perjantai 31. tammikuuta 2014

Kasvissosekeitto


Tänään teki mieli kasviskeittoa niinpä laitoin padan porisemaan aamusella puuroa tehdessäni.
Tällä kertaa kaapista löytyi kukkakaali, porkkanaa ja sipulia, niistä tulikin aika hyvä yhdistelmä.
Menikin keitto todella hyvin kaupaksi jääkaappiin pistettäväksi jäi vain yksi lautasellinen keittoa.

500 g kukkakaalia
1 iso porkkana
3 valkosipulin kynttä
1 iso sipuli
5 dl vettä
100 g sulatejuustoa (koskenlaskija voimakas)
2 dl kuohukermaa
1 tl suolaa 
2 kasvisliemikuutiota
1 tl tinjamia

Kuori ja paloittele sipuli, valkosipuli ja porkkana.
Lohko kukkakaali ja laita kasvikset veteen kiehumaan. Lisää suola ja kasviskuutiot veden joukkoon ja anna kiehahtaa.
Kokeile kasvisten kypsyyttä haarukalla, noin 10 minuuttia kiehuttuaan lisää sulatejuusto keiton joukkoon. 
Soseuta sauvasekoittimella ja lisää kerma sekä tinjami joukkoon. Maista vielä ja nauti.





torstai 30. tammikuuta 2014

Jauheliha-porkkanapihvit


Meillä alkoi aamu vanhemman tytön mahataudilla.
Tuossa on minun sängyssäni maannut ja nukkunut tyttö koko päivän.

Eilen jo tein tämän päivän ranskalaisten seuraksi nämä pihvit, joten tänään on ruoan valmistuksesta vapaata.
Ohje on uudesta Martta-lehdestä  kauha ja kukkaro-osiosta siinä kerrotaan kuinka suunnittelemalla viikonruokalistat voi säästää.
No, meillähän nyt viikolla on aina ruokalista jo hoidokeidenkin takia, mutta muistan tyttöjen ollessa pieniä tehneeni aina viikon ruokalistat ja sillä perusteella tehnyt ostoslistat, mutta kyllä niihin heräteostoihin tulee siltikin langettua.

400 g naudan jauhelihaa
2 porkkanaa
1 dl maitoa
1/2 dl korppujauhoja
1 kanamuna
2 tl rakuunaa
1 1/2 tl suolaa
1 tl mustapippuria

Raasta kuoritut prkkanat hienoksi raasteeksi.
Kaada kulhoon vesi ja korppujauhot. Anna niiden turvota hetki.
Sekoita sitten joukkoon porkkanaraaste, muna, ja mausteet.
Anna seoksen vielä hetki makustua jääkaapissa ja taputtele sitten taikinasta kostutetuin käsin pihvejä leivinpaperin päälle uunivuoalle.
Paista 250 asteessa uunissa noin 10 minuuttia.


keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Juustoteeleivät


HERKULLISTA VILJAVIIKKOA.

Jos haluaa nopeaa ja herkullista hiukopalaa, kannattaa kokeilla näitä juustoisia teeleipiä.
Tein nämä tänään meille iltapalaksi samalla kertaa kun valmistin porkkanajauhelihapihvit jo valmiiksi ranskalaisten kaveriksi huomiseksi.
Näissä leipäsissä ei tosiaankaan nokka kauaa tuhise, vaan pääsee maistelemaan tuotoksia alta-aikayksikön.
Tästä satsista tuli minulla kaksitoista leipästä.

Olen tänään ollut todella ahkera.
Sain jopa ensiviikon ruokalistankin jo tehtyä. Nykyään kun on mennyt tuo aika kutoessa ja sitten viimme tingassa koitan kyhätä ruokalistaa.
Tänään olenkin pitänyt kutomisesta kokonaan vapaapäivän ja saanut sitten paljon rästihommia tehtyä.

Pieni muistutus teille lukijoille tuosta perjantaina loppuvasta arvonnasta. Siis vielä mahtuu mukaan ja hyvän onnen sattuessa kohdalle voi palkinto vielä tulla itselle.


4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
3 tl leivinjauhetta
1 dl juustoraastetta
1/2 dl öljyä
2 1/2 dl maitoa

Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja muotoile jauhoteuin käsin pullia joista hoeman litistäen valmista pieniä lituskoita leipäsiä.
Paista 250 asteessa noin 12 minuuttia tai kunnes leivät saavat kauniin kullankeltaisen värin.



Välimeren kanavuoka


Tänään meillä oli puolipäivää tutustumassa pikkinen tyttö äitinsä kanssa. Päivä meni todella sukkelasti ja aikaa ei paljoa kirjoituksille jäänyt.

Eilen uunipäivänä tein todella herkullista kanavuokaa. 
Harmi vaan kuva ei taaskaan kerro teille totuutta.
Tähän ruokaan kuului 4 broilerin fileepihviä, mutta pakkasesta kun otin fileitä sulamaan aamulla huomasinkin, ettei paketissa ollutkaan, kun kaksi  paksua pihviä.
(Mitä tästä opimme pakakseen laitettaessa kannattaa kirjoittaa hyvin tarkkaan mitä pussukoissa ja laatikoissa on ja kuinka monta pihviä kuhunkin rasiaan laittaa.)
No, tein silti kastikkeen neljän broilerileikkeen mukaan.
Todettuani kuinka herkullista ruoasta tuli tuunasin ruokaa hiukan ja paistoin broilerin fieleesuikaleita ja lisää kasviksia joukkoon, Paistoin ne pannulla ja kaadoin valmiin kastikkeen niiden joukkoon. 
Taas oli ruoka valmis nautittavaksi ja yhtä herkullista kuin ensimmäiselläkin kertaa.
Nyt kirjoitan teille uunissa tekemäni ensimmäisen version ohjeen tähän alle.
Nauttiakaa ja fiilistelkää.


Ai niin, meinasin taas unohtaa kertoa teille reseptin alkuperän eli ohje on Yhteishyvän ruoka lokakuu 2013 lehtisestä peräisin.

4 broilerin fileepihviä
2 rkl öljyä
2 rkl sitruunan mehua
vajaa 1 tl (ruusu)suolaa ja saman verran mustapippuria
1 pieni kesäkurpitsa
1 rs kirsikkatomaatteja
1 dl vettä
1 kanaliemikuutio
200 g ranskankermaa
1/2 dl parmesaanijuustoa
1 rkl sinappia
2 tl rakuunaa


Ruskista fileet öljyssä molemmin puolin.
Nosta fileet uunivuokaan ja mausta sitruunanmehulla, suolalla ja pippurilla.
Paloittele kesäkurpitsa viipaleiksi ja lisää palat uunivuokaan kirsikkatomaattejen kanssa.
Kiehauta kanaliemi.
Sekoita siihen ranskankerma, parmesanijuusto, sinappi ja rakuuna.
Valuta seos leikkeiden päälle vuokaan.
Laita uuniin 200 asteeseen noin 25 minuutiksi.


tiistai 28. tammikuuta 2014

Poro-perunalaatikko


Kaupasta saa nykyään vaikka mimmoisia lihoja osteltua ja niinpä minäkin ostin pakasteesta poronkäristys lihaa, josta sitten tein koko poppoolle tälläisen paistoksen. Jonka ohje on peräisin lokakuun 2013 Yhteishyvän ruoka lehtisestä.
Tein samaan syssyyn uuniin perinteisen kinkkukiusauksenkin, sekun on lasten suurta herkkua, sekä tuon huomisen ruokalistalla olevan välimerellisen kanvuooan.
Nyt katselen loppuja ruokia epäilevästi. Riittävätköhän ne varmasti huomisen ruokailun kaikille nälkäisille suille, vai täytyisikö sitä vielä alkaa tekemään jotain lisä ruokaa huomiselle.
Broilerivuokakin on jo aika loppuun kaluttua tavaraa ja huomenna aamusella en ruokia kerkeä tehdä, kun meille tulee tutustumaan hoitolapsi ehdokas äitinsä kanssa.

Tänään Ukkonen laittoikin saunan jo hyvissä ajoin, joten tässä on hieman sekaisin kun ei kello olekaan vielä tuttua yhtätoista.
Mutta kiva välillä näin.

n. 250 g poronkäristyslihaa
1 rkl öljyä
1 iso sipuli
1 tl (ruusu)suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
1 tl valkosipulirouhetta
n. 750 g perunoita
2 dl kermaa
2 dl (rasvatonta)maitoa
2 kananmunaa


Kuumenna öljy pannulla ja lisää jäinen poronliha pannulle käristymään.
Kuori ja hienonna sipuli.
 Lisää sipulit pannulle ja kääntele niitä hetki.
Mausta seos suolalla ja pippurilla.
Kuori perunat ja viipaloi.
Lado kerroksittain perunoita sekä poro-sipuliseosta.
Lisää lopuksi vuoan päälle perunaviipale kerros.
Sekoita kerma ja maito sekä kananmunat.
Kaada liemi laatikon päälle ja paista uunissa alatasolla 200 asteessa 
noin tunti- puolitoista. Minulla tunnin uunissa ja jätin sitten ruoat muhimaan kuumaan uuniin, josta otin lämmön pois.


Porkkana-lesesämpylät


Täällä on taas päivä lähtenyt hyvin käyntiin.
Kolme ruokaa on uunissa ja loppuvikon saasaan syödä sitten valmiita sörsseleitä.

Tänään on isomilla lapsilla kerhopäivä ja pieninpien kanssa vietettiin tanssi hetki.
On se hausaa katsella, kun nuo aivan pienetkin innostuvat tanssimaan, kun me laitettiin jytät soimaan.

Illalla alkoi niin tekemään omatekoisia sämpylöitä mieli, että pakkohan se oli alkaa niitä pyörittelemään.
Kyllä maistuikin herkulliselta pitkästä aikaa.
Ohjeen olen joskus napannut jostain lehdestä, kun on kuulostanut niin herkulta. Ihan perussettiähän tämä on, mutta niin hyvää.

HYVÄÄ VILJAVIIKKOA RAKKAAT LUKIJAT.

5 dl kädenlämpöistä vettä
25 g hiivaa
1 rkl siirappia
3 tl suolaa
3 dl porkkanaraastetta
3 dl kauraleseitä
5 dl vehnäjauhoja
4 dl hiivaleipäjauhoja
3/4 dl rypsiöljyä

PINNALLE:

lesitä ja auringonkukan siemeniä

Liota hiiva, siirappi sekä suola kädenlämpöiseen veteen.
Sekoita joukkoon porkkanaraaste ja leseet.
Lisää jauhoja pikkuisen kerrallaan taikinaan öljyn kanssa.
Vaivaa taikina hyvin.
Jätä taikina aika pehmeäksi, lisää mieluimmin jauhoja lisää leipomisvaiheessa.
Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi.
Pyörtä kohonneesta taikinasta pötkö ja leikkaa pötkelöstä sämpylän kokoisia paloja.
Pyörittele palat sämpylöiksi jauhotetulla työpöydällä jauhotetuin käsin.
Porkkanaraaste saa taikinan tarttumaan käsiin normaalia hieman enemmän.
Kohota sämpylät uunipellillä leivinpaperin pällä 15-20 minuuttia.
Sumuta sämpylät vedellä ja ripottele pinnalle leseet ja siemenet. Paista sämpylöitä uunissa 225 asteessa n. 12 min. Jäähdytä liinan alla.



maanantai 27. tammikuuta 2014

Lohi-makaronilaatikko


Tänään on niin ihanan aurinkoista ja onneksi pakkanenkin on hellittänyt ja lapset pääsevät taas ulkoleikkeihin.

Tänään olikin aikas rikkoneinen päivä. Tutustumassa kävi kaksi lasta sekä hoidokeista lähti pikku pirpanamme lääkäriin kipsin poistoon.
Jotenkin jää tämä kirjoittelu jos ja kun tulee pienikin muutos päivään, mutta onhan minulla näin iltasellakin aikaa teille kirjoitella.

Minulle on nyt tullut noottia, kun usein jää ilmoittamatta mistä reseptit on peräisin, mutta esimerkiksi ensi viikon ohjeet ovat kaikki lehtileikkeitä, joita olen repinyt lehdistä kun se hyvä ohje on eteeni sattunut.
Tämä resepti on suoraan Myllyn paras täysjyvä fussili makaronipussin takaa ja ohjetta tottelin tälläkertaa jos ei oteta lukuun mausteita joihin laitan aina hieman lisää, kun tiedän meidän perheen makutottumukset.


n. 8 dl fussili kierremakaronia
n.
300 g savulohta
1 iso sipuli
1 tl suolaa
2 tl currya
1 tl sitruunapippuria
2 tl kuivattua tilliä
3 kananmunaa
8 dl maitoa

Keitä makaronit kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan.
Pistä uunivuokaan kerroksittain makaroinia ja luhta sekä sipulia.
Mausta ja sekoita munamaito ja kaada se koko herkun päälle.
Kypsennä 200 asteessa uunin keskitasolla, noin tunnin verran.



sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Villapusero



Enpä olekaan itselleni tehnyt mitään piiitkiin aikoihin. 
Nyt on pitsinen villapusero ja lämmin sellainen valmis. 
Ihan pakko oli tehdä kesken päiväpeitteen tämmöinen "väli työ" taas jaksaa peiton parissa,(onhan sekin jo puolivälissä.)

Olen tässä jynssännyt pari tuntia meidän pirttikaluston penkin päätä puhtaaksi ketsupista.(Menin ja käänsin pirttikaluston penkin toisinpäin ja sieltähän löytyikin, yllätys yllätys.)
 Millä kummalla saan sen puhtaaksi niin, ettei maalit lähde penkistä?
Olen nyt tosiaan toista tuntia liotellut ja jynssännyt karkealla sienellä penkkiä. Nyt alkaa olla hyvät neuvot tarpeen.



Viikon 5 ruokalista



Hiuko iltapalat viikonlopulta.

Tulimme juuri tyttöjen kanssa kirppis- ja kauppareissulta kotiin.
Kirppikseltä ei tälläkertaa jäänyt mitään käteen, mutta kaupasta sitten osteltiinkin puoleen viikkoon asti ruoat sekä nuorimmalle tytölle kokouimapuku koulun uinti reissuille. 
On niin ihanaa kun on kaupassa apureita mukana, niin käy tavaroiden keräilykin joutuisasti, sekä kanto apu on aina tervetullutta.

Ukkoseni jäi kotiin saunaalaittamaan ja nyt päästäänikin sitten hetinmiten lämpimään saunaan löylyttelemään.
Poika ja tyttiskin on palannut tyttiksen kotoa meille.
Taas on koko meidän sakki koossa.
Huomenna vielä hoidokit niin eiköhän ala vipinä olemaan asian mukaista.

MAANANTAI:

Perunamuusi ja kalapuikot
Munakastike
Vihersalaatti

TIISTAI:

Poro-perunalaatikko
Kaali-karpalosalaatti
Rouheva peltileipä

KESKIVIIKKO:

Välimerellinen broilerivuoka
Porkkanaraaste
Pannari

TORSTAI:

Ranskalaiset ja jauheliha-porkkanapihvit 
Puolukkasurvos
Marjarahka

PERJANTAI:

Talontapaan



Jauheliha-pinaattiquiche


Eilinen päivä ja viimme yö meni nuorimman kuumeillessa ja nähdessä pahoja unia.
Ukkonenkin poti sängyssä koko päivän vatsatautia.
Siispä kudottua tuli oikein roppakaupalla ja istuttua teeveen ääressä, mutta hyvähän se on ottaa välillä hieman rennommin.
Leivoin eilen ruoan yhteydessä tämän maittavan jauhelihapiirakan, jota melkein yksin sainkin sitten napostella. Ohje on peräisin Atrian parhaimmat jauheliha-reseptit vihkosesta. Josta muuten onkin nyt viimme viikolla tullut tehtyä monen monta jauheliha reseptiä.

No, tänään ei sitten tarvitsekaan tehdä ruokia, niin paljon jäi eiliseltä tähteeksi. Siispä nyt saa jatkaa kutomista ja jos tästä pääsisi lähtemään päivällä vaikka lähikirpparilla käymaan, kun tuntuu nuorimmainenkin tervehtyneen.
Siinä ne saakin olla reissut tältä viikonlopulta, ettei tyttö tule uudelleen kipeäksi.

Pohja:

2 voitaikina levyä
1 1/2 dl juustoraastetta

Täyte:

400 g naudanjauhelihaa
1 rkl oliiviöljyä
1 1/2 dl valkoista purjoviipaletta
125 g tuoretta pinaattia
runsas 1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1/2 tl muskottipähkinää
2-3 dl juustoraastetta
3 dl kuohukermaa (minulla täysmaitoa)
4 kanamunaa

Voitele uunivuoka, (minulla valurautainen paistinpannu).
 Vuoan halkaisia 23 cm ja laidan korkeus vähintään 5 cm.
Kauli sulanut voitaikina juustoraasteen päällä ja asettele uunivuoan pohjalle ja reunoille.
Ruskista jauheliha ja lisää purjo sekä pinaatinlehdet pannulle.
Paista niin, että pinaatinlehdet pehmenevät ja kutistuvat pannulla.
Lisää mausteet joukkoon ja anna seosksen jäähtyä noin vartin verran.
Levitä jauhelihatäyte ja juustoraaste pohjan päälle vuokaan kerroksittain.
Sekoita kerma sekä kananmunat hyvin ja kaada seos täytteen päälle.
 Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia.
Piiras on valmis kun pinta on kauniin ruskea ja täyte on hyytynyt keskeltä.
 Anna piiraan jäähtyä noin vartin verran ennen syöntiä.
Nauti salaatin ja raikkaan kivennäisveden kanssa.


lauantai 25. tammikuuta 2014

Possun ulkofile uunissa


Tänään tulikin herättyä aikaisin ja olin kaupassakin jo ennen yhdeksää.
Nyt kun ilmatkin on suotuisia ja pakkanen laskenut olisi niin ihana ulkoilukeli, mutta meillä on taas nuorimmainen kipeänä.
Nyt iski sitten kuume ja olenkin viettänyt päivää sohvalla kutoen ja elokuvia katsellen nuorimmaisen kanssa.
No, kokkattua tuli sen verran, että saatiin taas murua rinnan alle.
Onneksi tämä ruoka oli todella nopea ja helppo valmistaa.
Osaankohan ollenkaan tehdä mitään vaikeita ruokia? Hah haa.

Otin ulkofileen jääkaapista huoneen lämpöön hyvissä ajoin ennen valmistusta.
Leikkasin rasvaisemmalle puolelle filettä poikittaisia viiltoja ja paistoin lihan kaikkialta kullan keltaiseksi. 
Maustoin suolalla ja mustapippurilla.
Tein marinadin 1 rkl soijakastiketta, 1 rkl juoksevaa hunajaa ja 1 rkl sinappia. Sekoitin marinadin ainekset ja sudin seosta lihan pinnalle.
 Tökkäsin mittarin lihan paksuinpaan kohtaan ja sitten vain uuniin 125 asteeseen. Kun mittarin lämpö on kohonnut 70 asteeseen on liha valmis.
Kiedoin lihan folioon ja kaadoin lihasta tulleen nesteen kattilaan, johon lisäsin kerman.
Sitten vain keittelin kastikkeen kokoon ja nauttimaan herkullisesta ruoasta.
Meillä oli tänään ulkofileen kaverina perunamuusia ja kebabsalaattia.


perjantai 24. tammikuuta 2014

Savipataleipä


TERVETULOA SANNA LUKEMAAN BLOGIANI.

Tänään heti aamulla rullailin kaikki matot ja vein ulos tuulettumaan.
Tamppasin ja saivat kölliä lumihangessa koko päivän. 
Hoidokeiden päiväunien jälkeen Ukkoseni imuroi ja heti hoidokeiden lähdettyä minä luuttusin lattiat.
Nyt sain siivottua muut paikat ja on ihanaa aloittaa viikonloppun vietto.

Leivoin tänään myös leipää tuli niin sukkelasti samalla kertaa makaronilaatikon kanssa. Ohjeen nappasin eilen tulleesta Leivotaan-lehdestä.

Leipä onkin tehnyt hyvin kauppansa samoin kuin makaroonilaatikkokin.
Mutta onhan meitä ollut syöjiäkin kummallakin tytöllä on kaveri ja poikani tyttöystävänsä kanssa. 
Minä niin tykkään, kun talossa on elämää sekä ruoat ja leivät maittaa ja saa alkaa taas miettimään mitä kivaa sitä seuraavaksi keksisi tehdä.

50 g hiivaa
4 dl vettä
2 dl viiliä
1/2 dl rapsiöljyä
2 tl (ruusu)suolaa
1 dl vaaleaa siirappia (miulla oli tummaa)
12-15 dl sämpyläjauhoja
(minulla taikinaan taas meni 10 dl hiivaleipäjauhoja)

Liota savipata kokonaan veteen, vaikka tiskialtaaseen.
Anna padan imeä vettä siihen asti, kun taikina on kohonnut ensimmäisen kerran.
Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen.
Lisää joukkoon viili, öljy, suola, siirappi ja jauhot vähän kerrallaan.
Vaivaa taikinaksi ja alusta kolmisen minuuttia.
(Itse tein koneella ja jätin tarkoituksella taikinan hieman löysäksi.)
Kohota liinan alla noin tunti.
(Itse laita nykyään aina taikinan kohoamaan uuniin ja valon päälle. Näin saa hieman lämpöä ja on vedottomassa paikassa.)
Kaada taikina öljyllä voideltuun savipataan ja ripottele jauhoja pinnalle. Taputtele leivän pinta ja reunat suhtkoht sileiksi. 
Leikkaa kolme viiltoa leivän pintaan ja sulje kansi.
Nosta pata kylmään uuniin alatasolle.
 Säädä uuni 200 asteeseen ja paista leipää noin tunti.
Anna leivän jäähtyä ilman kantta.

Aika hassu leipä vai mitä? Savipadan kahvatkin ihanasti näkyvissä.
Vanhin tytöistä nauroi, että leipäähän voi nyt vaikka kantaa.


torstai 23. tammikuuta 2014

Aamupalaa ja arkea


IHANIA LUKUHETKIÄ BLOGISSANI MERITUULI.

Täällä aamu alkoi tutuissa merkeissä puuroa ja pakaste marjoja.
Hoidokeiden puurot kun sain pöytään ja pääsimme kunnon syömisen vauhtiin, niin makuuhuoneen palovaroitin sai hepulin.
Juoksin keittiön ja makuuhuoneen väliä vartin. Välillä kertomassa lapsille ettei ole mitään hätää ja taas hiljentämään palohälytintä.
Lopulta hermostuin koko hälyttimeen ja koitin saada sen katosta, mutta eihän se halunnut sieltä pois joten kiskaisin koko hököttimen irti katosta.
Sitten Ukkoseni tulee kotiin koululaisia viemästä ja sanoo, ettei tuollalailla voi hälytintä irroittaa...
Tuli kyllä pari tulikiven katkuista sanaa Ukkokullalle sanottua.
Kaiken kukkuraksi Ukkonen on nyt mennyt asentamaan hälyttimen takaisin kattoon, mutta aivan eri puolelle huonetta.
Nyt täytyy vanhat reijät tilkitä katosta... Murrr....

No, tilkitsin katot reijät ja taas on rauha maassa ja ihmisillä hyvätahto.

keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Jauhelihacalzone


Pientä iltapalaa tuossa väsäsin heti hoidokeiden lähdettyä.
Näytti kyllä maittavan niin hyvin, että pelkäsin käyvän vanhanaikaisesti ja joutuvani vielä iltasella kauppareissulle.
On pientä laiskuutta nyt pakkasten tultua ilmassa. Tulee mentyä kauppaan vasta, kun viimmeisetkin ruoan rippeet on jääkaapista käytetty. Huomenna onkin sitten pakko raahautua kaupalle muuten on väki kukkuisena, kun tulevat kouluistaan kotiin.



TAIKINA:

3 dl vettä
2 tl kuivahiivaa
hyppysellinen sokeria
n. 8-9 dl jauhoja
1 rkl öljyä
1 rkl merisuolaa

TÄYTE:

200 g naudanjauhelihaa
1 rkl öljyä
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
125 g tomaattisalsaa
125 g juustoraastetta
2 jalopenoa
1 sipuli kuutioituna

VOITELUUN: 
1 kananmuna


Sekoita kuivahiiva käden lämpöiseen nesteeseen, sekoita kunnes se on liuennut nesteeseen. Lisää sokeri ja suola. Lisää jauhoja niin että taikina alkaa kovettua. Lisää öljy.
Vaivaa taikinaa käsin noin 5 minuuttia tai koneella parin minuutin ajan, mutta varo vaivaamasta liikaa. 
Liikaa vaivatessa taikinasta tulee kova ja se ei levity kunnolla.
Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
Paista paistinpannulla pienessä tilkassa öljyä.
Lisää joukkoon myös puolikas sipuli silppu ja mausta.
Kun taikina on kohonnut jaa se neljään osaan ja kauli pyöreitä pitsoja.
Levitä pitsa pohjan toiselle puoliskolle salsa, juusto, jauhelihasipuliseos, jalopenoa ja raakaa sipulia maun mukaan., mutta varo täyttämästä liikaa. Voitele kanamunalla ulkoreunat ja taita toinen puoli taikinasta täytteen päälle.
Voitele kananmunalla ja paista 250 asteessa uunin keskitasolla noin 12-15 minuuttia tai kunnes taikina on kypsää ja kauniin keltaista.
Tarjoile salaatin kera.



Jauheliha-kasviskeitto


Tänään oli keittopäivä.
Viikonloppuna oli kaupassa Atrian konsulentti ja häneltä sain jauheliha resepti vihkosen, josta tämä keitto on peräisin.
Pieniä muunnelmia keittoon toki taas tein eli linssit tulivat lisäksi ja puolitin keiton määrän (onneksi, koska tätä tuli nyt aivan sopivasti meidän rykmentillemme.)

Ilmoitin eilen hoitopaikkavälitykseen nettiin, että meillä vapautuu yksi hoitopaikka pikapuoliin ja tänään onkin saanut olla puhelimessa.
Täältä meildän läheltä näköjään taas lopettaa yksi ryhmäperhepäivähoito ja hoitopaikan hakijoita on nyt ilmaantunut jo seitsemän kappaletta havittelemaan tätä yhtä paikkaa. Ei kyllä kateeksi käy näitä vanhempia, kun katsoo tätä tilannetta mikä täälläkin on. Uusia taloja tulee kuin sieniä sateella, tuonne kilometrin päähän ja hoitopaikoista ei ole tietoakaan.

200 g naudan jauhelihaa
1 paprika
2-3 dl kukkakaalia
100 g pavun palkoja
3 valkosipulia
1 vihreä chili
1 rkl öljyä
2 tl yrttimaustetta
ripaus sormisuolaa
1 lihaliemikuutio
1 prk tomaattimurskaa
1 rkl sokeria
5 dl vettä
1/2 ruukkua basilikaa
2 dl keitettyä riisiä
1 dl punaisia linssejä

Pilko kasvikset ja silppua valkkosipulit ja chili.
Kiehauta chili ja valkosipulit öljyssä.
Lisää joukkoon jauheliha. Mausta seos yrttimausteseoksella ja mustapippurilla.
Murenna liemikuutio jauhelihan päälle. Lisää kasvikset, tomaattimurska, sokeri ja vesi sekä riisi ja linssit.
Leitä 15 minuuttia.
Silppua basilika valmiin keiton päälle.
Tarjoile ruisleivän kanssa.



tiistai 21. tammikuuta 2014

Jauhelihapyttipannu


Tämä ruoka on niin perus ruokaa, mutta herkullista ja kaiken kukkuraksi pääseepä kaikista tähteistä eroon mitä jääkaapista löytyy.

Täällä on nyt sellainen luistelu villitys tytöillä tällä hetkellä, ettei edes paukku pakkaset sitä lannista.
Koulun ja läksyjen jälkeen kutsuu jää ja illalla tullaan väsyneinä kotiin. On ollut aikas hiljaista täällä kotosalla. Tänäänkin meinasin nukahtaa pakosti kirjaa lukiessani tuonne sängyn perukoille, kun oli niin rauhallista.

Nyt tuli sitten ostettua kummallekin tytölle  ensimmäiset tavarat "oman kodin laatikkoon" eli pellavaiset keittiöpyyhkeet löytyi Kodin ykkösestä alesta.
Juu, olen tätä harrastanut jo poikani kanssa eli olen ostellut joitai halpoja, mutta laadukkaita tavaroita sekä keittiö tekstiilejä valmiiksi. Sitten kun jossain vaiheessa muuttaa kotoa pois on jo valmiina joitain tavaroita, ettei yhdellä kertaa tule liian kallista menoerää.


Kuori paistetut perunat ja leikkaa viipaleiksi. Kuori myös sipuli ja leikkaa se renkaiksi.
Paista jauhelihaa noin 200 g pannulla lisää joukkoon myös sipulirenkaat sekä pekonin palat.
Lopuksi heitä sekaan myös perunat ja paistele kaikki kauniin kullan keltaiseksi.
Mausta paprikamausteella sekä hyppysellä sormisuolaa ja mustaapippuria.



Voisilmä-peltipulla


TERVETULOA LUKIJAKSI SANNA.

Tätä herkkua on nyt jo tullut tehtyä viikon sisään kahteen eri oteeseen. Eilen annoin välipalalla hoidokeidenkin maistaa tätä.
Älkää nyt heti pelästykö pullani tummaa päällystää, mutta laitoin pinnalle intiaanisokeria ja taikinassa on puolet spelttijauhoja, jotka kummatkin tekee pullasta tummenpaa kuin yleensä. 
Itse jos haluatte voitte intiaanisokerin tilalla käyttää tavallista sokeria ja speltin tilalla vehnäjauhoja niin pullasta tulee aivan ihmismöisen näköistä.
Meillä kun ei ulkonäöllä ole niin väliä, vaan koitan saada terveellistä tästä pullasta. Tuo meidän vanhempi tyttö kun söisi, vaikka koko pellillisen jos ei toppuuttelisi, niin täytyy keksiä jotain vippaskonsteja.
Tytöt kehuivat pullan taas niin hyväksi, että aivan kuin olisi kaupan pullavapullaa kuulemma syöneet.


50 g hiivaa
5 dl maitoa
1 kananmuna
200 g voita
2 tl kardemummaa
2-3 dl sokeria
2 tl suolaa
n. 14 dl vehnäjauhoja (laitoin puolet spelttijauhoja)

Liota hiiva käden lämpöiseen maitoon. Lisää joukkoon kananmuna ja mausteet.Lisää jauhot vähitellen hyvin vaivaten.
Lisää sulanut voi ja tarvottaessa hieman jauheoja.
Kohota noin 15 minuuttia ja kaada suoraan leivinpaperiselle uunipellille.
Anna kohota voelä hetki.
Voitele pulla munalla ja paina sormella reikiä sopivin välein laita reikiin voinokare ja pinnalle vielä sokeria (minulla intiaanisokeria).
Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin ruskean värin.
Leikkaa valmiista pullasta annospaloja niin, että joka palaan jäisi ainakin yksi voisilmä.


maanantai 20. tammikuuta 2014

Kinkkurullat


Tein jo valmiiksi meille tälläiset kinkkurulla iltapalalle. Kerkiävät hyvin makustua jääkaapissa iltaan mennessä.

Täytteeksi näihin palvikinku siivuihin laitoin 2 dl raejuustoa ja  2 rkl sinappia sekä ripaus sorminuolaa ja mustapippuria.
Sitten vain rullasin kinkut rullalle ja asettelin salaattipedin päälle tarjoiluvadille.

Onneksi tuo pakkanen laski aamun lukemista ja isoimat saivat mennä ulos päästämään isoimmat höyryt pihalle.


sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Viikon 4 ruokalista


Eilen hain kellarista tyttöjen luistimet ja kokeilivat niitä sitten jalkoihinsa. Mikä kumma siinä on, että taas joutuu kummallekin ostamaan uudet. Ei mennyt nuoremmalle edes vanhemman viimmevuotiset luistimet jalkaan. 
No, tänään kauppareissulla tuli ostettua vanhimmalle aivan uudet luistimet (tähän asti kun on ollut vanhoja uusia.)
Nyt on sitten äitillä ja tyttärellä sama luistimen koko ja lupasinkin lainata tytön luistimia joku kerta ja mennä muistelemaan vanhoja (lukekaan kaatuilemaan jäälle.)
Huomenna mennään sitten nuorimman kanssa koittamaan hänelle luistimia, kun niitä en uskaltanut summamutikassa ostaa.

MAANANTAI:

Kinkkukiusaus
Porkkanaraaste
Marjakiisseli

TIISTAI:

Possunlihakastike ja riisi
Kaalisalaatti
Pannari

KESKIVIIKKO:

Jauheliha-kasviskeitto
Vihannespalat
Jogurtti

TORSTAI:

Ranskalaiset ja kalapihvit
Grillisalaatti
Rahka

PERJANTAI:

Talontapaan


Muttisoosi ja pasta A´la Henri Alen


Pitihän se minunkin laittaa kauhani muttisoosiin ja kokeilla kuuluksi tullutta kastiketta. Lopulta kun kauppojen hyllyille taas on ilmestynyt muttitomaattimurska purkkeja myyntiin.

Viimme yö meni hieman vähillä unilla, mutta otin sitten päivällä ruoan jälkeen takaisin ja otin pienet päiväunet. Yleensä en tykkää päiväunia otella, että sitten yöt saisi kunnolla nukuttua, mutta eihän hätä lue lakia.
Ukkoselle ja itselleni puolen yön paikkeilla laitellessani viimmeiset ilta sapuskat kömpi nuorimmainen yläkerrasta aivan valkoisena. Vatsatautihan sitten oli päässyt iskemään oikein todenteolla.
Lopulta siivoilujen jälkeen kömmin tytön viereen Ukkoseni paikalle parisänkyyn.Ukkoseni kun piti mennä yläkertaan tytön sänkyyn maate, mutta yöllä tytön kanssa heräiltyäni totesin Ukkosen nukkuvan teevee auki olohuoneen sohvalla. Hänellekin sitten kiikuttelin peittoa päälle.
No, aamulla tauti olikin jo hellittänyt ja tyttö katseli innolla ohjelmia teeveestä.



No, kuvat ei taas kerro tästä herkusta teille mitään, mutta uskokaa vaan oli kyllä todella herkullista syötävää. Jopa meidän nirsommatkin söivät hyvällä ruokahalulla.
Pekoni oli oma lisäni soosiin, mutta sopi kyllä kuin nenä päähän.
Tämä soosihan sopii niin pizzan tomaattikastiksi kuin jauhelihakastikkeenkin perustaksi. Vain mielikuvitus on rajana tämän herkku soosin kanssa eli ei kun varioimaan kastia.

1 tlk mutti tomaattimurskaa 
1 pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
1/2 tl sokeria
2 dl vettä
1/2 dl punaviiniä
1/2 dl parasta oliiviöljyä
(n.2 tl) suolaa
(1 tl) mustapippuria
Kuullota sipulin palat ja murskatut valkosipulit pitkään öljyssä.
Vähintään 10 minuuttia , matalalla lämmöllä.
Lisää joukkoon sokeri ja puoli purkkia tomaattimurskaa.
Hauduta noin 10 minuuttia.
Lisää loppu murska  ja vesi pataan.
Pidä kastike poreilevana ja hauduta noin 15 minuuttia.
Lisää joukkoon punaviini ja mausteet. Mausta rohkeasti luki ohjeessa nämä määrät ovat minun laittamiani ja suolaa taisi mennä hieman enemmänkin, mutta maistelkaa ja nautiskelkaa. Mikä itsestä tuntuu hyvältä.
Ota kastike pois liedeltä ja kaada joukkoon öljy. Älä keitä enään.

Keitä pasta ja kaada kastike pastan sekaan ja nauti.

lauantai 18. tammikuuta 2014

Suppilovahverokastike ja possunulkofile uunissa


Täällä ollaan oltu pirtissä pakkasta piilossa ja tehty herkullista ruokaa ja luettu kirjaa.
Löysin sattumoisin kirjastosta viikolla mukavan kirjan hömppäkirjallisuutta ihan täysin, mutta välillä sitäkin täytyy lukea tasapainoksi ravitsemus - ja jännärikirjallisuudelle.
Tämä kirja on Sari Luhtasen käsi-alaa ja kertoo nuoresta naisesta, joka perustaa ruoka/käsityö blogin. Siitä se sitten lähtee...
Murusia on kirjan nimi, jos joku innostui lyhyestä selonteostani.

Sen verran olen nokkaani ulos tänään pistänyt, että kauppareissun tein ja hain reilut pussit ruokaa. Nyt ei tarvitse ajatella ulos menoa pariin päivään. Sitten onkin jo maitoa haettava, vaikka sitä aina kaupasta tuonkin yleensä kymmenen litraa ja laitan ne tuonne meidän kellarin rappusille odottamaan jääkaappiin pääsyä.
Tämä on näitä rintamamiestalon ylellisyyksiä.

Ukkoseni lämmitti makuuhuoneen takan aamusella ja nyt laittoi juuri olohuoneen takkaan tulen. 



Sitten ruuan kimppuun...

Jääkaapissa oli vielä yksi halpa ulkofileen pala, jonka olin tarjouksesta ostanut ja siitä kehkeytyi tälläinen lauantain herkku ruoka.

Paistoin fileen palan paistinpannulla, johon laitoin tilkan öljyä ja nokareen voita. Kuorin valkosipulin ja puolitin sen, sitten vain hieroin pannua valkosipulin paloilla.
Kääntelin fileen ja annoin ruskistua jokapuoleta.
Nostin uunivuokaan ja maustoin grillimausteella ja viher- ja roseepippurilla sekä tuorella salvialla ja 4 valkosipulin kynnellä.
Sitten uuniin 125 asteeseen noin tunti ja puoli oli paistoaika.
Kaupan lohkoperunoita laitoin uuniin lihan kaveriksi.



Mielettömän maittavan suppilovahverokastikkeen löysin Valion sivuilta. Sen teinkin aivan ohjeen mukaan eli 1/2 l suppilovahveroita
(minulla kuivattuja sieniä, joten liotin 2 dl suppiksia jonkin aikaa vedessä ja siilasin ne).
Pienin yhden ison sipulin ja paistoin sienet sipulin kanssa.
Lisäsin joukkoon 2 dl kermaa ja 1 rkl punaista pestoa.
Annoin kiehahtaa ja lisäsin valkopippuria ja (sormi)suolaa maunmukaan.
Sitten vain annoin porista hieman kastikkeen kasaan sillä välin kun keitin kaksi desiä vettä, johon lisäsin suolaa ja kaadoin pikkuporkkanoita veteen minuutin kiehuttuaan lisäsin joukkoon vielä herneet. Annoin kiehahtaa vielä kolmisen minuuttia ja siilasin vihannekset kulhoon ja lisäsin kuivattua rakuunaa joukkoon.


perjantai 17. tammikuuta 2014

Smoothie ja piristystä aamuun


Piristystä päivään.

Täällä ollaan pirtsakkana herätty ja tehty raikas smoothie aamupalaksi, sekä jääkaappiin jääneistä lopuista tortilla letuista pizzaa. Puolet aurajuustolla ja toiset ilman. Kinkkua ja salamia täytteenä. 
Kyllä nyt jaksaa.

Surauta tehosekoittimessa 2 dl maustamatonta jogurttia, 2 dk appelsiinituoremehua, 1 banaani ja 2 dl mansikoita.
Juo ja nauti.



torstai 16. tammikuuta 2014

Arvontaaaa !!!!!



Nyt on korkein aika laittaa arvontaa pystyyn eli kaikki te rakkaat lukijat kommenttia tulemaan, niin olette mukana arvonnassa. 
 Ajattelin, että kolme palkintoa lähtisi täältä tulemaan. Palkinnot näytän sitten, kun arvonta on suoritettu.
Aikaa on tämän kuun loppuun eli 31.1 2014 keskiyölle asti.

Tämä pupu on meillä liesituulettimen päällä, tyttö on pienenä saanut kummiltaan ja minusta se on niin suloinen.

Tänään oli hernerokka päivä ja paistelin lettuja välipalaksi. Voi kuinka maistui lapsista hyvälle pannari viikkojen jälkeen.
Itselle vain on tuo pannari paljon ketterämpi vaihtoehto, kun alkaa kymmenelle hoidokille ja vielä omalle porukalle väsäämään lettusia.
Johan saan aloittaa paistamisen jo aamutuimaan jos haluaa tehtävästä kunnialla suoriutua, mutta nyt kun on väkeä ollut vähemmän ajattelin yllättää letuilla..

keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Luumutorttu


Älkää nyt pitäkö minua ihan hassuna, kun vielä laitan teille tälläisen jouluisen piiraan. Mutta kameralta kuvia tyhjentäessäni tämä torttu tuli mieleeni ja huomasin, etten ole tästä teille kertonut.
Tämä on niin minun mieleen tämä resepti. Maku on ihana ei liian makea ja luumut maistuvat todella hyville, vaikken olekaan itse mikään hirveä luumun ystävä.
Siis jos vain on jäänyt kivettömiä luumuja pussi joululta käyttämättä suosittelen lämpimästi tätä ohjetta testattavaksi.
Tämä ei kuitenkaan ole mikään niin jouluinen ohje etteikö tätä voisi tehdä muulloinkin.

Ukkoseni laittoi juuri takkoihin puita ja ihana rätinä kuuluu kirjoitellessa tätä tekstiä teille.
Pian on taas sauna ja iltapala, sitten kutsuukin jo sänky ja hyvä kirja. Olen nyt puoli viikkoa koittanut päästä kirjastoon, mutta tänäänkin, kun meinasin sinne lähteä totesin, että menee juuri kiinni.
Meidän kirjastossa, kun on niin hassut aukiolo ajat, että täytyy tarkkaan muistaa minä päivänä kirjasto on iltasella auki.
Onneksi asia pian paranee, kun meille tulee uusi ja ehompi kirjasto tähän lähi nurkille.

Täyte:
250 g kivettömiä luumuja
1 dl vettä
1 dl sokeria
(1/2 dl rommia tai konjakkia) 

Taikina:
150 g voita 1 dl sokeria
150 g mantelimassaa
4 dl (luomu)täysjyvävehnäjauhoja
1/2 dl vettä

Kuorrutus:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl kermaa tai maitoa
2 kananmunaa

Pinnalle.
pistaasi- tai mantelirouhetta
(tämän jätin itse pois, kun on jo niin hyvää ihan tälläisenäänkin.)

Kiehauta vesi ja sokeri liemeksi.
Lisää joukkoon luumut ja halutessasi alkoholi (jota itse en laittanut.)
Anna maustua seuraavaan päivään.
Nypi rasva, sokeri, mantelimassa ja jauhot murumaiseksi seokseksi. 
Lisää vesi ja anna taikinan jähmettyä puoli tuntia jääkaapissa.
Painele taikina piirasvuokaan pohjalle ja reunoille.
Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia.
Siivilöi luumut liemestä ja lado piiraspohjalle.
Sekoita kuorrutuksen aineet ja kaada seos luumujen päälle ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes kuorrutus hyytyy ja saa kauniin värin pintaansa.
Koristele halutessasi pistaasi- tai mentelirouheella.
Tarjoile jäähtyneenä.