perjantai 28. helmikuuta 2014

Spelttivohvelit


Olen alkanut käyttämään paljon spelttijauhoja.
Varsinkin sämpylöissä ja nyt löysin tästä viikolla lainaamastani kirjasta tämän vohveli-ohjeen, niin heti on päästävä kokeilemaan.
Herkkuahan se tietenkin oli.
Tuosta  kirjasta vielä sen verran, luin alkukirjoituksen ja huomasin, että kirjan pitäjällä on oma blogi. Omenaminttu-nimeltään kannattaa käydä vilkaisemassa, jos vain nämä viimme aikaiset ruoat kiinnostaa. 
(Minulle tuli taikinasta kunnolla turvotettuna viisitoista vohvelia.)

Meille piti Mumskun tulla tänään kylään ja huomenna olisimme taas lähteneet shoppailu kierrokselle, mutta Mumskuunpa iskikin flunssa ja jouduimme siirtämään shoppailut toiseen kertaan.

100 g sulatettua voita
5 dl spelttijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
5 dl maitoa
2 kananmunaa

Sulata voi ja anna jäähtyä.
Sekoita isossa kulhossa jauhot, leivinjauhe ja suola.
Lisää kuivien aineiden joukkoon puolet maidosta.
Sekoita tasaiseksi ja lisää munat sekä voisula ja loppu maito.
Tein taikinan jo aamisella ja laitoin turpoamaan jääkaappiin.
Kuusi tuntia turvottua aloin paistelemaan vohveleita.
Annostelin taikinaa noin 1 dl voheliraudalle ja mehevät lettuset oli valmiit.
Tarjoilin vaniljavaahdon ja vadelmahillon kera.

Pasta-pekonisalaatti



Tänään iltapalanamme on tämä salaatti sekä savustettua lohta.
Tein tämän jo aamulla, muiden ruokien ohessa valmiiksi.
Pekonit paistelin uunissa ihanan rapeiksi ja herullisiksi.



3 dl putkiastaa
1 omena
100 g pekonia
2 dl herne-maissi-paprikaa
1 punasipuli
5 kirsikkatomaattia
2 rkl pinajansiemeniä
nippu salaattia

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaisesti.
Valuta kypsä pasta hyvin lävikössä ja kaada salaattikulhoon.
Suikaloi punasipuli ja leikkaa kuorittu omena pieniksi.
Paista pekonit ja pilko jäähtyneenä salaatin joukkoon.
Kaada pakaste vihannekset salaatiin.
Ripottele pinjansiemenet ja revi salaatti  sekä leikkaa tomaatit suupaloiksi. Sekoita salaatin ainekset hyvin keskenään.





torstai 27. helmikuuta 2014

Pulla


Leivoin jo laskiaispullat valmiiksi pakkaseen nyt ei tarvitse kuin sulattaa pullat. Sitten vain kermat sekä hillot väliin, niin on laskiaispullat valmiita nautittaviksi.


Ostelin jo tänään kauppareissulla, huomista silmällä pitäen lohen. 
Suolaan sen tänään ja huomenna saamme taas pitkästä aikaa savustettua lohta ja jonkun salaatin ajattelin tehdä kaveriksi.
Oiken tässä jo odottaa huomispäivää ja herkkuja.

5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 tl suolaa
1 1/2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
n. 12 dl  vehnäjauhoja
150 g voita

PINNALLE:
kanamuna
 raesokeria

Sekoita kädenlämpöiseen maitoon hiiva, sokeri ja suola sekä kardemumma. Lisää joukkoon vehnäjauhoja vähän kerrallaan.
Vatkaa hetki, että taikinaan tulee hyvä sitko.
Lisää jauhoja niin, että taikina irtoaa kulhon reunoista ja lisää sitten sulatettu voi joukkoon.
Peitä taikina liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi.
Leivo kohotetusta taikinasta pikkupullia jotka saavat kohota taas noin kaksinkertaisiksi.
Voitele ennen paistamista munalla ja ripottele raesokeria pinnelle.
Paista uunissa 225 asteessa noin 10-15 minuuttia.

Merimiespannu


Tätä ruokaa oikein sormeni syyhysi päästä kokeilemaan.
Niin tuiki tavallisen yksinkertainen ohje, mutta herkullisen kuuloinen.
Tämänkin ohjeen nappasin, samaisesta kirjasta josta tällä viikolla jo tehty monta muuta ruokaa eli kausiherkkuja omasta pihasta.

Meillä on nyt Ukkoseni innostunut leikkimökin rakentamisesta meidän pihaan. Eilen kävi kirjastossa hakemassa kirjoja aiheesta ja illan pähkäiltyään on jo kova into päällänä päästä tosi hommiin.
Täällä taas laittelen kuvia ja juttuja kunhan Ukkoseni pääsee oikein  vauhtiin.

1 sipuli
300 g jauhelihaa
1 tl öljyä
3 rkl tomaattisosetta
1 1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 tl timjamia
1 tl rosmariiniä
6 perunaa
4 dl vettä

Kuori ja hienonna sipuli.Kuori myös perunat tässä vaiheessaa ja laita kymään veteen odottamaan vuoroaan.
Ruskista jauheliha ja sipuli paistinpannulla öljytilkassa.
Lisää jauhelihan sekaan tomaattisose ja mausteet. 
Sekoita hyvin.
Viipaloi perunat ohuiksi viipaleiksi jauhelihan joukkoon ja sekoita.
Lisää vesi ja kuumenna kiehuvaksi.
Kun ruoka kiehuu, laske lämpöä, pane kansi päälle ja hauduta kypsäksi.
Kypsymis aika on noin 30 minuuttia. Kokeile perunoiden kypsyys haarukalla.
Sekoita välillä varovasti ja lisää tarvittaessa vettä.



keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Täytetty lihamureke


Eilen tein pitkästä pitkästä aikaa täytettyä jauhelihamureketta.
Pitkään pähkäilin täyte vaihtoehtoja kasvis vai juusto.
Lopulta päädyin juustoon lasten painostuksesta.
Itse olen nykyään sellainen viherpiipertäjä, että söisin mieluusti kasviksilla.
No, seuraavalla kerralla on minun vuoro päättää ja sitten se onkin se kasvistäyte vuorossa. Teen sen vaikka salaa ;)

2 dl kermaa
1 dl kaurahiutaleita
1 sipuli
400 g sika-nautajauhelihaa
1 kanamuna
1/2 tl mustapippuria
1 tl (ruusu)suolaa
1 tl rosmariinia

TÄYTE: 
koskenlaskija viherpippuri

PINNALLE:
pekonia

Kaada kerma kulhoon ja joukkoon kaurahiutaleet. Anna turvota noin 10 minuuttia.
Lisää muut ainekset ja sekoita hyvin.
Anna makustua hetki jääkaapissa. 
Taputtele jauhelihaseoksesta littana ja laita päälle sulatejuustoa.
Kääri mureke rullalle ja päät tiukasti piiloon, ettei juustot pursuile ulos.
Vuoraa mureke vielä pekonilla ja laita uuniin 200 asteeseen noin 30-40 minuuttia.





Jääkaappisämpylät


Mikäs sen mukavempaa, kun aamulla saada tuoreita sämpylöitä aamupalaksi.
Jos vaan illalla jaksaa vaivata taikinan niin sämpylät voi kohottaa yön yli jääkaapissa, näin sämpylät kohoaa hitaasti ja saavat vielä kehittyessään hyvän maun.
Nämä sämpylät tehtiin muffinssi vuokaan, joten ne ei päässeet kohotessa leviämään.
Tämäkin ohje on kausiherkkuja omasta pihasta-kirjasta.

5 dl kylmää vettä
15 g hiivaa
2 tl hunajaa
1 tl suolaa
1 dl vehnärouhetta
1 dl spelttihiutaleita tai muita hiutaleita
1 dl auringonkukansiemeniä
2 dl täysjyvävehnäjauhoja
8-9 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä

Pinnalle:

n. 2 dl erilaisia siemeniä

Liota hiiva veteen ja lisää hunaja ja suola.
Sekoita vehnärouhe, leseet ja auringonkukansiemenet ja täysjyväjauhot taikinan joukkoon.
Lisää vehnäjauhoja pikkuhiljaa taikinaan koko ajan alustaen.
Kun taikina alkaa pikkuhiljaa irtoilla kulhon reunoilta lisää joukkoon öljy ja jatka alustamista.
Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja muotoile tangoksi josta sitten otetaan paloja muffinssivuokiin. Pane muffinssivuoat aika lähelle toisiaan, jotta ne kohoavat ylöspäin eivätkä leviä.)
(Minä tein puolesta taikinasta muffinssi sämpylöitä ja toisesta leivän.)
Ripottele sämpylöiden pinnalle siemeniä ja 
siirrä ne sitten jääkaappiin ja anna kohota yön yli.
Pane aamulla uuni kuumenemaan 250 asteeseen ja kuumenna samalla uunipelti.
Siirrä sitten sämpylät kuumalle pellille ja paista 10-15 minuuttia.
Anna sämpylöiden jäähtyä hetki liinan alla ja irroita ne sitten vuoista.



tiistai 25. helmikuuta 2014

Marinoidut porkkanat


Tämä alku viikko on näköjään mennyt ihan porkkanaksi, mutta on ne niin hyviä syötäviä. 
Näitä me tänään popsimme lihamurekken kanssa. 
Nuorimmainenkin kehui, että hyvää on.
Olen joskus aikoja sitten kirjoitellut ruoka-ohjeita vihkoon ja nyt aloin vihkoa selailemaan ja löytyihän sieltä hyviä ohjeita kokeiltavaksi. Sieltä siis tämäkin  resepti on peräisin.

Täällä on tämä viikko hoidokeiden kannalta melkein lomaviikko.
Puolet ovat paikalla ja huomenna on peräti kolme lasta tulossa.
Ajattelinkin josko huomenna leipoisimme pullaa pakkaseen tulevaa laskiaista silmälläpitäen.


200-300g pikkuporkkanoita
1/2 dl vettä
1 maustemitta suolaa

Keitämuutama minuutti ja muista ottaa keitinvettä hieman talteen siivilöidessäsi porkkanat.

MAUSTELIEMI:

2 rkl öljyä
1 rkl viinietikkaa
2 rkl porkkanoiden keitinlientä
1 valkosipulinkynsi
ripaus suolaa
1 rkl oreganoa
1/2 tl mustapipuria

Sekoita mausteliemen ainekset keskenään ja kaada porkkanoiden päälle. Anna maustua yön yli.
Tarjoile liha-tai kala-ruokien lisäkkeenä.

Jos marinoit tavallisia porkkanoita leikkaa ne pituussuunnassa suikaleiksi. 
Keitä pidempään runsaassa vedessä n. 8-10 minuuttia.


maanantai 24. helmikuuta 2014

Porkkana-inkiväärikeitto


Tänään kävin kirjastossa etsimässä yhtä käsityökirjaa, mutta tuloksetta.
Sieltä kuitenkin nappasin mukaani ihanaakin ihanemman kausiherkkuja omasta pihasta-kirjan. Nyt kun olen kotosalla selannut kirjan, niin ohjeita, joita haluan kokeilla.Tuli tenkkapoo vastaan, koska hyviä ohjeita on nyt niin paljon, etten kyllä kuukaudessa saa kaikkia herkkuja tehtyä. 
Ukkoseni jo lupautui minulle ostamaan kyseisen kirjan, mutta nuukana ihmisenä koitan selvitä kirjastonkirjalla.

Tässä on nyt ensimmäinen herkullinen keitto, jonka kirjasta löysin ja Ukkoseni ja poikani tyttöystävän kanssa maistelimme ja hyväksi totesimme.
Puolitin ohjeen ja lisäsin nestettä sekä kasvisliemikuution tähän omaan versiooni, koska keitto olisi muuten ollut aivan liian tönkköä meidän keitto katekoriaamme.

1 sipuli
1/2 kg porkkanoita
1 omena
n. 1 cm tuoretta inkivääriä
1 rkl voita
n. 7 dl  vettä
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1/2 rkl sokeria
2 rkl appelsiinituoremehua

TARJOILUUN:
 raejuustoa ja ruohosipulia

Kuori ja hienonna sipuli.
Kuori ja paloittele porkkanat ja omena.
Kuori ja raasta inkivääri.
Sulata voi kattilassa ja lisää sipulisilppu joukkoon. Anna kuullottua hetki.
Lisää sitten porkkanat, omena sekä inkivääriraaste ja kuullottele vielä noin viisi minuuttia.
Lisää vettä sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät.
Mausta suolalla ja pippurilla.
Hauduta kasvikset kypsäksi, noin puolisen tuntia.
Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää sokeri ja appelsiinimehu.
Tarkista maku  ja tarjoile raejuuston ja ruohosipulin sekä tuoreen leivän kanssa.



sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Viikon 9 ruokalista


Iiiikkk, kuinka paljon tuo kello jo oikein on ja minulla ruokalistat tekemättä tänne tupaani. 
Mitä nuo hoidokeiden vanhemmatkin oikein ajattelee?
No, vein tytöt tässä iltasella mummolaan yökyläilemään ja poika jäi tyttöystävänsä kotiin yöksi, joten tämä ilta oli aivan omaa aikaa ja se menikin joutuisasti saunassa Ukkoseni kanssa ja lehtiä selatessa.

MAANANTAI:

Kinkkumakaronilaatikko
Vihersalaatti
Hedelmäsalaatti

TIISTAI:

Ranskalaiset ja täytetty mureke
Marinoidut porkkanat
Maalaisleipä

KESKIVIIKKO:

Herkkusieni broilerikuorrutus
Tomaattisalaatti
Vohvelit

TORSTAI:

Kalakeitto
Vihannespalat
Jogurtti

PERJANTAI:

Talontapaan


Kanaviillokki


Eilen paistelin uunissa broilerin koipireisiä ja tein oikein kunnon satsin, että pääsin tekemään omaa herkkuani kanaviillokkia meille täksi päiväksi ruoaksi.
Tuli kyllä omaan makuuni hieman liian currystä, mutta Ukkoselle tämä tuntui hyvin maistuvan.No, nyt taas ensikerralla muistaa laittaa currya hieman varovaisemmin, että me muutkin pystymme nauttiskelemaan tästä herkusta.

Meillä alkoi lapsilla nyt hiihtolomat. En millään meinaa tajuta, ettei huomenna ole sitten koulua, vaan kokoajan meinaan tiedustella onkos ne läksyt jo tehty. Kylläkai minä huomenna herättelenkin tytöt aikaisin aamulla ja olen laittamassa niitä kouluun :)

2 kypsää broilerin koipireisipalaa
1 rkl voita
1 rkl öljyä
2-3 rkl currya (3 rkl tulee sitten jo aika tujua)
2 rkl vehnäjauhoja
5-6 dl rasvatonta maitoa
1 kanaliemikuutio
1/2 tl valkopippuria

Riivi broilerinkoivista lihat sopivan kokoisiksi paloiksi.
Laita kattilaan öljy ja voi sulata ne ja lisää joukkoon curry. Kuullota hieman ja lisää joukkoon vehnäjauhot ja hetken päästä maito. Sekoita hyvin, ettei jää paakkuja.
Lisää broilerin palat ja mausteet.
Anna porista noin 10 minuuttia liedellä.
Tarjoile riisin ja salaatin kanssa.



perjantai 21. helmikuuta 2014

Nopsat kinkkuneliöt


TERVETULOA LUKIJAKSI ANNI.

Välillä kun kiire meinaa tehdä tepposet ja suolaista hyvää pitää nopeasti saada pöytää suosittelen kokeilemaan näitä 
 Raision keittokirja sivustoilta löytämiäni kinkkuneliöitä.
Herkullista hyvää pienellä vaivalla, näitä tulen ehdottomasti tekemään toistekin.

Meillä on tänään ollut erikoinen päivä, ensin kävi hyvä ystäväni poikansa kanssa piipahtamassa ja saatiin taas puhua kaikki vanhat ja uudet kuulumiset.
Ja nyt iltapäivästä olen menossa kasvohoitoon entisen hoidokin äidille. Oikein ylellistä tämmöinen hemmottelu yhdelle päivälle.

1 pkt ruisperunataikinaa (pakaste)

PINNALLE:

2-3 dl kinkkusuikaleita
2 dl juustoraastetta

Sulata taikina. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen ja kauli taikina 20*30 cm levyksi ripottele pinnalle kinkkusuikaleet sekä päälle juustoraaste.
Paista  uunissa 12-15 minuuttia ja leikkaa palasiksi.


torstai 20. helmikuuta 2014

Jätti lihapullat tomaattikastikkeessa


Taas on Maku-lehden uusimmasta tämä kyseinen resepti löytänyt tiensä meidän ruokapöytään.
Ruoka teki hyvin kauppansa ja maistui todella hyvälle kastiketta olisi saanut kyllä olla hieman enemmän meidän koko sakille.

Tänään on taas isommat hoidokit kerhossa ja minä pienempien kanssa siivosin paikkoja.
Puunasin itse wc:n ja keittiön oikein perusteellisesti.
Joka päivähän tässä on tätä pinta siivousta pidettävä yllä, mutta kunnon jynssäykset pidän sitten viikon tai joskus kahdenkin välein.
Noista pikkuisista on niin kivaa päästä mukaan siivoamaan ja auttamaan, joten koitan nämä rätti hommat tehdä joskus heidänkin aikanaan.

400 g sika-nautajauhelihaa
1 paksu viipale vaaleaa leipää 
1 dl maitoa (ohjeessa luki vettä tai lihalientä)
1 kananmuna
3 rkl parmesaaniraastetta
1 valkosipulinkynsi murskattuna
3 rkl persiljaa silputtuna
2 tl oreganoa
1 tl (ruusu)suolaa
1 tl mustapippuria

PINNALLE:
vehnäjauhoja tai korppujauhoja

KASTIKE:
2 rkl öljyä
2 rkl tomaattipyreetä
1 tkl (400 g) säilyketmaatteja
172 dl vettä
1 tl rosmariiniä
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1/2 tl mustapippuria

Leikka leivästä kuoret pois ja pilpusta se kulhoon.
Lisää neste ja anna turvota hetki.
Lisää muna, juusto ja mausteet.
Lisää sitten jauheliha ja sekoita hyvin.
Anna taikinan maustua jääkaapissa vielä sen aikaa, kun valmistat kastikkeen.
Silppua sipuli ja kuulota kasarissa pehmeäksi.
Lisää tomaattipyree ja kuumenna sekoitellen.
Kaada sekaan tomaatit liemineen ja riko niitä kauhalla kasarin reunoja vasten.Lisää vesi ja mausteet.
Anna kastikkeen hautua noin 15 minuuttia ja kaada se sitten uunivuokaan. Pyörittele jauhelihataikinasta isoja lihapullia ja kierittele ne joko korppu- tai vehnäjauhoissa.
Paista pyöryköille kaunis pinta öljyssä paistinpannulla.
Nosta lihapullat uunivuokaan ja kypsennä uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.
Voit halutessasi kääntää kerran lihapullia uunissa olo aikana, mutta minä laiskana ihmisenä jätin sen tekemättä.



keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Appelsiini-sulkaakakku


Olen tässä nyt koko alku viikon vaihdellut näitä blogisivujeni muokkauksia. Nyt luulisin taas sivuston miellyttävän omaa silmää, mutta sanokaa ihmeessä jos on sanottavaa niin muutetaan sivuja vielä.
Itse haluaisin selkeät ja yksinkertaiset sivut, mutta vaihtoehtoja on aivan liikaa. Olen vähän niinkuin lapsi karkkikaupassa.

Tänään on sitten ropissut Suomalaisille niitä kauan kaivattuja mitallejakin Olumpiakisoista.
Meilläkin poika sai tänään yllätys palkinnon koulussa 50 euron lahjakortin ollessaan koulun paras mestari myyjäkurssillaan.
Samoin tyttöystävänsä on nyt kahtena viikonloppuna saanut mitallit kuulan työnnössä. Viimmeisin oli suomen mestaruuskisoissa.
Kyllä tässä on juhlan aiheita nyt kerrakseen meidän perheelle.

Tämän kuivakakun minun piti tehdä jo ystävänpäiväksi. Mutta jäi sitten tekemättä sairastelujen vuoksi. Maanantaina laitoin jauhot pölisemään ja sain kakun lopulta valmiiksi.
Todella herkulista siis tosiaan oli, koska tiistaina kakusta ei ollut enään kun pari palaa jäljellä.
Ohje on peräisin uudesta Maku-lehdestä.

125 g voita
2 1/2 dl sokeria
3 kanamunaa
100 g tummaasuklaata
1 (luomu) appelsiinin kuori rastettuna
4 1/2 dl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 kokonaisen appelsiinin puristettu mehu (tai 1 1/2 dl appelsiinituoremehua)

Vatkaa sokeri ja voi vaahdoksi.
Lisää munat yksitellen joukkoon, edelleen hyvin vatkaten.
Rouhi suklaa hienoksi ja lisää se vaahdon joukkoon samoin appelsiinikuoriraaste.
Sekoita joukkoon seuraavaksi kuivat aineet vuorotellen appelsiinimehun kanssa.
Kaavi taikina  voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan.
Paista 175 asteessa uunin alaasolla noin 50 minuuttia. Kakku on mehevimmillään juuri ja juuri kypsänä.
Kumoa kakku tarjoiluvadille hieman jäähtyneenä ja halutessasi voit kuorruttaa kakun pelkällä sulatetulla suklaalla.

Minä en nyt tälläkertaa kuorruttanut kakkua vaan söimme sen ihan näin ja kakkuvuokaan taas laitoin kookoshiutaleita korppujauhojen sijaan.



Unelmatorttu


Olen ihan tietoisesti jättänyt näiden makeiden leivonnaisten teon pois.
Mutta tällä viikolla meillä on sen verran aihetta juhlia, että makeaakin tulee taas pitkästäaikaa tehtyä hieman enemmänkin.
Tätyyhän sitä herkutella, kun on siihen aihetta.

Eilen veljeni tuli visiitille pienen tyttönsä kanssa.
Aika kului kuin siivillä pikku neidin touhuja seuraillessa.

4 kananmunaa
11/2 dl sokeria
1 1/3 dl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
3 dl omenaraastetta
1 prk (2 1/2 dl) vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1-3 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää sekoitetut kuivat aineet ja kaada taikina leivinpapreilla vuorattulle uunipellille.
Tasoita pinta ja laita uuniin 225 asteeseen noin 8 minuuttia.
 Kumoa torttulevy sokeroidun leivinpaperin päälle, irrota paperi varovasti ja anna pohjan jäähtyä.
Raasta kuoritut omenat (imeytä ylimääräinen neste talouspaperiin) ja sekoita vaniljakastikkeen joukkoon. Mausta sokereilla omenien happamuuden mukaan.Levitä täyte torttulevylle.
 Kääri levy rullaksi leivinpaperin avulla. Anna vetäytyä jääkaapissa.


tiistai 18. helmikuuta 2014

Pestoinen broilerikiusaus


Olen nyt tykästynyt näihin broileri-perunaruokiin. Niistä saa niin hyvän makuisia ja meheviä uuniruokia.
Pikkuisen kävin katselemassa Valion versiota tästä ruoasta ja tein oman versioni lähinnä siltä pohjalta, mitä kaapista sillähetkellä löytyi ja taas kerran täytyy vain todeta herkkuahan siitä tuli.

Nyt alkaa jääkaappi näyttää sen verran tyhjältä, että taidanpa samalla siivota koko kaapin puhtaaksi. Meillä kun ei usein tälläistä ihmettä näe, että jääkaapissa olisi hyllyt tyhjänä.
No, taas oli laiskuudesta hyötyä, kun ei millään eilen viitinyt mennä kauppaan, niin tänään sai jotain aikaiseksi.


300 g broilerin fileesuikaleita
500 g peruna-sipulisekoitusta
2 tomaattia
1 dl punaista pestoa
15 cm purjoa
2 dl kermaa
50 g homejuustoa
2-3 dl juustoraastetta
vajaa1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria

Leikkaapurjo ja tomaatit paloiksi. Ruskista broileinsuikaleet ja lisää joukkoon purjo.
Kaada uunivuokaan perunasipulisekoitus, kypsä broileri-purjoseos sekä muut ainekset sekoita hyvin ja mausta.
Jätä juustoraastetta vähän pinnalle ja laita uuniin muhimaan 200 asteeseen noin tunti puolitoista. (Minä annoin olla ensin tunnin ja toisen tunnin vielä jälkilämmöllä.)


maanantai 17. helmikuuta 2014

Kukkakaaligratiini


TERVETULOA LUKIJAKSI TUULA.

Parin viimmeisen vuoden aikana olemme Ukkoseni ja minä tykästytty kukkakaaliin, nykyään sitä on kerran viikossa jossakin muodossa saatava suuhunsa.
Nyt tein perinteisen gratiinin kukkakaalista.
Kylläpä olikin taas herkullista naposteltavaa.


200 g kukkakaalia
1 sipuli
1-2 rkl voita
3 rkl (luomu)vehnäjauhoja
4 dl maitoa
2 dl voimakasta juustoraastetta
1/2 tl mustapippuria
1/2 kasvisliemikuutio
1 tl suolaa

Asettele kukkakaalin nuput uunivuokaan ja laita mikroon pariksi minuutiksi suuremmalle teholle.
Silppua sipuli ja kuullota se rasvassa kasarissa. Lisää joukkoon vehnäjauhot mutta älä anna ruskistua.
Kaada joukkoon maito ja sekoita hyvin ettei tule paakkuja. Anna kiehahtaa niin että kastike sakenee ja mausta  sekä kaada joukkoon juustoraaste. 
Kaada juustokastike kukkakaalin nuppujen päälle ja laita uuniin 250 asteeseen noin 30 minuutiksi tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.
Nauti sellaisenaan tai liha tai kalaruoan kaverina.

Kauraisat vehnäsämpylät


Taas on viikko päässyt vautiin ja uuni on ollut jo toistatuntia päällä.
Nyt sain viimmein leivottua suklaakakun, jonka olin ystävänpäiväksi suunnitellut tekeväni. No, parempi myöhään kun ei ollenkaan.
Pannarin jo sain uunista ja ruoat vielä muhivat jälkilämmöllä uunin perukoilla.

Meillä onkin nyt kolme viikkoa todella rauhallista, joka viikko lomailee osa lapsista.

Näihin herkullisiin sämpylöihin löysin ohjeen Mukana maku-sivuilta.
Turhaan ei sämpylöitä kehuta sivuilla, tuli kyllä pehmeitä ja maukkaita iltapalasämpylöitä ja tekemiseen ei kauaa aikaa tuhraantunut.

5 dl täysmaitoa
1 1/2 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
 2 tl sokeria
n. 9 dl vehnäjauhoja
4 dl kaurahiutaleita
25 g juoksevaamargariiniä

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja kaada joukkooon kuivahiiva sekä sokeri.
Anna tekeytyä noin kymmenen minuuttia ja lisää sitten jokkoon suola ja kaurahiutaleet sekä 3/4 osaa jauhoista. Vaivaa taikina kiinteäksi ja kulhosta irtoavaksi.
Nosta taikina kulhosta ja tee siitä pötkö, joka leikataan osiin. (minulle tuli 14 osaa.)
Kohota sämpylät liinan alla lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.
Sitten vain sämpylöiden sumutus vedellä ja uuniin paistumaan 225 asteessa noin 10 minuuttia.
Nostele kypsät sämpylät talouspaperin päälle ja ripottele hieman vehnäjauhoja sämpylöiden pintaan sitten vain liina hetkeksi päälle ja anna tekeytyä tovi. 




sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Viikon 8 ruokalista


Pian saadaan uunituoreita sämpylöitä.
Kohotus ja uuniin siis vielä pitäisi jaksaa odottaa melkein tunti. Eiii...kuinkahan tässä oikein käy?
Vatsa huutaa jo siihen malliin, että pari kolme sämpylää tuntuisi nyt todella herkulliselta.

MAANANTAI:

Juustoinen broileripestokiusaus
Kukkakaaligratiini
Pannari

TIISTAI:

Lihapullat tomaattikastikkeessa
Raejuusto
Marjakiisseli

KESKIVIIKKO:

Ranskalaiset ja kalapuikot kanamunakastikkeella
Avokadosalaatti
Ruispizzat

TORSTAI:

Siskonmakkarasoppa
Vihannespalat
Jogurtti

PERJANTAI:

Talontapaan

Kinkku-makaronisalaatti


Uudessa Maku-lehdessä oli nostalginen teksti -70 luvun retrobileistä ja niiden menusta. Sieltä sitten nappasin makaroni-makkarasalaatin ohjeen, jota hieman tuunaamalla sovelsin, enemmän tähän päivään sopivaksi. 
(Vaihdoin makkaran kinkkurouheeseen sekä suolakurkut valmiiksi kurkkurelitsiksi sitten vain puolitin ohjeen 10 annoksen ohjeesta 5 hengen annokseksi.) 
Tuli kylä todella herkullista salaattia. Katsoo nyt kuinka käy onko salaatista mitään jäljellä enään iltapala aikaan.

Lopulta on flunssa selätetty ja pääsee aloittamaan uuden viikon terveenä.
Osaa taas nauttia tälläisistäkin asioista, kun tuntui ettei sairastelu lopunut ollenkaan.
Päivän olen kuitenkin viettänyt rennosti lukien ja ristikoita tehden.
Huomenna taas laitetaan padat porisemaan ja suurempi vaihde silmään.

3 dl keitettyjä sarvimakaroneja
150 g lenkkimakkaraa (kinkkurouhetta)
1 suolakurkku (1 dl kurkkurelitsiä)
10 cm purjoa
100 g herne-maissi-paprikasekoitusta 

KASTIKE:

1 tl valkosipulimurskaa 
1/2 tl (sormi)suolaa
1/2 tl mustapippuria
1/2 dl majoneesia
1 dl kermaviiliä

Leikkaa purjo ja sekoita salaattiainekset hyvin sekaisin.
Sekoita myös kastike ja kaada salaatin joukkoon.
Anna makustua hetki jääkaapissa ja salaatti on valmis nautittavaksi.



lauantai 15. helmikuuta 2014

Torkkupeitto


Eilen sain torkkupeitteen valmiiksi.
Tänään vain päättelin langat ja nyt on sitten niin orpo olo, kun miettii, että mitäs työtä nyt aloittaisi.
Lankana tässä oli Novitan seitsemän veljestä luonnonvalkoinen lanka.
Noin kuusi kerää meni tähän minun malliini.

Sama touhu jatkuu yhä tämän ruokalinjan kanssa.
Nessu paperia kuluu ja paikat ovat kipeinä.
(Onneksi tuo istuminen passaa nyt parhaiten ja puikotkin vielä pysyy kädessä, niin saan edes jotain aikaiseksi.)

Tänään Ukkoseni kiikutti koko poppoolle valmis pizzat pizzeriasta.
Kyllä tässä saisi pikkuhiljaa alkaa tuo flenssu loppumaan.
On jo nenän pieletkin niin kipeinä, vaikka niistelenkin tuohon aloe veran nenäliinaan. Olen sen nyt huomannut kaikista parhaaksi ja nenäystävällisemmäksi vaihtoehdoksi, jos vain joutuu paljon niistelemään niin suosittelen lämpimästi kokeilemaan.
(Ei sitten ollut mikään mainos temppu tämä kirjoitukseni, vaan täysin oma mielipiteeni tästä asiasta.)


perjantai 14. helmikuuta 2014

Tähteellistä



HYVÄÄ YSTÄVÄNPÄIVÄÄ.

Täällä ollaan oltu pari päivää kuumeessa.
Pikaisia ruokia ja nukkumista.

Tänään sain vihdosta viimmein itseni hilattua postille ja arvonta voitot postitettua. Olin niin ajatellut, että pikku paketit olisi voittajilla ystävänpäivänä, mutta aina ei käy niin kuin ajattelee.

Tänäänkin ruokana oli eilisiä lihapullia sekä paistettuja perunoita.
Hieman kasviksia ja sipulia sekaan ja taco-maustetta päälle.
Makaroonia keittelin hieman isomman satsin, jos illaksi jaksaisi tehdä osasta salaatin.
Makaronin kanssa oli vaihtoehtoisesti nakkikastiketta.
Kyllä näillä nyt yksi ruokailu pitäisi saada sujumaan.



tiistai 11. helmikuuta 2014

Marja rahkasmoothie


Täällä sitä ollaan flunssan kourissa, kolmas yö kun on tullut nukuttua todella huonosti ja päivät mene kun unessa.
No, olisihan se pitänyt jo tajuta tästä vetämättömästä olosta ja laiskottelu fiiliksestä, että flunssahan se sieltä tekee tuloaan.

No, pieneksi piristeeksi tähän aamuun ja niiskuttamisen keskelle tein marjaisan smoothien.
Jospa se aamu lähtisi tästä rullaamaan, kun saa marjoja ja rahkaa koneeseen.

1 prk maitorahkaa
2-3dl maitoa
1 banaani
n. 200 g pakastemarjoja (minulla vadelmia sekä punaisia- ja mustia-
viinimarjoja
1 rkl (intiaani)sokeria

Kaada kaikki ainekset kulhoon ja pyöräytä blenderissä tai tehosekoittimella haluamasi vahvuiseksi juomaksi.
Kaada laseihin ja nauti.


maanantai 10. helmikuuta 2014

Pastaa juustokastikkeella


Tänään oli ranskalais päivä, mutta olen jotenkin syönyt itseni niistä ulos.
Kun pari satsia ranskalaisia vääntää rasvakeittimessä alkaa rasvan hajukin jo tökkimään, siispä tein itselleni pastaruokaa ja hyvää sekä halpaa sellaista.

Tätä huokeammalla tuskin pääsee ruokamenoissa.
Jääkaapin sopukoista kaikki juustonkannikat mukaan ja hieman kermaa joukkoon maustetaan ja aah... niin ihana ruoka on valmis syötäväksi.


n. 200 g pastaa 
sopii mikä tahansa pasta laatu minulla oli tälläkertaa kaapissa fussili-pastaa
 Keitä pussin ohjeen mukaisesti.

Laita pannulle tilkka öljyä ja lisää 3 murskattua valkosipulin kynttä sekä 1 pieni sipuli.
Kuullottele sipuleita tovi pannulla ja lisää sitten 2 dl kermaa joukkoon.
Pilko kuivahtaneet juustonkannikat ja kaada kastikkeen sekaan.
Pastan ollessa melkein kypsää nostele pastakauhalla pastat kastikkeen joukkoon niin, että mukaan tulee noin 1-2 dl pasttan keitinlientä.
Mausta 1/2 tl muskottipähkinää ja 1/2 tl mustapippuria
1 tl suolaa..
Maista jos juuston maku tuntuu liian miedolta voit halutessasi lisätä joukkoon vielä koskenlaskia voimakas sulatejuustoa.

Pst. Jos pastaa jää seuraavalle päivälle saat siitä aivan uuden ruoan lisäämällä joukkoon paistettuja sieniä, pekonia tai vaikka chilitomaattimurskapurkin.


sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Viikon 7 ruokalista


Pientä kankeutta on tänään ollut havaittavissa. Ei oikein ole päässyt vauhtiin koko päivänä, vaikka aamuni aloitinkin jo puoli kuuden aikaan. Tai ehkäpä kaikki johtuukin aikaisesta aamu heräämisestäni.
No, pian saa painaa pään tyynyyn ja ensiyön ainakin luulisi nukkuvan todella hyvin.


MAANANTAI:

Ranskalaiset ja nauravat nakit
Vihersalaatti
Marjakiisseli

TIISTAI:

Broilerikastike ja nuudelit
Kebabsalaatti
Vispipuuro

KESKIVIIKKO:

Parmesaanilihapullat ja tomaattipasta
Raejuusto
Hedelmäsalaatti

TORSTAI:

Kalakeitto
Vihannespalat
Pannari

PERJANTAI:

Talontapaan

Kalakastike riisillä


Ruokaa on kyllä tullut tänäkin viikonloppuna tehtyä, mutta näitä kaikkia tekemiäni olen jo teille tänne laitellut.
Mutta pieni muistin virkistys tämän herkullisen kalakastikkeen suhteen on varmaan paikallaan.
Ulkonäöltäänhän tämä ruoka ei pääse hurraamaan, mutta kaikessa yksinkertaisuudessaan niin hyvää ja herkullista.

Tänään ja eilenkin olimme tyttöjen kanssa kaupoilla, mutta ei siis kertakaikkiaan löytynyt mitään niin sykähdyttävää, että olisi mainitsemisen arvoista.

Poika oli Tyttiksen kanssa yleisurheilukisoissa, joihin Tyttis osallistui ja pääsi lajissaan toiseksi.
Aikas mimmi tuo Tyttis, täytyy kyllä sanoa.

1 pkt seitä
1 rkl öljyä
n. 1/2 dl vehnäjauhoja
3-4 dl kermaa/maitoa
1/2 kalaliemikuutiota
1-2 rkl tilliä
1 tl sitruunapippuria
1/2 tl suolaa

Laita kattilan pohjalle tilkaa öljyä ja kaada jauhot päälle.
Sekoita hetki, mutta ei saa ruskistua.
Kaada neste päälle ja sekoittele hyvin, ettei jää paakkuja.
Lisää kalaliemikuutio ja mausteet.
 Kastikkeen hieman kiehahdettua lisää puolet kalapaketista kastikkeeseen ja anna kalan sulaa ja hapertua kastikkeen joukkoon. Lisää lopuksi vielä toinenkin puoli kalaa ja anna taas muhia niin että kala alkaa hajota. Voit auttaa hajottamaan kypsää kalaa kauhalla, näin kastista tulee nopeammin valmista.
Sitten vain nauttimaan kalakastikkeesta riisin kanssa.