisin päästä oikeuksiinsa, kun pääsee puuhailemaan ulkosalla.
Tuotteita tulee, kuin liukuhihnalta.
Pian pääsen  kuvaamaan Ukkoseni kätten töitä eli juorupenkkejä ja istustuspöytää sekä leikkimökkiä, mutta sen verran täytyy vielä odotella, että edellämainitut saavat maalia pintaansa. 


tiistai 15. huhtikuuta 2014

Reseptien aarteet ja viili




Gummerus tarjosi Blogat.fi-palvelun kautta luettavakseni uutukaisen Reseptien aarteet sukupolvelta toiselle-kirjan.
Kirjan on kirjoittanut Verna Kaunisto-Feodorow.
Kirjasta huokui heti ensi sivuista lähtien nostalginen ja upeasti kerrottu sukutarina eli kirjailijan sanoin "kirja on yhteenveto vanhasta ja äskettäin eletystä, yhdessä erikseen ja lomittain"
Erityisen ihania ovat vanhat kuvat ja reseptit, joita kirjassa on  runsaasti.
Monen monta reseptiä jäi kutkuttamaan mieltä, mutta tällä kertaa minulla ensimmäisenä tuli tarve tehdä viili-resepti, siitä kun itselle tulee mummola mieleen ja kesät, jolloin mummolan tuvassa oli aina viiliä tulemassa.
Olen tätä ennenkin täällä blogissani tehnyt, mutta kevät ja kesä ovat minusta juuri viili aikaa.
Meillä se ainakin menee silloin parhaiten kaupaksi.

1 l täysmaitoa
1 täysmaidosta valmistettu viili 

Annostele ruokalusikallinen viiliä pieniin kulhoihin ja lisää jokaiseen kulhoon viilin päälle 1 1/2 dl täysmaitoa.
Anna tekeytyä huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Siirrä viili sitten jääkaappiin.
Tarjoile viilli sokeri ja kanelin tai talkkunajauhon, sokerin ja marjojen kanssa.
Meillä tytöt tykkäävät viilistä hillon hillon ja marjojen kanssa.

Broilerisalaatti sinihomejuustokastikkeella


Eilen tuli iltapalaksi tehtyä tätä kuvassa olevaa broilerisalaattia.
Sai kyllä perheeltä niin hyvän suosion, että tänään olen luvannut tehdä samaa salaattia isomman määrän iltapalalle.
Tässä salaatissa on ihana homejuustokastike, joka kuuluisi salaatin päälle, mutta koska meillä ei kaikki homejuuston mausta tykkää tein kastikkeen omaan kulhoonsa, josta siitä tykkäävät saavat itse sen annostella salaattinsa päälle.
Muille annoin tavallista salaatinkastiketta salaatin lisukkeeksi.
Hyvin teki kumpainenkin kauppansa.

Tänään on isommilla lapsilla kerhopäivä.
Pienempien kanssa päästään ulos, nyt kun ilmakin on noin aurinkoinen.
Taidan kylvää nuo viimmeiset siemenet noidin ruukkuihin, niin kesällä saadaan ruukkukukkia ja yrttejä pihaan.

300 g broilerin fileesuikaletta
ruukkusalaattia, jäävuorisalaattia ja rucolaa
1 rasia kirsikkatomaattia
1/2 tuoretta kurkkua

KASTIKE:

2 dl kermaviiliä
100 g sinihomejuustomurua
suolaa ja mustapippuria

Paista niukassa rasvassa broilerinsuikaleet ja anna niiden jäähtyä.
Sekoita kermaviili ja juustomuru sekaisin.
Anna maustua jääkaapissa jonkin aikaa.
Sekoita kaikki salaatti ainekset.
Ripottele pinnalle suolaa ja pippuria.



maanantai 14. huhtikuuta 2014

Broilerikastike



Eilen kun lapset olivat poissa tein Ukkoselleni ja itselleni oikein nopeaa ja herkullista broilerikastiketta.
Kerrankin voi laittaa sieniä ym.aikuisten herkkuja mielinmäärin kastikkeeseen.

Eilen kävin ostamassa myös kasvihuoneelle tomaattien ja kurkun taimia. 
Meinaan ne jo tällä viikolla istuttaa.
Ostin myös kukkien- ja yrttiensiemeniä.
Tänään haen taas lisää multaa ja istuttelen siemenet.

Tässä sain juuri tämän päivän makkarakeiton valmistettua ja pian päästään ulos leikkimään.
Meillä kun ei pienestä sateesta väliteä ollenkaan.

400 g broilerinfilesuikaleita
1 sipuli
150 g ruskeita herkkusieniä
100 g sulatejuustoa (koskenlaskija voimakas)
2 dl kermaa
1 kanaliemikuutio


Paista pannulla herkkusieniviipaleet ja sipuli silppu.
Lisää hetkenpäästä broilerin suikaleet joukkoon.
Paista broileri kypsäksi ja lisää joukkoon sulatejuusto.
Kun sulatejuusto on sulanut lisää joukkoon kerma sekä kanaliemikuutio.
Anna vielä kiehahtaa ja sitten kastike onkin valmista nautittavaksi.
Kastikkeen kanssa voi tarjota riisiä, nuudelia tai pastaa sekä raikasta salaattia.


sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Viikon 16 ruokalista



On se kumma, kun saisi kerrankin nukkua aamulla, niin sitten heräilen jo kuuden jälkeen pirteänä touhuilemaan.
Täällä siis ollut tytöt yökyläilemässä siskollaan ja poika tyttökaverinsa kanssa menoillaa. 

Tänään sitten on virpomispäivä ja meille odottaa eteisessä suklaamunat noutajiaan.

MAANANTAI

Makkarakeitto
Vihannespalat
Viili

TIISTAI

Janssoninkiusaus
Porkkanaraaste
Pannari

KESKIVIIKKO

Savulohi-pasta
Vihersalaatti
Raparperimurunen

TORSTAI

Talontapaan

PERJANTAI

Pitkäperjantai




lauantai 12. huhtikuuta 2014

Gluteenittomat perunarieskat


Ukkoseni lähti juuri viemään tyttöjä yökyläilemään isollesiskolleen.
Tämä on nyt ensimmäinen kerta kun pääsevät yöksi isosiskon kotiin. 
Päivällä kävimme kaupoilla hakemassa karkkia ja sipsuja.
Lisäksi tein isollesiskolle tuliaisiksi hieman omaa syötävää eli näitä gluteenittomia perunariskoja.

Ukkoseni leikkasi ja muotoili pihasyreenimme, joka oli päässyt hieman rehottamaan.
Tänään sitten illalla laitetaan ulkotuli päälle ja poltellaan oksia.
Muuten päivä on mennyt ruoanteon ja kauppareissun merkeissä, niin ja lukemalla Ruokapyramiidi huijausta.
Pian on kirja luettu ja saatte kuulla kommenttini kirjasta.

2 1/2 dl perunahiutaleita
4 dl vettä
50 g voita
1/2 tl (ruusu)suolaa
2 kanamunaa
5 dl gluteenitonta leipäjauhoseosta
2 tl leivinjauhetta

Mittaa vesi perunahiutaleiden päälle ja anna sen imeytyä.
Lisää  voi, suola, munat ja leipäjauhoseos. 
Sekoita kakki tasaiseksi.
Jaa taikina lusikalla keoiksi leivinpaperille.
Taputtele niistä leipäjauhoseoksella, pyöreitä rieskoja.
Voitele munalla ja halutessasi voit laittaa pinnalle seessamin tai unikonsiemeniä.
Paista 250 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes rieskat ovat saaneet kauniin värin pintaansa.


torstai 10. huhtikuuta 2014

Nakki-pastagatiini


Tämän ruoan tein jo alku viikosta, mutta meillä ei ruoka mitään ihme suosiota lasten keskuudessa saanut, vaikka niin luulin.
Aina sitä ei tiedä mistä nuo lapsoset oikein tykkää.
Kasviskeitot on kova sana ja huomenna, kun lupasimme grillata makkaraa ulkotulella, se kun jäi viikolla kipeyteni takia tekemättä.
Tämä ohje on Pirkka-lehdestä vuosimallia 2013/4, hieman muunneltuna tosin niinkuin minulla on tapana.

Tänään on Ukkoseni korjaillut tietokoneita. Nytkin istuskelee tuolla tuvan puolella ruutua katselemassa ja korjailemassa.
Minä taas vein vanhimman tytön tanssiin ja nuorimman tytön kanssa kävimme shoppailu kierroksella.
Nuorempi versio ei yleensä lähde kauppareissuille mielellään, varsinkin vaate- ja ruokakaupat ovat tytölle aivan kauhistus. Lankakaupoilla kyllä käymme yhdessä sekä kaikki sisustus kiinnostaa kovastikin.
Vanhempi taas voisi käydä vaate-ostoksilla joka päivä jos vain äidin rahapussi sen sallisi.
Näin on erilaiset nämä meidän neidit vaikka ikä-eroa ei ole kuin hieman yli vuosi.

250 g täysjyväpastaa
2 dl parsakaalia
300 g nakkeja
1 sipuli
1/2 paprikaa
2 tl paprikajauhetta
1 tlk (390 g) tomaatti-pastakastiketta
1 tl suolaa
 1 tl sokeria
1 tl mustapippuria
1 dl vettä
2 kananmunaa
n. 150 g juustoraastetta

Keitä pasta puoli kypsäksi ja lisää joukkoon parsakaali pari minuuttia ennen pastan valuttamista.
Viipaloi nakit ja leikkaa paprika kuutioiksi. Hienonna sipuli.
Kuullota sipuli ja lisää nakit sekä paprikat joukkoon.
Kaada sekaan myös pastakastike ja mausta kastike.
Huudo vielä pastatölkki vedellä ja kaada se kastikkeen sekaan.
Hauduta noin 10 minuuttia.
Vatkaa munien rakenne rikki ja sekoita joukkoon juustoraaste.
Sekoita pastan joukkoon nakkikastike ja levitä päälle juusto-munaseos.
Gratinoi 200 asteessa noin 20 minuuttia. Kunnes juusto on sulanut ja saanut väriä.
Tarjoile raikkaan salaatin kanssa.


Rocky road


Vanhempi tytöistämme yllätti meidät alkuviikolla tekemällä näitä aivan suussasulavan ihania makupaloja.
 Olimme aivan ihmeissämme Ukkoseni kanssa, kun tulimme sisälle viimmeisten hoidokeiden lähdettyä. Pöydällä komeili komeita suklaa luomuksia.

Näiden karkkien teko on aikas yksinkertaista, mutta tulos on sitäkin herkullisempi.
Sanoinkin tytölle, että tästä lähtien meillä on aina kaapissa sulkaata ja vaahtokarkkeja ihan jo yllätys vieraita varten.

Näihin saa upotettua niin keksejä kun pähkinöitäkin mukaan jos vain haluaa. 

200 g suklaata (meillä pähkinä suklaata)
20 g voita
100 g vaahtokarkkeja

Paloittele suklaa ja sulata se mikroaaltouunissa niin että sekoittelet seosta pienin väliajoin. Lisää sulatettu voi suklaan joukkoon ja sekoita.
Pilko vaahtokarkit muutamaan osaan ja sekoita ainekset yhteen.
Levitä seos leivinpaperilla vuoratulle vuoalle ja anna jähmettyä pakastimessa noin 15 minuuttia.
Leikkaa jähmettynyt levy paloiksi ja tarjoile.