maanantai 31. maaliskuuta 2014

Peruna-vuokaleipä



TERVETULOA LUKIJAKSI MURU MÄTTÖ.

Meillä tehdään usein juuri vuokaleipiä, koska ne ovat helppoja sekä nopeita valmistaa.
Viikko sitten Omenaminttu-blogi taas kerran sykähdytti, valmistamalla aivan mielettömän herkullista leipää, jota tietenkin halusin hetinmiten kokeilla. No, nyt oli siis sen aika.

Tänään meni vahingossa päivä ruoka ilman kuvia. Koskahan viimmeksi on tämmöistäkin sattunut, mutta ensi viikonloppuna uusinta kierros samalla ruoalla. Oli meinaan niin herkullista.

Ukkoseni on aloittanut leikkimökin pohjat. Minä kävin vanhemman tytön kanssa kaupoilla ja sitten sitä samaa arkista rataa pyykit, imurointi ja lakanoiden vaihtoa.
Illalla oli Ukkosen lämmittämä sauna ja nyt lopulta päivä on pulkassa ja katselemme yhdessä nauhoituksia tv:stä.
Onneksi taas alkaa viikko, niin pääsee noihin minulle mieluisimpiin puuhiin.



7 1/2 dl vettä
50 g hiivaa
2 1/2 dl perunamuusia
2 rkl hunajaa
2 tl suolaa
1 1/2 dl auringonkukansiemeniä
1/2 dl seesaminsiemeniä
5 dl grahamjauhoja
n. 11 dl vehnäjauhoja

Vuokiin:
voita ja 1-2 dl siemeniä

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää joukkoon myös perunamuusi, hunaja, suola sekä siemenet.
Lisää sitten jauhoja vähän kerrallaan. Vaivaa taikinaa noin yleiskoneella noin 10 minuuttia tai käsin alustaen kauemmin.
Tässä kohtaa minulla meni helpomman kautta, joten jos haluat tehdä leivän oikein niin katso Omenamintun sivustolta oikea ohje.
Mutta te jotka uskaltaudutte minun mukaani, niin jatketaan tästä etiäpäin.
Jaa taikina kolmeen leipävuokaan, jotka olet voidellut ja reunat siemenillä ripotelut.
Laita leivät uuniin ja valon päälle. Sitten vain annat kohota uunissa valon kanssa noin tunnin verran.
Sitten vain uuni päälle ja 200 asteeseen siellä leipä saa sitten tekeytyä noin 45 minuuttia.
Ota leivät pois vuoista ja kääri ne leivinliinan sisälle, jossa ne saavat muhiskella vielä noin vartin verran.

sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Spelttiset-karpalokeksit


Tuli tehtyä karpalokeksejä tuossa pika pikaa, kun uuni oli muutenkin ruoan taikia jo päällä.
Nämä on sitten niin yksinkertaiset ja helpot valmistaa, aivankuin kaurakeksejä tekisi.
Näissähän voi varioida vaikka kuinka, laittaa vaikka punaherukoita marjoiksi ja kaurahiutaleita speltin tilalle. 
Tämä ohje on näpistetty Kausiherkkuja omasta pihasta-kirjasta.

Tulin vielä lisäämään tähän tekstiin, kun anonyymikin huomautti, että on karsean näköisiä keksejä.
Nämä minun leipomukseni on aina tummempia kuin tavallisella sokerilla tehdyt ja itsekin sanoin Ukkoselleni ja tytöille, että varsinkin tuo ala kuva näyttää enemmän lihamurekkeelta kuin kekseiltä.
Mutta todella herkullisia keksejä vaikka itse sanonkin.

Tuossa aamusella kävimme jo Ukkoseni kanssa aamukävelyllä ja ihastelimme kevään luontoa.
 Kävellessämme metsäpolkua tikkakin oli eksynyt polullemme.
Rummutti kovasti valolampun kupua ja meteli kuului jo pitkälle.

Ukkoseni kasailee tuolla ulkona eilen ostamiamme kottikärryjä, jotta päästään siirtelemään loput puut pihalta puuvajaan. Nyt kun sinne taas mahtuu talven jäljiltä puita.

100 g voita
4 dl spelttihiutaleita
1 1/2 dl (intiaani)sokeria
1 tl leivinjauhetta
2 kananmunaa
1 1/2 dl pakaste karpaloita tai 1 dl kuivattuja

Sulata voi ja sekoita muut ainekset hieman jäähtyneen voisulan joukkoon.
Paista uunissa 175 asteessa noin kymmenisen minuuttia.
Nosta jäähtyneet keksit pelliltä ja laita kannellisiin astioihin, ettei keksit kostu ja sitkisty.



Viikon 14 ruokalista


Meillä on nyt virallisesti avattu grillikausi.
Tällä kertaa sen sai luvan aloittaa broileri eli broilerin siipipaloja ja nuijia oli salaattien kanssa tarjolla perjantai-iltapalalla.

Nyt on sitten siirrytty taasen kesäaikaan ja kellot siirrelty tuntia aikaisemmaksi.
Meillä se ei näytä vaikuttavan mitenkään, kun Ukkoseni kanssa  kukkuttiin jo seitsemältä ylhäällä pirteinä.

MAANANTAI:

Kasvissosekeitto
Näkkileipä
Marjakiisseli

TIISTAI:

Talontapaan

KESKIVIIKKO:

Janssoninkiusaus
Coleslaw-salaatti
Pannari

TORSTAI:

Perunat ja lihakastike
Marinoitusalaatti
Dippikasvikset

PERJANTAI:

Kanamakaronilaatikko
Sipulinen perunasalaatti
Jogurtti



perjantai 28. maaliskuuta 2014

Täytetyt sämpylät ja topping


Nämä täytetyt sämpylät ovat viimme viikonlopulta.
 Mutta on pakko teille hehkuttaa, kun löysin kaupasta aivan mielettömän hyvän juustokastikkeen. Sitä ollaan nyt laiteltu joka leivän päälle ja hieman muuallekin.
(Tämä ei ole mikään maksettu mainos)

Näistä sämpylöistä tein ihan kinkku-metwursti täytteisiä ja juustoa ja tomaattia kaveriksi mausteeksi vielä basilikaa.
Sekä tätä kyseistä juustokastiketta laitoin jo ennen paistamista sekä sen jälkeenkin vielä tursotettiin leiville ja herkkuahan se oli.
Sämpylät niitä tuttuja puolivalmiita sämpylöitä vakuumipakattuna leipä osastolta.

Meihin topping teki lyömättömän vaikutuksen.
Kaupassa esittelijä teki tästä herkusta tortillalätyn pizzaksi, jossa täytettä ja tätä herkkua päällä.
Sitten vain uuniin ja hyvää oli.


Feta-avokadosalaatti


Löysin todella herkulisen salaatti-ohjeen vanhasta Kg-lehdestä.
Vetelin melkein yksin koko salaatin, kun maistui niin herkulliselta.

Tänä viikonloppuna olen ajatellut saada kasvihuoneen puunattua paraati kuntoon. Sitten saa alkaa miettiä multian raijaamista laareihin ja hetken päästä pääsee jo istutus puuhiinkin.
Ihanaa kun alkaa kesä ja suurin osa ruoasta tulee omasta pihasta.
Kyllä tätä on odotettukin.

2 avokadoa
1 rkl sitruunamehua
200 g fetajuustoa
3 kiiviä
1 kerä salaattia
1 rkl öljyä
2 tl kuivattua basilikaa

Leikkaaavokado ja kiivi suupalan kokoisiksi paloiksi.
Pirskottele avokadon pinnalle sitruunamehua tummumusen ehkäisemiseksi.
Kaada fetapalat salaattiin ja revi salaatin lehdet joukkoon.
Kaada salaatin sekaan tilkka öljyä ja mausta basilikalla.
Anna tekeytyä hetki ennen nauttimista.

torstai 27. maaliskuuta 2014

Lihapullapasta


Tähän ruokaan käytin viimmeiset viikolla tekemäni
Todella helppo ja mukavan makuinen ohje herkkusuille.

Aamusella laittelin yön likoamassa olleet herneet multiin ja ruukkuihin. Nyt vain odottamaan, että saadaan herneenversoja salaatteihin ja leivänpäälle.
Samalla tuli jo laitettua ohransimenetkin purkkeihin itämään.

Tomaattikastike:

4 valkosipulinkynttä
3 rkl oliiviöljyä
2 tlk (á 400 g ) kirsikkatomaatteja
2 rkl oreganoa
1 tl sokeria
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
500 g pastaa

Päälle:
  
1 dl vastaraastettua parmesaania
persiljaa

Kuori ja murskaa valkosipulit pieniksi. Kuullota niitä öljyssä.
Lisää pannulle säilötyt kirsikkatomaatit liemineen sekä mausteet.
Anna hautua kannen alla noin puolisen tuntia.
Keitä pasta ja valuta vesi pois.
Sekoita pasta tomaattikastikkeen joukkoon ja lisää paistetut lihapullat myös joukkoon. Kääntele varovasti.
Lisää vielä pinnalle parmesaani raastetta ja persiljaa.


keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Kuitusämpylät




Tein eilen taas pitkästä aikaa sämpylöitä.
Taisin kohottaa näitä heman liian kauan, kun osa sämpylöistä jäi sivuistaan toisiinsa kiinni. No, tuohan on vain kauneusvirhe ja makuun se ei onneksi vaikuta mitenkään.
Spelttijauhot voit korvata halutessasi sämpyläjauhoilla.

Tämä on nyt ensimmäinen postaus tällä uudella läppärillä.
Pikkuiseen tarvitsi Ukkoskullan apua näiden kuvien kanssa ennenkuin pääsin sinuiksi koneen kanssa, mutta eiköhän tämä tästä ala luonnistumaan pikkuhiljaa.

50 g hiivaa
5 dl rasvatonta piimää
1 rkl (luomu) hunajaa
1 tl (ruusu)suolaa
1/2 dl oliiviöljyä
8 dl (luomu)sämpyläjauhoja
2 dl (luomu)spelttijauhoja
1 dl vehnäleseitä
1 dl (luomu)kaurahiutaleita

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi jja murenna joukkoon hiiva.
Lisää myös hunaja, suola, öljy, leseet sekä kaurahiutaleet.
Vaivaa taikinaan jauhot. Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa noin 30 minuuttia.
 Paloittele taikina ja pyörittele sämpylöiksi. Kohota noin vartti liinan alla.
Sumuta sämpylät vedellä ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.
Paista uunissa keskitasolla 225 asteessa noin 10  minuuttia.

Aura-muusi ja hehkutusta


Olen teille ennenkin laittanut tämään aura-juusto muusin ohjeen tänne blogiin, mutta kertaus on opintojen äiti.
Tämä on niin mukava ohje, kun voi samaisesta muusita valmistaa osan tänä versiona.
Meilläkin tein nyt vain minulle ja Ukkoselleni tätä herkkua, muut söivät tavallista muusia.
Ukkoseni kehui niin muusin kuin lihapullatkin maasta taivaisiin.
Tätä reseptiä kuulemma si saa hukata.
No, kyllä lapsetkin, sekä minä mukaanlukien söimme hyvällä ruokahalulla.
Kuorimme illalla Ukkoseni kanssa neljä kiloa perunoita ja juuri ja juuri saimme muusin ja lihapullatpullat kaikille riittämään.
Lihapullataikinan muuten tein kaksinkertaisena, mutta koitan teille tehdä vähän järkevämmän kokoisia annoksi. Siksi tuo annostus on 400 g jauhelihaa.

2 kg perunaa kuorittuna ja paloiteltuna pieniksi.
Keitto aika näin lyhenee ja saa nopeammin herkutella muusilla :)
Laita keitinveteen suolaa 1/2 tl (minä laitan merisuolaa).
Anna pottujen kiehua kypsäksi ja kaada keitinvesi pois.
Lisää perunoiden joukkoon voitanoin 50 g paloitetuna.
Muusaa perunanuijalla  perunat silpuksi ja kaada päälle maitoa (mielellään kevyt tai täysmaitoa), noin 5 dl (tämä on ihan mutu tuntuma tämä mitta, koska itse vain kaadan maidon joukkoon ilman mittaamista.) Maidon olisi hyvä olla huoneen lämpöistä, kylmällä maidolla voi saada aikaiseksi liisterimäisen lopputuloken.
Sitten vain suolaa joukkoon kun muusi näyttää sopivan näköiseltä.
Suola kannattaa laittaa aina viimmeiseksi, koska jos muusii lorahtaa hieman liikaa maitoa ja siitä tulee löysähköä tämä suola vielä sitoo muusia.
Siispä 1 1/2 tl suoolaa tulee meiti muusiin.
Jos tässäkohtaa näyttää, että muusi on liian tönkköä lisää hieman maitoa ja sekoita kauhalla.
Liian kauan muusinuijalla vaivaamalla saa myös sitkeän lopputuloksen.
Ja minä olen näitä ihmisiä, jotka ehdottomasti ovat muusinuijan käyttäjiä eikä missään tapauksessa sähkävatkainta lähellekkään perunamuusia.
Mutta näissä asioissa on aina kaksi kuppikuntaansa.

AURAMUUSIIN: 
Otan perunoita noin 10 kpl ja muusaan sekä teen muuten samaan tapaan kuin tuon tavallisen muusin, mutta ennen suolan lisäystä lisään aurajuuston muruina joukkoon ja sekoitan hyvin.
Sitten vain suolaa pikkuisen kerrallaan, koska aurajuustokin tuo ruokaan suolaisuutta.
Mustapippuria noin 1/2 tl.
Sekoita hyvin ja maista.
Sitten alkaakin se herkullisin osuus eli syöminen.


Kylläpäs tuli tekstiä pelkästä perunamuusista, toivottavasti ette ihan kyllästyneet.


tiistai 25. maaliskuuta 2014

Mamman lihapullat


Hei, taas sitä ollaan kotosalla.
Tänään on taas viipotettu ympäri kyliä, eikä ole paljon aikaa ollut tätä blogia päivitellä.
Huomenna menee myös aamu nuorimmaisen tytön laajemmassa terveystarkastuksessa, mutta sitten on loppuviikko jo hiljaisempaa.

Meillä käy kova viserrys ja sirkutus pihapiirissä.
Nyt näyttäisi siltä, että kuusi linnunpönttöämme olisi varattu yksi linnunpönttö on varpusille tarkoitettu, joten siinne saamme toivottavasti vielä kesän alkaessa myös asukit.
Sitten onkin kaikissa linnunpöntöissä asukki.

No, nyt kirjoittamaan tuota reseptiä, että pääsen vielä nukkumaan tämän päivän puolella.
Edessä on vielä perunoiden kuorinta perunamuusiin.

2 valkosipulinkynttä
4 aurinkokuivattua tomaattia
400 g paistijauhelihaa
3 rkl parmesaaniraastetta
2 rkl persiljasilppua
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
2 kananmunaa
 4 rkl vehnäjauhoja

Kuori ja hienonna valkosipuli.
Leikkaa aurinkokuivatut tomaatit mahdollisimman pieniksi paloiksi.
Sekoita valkosipuli ja tomaatit jauhelihan joukkoon.
Mausta mureke taikina ja lisää kananmunat sekä jauhot.
Jätä makustumaan jääkaappiin ainakin puoleksi tunniksi ja pyörittele sitten murekemassasta pieniä lihapullia.
Paista uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia.

maanantai 24. maaliskuuta 2014

Jauhelihalaatikko


Tänään on menty kuin tuulispää.
Aamu meni tämän ja huomisen ruoan tekemisessä ja iltapäivällä heti hoidokeiden lähdettyä aloin lyhentämään meidän makkarin ja tyttöjenhuoneen verhoja.
Siitä sitten kaupoille ja nyt sitä ollaan kotosalla, väsyneenä mutta onnellisena. 
Huominen päivä on myös yhtä kiireinen. Aamu menee hoitosopimusten teossa ja illalla olisi tiedossa vuosikokous perhepäivähoitajilla.
Ja lapsiakin siinä pitäisi hoidella välillä.

Ukkoseni meni ostamaan minulle oman läppärin, jota se nyt laittelee lyökkiinsä.
No, pian nähdään miten tässä oikein käy, osaanko ollenkaan käyttää koko konetta. Näyttää niin uudenaikaiselta ja hienolta peliltä.

Tämä ruoka on oikeastaan tähderuokaa, koska viimme viikolla jäi jauhelihakastiketta, jonka laitoin pakkaseen ja sitä nyt tähän laatikkooni laitoin. Kätevää tämä tähteiden jälkikäyttö ja ruoka maistui niin herkulliselta.


6 isoa perunaa
3 dl jauhelihakastiketta
2 porkkanaa
1 sipuli puolirenkaina
3 dl vettä + lihaliemikuutio
1/2 tl (sormi)suolaa
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl valkosipulimurskaa


Kuori ja viipaloi porkkanat ja perunat ohuiksi suikalleiksi.
Laita alle puolet porkkana ja peruna viipaleista.
Kuori sipuli ja asettele puolet pottu-porkkanaviipaleiden päälle sitten mausteista puolet ja kaikki jauhelihakastike.
Sitten vain pinnalle loput potut, porkkanat ja sipuli rengas puolikkaat sekä mausteiden loput.
Laita mikroon 3 dl vettä ja lihaliemikuutio ja anna lämmetä.
Sekoita lihaliemi veteen vaikka haarukalla ja kaada laatikon päälle.
Sitten vain uuniin kypsymään 225 asteeseen noin tunninksi tai niin, että haarukalla kokeillessa perunat ja porkkanat ovat kypsiä.
Itse jätin taas laatikon uuniin laitettuani uunin pois päältä ja oli koko päivän koululaisille sekä muille lämmintä ruokaa uunissa odottamassa.


Kanasalaatti



Tein tuossa aamutuimaan tämän ja huomisen ruoat valmiiksi. 
Samaan syssyyn paistoin siinä iltapala salaattiimme kananrintapalat.
Salaatin pohjana pidin eilistä tacojen kaverina ollutta salaattia.
Niin, että kaipa tätäkin voi sitten kutsua tähderuoaksi?

Nyt tuntuu niin keväiseltä, kun tuo aurinko paistaa ja lumet on kutakuinkin sulanut pihalta.
Eilen tulikin osteltua vihannesten siemeniä.
Uusina laareihimme pääsee nyt punajuuri, lanttu ja nauris. Katsotaan, että saanko satoa tulemaan vai jääkö vain haaveeksi.
Mutta ainakin yritän kovasti.

3 paistettua kananrintaa
2 dl raejuustoa
1 ruukku salaattia
4 tomaattia
1/2 kurkkua
2 dl pakaste maissia
1 pieni punasipuli
2 oksaa basilikaa

LISÄKSI:

1 dl pinjansiemeniä
1 dl kurpitsanasiemeniä
2 dl paahdettuja auringonkukansiemeniä

Sekoita salaattiainekset keskenään ja ripottele sekaan siemeniä.
Leikkaa joukkoon myös paistetut kananpalat.

sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Uuni tacot


Eilen illalla katselin taas kerran toisten blogeja ja heidän aikaan saannoksiaan. 
Iski kyllä semmoinen himo tacoihin, kun menin vilkaisemaan Bake
Villen sivustoa, että tänään oli heti itse tehtävä näitä ihanuuksia ja menihän ne kaupaksi todella hyvin.
Itsekin vetelin niin, että vatsa oli piukeena.

Kirppis kierrokset on nyt vanhemman tytön kanssa tehty ja yhden ruokakirjan ostin.
Nyt olisi tarkoitus lähteä Ukkoseni kanssa ostelemaan kiviharkkoja, Ukkoseni rakentamaa leikkimökkiä varten.


800 g naudanjauhelihaa
2 pss tacomaustetta
4 dl vettä
200 g juustoraastetta
20 kpl tacokuoria

Paista jauheliha kypsäksi ja mausta tacomausteella.
Lisää vesi ja anna porista noin 10 minuuttia.
Täytä tacolevyt jauhelihalla ja juustoraasteella.
Laita uuniin paistumaan 200 asteeseen noin 15-20 minuuttia tai kunnes juustoraaste on sulanut jauhelihan päälle.


Kun kuoret ovat hieman jäähtyneet alkaa täytteiden laittaminen. Minä laittelin kaikki täyte aineset pöydälle ja kukin sai oman mieltymyksensä mukaan täytellä taconsa.

Raakaa sipulia
salsaa kastiketta
guakamolea
juustokastiketta 
juustoraastetta 
salaatti

Salaatiksi valmistin edellä mainitusta blogista raikkaan vihersalaatin, johon tuli.

Jäävuorisalaattia, tomaattia, kurkkua ja pakaste maissia.

Viikon 13 ruokalista


Meillä on aina tälläinen napostelu tarjotin pöydällä.
Siitä tulee päivän mittaan syötyä siemeniä ja kuivattuja marjoja suuhun aivan vahingossa.

Tänään ajattelin viedä tytöt kirppis kierrokselle heti syömisien jälkeen.
Jos sieltä taas löytyisi, jotain kotiin tuomisiksi.


MAANANTAI:

Makkarakeitto
Vihannespalat
Munakas

TIISTAI:

Jauhelihalaatikko
Vihersalaatti
Kuitusämpylät

KESKIVIIKKO:

Muusi ja mummunlihapullat
Porkkanaraaste
Piimäpannarit

TORSTAI:

Lihapullaspgetti
Punajuuri
Jogurtti

PERJANTAI:

Talontapaan

lauantai 22. maaliskuuta 2014

Feta-tomaattileipä


Nyt ei voi olla muutakuin tyytyväinen. 
Olen näet oikein ahkeroinut tänään ja mieli on niin hyvä kuin se vain voi olla.

Kauppareissu on tehty, kukkiin mullat vaihdettu sekä rasvakeitin jynssätty puti puhtaaksi.
Sitten vielä sain aikaiseksi nämä iltapala leivät, niin eihän tässä voi muutakuin hymyillä.
Pienen kävely lenkin ajattelin vielä iltasella tehdä niin nukkuukin taas paljon paremmin.

Tämä leipä-ohje on Omenamintun blogista löydetty ja todella kokeilemisen arvoinen.
Kaiken kukkuraksi ohje on nopea valmistaa.

3 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
5 aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
100 g fetajuustoa 
2 rkl vihreää pestokastiketta
2 rkl öljyä
2 dl maustamatonta jogurttia

Voiteluun muna
ja pinnalle pinjansiemeniä

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. 
Sekoita kaikki ainekset sekaisin. Murenna joukkoon feta ja leikkaa tomaatit paloiksi.
Sekoita taikinaan mahdollisimman vähän.
Kumoa taikina pellille leivinpaperin päälle ja leikkaa puoliksi. Taputtele jauhoitetuin käsin kaksi noin parin sentin paksuista leipää.
Tee pintaan veitsellä viillot leivän pintaan.
Voitele kananmunalla ja ripottele pinnalle pinjansiemeniä.
Paista uunissa keskitasolla noin 10 minuuttia.


Siskonmakkarasoppaa ja lauantain touhuiluja


Sopalla se aloitetaan tämäkin lauantai, sitten iltapäivällä herkutellaan tuoreella leivällä ja grillatulla broilerilla.
Lidlissä on siskonmakkarat tarjouksella ja meillä tämä on vielä tyttöjen herkkuruokia niin mikäs tätä on tehdessä.

Nyt kun saadaan tässä syötyä lähden tyttärien kanssa kauppaan. Kyselin jo apua tytöiltä, kun kauppalista taas on super pitkä.
Pääsee tuolta kaupastakin joskus kotiin, kun on noita apu käsiä mukana. Enemmän aikaa meillä menee siellä hedelmä- ja vihannes-osastolla sekä maito puoli tuo hien pintaan, kun maitoja ostan kerralla ainakin viisitoista litraa, ettei heti huomena täydy taas suunnata kauppaan.
Listalla on taas koko viikon ruoat, sitten ei tarvitse muutakuin hakea tuota maitoa lisää viikolla, sekä tietenkin ne asiat, joita nyt en millään ole muistanut ostaa tällä kauppa kerralla.

Tänään on kauppareissun lisäksi ajatuksena vaihdella kukkiin mullat ja Ukkoseni aloittaa kellarin ja terassin välisen rappusten teon.
Ihanaa tänä kesänä voimme syödä terassilla ruoat, kun täältä sisältä on sinne suora yhteys.

1/2 kg perunoita
1 1/2 l vettä
1-2 kasvisliemikuutio
1 tl suolaa
2 pss pakaste keittojuureksia
500 g siskonmakkaroita

Keitä perunat puoli kypsiksi runsaassa vedessä ja kasvisliemikuutioiden ja suolan kera.
Lisää pakaste kasvikset ja keiton taas kiehahdettua siskonmakkarat.
Maista lientä ja lisää suolaa tarvittaessa. 
Keitto tulee aina vain paremmaksi mitä enemmän sitä keittää.
Niipä meillä usein ostetaan toinenkin paketti siskonmakkaroita ja lisään ne vain seuraavaksi kerraksi soppaan ja taas saa nauttia tätä herkkua lisää.

torstai 20. maaliskuuta 2014

Perunaiset auringonkukkasämpylät


Nämä sämpylät tein viimme viikolla. On vain unohtunut kirjoitella teille tämä resepti.

Viikko alkaa kutakuinkin olla taas pulkassa.
Enään loppu rutistus niin alkaa viikonloppu.
Alankin tästä katsastamaan seuraavaksi ensiviikon ruokalistaa ennen nukkumaan menoa.

50 g hiivaa
5 dl kädelämpöistä vettä
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
3 keitettyä perunaa
n. 10-13 dl hiivaleipäjauhoja
1-2 dl auringonkukansiemeniä
1/2 dl öljyä

Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää suola ja sokeri joukkoon.
Lisää nesteen joukkoon keitetyt ja haarukalla muusatut perunat sekä jauhoja pikkuhiljaa.
Kun taikina alkaa irrota kulhon reunoilta lisää joukkoon öljy.
Alusta vielä taikinaa niin, että taikina juuri ja juuri irtoaa kulhon reunoista.
Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
Leivo taikinasta sämpylöitä ja laita pellille leivinpaperin päälle ja leivinliinan alle kohoamaan puoleksi tunniksi.
Paista uunissa 225 asteessa noin 10 minuuttia.

Broileriwokki


Wokit on siitä mukavia, kun ne valmistuu niin joutuisasti.
Eilen illalla katselimme Ukkoseni kanssa pihapiirin remontti-kirjoja.
Voi voi, kuinka ihania pihapiirin kaunistuksia löytyikään kirjoista. Voi Ukkostani taitaa tulla aikas hikinen ja työntäyteinen kesä.
No, täytyy kyllä sanoa, että kaikkeahan voi ihailla kirjoista, mutta katsellaan nyt mitä kivaa tuo Ukkoseni nyt keksii tuonne pihalle rakennella.
Leikkimökkin ohjeet ovat kuitenkin jo löytynyt ja semmoinen kuulemma koristaa tänä kesänä meidän pihaa. 
Nyt jo tehtynä on minulle kasvihuoneen eteen istutuspöytä, mutta säät saisi hieman suosia, että Ukkoseni pääsisi sen vielä maalaamaan.
Sitten lupaankin laittaa kuvan siitä tänne blogiini.

400 g broilerin fileesuikaleita
200-300 g nuudelia
1 iso porkkana
1 sipuli
1 tlk ananas paloja
2 dl vettä
1/2 pss pakaste wokvihanneksia 
2 rkl soijakastiketta 
1 tl currya
1 kanaliemikuutio
1/2 tl mustapippuria
n. 1 tl suolaa

Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan tai voit tehdä myös näin kun minä yleensä teen.
Kiehauta vesi kiehuvaksi ja kaada se kulhoon jossa nuudelit odottaa ja anna nuudeleiden olla kuumassa vedessä pariminuuttia.
Likkele vihannekset ja laita ne paistumaan broilerisuikaleiden kanssa pataan ja wok-pannuun.
Anna broilerin paistua kypsäksi ja lisää sitten joukkoon nuudelit, ananas palat ja vesi sekä mausteet.
Anna kasvisten hautua kypsiksi ja nauti herkullisesta ruoasta.



keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Pinaattinen jauhelihakastike puuliedellä


Juuri nyt Tupun tuvassa muhii puuliedellä kasviksilla höystetty jauhelihakastike.
 Ukkoseni ilmoitti koittavansa tänään keittiön puuliettä. 
Ja siitähän se sitten lähti, siis aivan lapasesta koko homma.
Pari klapia vain ja sillä selvä, sanoi Ukkoseni. No, toisinhan siinä kävi aloin tekemään huomista ruokaa pikapikaa eli nyt on huomisen  jauhelihakastikkeet vielä jälkilämmöllä liedellä.
Siinä saa porista niin kauan kun liedestä tehoja piisaa. 
Tämä se on juuri sitä meidän rintamamies-talo romantiikkaa.
Kaikki nuoriso on nyt käyneet yläkerrasta katselemassa, kun Ukkoseni ja minä olemme elementissämme.

Ukkoseni laittoi myös nämä sisätakat päälle, täällä makuuhuoneessa ja olohuoneessa sekä meni nyt vielä ilta myöhällä laittamaan ulkosaunammekin päälle eli tunnin päästä viimmeistään pääsee puusaunaan ja kaivovesi pesulle.
Tälläistä sitä sattuu kun oikein innostuu :)

400 g naudanjauhelihaa
1 iso sipuli
1-2 nyrkillistä pinaattia
2 porkkanaa
2 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
1/2 dl täysjyvä vehnäjauhoja
7 dl vettä+ ketsuppipullon loppu
1 lihaliemikuutio
2 rkl basilikaa
1/2 tl suolaa
1 tl yrttisuolaa

Paloittele porkkanat ja sipulit laita muhimaan jauhelihan kanssa öljyn kanssa pataan.
Laita joukkoon pinaatit ja anna jauhelihan ja kasvisten kypsyä noin 10  minuuttia.
Lisää joukkoon jauhot ja sekoita ne hyvin. 
Lisää vesi ja lihaliemikuutio.
Mausta. Anna sitten poreilla.
Minusta maku tulee aina vain paremmaksi mitä kauemman antaa kastikkeen muhia.
Porkkanatkin saavat oikein muussantua kastikeen joukkoon. 
Niin ettei oikein edes tiedäkkään, että kastikkeessa on kasviksia.
Tällälailla meillä käytetään herkkuruokiin salaa kasviksia ja menee kuin väärä raha ;))
Siis, ylä kuvassa ei kastike ole vielä valmista vaan se saa porista vielä ainakin puoli tuntia.



Porkkanainen tomaattikeitto


Tässä ei vieläkään ole kaikki keitokset mitä tälle viikolle olen tehnyt.
Tänään kävi kanawokin kanssa niin, että se meinasi loppua aivan kesken, joten tein meidän koulusta ja töistä palaaville siskonmakkarasopan.
Nyt on ruoassa tullut joku piikki meillä vastaan. Ennen riitti ruoka hyvin kaikille, mutta nyt tuntuu ettei mikään riitä. Kokoajan saa olla tekemässä jotain ruokaa. 
Ehkäpä siihen vaikuttaa taas tuo ulkoilun lisääntyminen, kun ilmat sen sallii.
Eihän tähän auta muu, kun alkaa tekemään vielä isompia annoksia
ruokaa.

Juu, meillä on nyt poika aloittanut työharjoittelun, tässä lähellä ulheiluliikkeessä ja töitä on nyt toukokuun loppupuolelle asti eli koulun loppuun asti. Sitten onkin kouluntältä erää kauppa-oppilaitoksessa ohi ja alkaa puhaltamaan uudet tuulet.
Lisää opiskelua ja armeja häämöttävät ajatuksissa.
Katsotaan mitä aika tuo.

1 iso sipuli
2 porkkanaa
2 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl tomaattipyreetä
1 kasvisliemikuutio
6 dl vettä
1 tlk paseerattua tomaattia
(3 pehmeää tomaattia)
1 rkl tummaa balsamicoa
3 oksaa basilkaa
1/2 tl suolaa
1/2 palko chiliä

Pilko sipuli pieniksi samoin valkosipuli sekä porkkana.
Kuullota niitä hetki padassa ja lisää joukkoon vesi, tomaattipyree ja paseerattu tomaatti (sekä jos on sattunut jäämään kypsiä tomaatteja nekin voi lohkoa keiton joukkoon).
Lisää mausteet ja anna muhia hieman kuplien noin 15 minuuttia.
Soseuta keitto ja maista lisää tarvittaessa suolaa tai meillä keitosta meinasi tulla hieman liian tulista lasten makuun niin lisäsin desin vettä.
Tuon chilin voi myös jättää pois keitosta jos tuntuu ettei halua liikaa tulisuutta.

tiistai 18. maaliskuuta 2014

Herkkusienikeitto


Meillä on nyt joku soppa villitys päällänsä.
Tämä näet on jo kolmas keitto tälläviikolla ja vasta mennään tiistai-illassa.
Tämä keitto sain innoituksensa siitä, että jääkaapiin oli lauantailta jäänyt pieni herkkusienikastikkeen jämä.
Täytyyihän se saada uusio käyttöön, ettei vain joudu hyvä kasti roskikseen.
Toinen hyvä syy tehdä herkullisia keittoruokia on niiden huokeus jameillä vielä kerran se menekki. Keittoja meillä menisi vaikka kuinka paljon vain kerkeäisi tekemään ja onneksi näiden kanssa ei kauheasti aikaa tuhraannu.
Jotkut voivat toki pitää tämmöistä säilyke tölkkikeittoa hieman tökerönä, mutta meillä tykätään tästäkin, kun tuoreet sienet puuttuvat.

1 sipuli
1 tlk (390 g) säilyke herkkusieniä liemineen
1/2 kanaliemikuutiota
1 dl maustamatonta jogurttia
2 tl currya
1 tl yrttisuolaa
5 oksaa persiljaa

Kuullota sipuli pannulla ja lisää vanhan kastikkeen joukkoon. 
Lisää mukaan myös säilyke herkkusienet ja kanaliemi kuutio.
Anna kiehahtaa ja lisää tarvittaessa jogurttia mukaan sekä mausteet.
Keitto alkaa sitten ollakin jo kutakuinkin valmista syötäväksi.
Jos haluaa voi pinnalle vielä slisätä pikkuisen persiljasilppua.
Sitten herkku onkin jo täydellistä.


Nalle


Nyt on ensimmäinen nalleni valmis.
Tänään noita sivuja vielä ompelin kiinni ja silmät ja nenän sain suhtkoht paikalleen. Pientä viilausta on vielä silmiin tulossa.
Tärkeitä nyt kuitenkin on, että nuorimmainen on onnellinen saadessaan kauan kaipaamansa nallepehmon sänkyään koristamaan.

Käytiin tuossa nuorimmaisen kanssa saattamassa hänen kaverinsa kotiin, kun asuu hieman kauenpana ja samaan syssyyn tuli tehtyä kauppareissu.
Minusta on nykyään tullut niin huono kauppassa kävijä.
Mutta pakkohan se on maitoa ja hedelmiä hakea varastoon kun muuten loppuvat koko talosta.

Kiinalainen possukastike


Tässä meidän sunnuntainen ruokamme.
Eli lopuista possun pihveistä ja uunifileestä leikkelin pieniä suikaleita ja tein tämän herkullisen padan.

Tänään vihdosta viimmein aloin harsimaan kokoon nuoremman tytön nallea. Vielä täytteet sisään ja loppusilaus niin nalle on kutakuinkin valmis kuvattavaksi. No, silmät ja nenä vielä myös puuttuvat.


2 rkl öljyä
n. 300 g porsaan ulkofileetä
½ tl suolaa
1 rkl tuoretta inkivääriä
ripaus chiliä
1 tl mustapippuria
3 dl vettä
1 porkkana
1 punasipuli
1 paprikaa

1-2 dl sokeriherneitä
1 dl ananaspaloja

Suurus:
1 dl ananaslientä (vettä)
2-3 rkl soijakastiketta
2 rkl valkoistabalcamicoa
1-2 rkl sokeria
2 tl perunajauhoa
1 rkl hunajaa


Leikkaa liha hyvin ohuiksi suikaleiksi.
Kuori porkkana. Halkaise paprikat ja poista siemenet.
Leikkaa porkkana tulitikkumaisiksi suikaleiksi. Kuori ja suikaloi sipuli.
 Suikaloi paprika. Kuullota sipuli padassa öljyssä. Lisää vesi ja lihasuikaleet joukkoon lisää vesi ja mausteet.
Lisää pataan porkkanasuikaleet ja hauduta 5-10 min. Lisää muut kasvikset ja anna kuumentua.
Sekoita suuruksen aineet keskenään ja kaada seos pataan.
Kiehauta sekoittaen lisää loppu vaiheessa kastikkeeseen myös ananaspalat ja sokeriherneen palot. Lisää tarvittaessa nestettä. Tarkista maku.
Tarjoa keitetyn riisin tai nuudelien kanssa.


maanantai 17. maaliskuuta 2014

Parsakaalikeitto


Meille kävi tänään ohraisesti, tämän parsakaalikeiton kanssa.
Sopan siis piti olla huomisen ruoka, mutta ajattelin tehdä sen näin hyvissä ajoin jo valmiiksi, niin ei tarvitse huomenna keitellä.
Mutta toisin kävi.
Ensin minä menin maistamaan yhden lautasellisen ja sitten toisen...
No, sitten olikin Ukkoseni vuoro maistella soppaa ja lopuksi oli jo tytötkin soppalautaset nokanalla.
No, jäihän tätä vielä pari annosta huomisellekin syötäväksi.
Mitä tästä taas opimme, ei näköjään kannata tehdä edellisenä päivänä ruokia valmiiksi.
No, huomenissa valmistan sitten jonkun muun kasviskeiton vielä tämän parsakaalikeiton kaveriksi.

Minun niin piti tehdä tämä keitto ilman kermaa tai sulatejuustoja, mutta lopuksi kuitenkin tuli sulatejuustoa pikkunokareen keittoon laitettua. Ihan vain suusrustamaan keittoa...

1 parsakaali
1 iso porkkana
1 iso sipuli
5 dl vettä
1 tl mustaapippuri
1 tl suolaa
1 tl timjamia
1 kasvisliemikuutio
1 rkl sitruunanmehua
50 g sulatejuustoa

Lohko vihannekset kattilaan ja kaada vesi päälle, lisää mausteet kattilaan ja anna kiehua noin 15-20 minuuttia (kasvisten koosta riippuen.
Soseuta keitto kun kaikki kasvikset ovat kypsiä.
Lisää keittoon sitruunanmehu sekä sulatejuusto nokareet. Anna vielä kiehahtaa niin, että sulatejuuston palat pääsee sulamaan.

Savulohilaatikko


Viikonloppuna savustetusta lohesta jäi sen verran tähteitä, että tein savulohilaatikon, johon laitoin spelttihelmiä. Toki spelttihelmien tilalla voi käyttää ohrahelmiä tai perinteistä riisiäkin.

Tuli kyllä herkkua, jopa lapset pyysivät lisää.
Tuli jo eilen tehtyä nämä tämän päivän ruoat valmiiksi, niin aamupäivä ei ollut niin kiireinen.

Olin tässä lentää pyrstölleni, kun kävin Herkkusuun parhaat blogit sivuilla olin päässyt kolmanneksi viimmeviikon herkullisimmat blogit osiossa. Kiitos tietenkin kuuluu teille rakkaat lukijani, jotka käytte täällä selailemassa ja lukemassa kuulumisiani.

pronssi

3 dl spelttihelmiä
3-4 dl savustettua lohta
1 fenkoli
2 dl herne-maissi-paprikaa
1 iso porkkana
2 rkl tilliä
1/2-1 tl suolaa
1 tl sitruunapippuria
2 rkl sitruunanmuhua
6 dl(täys)maitoa
2 kananmunaa


Kaada uunivuokaan spelttihelmet ja kalanliha sekä pienitty fenkoli ja porkkana.
Lisää myös herne-maissi-paprikat ja mausteet.
Vatkaa munamaitoseos ja lisää sitruunanmehu. 
Kaada ne myös vuokaan ja sekoita hyvin.
Laita uuniin 225 asteeseen noin tunniksi ja jätin vielä jälkilämmölle seuraavan tunnin ajaksi eli lämpö pois mutta anna laatikon muhia vielä uunissa.

t